Dodaj do ulubionych

Łożysko przodujące?

25.04.07, 08:46
Pytam, ponieważ lekarz wczoraj podczas usg zauważył,że się na takowe łożysko
u mnie zanosi(18tc). Poczytałam o tym trochę i z lekka stresa złapałam bo to
niebezpieczne dla matki i dziecka. Lekarz uważam super- nie owijał w
bawełnę , powiedział że 100% Cesarka, szczególnie,że poprzednio też miałam
cięcie, no i w 33 tygodniu juz do szpitala bo gdyby sie coś zaczęło w domu to
kaplica, miałabym 15 minut na dojechanie do szpitala a to jest niemożliwe bo
żadna karetka nie dojedzie do mnie w takim czasie , nie mówiac o dowiezieniu
do szpitala.
Więc pytam, czy któraś z Was miała łożysko przodujace w poprzedniej ciąży?
Jakie macie doświadczenia i jak sie to u Was skończyło?
Obserwuj wątek
    • mama_frania Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 09:44
      Usg w 10 tyg. i potem połówkowe wykazywało podejrzenie przodujacego łożyska
      (połozone nisko, częściowo przesłaniające ujście szyjki). Też się bałam i
      stresowałam, ale na kolejnym usg (28 tydz.) okazało się że łożysko "się
      podniosło" w miarę jak rosła macica i mogłam urodzić naturalnie. Ja bym się tak
      bardzo póki co nie przejmowała tymi wynikami usg (chociaż nie wiem dokładnie co
      Ci lekarz powiedział) bo jeszcze wiele się może zmienić. Pozdrawiam i życzę
      powodzenia.
    • spa746 Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 10:06
      Ja miałam nisko schodzące, ale potem wraz z wzrostem brzucha podeszło do góry i
      tak samo może się stac w Twoim przypadku, ale musisz bardzo na siebie uważac.
      Zero seksu, malo ruchu, nie wolno nic dźwigac, jak najmniej jeździc samochodem.
      Wiem, ze to brzmi nieciekawie, bo prawie nic nie wolno ale lepiej dmuchac na
      zimne.Przy lożysku prodującym cesarka jest konieczna, bo nie byłabys wsatnie
      urodzic dziecka jesli łożysko zakrywa szyjkę macicy i blokuje dziecku wyjscie
      na śwat.
      Uszy do góry. Wszystko bedzie dobrze
      Ja miałam bardzo powazne problemy ze zdrowiem i teraz mam 6 miesięcznego urwisa.
    • malgosiek2 Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 10:10
      Na tym etapie ciaży nie można mówić o łożysku przodującym ponieważ łożysko
      migruje ku górze wraz z wykształceniem się cieśni macicy.
      Czyli wraz z powiększajacą się macicą łożysko wędruje wyżej.
      Dopiero grubo po 25 t.c.można mówić o łożysku przodującym.
      Więc nie zamartwiaj sie tak tym,bo nie masz po co.
      A lekarz niech nie mówi takich rzeczy nie mając pewności.
      Pzdr.Gosia
      • agnieszkasza Re: Łożysko przodujące? 03.05.07, 12:00
        Ja nie jestem w tym temacie taką optymistką. Jestem w 20 tygodniu. Pierwsze
        plamienia miałam w 10, od tej pory przyjmuję luteinę i mam zwolnić tryb życia.
        Dostosowałam się.Przestałam krwawić. Niestety w trzynastym tygodniu plamienia
        znowu się pojawiły i wtedy dowiedziałam się, że przyczyną jest łożysko częściowo
        nachodzące na ujście szyjki. Dostałam L4 i przykazanie by się nie przemęczać ale
        nie jestem unieruchomiona. Siedziałam więc w domu, sprzątanie i zakupy
        przekazałam mężowi, ja czasem gotowałam i robiłam króciutkie spacerki, tak
        przez 5 tygodni. W 18 tygodniu zrobiono mi usg i radosna wiadomość, że łożysko
        trochę się podniosło (17 mm). Moja pani doktor powiedziała, że jest lepiej ale
        nadal mam się nie przemęczać. Posłuchałam, jednak stwierdziłam, że skoro jest
        lepiej to już nie muszę tak całe dnie polegiwać i przez trzy dni zrobiłam sobie
        krótkie spacerki z córką na plac zabaw. Po czterech dniach w nocy wystąpiło
        krwawienie, nie jak dotychczas plamienie ale krwawienie. Zadzwoniłam do mojej
        pani doktor. Dostałam wytyczne by wziąźć nospę, magnez o jedną tabletkę więcej
        (2+1), luteina i do łóżka, z którego nie mogę ruszyć się na krok, prócz wyjścia
        do toalety. Krwawienie trwało z przerwami dwie doby, teraz jest czwarta i nic
        się już nie leje a maluch bryka w moim brzuchu, więc staram się być spokojna ale
        nie będę więcej ryzykować - leżę plackiem, bo z tym łożyskiem nigdy nic nie
        wiadomo. Moje trzy koleżanki w różnych stadiach ciąży z przodującym łożyskiem
        poroniły. Może trochę mrocznie opowiadam ale uważam, że niczego nie należy
        bagatelizować
    • kachna79 Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 10:32
      ja w 14 tc mialam zdiagnozowane lozysko przodujace, a w 22 okazalo sie, ze
      wszystko jest w porzadku - tak jak pisza dziewczyny: to sie zmienia z rozwojem
      ciazy. Nie martw sie na zapas, ale oczywiscie dbaj o siebiesmile
      • szajma Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 15:52
        i ja też miałam mieć łożysko przodujące. tak mówili lekarze od pierwszego
        badania usg. a wczoraj byłam na kolejnym badaniu (23tc) i okazało się, że
        łożysko mi się podnosi i w ogóle zmienia swoje położenie na właściwe. także nie
        ma się co martwić. 3mam kciuki, żeby twoje się dobrze ułożyło... i żeby moje
        nie przestało tego robićsmile pozdrawiam.
        • effibris Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 17:16
          bardzo , bardzo Wam dziękuję!
          • joasija Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 20:13
            Ja w 24 tygodniu mialam przodujace, a juz w 33 wszystko sie podnioslo! Masz
            jeszcze duzo czasu na podniesienie sie lozyska! Glowa do gory
    • asia19813 Re: Łożysko przodujące? 25.04.07, 21:20
      ja w 17tc miałam łożysko przodujące a w 21tc że na ścianie tylnej
      • anutka25 Re: Łożysko przodujące? 26.04.07, 09:34
        U mnie lekarz tez stwierdził łożysko przodujące. Robiłam usg w 26 tyg, następne
        mam 8 maja, a obecnie jestem w 30 tyg. Lekarz kazał mi się bardzo oszczędzać,
        dużo leżeć, nic nie dźwigać i zero seksu. Powiedział, że w obecnej sytuacji
        tylko cesarka, poród naturalny nie wchodzi w grę, ale to nieprawda, że trzeba
        się kłaść już w 33 tyg. Mnie powiedział, że mam się położyć parę dni przed
        porodem. Już się przyzwyczaiłam do tej myśli i nawet jestem za cesarką niż gdyby
        mojej niuni miało się coś stać. Słyszałam też, że łożysko może się podnieść, ja
        już w maju dowiem się czy moje się podniosło. Bądź dobrej myśli, wszystko będzie
        dobrze. Ja jestemsmile Pozdrawiam
    • bei Re: Łożysko przodujące? 03.05.07, 19:44
      Miałam- łożysko leżało na ujściu centralnie- w 19 tc zapadła decyzja o
      CC..doleżałam do 28 tc i w zaplanowanym dniu , o zaplanowanej godzinie przyszło
      na świat nasze szczęście.

Powinnas prowadzićbardzo oszczędzający tryb zycia- polegiwać:0

Dbaj o Was- szybkiego dobregosmile
      • shemreolin Re: Łożysko przodujące? 03.05.07, 20:34
        Zaplanowana cc w 28 tygodniu??? Chyba chciałaś napisać 38...
    • gabriel51 Re: Łożysko przodujące? 03.05.07, 22:10
      nie stresuj się na zapas ja również miałam podejrzenie łożyska przodującego
      leżałam na podtrzymaniu 3 tygodnie i martwiłam się i martwiłam no i podniosło
      sie samo przy wzroście macicy. Daj szanse naturze i przestań się martwić to
      niedobrze dla maleństwa
      • ilonka19 Re: Łożysko przodujące? 04.05.07, 06:49
        U mnie podobna sytuacja. Plamjenie w 12tc i nastepnie 3 miesiace lezenia w
        lozku. Mialam juz dosc telewizji, czytania, wszystkiego. Teraz jestem w 34tc
        lozysko ladnie sie podnioslo a ja juz o niczym nie pamietam i jestem bardzo
        szczesliwa ze te miesiace grzecznie przelezalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka