Dodaj do ulubionych

Łożysko przodujące

09.05.13, 15:47
Cześć dziewczyny!
Pytanie jak w temacie, czy któraś z Was miała/ma zdiagnozowane łożysko przodujące?
Ja aktualnie jestem w 19 tc, trzy tygodnie temu dowiedziałam się, że mam nisko ułożone łożysko sad wiem, że jeszcze jest czas i może się podnieść niemniej jednak bardzo się boje, że może być coś nie tak. Stąd moje pytanie jakie miałyście zalecenia przy nisko ułożonym łożysku i czy z biegiem czasu się u Was podniosło?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasssannndra Re: Łożysko przodujące 09.05.13, 17:09
      łożysko przodujące a nisko schodzące to nie to samo. Łożysko przodujące się nie podniesie, a niskoschodzące niemalże zawsze. Miałam łożysko nisko schodzące w dwóch ciążach i w obu się podniosło. Lekarz podczas usg nawet się tym nie zmartwił. Mówił, że w miare gdy brzuch się rośnie to macica się unosi a wraz z nią łożysko. U ciebie też tak będzie. Jeśli to jest łożysko nisko schodzące to nie masz się czym martwić.
      • katiko Re: Łożysko przodujące 09.05.13, 17:40
        Ja ma zdiagnozowane nisko polozone lozysko. (Teraz 30tydzien). U mnie jak na razie sie nie podnioslo, ale wedlug mojej doktor - to jeszcze moze sie zmienic.
        Tak czy inaczej nie jest to zadne przeciwskazanie do czegokolwiek czy zagrozenie na codzien. Jedynie - jak w przypadku kazdej ciazy - gdyby Cie naszly silne bole/krawienie masz pedzic na pogotowie.
        Jak sie nie podniesie - to bedzie to wskazanie do cesarki.
        I tyle.
        To na serio nic powaznego smile
        • kerri31 Re: Łożysko przodujące 10.05.13, 17:44
          katiko napisała:
          > I tyle.
          > To na serio nic powaznego smile

To nie jedzenie placków na wyścigi, to poważna sprawa zagrażajaca przedwczesnym porodem, życiu dziecka i matki. Ale gratuluję luzu.
      • dominikanj1 Re: Łożysko przodujące 10.05.13, 09:33
        uściślając jest tak:

Tekst linka

Łożysko przodujące to łożysko usadowione w dolnym odcinku lub w jego okolicy, częściowo lub całkowicie pokrywające ujście wewnętrzne szyjki macicy.
        typy przodowania:
        centralne, brzeżne, nisko usadowione
        Za łożysko nisko usadowione przyjmuje się:
        przed 20 tc – łożysko, które pokrywa ujście wewnętrzne szyjki macicy
        20 – 28 tc – łożysko sięgające do ujścia wewnętrznego
        28 – 36 tc – łożysko znajdujące się 2 cm od ujścia wewnętrznego
        po 36 tc – łożysko będące w odległości 5 cm od ujścia wewnętrznego

jak masz ochotę poczytaj moje posty z wątków:
        Tekst linka

Tekst linka

Tekst linka

Tekst linka

Tekst linka

wszystko co wiem i moje doświadczenia tam opisałam
        pozdrawiam, życzę podniesienia, bo szanse jakieś zawsze są.
        • dominikanj1 Re: Łożysko przodujące 10.05.13, 09:34
          jeszcze raz pierwszy link

Tekst linka
          • suuperbaba Re: Łożysko przodujące 10.05.13, 14:42
            Mialam - nie podnioslo sie! I neistety lozysko przodujace to nie nic groznego, a duze zagrozenie zycia Twojego i dziecka!
            Ja elzalam plackiem od 6 miesiaca...krwawic zaczelam w 33 tc - na szczescie zatamowali i dociagneli mnie do 36 tc juz w szpitalu. Na pewno tzreba sie oszczedzac, a potem faktycznie lezecsmile Powodzenia - zycze Ci, aby sie podnioslo kiss
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka