Dodaj do ulubionych

Jajka faszerowane

10.04.03, 08:54
Wielkanoc zbliża sie wielkimi krokami a ja kombinuję co by tu zrobić
ciekawszego niż nieśmiertelne jajka z majonezem/chrzanem.
Może znacie przepisy na faszerowane jajka. Ja znam jeden sposób - żółtka
wyciąga się z jajka przekrojonego na pół, miesza z drobno pokrojonymi
pieczarkami i szczypiorkiem i spowrotem napełnia białko. Całkiem dobre
wychodzi. Pewnie są setki innych sposobów.
Kiedyś jadłam jajka faszerowane na ciepło - skorupki z jajka napełnia się
farszem i zapieka. Było rewelacyjne. Niestety nie mam pojęcia jak
przygotowuje się farsz.
Jeśli ktoś wie to baaaardzo proszę o przepis.
Odwdzięczę się pysznym biszkoptem z serem wink(jutro, bo dziś zapomniałam
zabrać przepis).
Obserwuj wątek
    • brendastar Re: Jajka faszerowane 10.04.03, 17:40
      Takie pyszne jajka robi się tak:
      Gotujesz na twardo (nie za długo, żeby nie zsiniały), potem przetnij wzdłuż
      OSTRYM nożem. Wydłub delikatnie łyżeczką żółtka, potem białka. Żółtka rozetrzyj
      w miseczce, dodaj drobno posiekane białka, bułkę namoczoną w wodzie albo w
      mleku, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, rzodkiewkę, podduszone
      pieczarki - jednym słowem co Ci przyjdzie do głowy. Mocno przypraw, przede
      wszystkim pieprzem, posól i dokładnie wszystko wymieszaj. Nakładaj z powrotem
      do skorupek, lekko ugniatając łyżeczką (farszu wyjdzie pewnie trochę więcej niż
      się zmieści do skorupek). Potem położ każdą połówkę nadzianą stroną na talerz z
      bułką tartą i smaż na rozgrzanym masełku aż bułka zbrązowieje.
      Smacznego!
      • atzumi Re: Jajka faszerowane 13.04.03, 11:39
        Wersja mojej Babci: ugotowane jajko przkroić na pół, wygrzebać je ze skorupki i
        pokroić w kostke. Dodać posiekany szczypiorek i bułke tartą - przysmażyć chwilę
        na patelni. Napełnić skorupki. To cały przepis.
        Pozdrawiam smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka