Dodaj do ulubionych

Tarty, quiche...

IP: *.* 03.10.02, 12:39
Tarty, quiche to moja nowa miłość :love: . Są proste do zrobienia, dobrze się prezentują i świetnie smakują. Ostatnio są moimi popisowymi daniami, gdy zjawiają się goście. Do tego zielona sałata (plus na przykład pomidory lub coś innego wedle gustu) z sosem vinaigre, białe wytrawne wino i kolacja całkiem, całkiem... A na deser następna tarta... na słodko np. z jabłkami. Gemma prosiła, by nie podawać przepisów na tarty na słodko. Niech jej będzie :) . A swoją drogą gemma - dlaczego?!?Dziś podsyłam dwa przepisy. Coś tam jeszcze dopiszę z czasem...Acha, quiche i tarta to to samo, nie wiem skąd się bierze to rozróżnienie w nazwie... Może ktoś inny to wie???
Obserwuj wątek
    • Gość: ganga Re: Tarty, quiche... podstawowy przepis na ciasto kruche do tart IP: *.* 03.10.02, 12:41
      PRZEPIS NA PODSTAWOWE CIASTO KRUCHE DO TARTdo tarty o średnicy 32 cm potrzebujemy 500 g ciasta kruchego (czyli 270 g mąki, 130 g masła, szczypta soli, kilka łyżek wody zimnej, opcjonalnie jedno żółtko) na tartę o średnicy 26 cm potrzebujemy 300 g ciasta kruchego (czyli 200 g mąki i 100 g masła, reszta składników tak samo)Mąkę, sól i posiekane masło ( ale nie takie prosto z lodówki i nie takie które się rozpłwa) wyrabiamy rękoma, by składniki sie połączyły, później dodajemy wodę i szybko zagniatamy kulę. Wkładamy do lodówki na godzinkę.
    • Gość: ganga Re: Tarty, quiche... tarta porowa IP: *.* 03.10.02, 12:44
      TARTA POROWA500 g ciasta kruchego500 g pora już umytego i pokrojonego w talarki (czyli ok kilograma porów jeszcze z zielonymi końcami )2 łyżki masła1 jajko, 2 żółka300 ml gęstej śmiatanyszypta gałki muszkatałowej, sól i pieprz2 łyżki sezamu (najlepiej przez chwilę podprażnego na suchej patelni)Pory dusimy przez 5-10 min na maśle na patelni. Nie mogą być za miękkie.Ciasto wyłożyc do okraglej formy na tarty (średnica 32 cm), ponakłuwac widelcem i wstawic do lodówki na 15 min. Oziebione ciasto wylozyc folia aluminiowa, napelnic suszona fasola (lub innymi straczkowymi na tzw "falszywy wypiek") i piec przez 10 min (200 st.). Nastepnie usunac folie i ciasto ponownie wstawic do piekarnika na 3-5 min.Śmietanę, jajka i przyprawy miksujemy razem.Wykładamy pory na podpieczone ciasto, zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną, posypujemy sezamem.Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, lub tak długo aż masa się zetnie i zarumieni.
      • Gość: 1975 Re: Tarty, quiche... tarta porowa IP: *.* 04.10.02, 12:11
        Jestem laikiem kuchennym i nie wiem co to znaczy "fałszywy wypiek". Nie wiem też po co się to robi i czy suszona fasola ma być łuskana, czy w strąkach.Czy potem trzeba ją wyrzucić, czy nadaje się do czegoś? Trochę mi wstyd, że nic nie wiem, więc proszę o wyrozumiałość i wytłumaczenie.Ania
        • Gość: ganga Re: Tarty, quiche... tarta porowa IP: *.* 04.10.02, 13:42
          Wyłożony w formie spód kruchego ciasta z wyciągniętymi w górę brzegiem podpieka się bez nadzienia - dlatego nazywa się to "fałszywy wypiek". W tym celu ciasto w formie należy przykryć folią aluminiową lub papierem pergaminowym, nasypać suszone nasiona fasoli, grochu lub soczewicy. Zapobiega to zapadnięciu się brzegów ciasta. Z podpieczonego spodu zdjąć papier razem z suszonymi ziarnami. Następnie na spód nałożyć odpowiednie do przepisu nadzienie i dopiec ciasto do końca. Takie ziarna można używać wielokrotnie (należy zachować do następnego "wypieku fałszywego", do niczego innego raczej się już nie będą nadawać). Zamiast ziaren można na przykład używać pestek z wiśni.Ganga
    • Gość: ganga Re: Tarty, quiche... - quiche z brokułami i pieczarkami IP: *.* 03.10.02, 12:55
      Już kiedyś podawałam ten przepis na forum. ALe pewnie nikt juz nie pamięta...A poza tym udoskonaliłam przepis :)QUICHE Z BROKUŁAMI I PIECZRKAMI 500 g gotowego kruchego ciasta lub francuskiego (można kupić w supermarketach) 400 g brokułów podzielonych na różyczki30 g masła2 ząbki czosnku posiekane175 g pieczrek pokrojonych w plasterkisól, pieprz, mielona gałka muszkatałowa3 jaja2 żółtka100 ml mleka250 ml śmietanki kremówki60 g utartego parmezanuCiasto wyłożyć do okrągłej formy na tarty (średnica 32 cm), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 min. Oziębione ciasto wyłożyć folią aluminiową, napełnić suszoną fasolą (lub innymi strączkowymi na tzw "fałszywy wypiek") i piec przez 15 min (200 st.). Następnie usunąć folię i ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 3-5 min.Z brokułów odciąć łodyżki i pokroić je na cienkie plasterki. Gotować razem z różyczkami przez 3-5 min. lub do czasu aż będą miękkie. Odsączyć, opłukać zimną wodą. Następnie rozgrzać masło na patelni, włożyć czosnek i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Smażyć ok. 5 min aż płyn odparuje.Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180 st. Do miski wlać jaja, żółtka, mleko i śmmietanę. Dodać parmezan, sól, pioprz i szczyptę gałki muszkatałowej i roztrzepać trzepaczką lub mikserem. Na cieście rozłożyć pieczarki, na wierzchu ułożyć brokuły. Polać roztrzepanymi jajami i piec ok. 30-35 min lub do czasu, aż quiche stężeje i sie zarumieni.
    • Gość: q1313q Re: Tarty, quiche...Pytanie. IP: *.* 03.10.02, 17:33
      Mam pytanie: czy mozna zalac tarte czyms innym, niz smietana lub mleko rozbeltane z jajami? Karmie dziecko ze skaza i chociaz wlasciwie skaza jakby minela a wypieczone alergeny nie szkodza, to i tak jestem ciekawa.I podaj chociaz z jeden przepis na slodko, chociaz jeden. Plizzzzzz.....
      • Gość: ganga Re: Tarty, quiche...Pytanie. IP: *.* 04.10.02, 13:40
        Mleko czy śmietnę od krowy można zastąpić mlekiem lub śmietaną sojową - to napewno. Ale co do jajek to jestem sceptyczna. Próbowałam to robić kiedyś bez jaj - zagęszczać mąką i innymi cudami, ale przez to smak się traci. Poszperam jeszcze w swoich przepisach, żeby znaleźć tatrę zupełni bez jaj, ale to dopiero w niedzielę/podniedziałek.A przepisy na dwie słodkie tarty znajdziesz dalej :)Ganga
    • Gość: Oliwia Re: Tarty, quiche... - z boczkiem IP: *.* 04.10.02, 13:02
      To może i ja dodam coś od siebie.Tą tartą zajadałam się podczas pobytu w Paryżu i do dziś bardzo często gości na moim stole.Przepis na ciasto jest bardzo podobny do tego, który podała Ganga, więc nie będę pisać.Wierzch jest następujący:boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i przesmażamy z posiekaną drobno cebulką. Wykładamy na podpieczone ciasto.W misce mieszamy jajka (3,4) z mlekiem (100 ml)i śmietaną 18% (1 szkl), doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zalewamy masą jajeczną boczek i pieczemy ok 40 min. w temp. 180stopni.Mój mąż twierdzi, że to jajecznica na cieście ale bardzo ją lubi.
    • Gość: ganga Re: Tarty, quiche... - tarta jabłkowa IP: *.* 04.10.02, 13:48
      TARTA JABŁKOWA300 g ciasta kruchego (zrobić wg przepisu, który podałam wcześniej dodając łyżeczkę cukru)5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowe odmiany jabłek deserowych: boskop lub koksa pomarańczowa)2 łyżki soku z cytryny100 g cukru3 jajka 125 ml śmietany1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)Ciasto podpiec jak w poprzednich przepisach (użyć formy na tartę o średnicy 26 cm). Jabłka umyć, obrać, pokrajać na szestnastki lub drobniej, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je następnie na podpieczonym spodzie dachówkowo w kolejnych kręgach, można je posypać cynamonem (opcjonalnie). Wymieszać jajka ze śmietaną i cukrem i polać tą mieszanką jabłka. Piec dalsze 30 min w piekarniku w 180 st. Po ostudzeniu tartę posypać cukrem pudrem lub nie. Podawać na zimno, choć mój mąż woli lekko ciepłą z lodami waniliowymi lub rumowymi na wierzchusmile Lub z bitą śmietaną. Ale dla mnie to już zbyt duża rozpusta :)Acha, zamiast masy jajeczno-śmietanowej można sporządzić polewę winną. W tym celu należy 0,1 l wytrawnego białego wina dokładnie wymieszać z 1 jajkiem, 75 g śmietanki kremówki, 30 g cukru i 30 g mąki ziemniaczanej.
    • Gość: ganga Re: Tarty, quiche... - tarta kokosowo-czekoladowa IP: *.* 04.10.02, 13:52
      TARTA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA300 g ciasta kruchego (zrobić wg przepisu, który podałam wcześniej dodając łyżeczkę cukru)50 g masła80 g cukru 80 g wiórków kokosowych2 łyżki whisky/ koniaku (można się bez tego obejść)2 białka kurze100 g gorzkiej czekolady20 cl śmietankiCiasto podpiec jak w poprzednich przepisach (użyć formy na tartę o średnicy 26 cm). W międzyczasie przygotować nadzienie: stopić mleko w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać cukier, wiórki i whisky. Białka ubić na sztywną pianę i dodać delikatnie mieszając do wiórków. Wrzucić to na podpieczony i jeszce ciepły spód i włożyć do pieca na ok 25-30 min. (180 st). Przygotować polewę: czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić z łyżką wody w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać śmietankę, wymieszać i polać jeszcze ciepłą, upieczoną tartę. Podawać na zimno.
    • Gość: gemma Re: Tarty, quiche... IP: *.* 06.10.02, 19:12
      Spieszę się wytłumaczyć. :) Nie chodziło mi o to, żeby na forum nie podawać żadnego przepisu na tartę na słodko, tylko bałam się, że podasz jeden czy dwa przepisy na słodko i braknie miejsca na te na nie-słodko. Uff, ale teraz zamieszałam. ;) Ale oczywiście nie jestem wrogiem słodkości - tylko miłośniczką tart na niesłodko. :lol:POzdrawiam i dziękuję za te przepisy :hello:gemma
      • Gość: q1313q Re: Tarty, quiche... IP: *.* 07.10.02, 18:13
        A ja Wam strasznie dziekuje za te przepisy. Od kilku lat (!) namierzalam sie, zeby zrobic quiche, bo przeczuwalam, ze bede to lubic i jakos tak, dziwnym zbiegiem okolicznosci cos mi przeszkadzalo. Dzisiaj zrobilam, cebulowo-pieczarkowo-porowy i sie zakochalam...Jutro zrobie na slodko. to jest superpyszne.
        • Gość: KasiaBW Re: Tarty, quiche...-jeszcze, jeszcze... IP: *.* 10.10.02, 14:14
          Dziewczyny jak macie jakieś jeszcze przepisy, nieważe na slodko czy nie to ja baaardzo poproszękasia
          • Gość: KasiaBW Re: Tarty, quiche...-jeszcze, jeszcze... IP: *.* 10.10.02, 14:16
            Oj, miało być nieważne
          • Gość: ganga Re: Tarty, quiche...-jeszcze, jeszcze... IP: *.* 10.10.02, 14:28
            Oki doki :)Dziś wieczorem siądę i wklepię jeszcze z 2 czy 3 przepisy (mam nadzieję), a jest ci ich u mnie ze 40 jeszcze...Ganga
    • Gość: ganga Re: Tarty, quiche... - tarta ze szpinakiem IP: *.* 11.10.02, 07:36
      Dziś tylko ta tarta, bo moje dziewczyny skutecznie odciągają mnie od kompa...TARTA ZE SZPINAKIEM (forma o śr. 26)300 g ciasta kruchego lub francuskiego300 g świeżego szpinaku (lub 250g mrożonego w całości, ale na pewno nie takiego rozdrobionego jaki można najczęsicej kupić w Polsce)1 ząbek czosnku (opcjonalnie)2 jaja2 żółtka250 ml śmietany kremówkisól, pieprz50 g paremezanuCiasto wyłożyc do okraglej formy na tarty (średnica 26 cm), ponakłuwać widelcem i wstawic do lodówki na 15 min. Oziebione ciasto wyłożyc folia aluminiowa, napelnić suszona fasola (lub innymi straczkowymi na tzw "falszywy wypiek") i piec przez 10 min (200 st.). Nastepnie usunąć folię i ciasto ponownie wstawic do piekarnika na 3-5 min.Szpinak umyć, pokroić w paski i 1-2 min podsmazyć na oliwie z zmiazdzonym ząbkiem czosnku. Zmiksowac jaja, śmmietanę i przyprawy. Dorzucić do tego szpinak. Całość wyłożyć na podpieczony spód tarty i posypać parmezanem. Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, lub tak długo aż masa się zetnie i zarumieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka