Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć gryzienia

16.04.07, 22:54
Moja córeczka jutro skończy 9 miesięcy, od dwóch miesięcy dostaje chrupki
kukurydziane i bardzo ładnie sobie z nimi radzi. Chcę ją nauczyć gryzienia,
próbowałam podać biszkopta i kawałek bułeczki pszennej, taki miękki ze środka,
ale dziecko się dławi, od razu jest odruch wymiotny. Nie wiem co robić, że tak
powiem, jak ugryźć ten problemsmile
Obserwuj wątek
    • anet77 Re: Jak nauczyć gryzienia 16.04.07, 23:07
      U nas tez tak było na początku. Trzeba powolutku i ostrożnie uczyć jednak tego
      gryzienia. Moja córcia najszybciej załapała z chrupkami a potem juz poleciały
      zupki z małymi kawałeczkami i tak dalej jakoś poszło. tez na początku buntowała
      sie i nie chciała jeśc zup zmiksowanych na idealna papke ale z czasem
      przyzwyczaiła sie. Czesto słysze o tym odruchu wymiotnym jak przychodzi gryźć
      maluchom, u nas było identycznie.
    • aa.zz Re: Jak nauczyć gryzienia 17.04.07, 23:22
      Witam,
      mój mały tez się dławi i ma odruch wymiotny jak czuje, że ma duży kawałek
      jedzenia w buzi. Ma 14 m-cy i nauka gryzienia idzie powoli. Nie naciskam i
      uważam że nic na siłę, a i tak jest o niebo lepiej niz na początku nauki.
      Może podaj zamiast białego pieczywa ugotowaną marchew,ziemniaka, jabłuszko,
      inny owoc jeśli takowe jada. Bułki pszennej nie podawałabym. Ma małe wartości
      odżywcze,za to sporo ulepszaczy i chemicznych świństw by była pulchna. Wnetrze
      takiej bułki jest kluchowate, nieraz zlepi się dorosłemu, a co dopiero
      dziecku.No i ma gluten.

No i życzę powodzenia w nauce gryzienia

Pozdrawiam
      mama Filipka
      • patrycjamamakuby mam ten sam problem:( 18.04.07, 09:34
        moj synek ma 10 mcy i krztusil sie 3 razy tzn,mial taki odruch wymiotny i nie
        zwymiotowal tylko zaczal tracic oddech ,za kazdym z tych trzech razy
        przewracalam go do gory nogami i klepalam po plackach ,boze te sekundy trwaly
        wiecznosc. a teraz daje mu tylko zupki zmiksowane ,nie wiem czy to dobrze nie
        moze sie zakrztusic -to dobrze a zle bo sie nigdy nie nauczy grysc, boze juz
        sama nie wiem co robic ,moj strach mnie paralizuje...
        • angiea Re: mam ten sam problem:( 18.04.07, 11:09
          chrupki flipsy sie tak nie kleja - ja daje jednego dziennie od 7 miesiaca
          • anet77 Re: mam ten sam problem:( 18.04.07, 12:20
            Wiesz gryzienie chrupek to nie to samo co jedzeni zupki z kawałeczkami. Moja
            córcia tez chrupki zajada od 7 miesiaca i nie miała problemów z ich gryzieniem.
            inaczej było z zupką. Ja uważam,ze jednak trzeba próbować, żeby maluszek
            przyzwyczajał się. Jesli bedzie jadł same miksy to nigdy nie nauczy sie gryźć.
            Moja kolezanka tka wszyskto tez synkowi miksowała to do 6 roku nic innego nie
            chciał jeść. Wszystko musiało być przyrządzone na gładka papkę ale za to
            czekolade to potrafił bez problemu pogryźć. Moja córcia tez w 9 miesiacu
            krztusiła sie ale próbowałam dalej i teraz teraz bez problemów je makaronik w
            zupce, oczywiscie taki drobny ale wymagający pogryzieniasmile Ja na początku jak
            przyzwyczajałam do kawałeczków w zupce to robilam tka, że ugotowaną zupkę
            miksowałam na gładko a do niej żółtko dawałam tylko widelcem podniecione tka,
            zeby buły jego odrobinki i tka od tego jajeczka córcia przyzwyczaiła sie,z e sa
            w zupce kawałeczki. Potem juz zaczełam zostawiać malutkie drobinki warzyw i tka
            doszliśmy do makaranu. A jeszcze po drodze był klopsik gogtowany. Dodawałam go
            do zmiksowanego ziemniaczka z warzywami a klopski z mieska mielonego ugotowany
            był tylko pognieciony widelcem. Życze dużo cierpliwości i wyrozumiałości w tej
            nauce grzyzienia no i powodzeniasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka