magdaraf2 05.01.05, 13:23 Czy znaktos z was ta rymowankę, której używa się przy masażu? Chodzi mi o coś w stylu: "Przeszły słonie- biegną konie...." Bardzo proszę poradźcie !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ol-ga Re: Rymowanka przy masażu 05.01.05, 15:00 Tędy płynie rzeczka idzie pani na szpileczkach tu przebiegły konie tędy przeszły słonie a tu idzie szczypaweczka zaświeciły dwa słoneczka spadł drobniutki deszczyk czy przeszedł deszczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_olga Re: Rymowanka przy masażu 10.01.05, 22:24 My znamy takie rymowanki: Dla najmłodszych „Przyszła myszka” Przyszła myszka do braciszka. Tu zajrzała, tam wskoczyła, A na koniec tu się skryła. (na plecach dziecka wykonujemy posuwiste ruchy opuszkami złączonych palców; lekko drapiemy dziecko za jednym uchem, następnie za drugim;wsuwamy palec za kołnierzyk ) „Rzeczka” Płynie, wije się rzeczka Jak błyszcząca wstążeczka. Tu się srebrzy, tam ginie, A tam znowu wypłynie. (rysujemy na plecach dziecka falistą linię;delikatnie drapiemy je po plecach, wsuwamy palce za kołnierzyk; przenosimy dłoń pod pachę i szybko wyjmujemy. Wierszyk można wykorzystać podczas zabawy w kąpieli: Naśladujemy ręką wijącą się rzeczkę to w wodzie, to kreśląc ją na plecach dziecka, chowamy rękę pod wodą i nagle wynurzamy) „Pajączek” Wspinał się pajączek po rynnie. Spadł wielki deszcz i zmył pajączka. Zaświeciło słoneczko, Wysuszyło pajączka, rynnę i... Wspinała się pajączek po rynnie... (kroczymy palcami po plecach dziecka, od dołu ku górze; przykładamy do nich obie dłonie i szybko przesuwamy je w dół;masujemy plecy ruchem okrężnym, aż poczujemy ciepło;zaczynamy od początku) I dla nieco starszych oprócz już przytoczonejrymowanki„Tu płynie rzeczka” taką: „Jesień” Drzewom we włosy dmucha wiatr, A deszczyk kropi: kap, kap, kap. Krople kapią równiuteńko, Szepczą cicho: „mój maleńki, Śpij już, śpij, śpij, już śpij, już śpij...” Leci listek, leci przez świat Gdzieś tam na ziemię cicho spadł. Leci drugi, leci trzeci, Biegną zbierać listki dzieci. No, a potem wszystkie liście Układają w piękne kiście. (dziecko jest zwrócone do nas plecami, dmuchamy w jego włosy;delikatnie opukujemy jego plecy;głaszczemy dziecko po włosach i ramionach;wodzimy opuszkami po plecach dziecka;lekko naciskamy je w jednym miejscu;wędrujemy opuszkami palców dwa razy;szybko, z wyczuciem stukamy wszystkimi palcami; głaszczemy dziecko po plecach) Miłej zabawy. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
on_76 Re: Rymowanka przy masażu 17.01.05, 13:07 Różne takie wierszyki znajdziesz na www.berek.pl/centrum/ctrr06.htm , powodzenia!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdaraf2 Re: Rymowanka przy masażu 25.01.05, 14:51 Dziekuje wam bardzo. Mój synek jest zachwycony! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Rymowanka przy masażu 03.02.05, 22:12 Jest taka ksiązeczka pt"Przytulanki czyli wierszyki na dziecięce masażyki",opracowała Magda Bogdanowicz.Wydawnictwo Harmonia, ok 60 ilustrowanych stron, przy każdym wierszyku opis masażyku ) ktory wykonuje rodzic.Świetna, moja córka uwielbia jak się "gliglamy" ), pozdrawiam patatajowa Odpowiedz Link Zgłoś
renia334 Re: Rymowanka przy masażu 04.02.05, 16:59 A gdzie mozna kupić taką książeczkę bo w księgarni nie spotkałam? Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Rymowanka przy masażu 07.02.05, 13:18 Witam, można kupić w księgarni internetowej www.harmonia.gda.pl,dużo innych ciekawych ksiązek też, pozdrawiam patatajowa Odpowiedz Link Zgłoś