Dodaj do ulubionych

niechętny jadek

06.09.06, 22:56
mój maluszek ma 6 i pół m-ca. pora na rozszerzenie diety ale tu właśnie
zaczyna się problem. nie smakuje mu nic: ani zupki słoiczkowe, ani zupki
domowe, owoce, kaszki. nie otwiera buziaka i tyle. na razie je wyłącznie z
piersi ale obawiam się że skończy się to niedowagą. czy miałyście podobny
problem ze swoimi maluchami i jak sobie poradziłyście? pozdrawiam forumowiczki
Obserwuj wątek
    • agagr Re: niechętny jadek 07.09.06, 12:55
      Od kiedy zaczelaś próby? Trzeba dać mu trochę czasu, musi się przyzwyczaić,
      cierpliwości. Na poczatku często tak jest. Pozdrawiam
    • smellson Re: niechętny jadek 07.09.06, 13:42
      moja córa jadła z apetytem jabłuszko od 5,5 mca ale jak zaczęłam wprowadzać
      obiadki to też większośc lądowała na śliniaku. Karmiłam systemem pierś 'na
      zachętę'(ponoć pobudza apetyt)- chwilka ssania i propozycja obiadku; jeśli nie
      chciala dojadała z piersi i już. Hitem na tym etapie była dynia z ziemniakiem
      Hippa- może to zasmakuje Twojemu dzieciaczkowi. Nie poddawaj się i próbuj,
      piersiowe ssaki są bardzo przywiązane do swej ukochanej formy żywienia smile
    • marzena771 Re: niechętny jadek 08.09.06, 12:53
      i u nas podobny problem, ale nasz niejadek ma dopiero 5m-cy i bardzo mało
      przybiera na wadze, dlatego zaczęliśmy dawać już zupki i kaszki, oprócz tego
      cyc, ale niestety nic mu nie smakuje i tak jak u ciebie nie otwiera buzi i już.
      Przyłaczam się do tego wątku czekając na jakieś rady mam które poradziły sobie
      w jakiś sposób ze swoimi dziećmi. Jak długo to trwa zanim maluch się
      przyzwyczai do nowych potraw i czy zmuszać do zjedzenia chociaż kilka łyżeczek
      czy nie zmuszać? CO ROBIĆ????
      pozdrawiam
      • mika_p Re: niechętny jadek 08.09.06, 21:17
        Nie zmuszać. Jak będziesz zmuszać do jedzenia, to wychowasz sobie rasowego
        niejadka.
        Pół roku to termin orientacyjny, dla niektórych dzieci to za wczesnie, ale
        praktycznie wszytskie w koncu zaczynają jeść... a potem nawet czasami sie
        dziwisz, gdzie to wsyztsko sie meisci w małym brzuszku smile
    • eta78 Re: niechętny jadek 09.09.06, 21:16
      Moja córcia ma 7 miesięcy i waży 7350g.Tak od 2 miesięcy wprowadziłam jej
      dodatkowe jedzonko.Cały czas jeszcze karmie piersią.Od samego początku bardzo
      ładnie jadła ale tylko posiłki ze słoiczków-obiadki i deserki owocowe.Ostatnio
      jednak nie chce wcale jeść obiadków.Najlepiej to by tylko deserki wcinała no i
      cyca oczywiście.Na ostatniej wizycie u naszej pani doktor okazało się,że mała
      troszku mało przybrała(600gram w ciągu miesiąca).Pani doktor kazała wprowadzić
      SINLAC.Na szczęście małej bardzo smakuje(chyba dlatego,że słodki).Ja wpadłam na
      pomysł i teraz razem z gotowym sinlaciem podaje jej zupki.No i jakoś udaje mi
      się ją "oszukać".Mam nadzieje,że na następnej wizycie waga troszku więcej
      wzrośnie.
      • marzena771 Re: niechętny jadek 11.09.06, 20:23
        dla mnie 600g w ciągu miesiąca to marzenie.....
    • lidula2 Re: niechętny jadek 12.09.06, 19:15
      nasz Franio w wieku 6 miesięcy tez nie przyjmował zupki, ani jabłuszka, ani tym
      podobnych. teraz ma 7 miesięcy, pije zupkę przez smoczek (z dużym przeplywem),
      a jabłko najchętniej gryzie. pozwalam mu od czasu do czasu poskrobac, bo ma juz
      3 zęby, ale zawsze uwazam, zeby nie ugryzl wiekszego kawalka, bo to grozi
      udławieniem. wiem, ze wszedzie polecaja wprowadzanie nowosci łyżeczką, ale
      Franek absolutnie nie był tego zdaniasmile To samo jablko, ktore tak chetnie
      skrobie ząbkami, starte na tarce i podawane łyzeczka wytrąca, zaciska usta i po
      ptakach.
      teraz do zupki, która skalda sie z marchewki, ziemniaczka i pietruszki dodaję
      juz miesko i żółtko.Zyzce powodzenia i trzymam kciuki!!!
      Zyczę powodzenia
    • annor Re: niechętny jadek 15.09.06, 12:26
      I ja dołączam do klubu niejadków. Mała wkrótce skończy 6 m-cy, karmiona piersią
      i niczego poza mlekiem z piersi nie lubi sad z wagą jest w porządku.
      • martarb Re: niechętny jadek 20.09.06, 21:32
        kochane mój Szymuś ma 4,5 m-ca i już przestalo Mu nawet smakowac mleczko (
        toczymy walki o każde 100 ml ) i nie bardzo chce cokolwiek innego, poza
        herbatką , co dalej robic, już nie wiem, jestem więc z Wami , pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka