Dodaj do ulubionych

dyslekcja???

IP: *.* 05.06.02, 13:29
Ostanio przeczytałam, że częste robienie USG w ciąży może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się u dziecka dyslekcji. Ja robiłam USG w ciąży co najmniej 10 razy ze względu na jej trudny przebieg. Mój 3 letni maluszek rozwija się na razie prawidłowo chociaż niepokoi mnie jego brak chęci do rysowania czy liczenia. Czy w wieku mojego maluszka można wykryć czy może mieć on w przyszłości dyslekcje. Czy ktoś ma dziecko dyslekcyjne bądź podobne problemy jak ja?smok
Obserwuj wątek
    • Gość: MagdaJP Re: dyslekcja??? IP: *.* 05.06.02, 21:14
      Nie wiem gdzie mogłaś coś takiego wyczytać! A już napewno nie powinnaś się tym martwić, bo:1) w gazetach wypisują różne bzdury2) nie ma żadnych dowodów na jakąkolwiek szkodliwość badań USG, przecież to są zwykłe fale dźwiękowe, tak jak twój głos, który docierał do dziecka jak byłaś w ciąży.Nie każdy 3-latek interesuje się rysowaniem i liczeniem, może akurat w tym wieku woli zabawę samochodami, więc nie należy go zmuszać. O ile mi wiadomo dysleksję można wykryć w wieku szkolnym, gdyż głównie polega ona na przekręcaniu liter, sylab i objawia się również trudnościami w zapamiętywaniu np. wierszyków, układaniu puzzli.Chyba zupełnie niepotrzebnie się martwisz.
      • Gość: domisia na dysleksję - szybkie czytanie IP: *.* 07.06.02, 13:43
        szybkie czytania przeciwdziała dysleksji - o ile mi wiadomo, dysleksja jest to przekręcanie literek.. i dlatego spowalnia ona proces czytania, pisania...całej tej sprawy można uniknąć korzystając z pomocy weekendowych kursów dla rodziców w Akademii Nauki. tam wyjaśniają proces czytania przez całe wyrazy, tak więc znajomość poszczególnych literek nie jest wcale konieczna.Nie jest to kurs tylko dla rodziców dzieci dyslektycznych - jest to kurs dla każdego Rodzica.Polecam taki kurs - sama ukończyłam. jest to coś wspaniałego co możemy dać naszym dzieciom.Dominika
    • Gość: Gosiafka Re: dysleksja IP: *.* 07.06.02, 22:36
      Polecam przejrzenie strony : http://republika.pl/jaron3/dysleksja.htmlGosia :hello:
    • Gość: acha Re: dyslekcja??? IP: *.* 09.06.02, 10:04
      smoczek napisała/ł:> Ostanio przeczytałam, że częste robienie USG w ciąży może zwiększyć > prawdopodobieństwo pojawienia się u dziecka dyslekcji. Ja robiłam USG w ciąży > co najmniej 10 razy ze względu na jej trudny przebieg. Mój 3 letni maluszek > rozwija się na razie prawidłowo chociaż niepokoi mnie jego brak chęci do > rysowania czy liczenia. Czy w wieku mojego maluszka można wykryć czy może mieć > on w przyszłości dyslekcje. Czy ktoś ma dziecko dyslekcyjne bądź podobne > problemy jak ja?> smokNO NIE!!!!Czy ja cos juz pisalam na temat kompetencji gazet????Co za idiotyzm kompletny!!!! Ja jestem dysgraficzka, dyslektyczka i dysortograficzka, a jak moja mama byla ze mna w ciazy, absolutnie nikt ani razu nie robil jej usg!!!Poza tym....Po pierwsze -http://www.vulcan.edu.pl/eid/archiwum/2002/01/dziecko.html informacje na temat ew. ryzyka dysleksji.Po drugie - jak widac po moim przykladzie - z dysleksja da sie zyc. Tylko trzeba nad nia pracowac. Ja mimo takich a nie innych dysfunkcji studiuje i to nawet bardzo dobrzewink Dysleksja nie jest niczym strasznym, jezeli jest dobrze prowadzona.Najlepszy przyklad.... Corka jednej z moich profesorek... Gleboka dyslektyczka. Ida do poradni wych-psych na badanie (potrzebne jest zaswiadczenie do szkoly, bez tego jest trudno dziecku). Na pytanie pani psycholog w poradni o ulubiona forme spedzania wolnego czasu dziecko odpowiada "czytanie". Na pytanie o ilosc ksiazek czytanych tygodniowo dziecko odpowiada "4-7"!!!!! Pani psycholog wietrzy podstep. Ale robi testy. Wychodzi - gleboka dysleksjawink Od siebie dodam, ze czytam od 4-tego roku zycia. Dysleksja to nietylko popularnie rozumiana niemoznosc nauczenia sie czytac. To jeszcze milion innych problemow. I wbrew obiegowej opinii dyslektyk moze umiec, ba! moze uwielbiac czytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka