Dodaj do ulubionych

Niesforna 3,5 latka

14.09.06, 22:35
Moja córeczka ma 3,5 latka jest bardzo kochaną i rozwnietą dziewwczynką. Ale
jest niegrzeczna, potrafi szczypać a ostatnio ciagle powtazrza słowo "głupi"
próbujemy nie zwracać na to uwagi, czasami potrafi w czasie rozmowy z kimś
powiedzieć nie lubię cie. zaczynamy sie martwić jak jej to wypersfadować. jak
Wasze dzieci w tym wieku się zachowują ?
Obserwuj wątek
    • monia145 Re: Niesforna 3,5 latka 14.09.06, 22:37
      Jak dla mnie- mała w całkowitej normie rozwojowejsmile
      Przeczekać, nie reagowac na nowo nabyte słówka, bo to ją tylko nakręca do
      powtórek. Luz...
      • bernadeta2 Re: Niesforna 3,5 latka 14.09.06, 22:50
        dzięki za radę może rzeczywiście trochę wyolbrzymian !
    • anna1503 Re: Niesforna 3,5 latka 15.09.06, 10:50
      Myślałam,ze tylko ja mam taki problem.Do tej pory moja prawie 4-letnia(3lata i
      9 miesięcy)córcia była miłą,grzeczną dziewczynką.Odpowiadała grzecznie na
      pytania.Od mniej więcej 2 miesięcy stała się nieznośna,np. na pytanie co było w
      przedszkolu odpowiada nie powiem,bo nie chcę.Ostatnio była u mnie w pracy i
      miała miejsce taka oto sytuacja : starsze panie najpierw wpadały w zachwyt jaka
      ładna i duża dziewczynka,potem padło standardowe pytanie jak tam w przedszkolu?
      Na co moja mała nic wam nie powiem,bo nie lubię starych bab.Myślałam,ze wejdę
      pod biurko,panie pewnie pomyślały,że słyszała to w domu ode mnie.A ja na prawdę
      nie wiem skąd moje dziecko ma takie niegrzeczne odzywki.Nie wiem jak reagować w
      takich sytuacjach (kazałam małej przeprosić koleżanki),rozmawiałam z nią na ten
      temat,prosiłam,tłumaczyłam ale nic z tego nie wynikło,na koniec stwierdziła,ze
      przecież one są stare i już.
      • spurs1 Re: Niesforna 3,5 latka 15.09.06, 12:15
        Drogie Panie ! Pełen luz. Wasze dzieci są zupełnie w normie i dlatego proponuje
        pełen luz. Dzieci (nawet grzeczne dziewczynki) przechodza rózne fazy w
        zachowaniu. Tak było jest i będzie.
        Polecam wam książkę "Rozwój psychologiczny dzicka od 0 do 10 lat". Genialna
        ksiażka. Wyjaśnia dokładnie cykliczność określonych zachowań dzieci.
        Znajdziecie tam min odpowiedż na problem jak "grzeczna" 3 lataka zmienia się
        w "nie grzeczną" 4 latkę. Polecam.
        po jej przeczytaniu przejżałem trochę na oczy i takie zmiany w zachowaniu mnie
        nie zaskakują.
        • kiki-riki22 Re: Niesforna 3,5 latka 18.09.06, 10:00
          prosze mnie nei straszyc ja mam tak wzorowe dziecko w domu ze czasem trudno w to
          uwierzyc. nie chce niegrzecznego czterolatka.
          • spurs1 Re: Niesforna 3,5 latka 18.09.06, 10:21
            No to współczuję. To musi być nudne mieć takie wzorowe dziecko. Gdyby moi
            chłopcy byli tacy to bym się załamał.
            Poza tym to nie jest straszenie. Dzieci sie zmieniają bo się rozwijają. Im
            ciekawsza osobość tym więcej tzw trudności. A kto powiedział ze bedzie lekko...
            • lola211 Re: Niesforna 3,5 latka 20.09.06, 15:49
              Mysle, ze raczej jest czego zazdroscic i nie ma powodow do zalamki.
    • baabcia Re: Niesforna 3,5 latka 18.09.06, 10:45
      a wiecie co to asertywność - to dbajcie o to, zeby dzieci były asertywne, a
      oprócz tego wyczuwały czego nie należy mówić bez powodu. Dziś dzieci potrafią
      domagać sie partnerstwa i nie dają się wystawić na pokaz. A te które sa zbyt
      uległe nie radzą sobie w życiu. Rodzice maja dzis trudniej niestety.
    • weronikarb Re: Niesforna 3,5 latka 19.09.06, 10:59
      mój (2,10) od kiedy poszedł do przedszkola to jakby szatan w niego wstapił. Juz
      wczesniej był żywym srebrem ze swoim zdaniem, ale teraz, to godzina w jego
      towarzystwie i wysiadam sad Nawet teraz jak od tygodnia nie codzi z powodu
      choroby - to sie nie zminił brrrrrrrr a co dalej
    • katarina33 Re: Niesforna 3,5 latka 20.09.06, 14:51
      witam Panią,

pozwalam sobie zapytać czy może chciałaby Pani wziąc udział w nowym programie
      tvn " Superniania"?
      szukamy właśnie takich dzieci i rodziców, którym można pomóc

pzdr
      mój e mail k.wieteska@tvn.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka