18.08.05, 19:15
Cześć wszystkim!
Mam mały problem i proszę Was o radę - jak nauczyć dziecko korzystać z
nocniczka (lub kibelka), żeby go nie zniechęcić. Napiszcie proszę jak sobie z
tym poradziliście, jakich używaliście sposobów.
Z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: NOCNIK 19.08.05, 08:07
      Postów na ten temat było mnóstwo-wystarczy uzyć wyszukiwarki.
      Następnym razem nie pisz Capslockiem-to oznacza krzyk i jest niezgodne z
      Netykietą.
      M.
    • matgraf1 Re: NOCNIK 19.08.05, 21:36
      Mam troje dzieci piirwsza corka sama zaczela wolac na nocnik w wieku pieciu
      miesiecy,(dokladnie 24 grudnia)ma teraz 6 lat inadal moczy sie w nocy - co z
      tego wiec ze tyle lat nie moczy sie w dzien.Krzysiu nie byl juz taki chetny do
      nauki izaczal wolac na nocnik gdy mial dwa lata-teraz ma piec igdyby nie to ze
      wykryto u niego wade serca,za czym ida czeste pobyty w szpitalu -ponownie zacza
      sie moczyc w nocy.Jedyna rada na jJagode ikrsysia to wstawanie o 24:00i
      wysadzanie ich przez sen-wtedy bedzie rano sucho,ale dzieci same nigdy sie nie
      budza--wysadzanie ich przez saen to byl ogromny blad bo nie nauczyly sie
      samodzielnego wstawania w nocy.
      Najmlodsza corka Ola ma 3,5 roku samodzielnie zalatwia sie na nocnik ,ktory
      sama sobie wybrala-wiedziala do czego jest przeznaczony bo nauczyla sie tego od
      rodzenstwa.Jak do tej pory jako jedyna nie moczy sie w nocy i przesypia cala
      noc.
      Tak wiec najlepiej aby dziecko moglo nauczyc sie tej sztuki np.od mamy -gdy
      jest jedynakiem albo od rodzenstwa,nigdy nic na sile,trzeba obserwowac dziecko -
      jedne sie krzywia inne lapia sie za majteczki gdy chce im sie siusiu.---NOCNIK
      NIE MOZE BYC ZIMNY-bo dziecko sie wystraszy .Jak najwiecej niech biega bez
      pieluszki jak zrobi kilka razy siusiu na najlepszy dywan nic nie szkodzi ,ale
      zato w mokrych majteczkach bedzie mu niewygodnie,i polubi suche niekrepujace
      ruchow jak pampers kolorowe wygodne majteczki.
      POWODZENIA.
    • lolinka2 Re: NOCNIK 21.08.05, 14:03
      Zabrzmi przewrotnie podejrzewam:
      1. Nie uczyć- dojrzeje do tego samo i załapie.

Ja czekałam do momentu skończenia przez Talkę 2.5 roku (wcześniej próbowałam jej
      coś wytłumaczyc- totalnie bez skutku). I w pewnym momencie na wakacjach ona
      zaczeła sobie zdejmować pieluchę jak chciała najpierw kupkę a potem i siusiu,
      kucała gdzie popadło i robiła (ja byłam wzywana do sprzątniecia smile. Wróciła po
      tygodniu z pieluchą na drzemkę i na noc, a po pół roku zażądała zdjęcia pieluchy
      w nocy i od tamtej pory nie było nocnej polewki. Cierpliwosci zatem !!

No i tak jak poprzedniczka, nie wysadzam na śpiąco, ona sie po prostu budzi sama
      jeśli czuje ze chce, żadnych ułatwień w tej materii smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka