dorota_79 14.11.05, 10:06 Drogie Mamy, poratujcie mnie przepisem na dobry rosołek dla rocznego bobasa. Jestem początkująca w kuchni. Raz zrobiłam rosół, który tylko miał wygląd rosołu bo smak był okropny Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonkafi Re: Przepis na rosół 14.11.05, 11:08 WITAJ.MARCHEWKA,PIETRUSZKA KAWALEK PIERSI Z KURCZACZKA ALE NAJPIERW UGOTUJ JA ODDZIELNIEA POTEM WRZUC DO GARNUSZKA DO TEGO LYZECZKA WEGETY LUB WARZYWKA.JA NA TYM ROBIE KLUSKI LANE Z SAMEGO ZOLTKA MOJA MALA UWIELBIA.MARCHEWKE I PIETRUSZKE PRZED GOTOWANIEM TRE NA TARCE A KURCZACZKA KROJE W MALUTKA KOSTECZKE.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Przepis na rosół 14.11.05, 12:04 Litości, bez vegety, nie dość, że glutaminian sodu uzależnia i przyzwyczaja do charakterystycznego smaku (poszukaj w google na temat 'umami'), to jeszcze jego nadmiar jest szkodliwy (sód! nie po to nie soli sie dziecku zupek, zeby je vegeta traktowac). Normalny rosoł gotuje sie tak: mieso, mrchewka, pietruszka, seler, por, plus przyprawy (pieprz, ziele ang., lisc laurowy, sól). Rosół z definicji jest wywarem miesno-warzywnym, jesli dziecko juz jada wywary, to tak mu ugotuj, tyle ze przypraw niewiele (chyba ze juz jadlo). Jesli cos mu nie słuzy (ponoc seler lubi uczulac) to bez tego slkladnika. Jesli nie jada wywarów, to ugotuj rosół dla was i wyjmij z niego kawalek miesa dla dziecka, a bobasowi ugotuj warzywa, potem biale wywal, marchewke pokrój, miesko tez, dodaj jakis makaron i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_79 Re: Przepis na rosół 14.11.05, 12:30 Bardzo dziękuję Moje dziecko ma kłopoty z nerkami więc ani soli ani innych przypraw nie stosuję. Bardzo dziękuję za przepisy. Jeszcze dziś zmierzę się z rosołem Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Przepis na rosół 14.11.05, 12:31 a jak chcesz żeby miał żółty kolor to dodaj do gotowania ścinek malutki buraka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś