IP: *.* 28.06.01, 16:02
Od kiedy można podawać Danonki?A może zacząć od jogurtów?Jeżeli tak, to jakich? Mały ma 9 m-cy i nadal karmię go piersią . Innego mleka nigdy nie pił,dlatego mam wątpliwości.Mam jeszcze jeden problem;Bartkowi znudziły się zupki ze słoiczków!Proszę prześlijcie jakieś sprawdzone przepisy!(nie jest na szczęście alergikiem).Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 28.06.01, 17:47
      Danonki to twarożki, jogurty mniej uczulają, wiec lepiej zacząć od naturalnego jogurtu i dopiero potem rozszerzac o owocowe. Co do zupek, to spróbuj podac mu to samo, co gotujesz dla was - odłóż trochę dla dziecka, a reszte dopiero posól, zabiel śmietaną czy co tam robisz. Albo może spróbuj, zamiast zupki, drugie danko - jakiś delikatny kotlecik, ziemniaki, jarzynka czy surówka. Nawet jesli nie wprowadziłaś jeszcze białka jaja, to mogę cie zapewnić, że mielone da się zrobić z samym żółtkiem, bo robiłam tak przez półtora roku.
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 29.06.01, 21:48
      Cześć dziewczyny,niestety, muszę się nie zgodzić z Miką. W jogurtach strawiony przez bakterie jest cukier mleczny-laktoza, a w serach- białko, czyli właśnie to, co jest najbardziej uczulajace. Wszystkie mleka dla alergików (oprócz sojowych) to hydrolizaty mleka krowiego, czyli właśnie białko jest rozłożone na mniejsze fragmenty, króre nie uczulają. Lepiej więc wprowadzić do diety najpierw twarożek. Nie wiem, czy akurat danonki, bo może maja dodatki śmietanki, a to może być już niebezpieczne.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 02.07.01, 14:05
      Ja zaczynałam od przeznaczonych specjalnie dla niemowląt przecierów owocowym z dodatkiem jogurtu, a następnie z dodatkiem twarożku Bubu w słoiczkach. Naprawdę polecam ten sposób na początek, są pyszne i delikatne, słodkie od naturalnych owoców, a jogurtu i twarożku jest tam trochę mniej. Dopiero potem, w 11 miesiącu zaczęłam podawać Danonki i kolejno różne jogurty i twarożki do chlebka.
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 03.07.01, 09:51
      na boga dziewczyny nie podawajcie tego gowna dzieciom. przepraszam za mocne slowa ale pracuje w firmie, ktora wie wszystko o danonkach i nigdy nie odwaze sie podac ich mojemu dziecku. bezpieczniejsze sa naturalne jogurty bakomy. danone w ogole nie jest zbyt zdrowym producentem zywnosci ale tajemnica zawodowa nie pozwala mi niesety napisac zbyt wiece
      • Gość: guest Re: DANONKI- NIE! IP: *.* 03.07.01, 10:25
        popieram,yoyo. fJa robie dla mego juz dwulatka sama serki ( zmiksowac: twarozek + jogurt naturalny + smietanki troche + kefir + owoce np. maliny nie misksowane na koncu i zero cukru, poza tym proporcje "na winie" czyli ile sie nawiniesmile. To konkuruje spokojnie z danonkami (wiem o czym pisze, bo bylam ja sama fanatyczka danonek (zanim odkrylam wlasny ww. sposob) w okresie pierwszych miesiec<y karmienia (nocna pora). Moje dziecie lubi te domowe mieszanki ( i nasz mikser). Pam.
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 03.07.01, 12:09
        Jojo, jak powiedziałaś "A" to powiedz i "B"! Ja np. jadam głównie jogurt Danone naturalny bez cukru i ten mi smakowo najbardziej odpowiada. Jest bez cukru, bez żelatyny, nigdy nie był posuty. No i Danonki. Bez nich mogłabym się obejść ale jogurt nat. to mój ulubiony! Proszę, podaj argumenty, dla których miałabym z nich zrezygnować. Po twoim poście nie będą mi już pewnie tak smakowały... Z Bakomy zrezygnowałam, gdy - jeszcze przed historią z "szalonymi" krowami - widziałam, że dodają żelatynę (a teraz?) a w jogurtach owocowych znalazłam co najmniej kilkanaście razy pleśń pływającą na wierzchu!!!! EWA
        • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 04.07.01, 07:23
          Tak Jojo proszę powiedz B. Czekamy. Ela
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 04.07.01, 08:37
      Nie wszystko co jest reklamowane aż do znudzenia, dobrze wygląda i dobrze smakuje jest zdrowe. Rozumiem "jojo" że próbuje ostrzec ale jednocześnie tajemnica zawodowa, niestety mnie ona też obowiązuje dodam tylko że na produktach Danona nie ma pleśni bo nie ma na czym się wytworzyć. Tak jak pisały inne poprzedniczki jogurt naturalny z owocami jest dużo dużo zdrowszy niż te .... Moja córka ma 2 lata i nie zna smaku tego Danonek
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 04.07.01, 09:09
        Dziewczyny, ale dlaczego?! I co tak takiego jest? Proszę, napiszcie coś więcej, ja tu taka zadowolona, że dziecko papusia jogurcik i nie widać żadnego uczulenia, a jak przeczytałam Wasze posty, to mi zmroziło krew w żyłach! Proszę, napiszcie coś więcej...chociaż w zawoalowanej formie, skoro tajemnica zawodowa...
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 04.07.01, 11:18
      Również czekam na rozwianie tajemnicy Danonków - chcialabym wprowadzic moim 6-m-cznym żbikom jogurt - i przyznaję, że Dannonki zawsze wydawały mi się podejrzane, ale dlaczego? Powiem Wam natomiast, że moja bardzo odległa znajoma studiująca technologię żywienia testowała jogurty i zakazała nam kupować produkty Zott (jogobella, monte) - ponoć pelno w nich konserwantów , wbrew informacji na opakowaniu. Mówiła, że Danone, Bakoma sa OK ale najlepsze, najczystsze byly produkty Jana (sa dostepne w poznanskim, nie wiem jak z reszta kraju). A tak swoją drogą, to mozna produkowac jogurt samemu, gdzies czytalam przepis ale zapomnialam, czy może ktos go zna?
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 04.07.01, 14:31
        Wiem, że są w sklepach jogurtownice - takie aparaty służące do wyrobu jogurtów na bazie mleka. Według ulotki wstawia się do nich mleko z dodatkiem żywych bakterii albo odrobiną jogurtu. Chyba muszę pomyśleć o takim zakupie....
        • Gość: guest Re: DANONKI pytanko do Ewy IP: *.* 26.07.01, 09:22
          Cześć tu Elik, mam pytanko, gdzie można kupić jogurtownicę, w sklepach z gospodarstwem domowym? czy w jakiś innych ,ja kiedyś szukałam u siebie w Lublinie, ale nie znalazłam. Mogę się przecież wybrać np. do W-wy tylko przydałby mi się konkretny namiar ,z góry dzięki.
          • Gość: guest Re: DANONKI pytanko do Ewy IP: *.* 27.07.01, 09:58
            Widziałam je we wszystkich większych sklepach z AGD: Euro AGD, Elektroland, Media Markt itd. Kosztuje ok. 60 zł.EWA
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 05.07.01, 07:23
      Dziewczyny,Załamałam się! Moja Lenka wcina Danonki aż jej się uszy trzęsą a ja jestem zadowolona że dziecku dostarczam niezbędnego białka. Dodam,że na zmianę z Danonkami je Danio- też Danone"a. To znaczy że dziecko podtruwałam przez ostatnie kilka miesięcy? I czym to zastąpić? Jojo, napisz coś więcej, błagam.
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 05.07.01, 14:37
      Ja tam w nic już nie wierzę. Cały świat jest niezdrowy, jedzenie to trucizna (wiecie, CO JEST w mięsie, jajkach, kupnych warzywach i owocach a jaką trucizną jest woda, którą pijemy - zapytajcie producentów filtrów domowych, hehe). Dopiero co napisali, że kremy z wysokimi filtrami chroniące przed słońcem powodują raka skóry! Jem produkty Danone od chwili ich pojawienia się u nas w wielkich ilościach, bo bardzo mi smakują. Julka jest na Danonkach od pół roku i jestem zadowolona, że jej nie uczulają, bo o to nietrudno u niej i że je lubi, bo to też u niej wyjątkowe. Mąż jest informatykiem w fabryce czekolady i pytał w laboratorium po znajomości - laborantka odradza dzieciom nie ze względu na próchnicę czy cokolwiek banalnego, tylko podobno mleko w czekoladach jest potwornej jakości. Tak, normalne życie jest okropnie groźne i śmiertelne. Przepraszam za gorzką ironię.
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 05.07.01, 17:36
        Cześć dziewczyny. Może same zaczniemy robić jogurty. Przecież to możliwe. No i liczba owoców będzie taka jaką sobie życzymy. :)) 1 dzień w tygodniu Danonek (dla dziecka) i 6 dni domowy (dla jego i naszego zdrowia).BasiaCo do zdrowego odżywiania. To chyba człowiek żyje coraz dłużej się. :))
        • Gość: guest Re: DANONKI-przepis na jogurt IP: *.* 07.07.01, 18:57
          Skład- 1 jogurt naturalny- 1 litr mleka UHT- 6 łyżek mleka w proszkuZmieszać, wlać do słoiczków i wstawić dojogurtownicy (cena od ok 60zł). Po około 6 godzinach mamy jogurty.Są też inne przepisy. No i np. można też bez jogurtownicy, ale trwa to dłużej
          • Gość: agamotek Re: DANONKI-przepis na jogurt IP: *.* 09.07.01, 20:53
            Czy ten jogurt z maszynki jest gesty czy raczej rzadki??
            • Gość: guest Re: DANONKI-przepis na jogurt IP: *.* 10.07.01, 21:08
              Dosyć gęstyBasia
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 09.07.01, 17:56
      sorry za milczenie ale wasze posty nie docieraly do mojej skrzynki nie wiedzialam, ze taka burze rozpetalam..... a chcialam dobrze.... moge napisac jedynie to co mysle a to juz pisalam. osobiscie jestem zwolennikiem domowego przetworstwa a basia juz dala wam przepis na jogurt. do tego swieze owoce... (w danonkach na swieze to one raczej nie wygladaja, hehehe) i mozna miec poczucie wzglednego bezpieczenstwa. co do walorow smakowych danona to przeciez jestesmy dorosle i kazda wybiera to, co jej bardziej smakuje... dla mnie danone z lekka smierdzi i to wcale nie zdrowoa fermentacja jogurtowa. ale moze to ze mna jest cos nie tak. poza tym po czasach punkrockowego buntu zostala mi niechec do wieliich koncernow, danone, cola, unilever, procter - wszystko jedna klika. po co nabijac im kieszenie jak mozna samemu zdrowiej .... chociaz pamperow uzywam dosc czesto... acz nie zawsze, biedny alergik na nie tez czasami zle reaguje. w zasadzie caly moj wywod sprowadza sie do prostego : robcie co chcecie a ja bede robic swoje. konkretow dotyczacych danonkow przekazac nie moge bo zalezy mi na mojej pracy. sorry. moze w zasadzie w ogole nie powinnam sie w tej kwestii odzywac. mam nadzieje, ze mi wybaczycie. pozdrawiam serdecznie. j ............
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 09.07.01, 22:16
        Cześć!Od którego miesiąca można zacząć podawać twarożki i jogurty? Mój Kubuś ma 9-mcy i właśnie stopniowo odstawiam go od piersi.pa-pa
        • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 10.07.01, 15:37
          Na dzieckuOK napisali,że produkty na bazie mleka krowiego podajemy po ukończeniu roku(ale ostrożnie ,bo alergia).Po siódmym m-cu możemy dać jogurt naturalny, a potem spróbować wprowadzić jogurty z owocami.Jak jeszcze coś znajdę to napiszę.Bartek ma 10 m-cy .Raz dałam mu jogurt naturalny,ale mu nie smakował.Na drugi dzień dałam mu Danonka(wcinał,aż miło!)....a póżniej przeczytałam post Jojo.Od tej pory nie dostał żadnego jogurtu ani serka.POCZEKAMY JESZCZE TROSZKĘ!PA
        • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 10.07.01, 21:23
          To co pamiętam wg Bobovity od 9 miesiąca. Ja mojemu Małemu, a ma obecnie 9 miesięcy bez 9 dni podaję HiPPa (od 7m.) "jabłka z malinami i jogurtem". Jak ktoś boi się mleka krowiego, może przecież dawać jogurty z mleka koziego.A tak przy okazji, to wielką dla mnie przesadą jest z góry zakładanie, że dziecko jest uczulone np. na mleko krowie. Najpierw trzeba dać!Ja karmię piersią więc pilnuję i diety swojej i syna. Gdy sobie zafunduję coś nowego czekam kilka dni na reakcję. Tak samo postępuję z synem. Dzięki temu wiem dokładnie co się dzieje i z jakiego powodu.Kilka dni temu moja koleżanka dała ten sam deserek HiPPa swojej córce. Mała dostała uczulenia. Oczywiście koleżanka stwierdziła, ze winny jest deserek. Nie wzięła pod uwagę swojej diety (też karmi piersią), a wprowadziła jagody i maliny. Może waśnie one wywołały te nieszczęsne chrostki.
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 11.07.01, 10:45
        ha, mi tez jogurty danone jakos smierdza...pozdrawiam - hala
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 11.07.01, 11:51
      Przeczytałam te wszystkie straszne rzeczy na temat danonków i... nie wiem co robić.Moje dziecko uwielbia Danonoki , a babcia, któa się nim opiekuje gdy ja jestem w pracy uwielbia go tym karmić.Gdy dziś napomknęłam , że one takie najlepsze nie są, to usłyszałam: "Asia (moja siostra) swoje dzieci ciągle nimi karmiła i nic się nie stało (to prawda), Gosia (mamy siostra, pediatra) karmiła tym swoje dzieci, a chyba wie co robi (jest dobrym pediatrą. )Tysiące dzieci to je i jest dobrze. W jakąś histerię popadasz od tego internetu! Wszędzie zalecają dla dzieci Danonoki a wam się w głowach pomieszało."Na opakowaniach jest napisane , że nie zawierają konserwantów i że są speclanie przygotowane dla dzieci (formuła wapno+ itd.)Czyżby kłamali? To by się o kryminał ocierało I już nie wiem kto ma rację...
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 12.07.01, 22:05
        Ja też karmię drugiego dzieciaka Danonkami i Danio, również jogurtami tej firmy. A na Bakomie nie jeden raz już się przejechałam z powodu pleśni, zwłaszcza na pitnych jogurtach. Kupuję też jogurty Mertingera dla dzieci i Pyszny Zott. Wydaje mi się ,że zawsze konkurencja będzie wyszukiwać jakieś "haki", a my będziemy wraz z tą fala raz kupować Danone, innym razem Bakomę, Zotta czy Fruttisy.Zaufać swojemu rozsądkowi i węchowi.
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 13.07.01, 11:47
      no wlasnie, zaufaj swojemu rozsadkowi i wechowi. to wlasnie chcialam ostation napisac tylko jakos tak mi nie wyszlo. chcialam tez przypomniec, ze czlowiek jest w stanie przyswoic dziennie tylko okreslona ilosc danego makroelementu i wszytkiego innego. cala reszta jest wydalana. pozdro. jo. ps z drugiej strony przeciez wszystko jest dla ludzi, z danonkami wlacznie. j.
      • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 13.07.01, 11:58
        No to teraz wiem jeszcze mniej. Ma babcia dawać te Danonki czy nie?? Bo jeśli nie, to potrzebuję argumentów zbijających jej rozumowanie, o którym pisałam w poprzednim poście....a może nie ma jednoznacznej odpowiedzi :-(
        • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 13.07.01, 14:32
          Tak jak powiedziała Jojo WSZYSTKO JEST DLA LUDZI. Jedynie trzeba pamiętać o umarze.SmacznegoBasia
        • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 15.07.01, 21:29
          Tak sobie czytam te wypowiedzi i chciałam dodać, że mój mąż też pracuje w fabryce Danona i nic złego na danonki nie mówi - wręcz przeciwnie! Jemy bardzo dużo serków i jogurtów tej firmy i zdrowi jesteśmy. A naszemu synkowi (8,5 miesiąca) też dałam już parę razy łyżeczkę danonka i nic mu nie jest, a co więcej bardzo mu to smakuje!pozdrawiam wszystkich. Justyna
          • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 26.07.01, 12:46
            Osobiście się zatrułam jogurtem Danona i wylądowałam w szpitalu z wysoką gorączką, biegunką, wymiotami i tym podobne.:fou: Mojemu dziecku wobec tego nie dałam nigdy produktu tej firmy - moze to był przypadek, ale ja się zraziłam. Z produktów mlecznych mogę polecić serki o wielu smakach, z wsadem owocowym i bez, o nazwie GUCIO - takie niepozorne wśród rozreklamowanych Danonków. I po pierwsze: jak podaję mojemu dziecku je juz z rok codziennie na kolację, tak ZAWSZE są tej samej konsystencji i smaku, kosztują jakieś 60 gr mniej na serku, a są większe, 250 g. Zapewne nie są takie popularne w Polsce, bo to wytwór miejscowej mleczarni, ale widziałam je np. w Krakowie. Gdybyście je spotkały, to polecam. :spookie:
    • Gość: guest Re: DANONKI IP: *.* 02.08.01, 12:58
      Danonek nie daję bo za przeproszeniem śmierdzą mi chemią. Olinka ma 1,5 roku i od dawna nie jada słoiczków. Myślę , że dobre są na początku kiedy wszystko trzeba miksować, chociaż ...chyba teraz bym gotowała małej od początku, tzn od 6 miesiąca. Ale wróciłam do pracy nie mogłam się pozbierać itd. Teraz w sezonie warzywnym i w dodatku jak mały nie jest alergikiem to można ugotować raz dwa. Wywarów mięsnych nie polecają alergikom , więc ja ich unikam ,chociaż mała czasem zje rosołek z kury u teściowej. Moja myszka uwielbia kluseczki do różnych zup , dodaje je wedy zamiast ziemniaków. Skończę wieczorem , bo musze pędzić do doamu nakarmić głdomora , który jak tylko wstanie z południowej drzemki woła mam cycy!!!Właśnie powinna się budzić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka