IP: *.* 24.05.02, 10:43
Bardzo proszę doświadczone mamy gotujące swoim dzieciom o pomoc.Mój synek skończył 8 miesięcy. Do tej pory karmiłam go wyłącznie daniami słoiczkowymi - wygoda i pewne źródło pochodzenia składników.Przyznam, że chciałabym spróbować sama mu gotować, pierwsze próby mam już za sobą - na razie tylko kisielki na soczkach.Nie mam źródła "pewnych" jarzynek, stąd moje pytanie - czy można takiemu maluchowi gotować obiadki ze składników pochodzących z mrożonek. Jeżeli tak, to jakie polecacie.Będę wdzięczna za odpowiedź (myślę, że mój synek łakomczuszek również).Pozdrawiam i podziwiam mamy gotujące swoim pociechom - mam nadzieję, że niedługo do nich dołączę.
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: mrożonki IP: *.* 24.05.02, 11:19
      Ja wybierałam najczęściej mrożonki (najchętniej "Hortex" - bo w wielu innych było w środku byle co), bo tak sobie pomyślałam: jeśli nie mam sprawdzonego źródła, gdzie kupię warzywa, to mam cichą nadzieję, że przy szybkiej obróbce w wytwórni tracą przynajmniej mało witamin. Poza tym to obieranie i krojenie warzyw... szkoda mi było czasu...Najpierw rzecz jasna wybierałam określoną liczbę warzyw, żeby zobaczyć, czy coś nie uczula.Ania
    • Gość: brytnej Re: mrożonki IP: *.* 24.05.02, 15:19
      Czesc!Ja polecam mrozonke Hortexu-wloszczyzna-swietna baza na zupe,poza tym jeszcze brokuly bonduelle i kalafirki-tez Hortexu.Co do siezych warzyw,to rowniez staram sie z nich gotowac,ale kupujac je stosuje proste zasady-marchewka musi byc mala i troche robaczywa(znaczy sie malo pryskana)pietrucha rowniez,pory tez musza byc male-te kolosalne sa strasznie naszprycowane.Kartofle kupuje zawsze u tego samego"dziadka",ktory ma swoje pole i oczywiscie strasze go ,ze jak dziecko dostanie wysypki ,to wroce i go zabije...(faceta,nie dziecko)POzdrawiam i zycze udanych obiadkow_basia
    • Gość: GusiaOK Re: mrożonki IP: *.* 11.06.02, 09:24
      Cześć!Mój maluszek ma 8 m-cy i bardzo chciałabym gotować mu kisielki, ale nie wiem jak :craz: . Możesz pomóc?Magda :hello:
      • Gość: brytnej Re: mrożonki IP: *.* 11.06.02, 09:39
        Cześć!!!Kisiel robię z bobo fruta(najlepszy jest wiśniowy)lub Hippa-polecam morelowy.Możesz wziąć każdy inny-byle bez marchwi.NA mały soczek bierzesz 1 małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Odlej z soczku jakieś 1/4 szklanki i tam wsyp mąkę-dobrze wymieszaj,żeby nie było grudów.Resztę soku wlej do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć dodaj sok z mąką.Mieszaj bardzo energicznie-musi się zagotować.KOniec.Smacznego.Możesz dodać żółtko-do tej części z mąką i tak samo zagotować-ale wygląda to niezbyt korzystnie z sokiem wiśniowym(kolor...)Najlepiej jest z morelowym.Pozdrawiam-BAsiaps.Ta łyżeczka mąki ma być czubata(bardzo czubata)
        • Gość: GusiaOK Re: mrożonki IP: *.* 11.06.02, 09:48
          Bardzo dziękuję! Jak tylko wrócę z pracy zabieram się za robienie kisielku :) .Magda :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka