Dodaj do ulubionych

Komisja ZUS a wczesniejszy macierzyński?

13.07.07, 18:52
Jestem wezwana na stawienie się przed lekarza orzecznika w sprawie przyznania
mi zasiłku rehabilitacyjnego dokładnie w 39 tygodniu ciąży. I tu moje
pytanie. Co w przypadku jeśli moja ginekolog stwierdzi że zwolnienia mi już
nie wypisze i wyśle mnie na macierzyński już na 2 tyg przed planowanym
terminem porodu. Wiem że nikogo na siłe nie można...ale realia są jakie są.
Czy wtedy mam się stawiać przed komisją będąc już faktycznie na
macierzyńskim??
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Komisja ZUS a wczesniejszy macierzyński? 13.07.07, 19:31
      zmień lekarza i idz do innego po zwolnienie na 2 tyg.Może byc nawet rodzinny.
      Komisja orzeknie o przyznaniu zasiłku rehabilitacyjnego i aż do porodu
      korzystasz z tego.
      Macierzyński bedziesz miała liczony od dnia porodu.
      Dlaczego masz się stawic przed komisja?
      Samo złożenie dokumentacji nie wystarczy?
      Czytałam wypowiedzi rzecznika ZUS że w przypadku ciężarnej kobiety orzeczenia
      wydaje się bez wymaganej jej obecności.
      • kuba12312003 Re: Komisja ZUS a wczesniejszy macierzyński? 14.07.07, 18:34
        Widocznie zdarzają sie wyjątki. Dla mnie to jest po prostu chore..ale co
        zrobić. Najlepsze jest że z jednej strony lekarka mówi mi żeby się normalnie
        stawiła przed komisją, bo wszystko mam ok, a z drugiej strony nie wystawi mi
        zwolnienia na 2 tygodnie przed terminem. Może uratuje mnie mój lekarz
        domowy..bo szkoda tych dwóch tygodni które mogę spędzić z dzieckiem a nie w
        oczekiwaniu na poród.
        • silje78 Re: Komisja ZUS a wczesniejszy macierzyński? 14.07.07, 19:25
          jeżeli w 39tc mija ci 182dni L4 to lekarz nie wystawi ci zwolnienia, a jeśli to
          zrobi to i tak będzie ono nieodpłatne.
          • znaniec1 Re: Komisja ZUS a wczesniejszy macierzyński? 14.07.07, 20:13
            wystawi, ale zus i tak przysle pismo ze jest ono niezasadne. dla zakladu pracy
            powinno wystarczyć, jednak nie spowoduje wyplaty zasilku, ale zus wydając
            oswiadczenie o swiadczeniu rehab cofnie sie do dnia w ktorym uplynelo 182 dni.
            poinformowano mnie jednak w zusie ze jesli termin 182 dni uplywa na 2 tyg przed
            terminem porodu to rozpoczyna sie macierzynski. sad
            • aniulekq Re: Komisja ZUS a wczesniejszy macierzyński? 14.07.07, 21:23
              Bzdura. Niikt nie może wysłac Cię na macierzyński bez Twojej zgody. To jest
              Twój przywilej a nie mus. I co, że w 39tc upływa 182? Może akurat wtedy
              będziesz chora?Może urodzisz w 42 tc? Prawda jest taka, że ZUS korzysta na
              takich jak my - ja miałam podobną sytuację)i wykorzystuje naszą niewiedzę. Nie
              ma żadnego zapisu regulującego tę kwestię, że jeśli powyżej 38tc kończy się
              prawo do normalnego zwolnienia to trzeba iśc na maicerzyński. Idź na tę komisję
              i już. Jeśli lekarz orzeknie, że nie należy się zasiłek możesz postraszyc ich
              sądem,że wykorzystują ludzką niewiedzę i łaski nie robią przyznając zasiłek
              rehabilitacyjny kobiecie w 39tc!!! Niech najpierw zaczną się rozliczac z lewych
              rent i zasiłków reh. dla ludzi zupełnie zdrowych, którzy nieżle
              posmarowali,żeby teraz używac sobie za nasze ciężko zarobione pieniądze!
          • iziula1 Re: Komisja ZUS a wczesniejszy macierzyński? 15.07.07, 14:20
            silje78 napisała:

> jeżeli w 39tc mija ci 182dni L4 to lekarz nie wystawi ci zwolnienia, a jeśli
            to
            >
            > zrobi to i tak będzie ono nieodpłatne.

Co za bzdura!!!!
            Zwolnienie wystawione nawet w 41tc bedzie nadal odpłatne,jeszcze nasze kochane
            tanie państwo nie wprowadziło takich przepisów.
            Zwolnienie lekarskie jest wystawiane na daną jednostkę chorobowa a nie
            na "ciąże" i choroba ta nie mija w 39tc ot tak sobie tylko może trwac
            dłużej,nawet po porodzie.
            • silje78 Re: iziula... 15.07.07, 16:17
              naucz sie czytać teskt ze zrozumieniem...
              na L4 możesz przebywać TYLKO 26 tygodni czyli 182 dni. na 6 tyg przed końcem
              tego okresu MUSISZ złożyć do zus'u dokumenty dotyczące swiadczenia
              rehabilitacyjnego. jeśli tego nie zrobisz, po 182 dniach nie dostaniesz z zusu'
              ani grosika. dla zus'u nie ma znaczenia kiedy te 26tyg mija. czy w 39 czy 41
              tyg ciąży. co do L4 po porodzie. nikt nie wystawia zwolnienia z prostej
              przyczyny. od dnia porodu jesteś na urlopie macierzynskim, a zwolnienie
              lekarskie wystawiane jest z tytułu niezdolności do pracy. wystawienie L4 i
              zawieszenie macierzyńskiego jest niegodne z prawem.
              proponuję chociażby lekturę na strony zus, aby nie wprowadzać innych w błąd,
              ponieważ dzieki takim radom ktoś może stracic należne mu świadczenie.
              i nie zarzucaj komuś, że pisze bzdury jeśli sama nie znasz przepisów. mi 182
              dni mija 27 lipca, termin mam na 11 września. właśnie dostałam decyzję zus'u o
              przyznaniu świadczenie, wiec chyba sobie tego nie wymyśliłam...
              • iziula1 Re: iziula... 15.07.07, 16:30
                silje78 napisała:

> naucz sie czytać teskt ze zrozumieniem...

Hmm... to bardziej odnosi sie do Ciebie niz do mnie.
                Przeczytaj uważnie swoja własna wypowiedz, ta wcześniejsza.

> na L4 możesz przebywać TYLKO 26 tygodni czyli 182 dni.

Na l-4 czyli zwolnieniu lekarskim możesz przebywać o wiele dłużej niz 182 dni.
                Faktem jest,że po tych 182 dniach przechodzisz na zasiłek rehabilitacyjny który
                jest okresowy ale nadal masz obowiązek przedstawiać L-4 w swoim zakładzie pracy.
                Samo orzeczenie ZUSu i decyzja z tego nie zwalnia.

a
                na 6 tyg przed końcem
                >co do L4 po porodzie. nikt nie wystawia zwolnienia z prostej
                > przyczyny. od dnia porodu jesteś na urlopie macierzynskim, a zwolnienie
                > lekarskie wystawiane jest z tytułu niezdolności do pracy. wystawienie L4 i
                > zawieszenie macierzyńskiego jest niegodne z prawem.

Hmm, a ktoś pisał że jest inaczej?

W prawie pracy istnieje termin zw rezygnacją z urlopu macierzyńskiego po 8 tyg
                ale o tym też nikt tu nie pisał a przynajmniej nie ja.

> proponuję chociażby lekturę na strony zus, aby nie wprowadzać innych w błąd,
                > ponieważ dzieki takim radom ktoś może stracic należne mu świadczenie.
                > i nie zarzucaj komuś, że pisze bzdury jeśli sama nie znasz przepisów. mi 182
                > dni mija 27 lipca, termin mam na 11 września. właśnie dostałam decyzję zus'u
                o
                > przyznaniu świadczenie, wiec chyba sobie tego nie wymyśliłam...

Samo czytanie widać Ci nie wystarcza skoro nie rozumiesz tekstu pisanego.
                Możesz urodzic nawet po 42 tyg ciązy, po swoim terminie i co bedziesz wtedy na
                nieodpłatnym zwolnieniu czy dasz się namówić na wcześniejszy macierzyński?

Prosze o cytaty moich wypowiedzi w tym wątku które uzasadniają twój wykład na
                temat mojej "niewiedzy" dotyczącej przepisów ZUS w sprawie zasiłku
                rehabilitacyjnego?
                • silje78 Re: iziula... 15.07.07, 16:53
                  brak słów. mam tylko nadzieję, że dziewczyny które szukają tu wiedzy nie
                  poprzestaną na twojej "bazie danych"...
                  • kuba12312003 dla jasnego opisu mojego przypadku 17.07.07, 12:07
                    182 dni L4 minęło mi pod koniec czerwca. Niestety ani lekarka ani moja kadrowa
                    nie wskazała mi na obowiązek złożenia dokumentów na 6 tygodni przed upłwem tego
                    terminu. Ale nie w tym problem, bo rozmawiałam z Zus-em i w przypadku kobiet
                    ciężarnych jest to dość powszechne. Niestety z tego wynika obsuwa z wydaniem
                    decyzji . U tu pojawia się problem. Pomiędzy końcem okresu L4 płatnego a
                    komisją to 3 tygodnie. I tu chodzi o decyzję w sprawie zas. rehabilitacyjnego
                    na ten okres. Bo co w przypadku jak urodzę wcześniej i na komisję się już nie
                    pojawię..bo niby jak. Bądź co w przypadku kiedy ginekolog nie wstawi mi już
                    więcej zwolnienia L4. (Wiem że ono i tak po 182 dniach nie jest już płatne do
                    dnia wydania decyzji w sprawie zasiłku, ale z tego co się dowiedziałam w ZUS-ie
                    L4 powinno zostać wydane jako dokument potwierdzający ciągłość niezdolności do
                    pracy) I jeśli lekarka wyśle mnie na wcześniejszy macierzyński..to jak mam się
                    stawiać na komisję ( z jakiego tytułu). Lekko się już w tym wszystkim
                    pogubiłam. mam nadzieje że opisałam to dość jasno wszystko i ktoś miał podobną
                    sytuację.
                    • aurinko Re: dla jasnego opisu mojego przypadku 17.07.07, 15:32
                      Lekarka nie ma prawa wysłać Cię na wcześniejszy macierzyński! Jeśli nie wystawi
                      Ci zwolnienia (w tym wypadku L4 jest traktowane jako usprawiedliwienie
                      nieobecności w pracy - niepłatne bo teoretycznie już jesteś na zasiłku rehab.
                      tylko nie masz jeszcze tego na piśmie) to idź do internisty po zwolnienie, albo
                      złóż skargę na lekarza. Ja mam podobną sytuację, 182 dni zwolnienia minęły mi
                      16 czerwca i jeszcze nie mam decyzji o zasiłku rehab. natomiast moja lekarka
                      wystawiła mi zwolnienie do 16 lipca (termin porodu miałam na 3 lipca) a
                      urodziłam 6 lipca i od dnia porodu jestem na macierzyńskim. W ZUSie mi
                      powiedziano, że macierzyński dostanę szybciej niż wyrównanie z zasiłku
                      rehabilitacyjnego, bo mój pracodawca bardzo późno złożył wniosek. Co do
                      komisji, to rzadko się zdarza, żeby ciężarna była wzywana na komisję,
                      przeważnie przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego odbywa się zaocznie i dostaje
                      się decyzję na piśmie do domu.
                    • iziula1 Re: dla jasnego opisu mojego przypadku 19.07.07, 21:09
                      Dziwna jest ta twoja lekarka.
                      Jestem b.ciekawa na jaką chorobe wystawiała ci do tej pory zwolnienie lekarskie?
                      Nie sądze abyś nagle przed porodem była zdolna do pracy po tak długim
                      zwolnieniu.
                      Proponuje abys udała sie do lekarza rodzinnego lub do innego ginekologa,który
                      wystawi Ci zwolnienie na okres 2 lub 3 tyg.
                      Jeśli nie masz takiej mozliwości zawsze możesz powiedzieć swojej prowadzącej
                      ciąże lekarce aby wydała Ci zaświadczenie że jesteś zdolna do pracy.(!)

Jeśli chodzi o sam zasiłek rehabilitacyjny,nawet jeśli złozysz dokumenty i
                      zwolnienie po wyznaczonym czasie i urodzisz przed wydaniem decyzji i orzeczenia
                      dostaniesz zasiłek, fakt że opóżniony ale ZUS ma obowiazek wypłaty za ten okres.

Myśle,że powinnaś teraz zając się bardziej sobą i zbliżającym się porodem i nie
                      tracić nerwów na urzędy i lekarzy. Wszystko się ułoży.
                      Zmień lekarza,zanieś L-4 do pracy i odpoczywaj bo potem zaczną się nieprzespane
                      nocesmile))
                      Pozdrawiam
                      Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka