gosia673 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 12.08.05, 22:59 jjj tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;16;30/st/20051015/k/24fd/preg.png- moja Oliwka gg:7369704 Odpowiedz Link Zgłoś
gosia673 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 12.08.05, 23:00 dziewczynki ja sobie próbuję!! Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: Przyszłe mamy z Białegostku 14.08.05, 14:16 Melduję się, przy okazji podciągając nasz wątek. Skurczybyków coraz więcej, ale niestety są nieregularne...... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.40 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 15.08.05, 09:48 Cześć dziewczyny, co dziś na obiad? ja znalazłam forum: Czekając na bociana, a tam: Gotowanie na Bocianie, fajne przepisy Magda,jak się czujesz, jeszcze w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Jeszcze w domciu :)) 15.08.05, 21:34 Melduję się!!! Co do gotowania, to mi ostatnio coś odbija..... Całą ciążę jadłam normalnie i zdrowo, bo inaczej mi nawet nie szło... Ale teraz to biję sama siebie na głowę... zaczęło się od piątku : placki ziemniaczane w takiej ilości, że miałam zgagę (chyba 3-ci raz w tej ciąży), w sobotę zachciało mi się fasolki po bretońsku, to nagotowałam garnuszek i między posiłkami w niedzielę zjadłam, dzisiaj faza na pizzę i pepsi (gazowanych napoi nie piję od kilku lat .... Aż boję się pomyśleć co będzie jutro To chyba takie podświadome jedzenie tego, czego nie można przy karmieniu. Mam nadzieję, że mój żołądek to wytrzyma. Jutro idę na ktg, zobaczymy co pokaże. Mam już trochę (może ok.10-15) skurczy dziennie, nawet czasami dość mocnych, ale nie regularnych. Znając życie na ktg nic nie pokaże, bo leżę tam 15 min. Ale zobaczymy czy z dzidziulkiem wszystko ok. A co u Was słychać? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
santta Re: Przyszłe mamy z Białegostku 17.08.05, 15:38 tez wybrałam sie dzis do fryzjera, potem w domu pomalowałam włosy, zrobiłam sobie paznokcie i jestem gotowa na rodzenie )) Od razu humor mi sie poprawił. Ide zaraz na usg i ostatnia wizyte do lekarza... ciekawe ile jeszcze przyjdzie mi czekać. Cierpliwość sie konczy, choc termin mam dopiero za 12 dni. Magda co u Ciebie? Ja jestem nastepna Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 dzwoniłam na warszawską 17.08.05, 22:38 w sprawie rzeczy, które powinnam zabrać dla dzidziusia. Jakaś położna powiedziała, że tylko pampersy, bo tego zawsze brakuje i nic więcej nie trzeba. Byłam trochę zdziwiona, ale w sumie oni chyba wiedzą, prawda? W razie czego mąż może wszystko donieść. A jak czują się ciężaróweczki? Chyba po Tobie santta ja następna w kolejce. Jeśli się dobrze doliczyłam. Pozdrawiam siepło, Marta (termin z usg na 16.09) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: Przyszłe mamy z Białegostku 17.08.05, 23:04 Melduję się posłusznie.... Jeszcze w domku, choć cierpliwości coraz mniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-marty1 Witam przyszłe mamusie:))) 18.08.05, 08:07 Jeszcze nieśmiało tu zaglądam,bo dopiero wczoraj robiłam test i wyszły dwie piekne kreseczki)) ostatnia @ była 19 lipca a do lekarza idę 26 sierpnia,to byłaby moja druga ciąża mam już 11 miesieczna córcie,miesiąc temu miałam ciążę biochemiczną i troche sie boje,że sytuacja może się powtórzyć,ale jestem dobrej myśli))termin wyliczyłam wstępnie na 26 kwietnia czyli jest to 3 tc,Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie)) Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 jestem po trzecim usg 18.08.05, 20:55 j jestem szczęśliwa, bo wszystko z malutką w porządku. Termin mi się znów przesunął o kilka dni (na 22.09), a z OM zbliża się nieuchronnie (28.08). Kurcze, prawie miesiąc różnicy! To nic, najważniejsze, że z córeczka wszystko w porządku. Widziałam jej kręgosłupek, żeberka i maleńkie paluszki. I wielkie bijące serduszko. Kochane maleństwo! Pozdrawiam wszystkie ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
gosia673 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 18.08.05, 20:49 witajcie dziewczynki! dawno mnie tu nie było,ale to dla tego,że nic się u mnie dzieje.dzisiaj byłam na wizycie u ginekologa...jak dobrze pójdzie to za 8 tygodni urodzę dzidziusia!!!ale ten czas leci...zdecydowałam się,że rodzę w PSK.rozmawiałam z ginem o remoncie w w/w szpitalu-on o niczym takim nie słyszał!więc trochę się uspokoiłam.muszę tylko tam zadzwonić i dowiedzieć co należy ze sobą wziąść...to na tyle,pozdrawiam i trzymajcie się w te upały!! -małgorzatka- Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: Przyszłe mamy z Białegostku 18.08.05, 22:32 Witajcie! U mnie względna cisza i spokój. Miałam iść dziś na ktg, ale nie byłam bo ogarnął mnie leń, idę jutro. I jak zwykle pewnie nic nie wykaże, żadnej akcji porodowej, regularnych skurczyków.....nic, nic, nic. Mały chyba dość mocno wciska się główką, bo mam obolałe kości miednicy, najgorzej jest kiedy stoję lub chodzę. Santta, chyba Ty pierwsza będziesz, bo mi uparciuch się szykuje )) Zastanawiam się, kiedy kłaść się do szpitala, bo z tego co mi powiedziała kobietka na ostatnim ktg, to mogę w każdej chwili, jeśli będę już po terminie. Z jednej strony nie chcę wyjść na panikarę i kłaść się 2 dni po terminie, ale z drugiej strony byłabym spokojniejsza, gdybym była pod stałą opieką, i ewentualnie może wcześniej by mi wywoływali ? Nie chcę chodzić jeszcze 2 tyg., Julka była przenoszona, a poza tym nie chcę tuczyć swego syneczka bo przecież jakoś muszę urodzić i wolałabym , gdyby waga nie przekroczyła 4 kg (na co się zapowiada). Może dzisiejszej nocy coś się zacznie ..... Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 19.08.05, 18:29 witam jestem w 3tyg ciazy (wg moich wyliczen), czy moglybyscie napisac kto prowadzil wasze ciaze? slyszalam duzo dobrych opinii o lekarzach na Parkowej. Czy mozecie mi podpowiedziec jakie badania sie wykonuje na poczatku(chodzi o morfologie,itp). Chcialabym isc na 1sza wizyte juz z miare kompletnymi wynikami standardowych "ciazowych" badan. A i czy je mozna zrobic bez skierowania od gina, i z jakich laboratoriow korzystalyscie? (jakie to sa koszta?) Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mama-marty1 do ania278 19.08.05, 19:14 witaj Aniu serdeczne gratulacje))wiesz z moich obliczen równiez jestem w 3 tyg ciąży,to jest moja druga ciąża a pierwszą prowadził dr.Ostapiuk z Radzymińskiej i teraz również wybieram sie do niego 26 sierpnia(ostatni okres miałam 19 lipca),on przyjmuje w państwowej przychodni i jestem z niego bardzo zadowolona.Niestety na temat Parkowej nie mogę Ci nic powiedzieć ale niedługo dostaniesz pewnie jakieś wskazówki od dziewczyn.Jeśli chodzi o badania to raczej skieruje Cię na nie lekarz prowadzący ale możesz zadzwonić na Parkową i zapytać oni udzielą Ci wszelkich informacji.A tak wogóle to jak sie czujesz? masz juz jakieś objawy? Jeszcze raz serdecznie gratuluję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: do ania278 19.08.05, 19:22 Do Ani i Mamy Marty Dziewczyny, gratulacje !!! Wszystkiego dobrego dla Was i malutkich groszków ) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich a ja jestem wściekła...wrrrrr 19.08.05, 19:34 Pojechałam sobie dziś na W-wską, żeby zrobić ktg. Byłam tam przed 13-stą. Na izbie pani powiedziała mi, że mają tępy dyżur, żebym poszła do poradni. w poradni to już w klamkę pocałować można o tej godzinie, tam to już prawie fajrant, nie znalazłam nikogo, kto by mógł mi zrobić to ktg. Na izbie dowiedziałam się, że mogę jechać do PSK (wrrr..). A poza tym dowiedziałam się od wszechwiedzącej położnej, że ktg to i tak zapis na daną chwilę, że ona dwójkę dzieci bez ktg urodziła i jej córka też dwójkę bez chodzenia na ktg.... Spytałam, że skoro jestem po terminie, to czy mogę się położyć do szpitala. Tak, ale tylko w ostry dyżur (dziś tępy, później 2 dni ostry, 1 dz.tępy, itd.). A dzisiaj to ponoć jest takie przepełnienie, że gdybym nawet z akcją porodową przyjechała, to by mnie odesłali do PSK...... Tak więc synku, bardzo Cię proszę, dziś nie - w sobotę lub niedzielę możesz się rodzić. Jak nic się nie wydarzy do niedzieli, to w po obiedzie w niedzielę kładę się na patologię. Bo jak zacznę rodzić w pon. to co - PSK ??? a z patol. to już mnie nie odeślą..... Santa, a jak u Ciebie???? Może już urodziłaś.... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: a ja jestem wściekła...wrrrrr 19.08.05, 19:50 Magda, dziwnych informacji udzielała ta położna, bo dziś byłam przymusowo w przychodni i lekarz spytał mnie czy chcę się położyć na patologię. Nie było większych wskazań, więc nie chciałam, ale powiedział mi, że jakby co to mogę bo mają wolne miejsca. Z tym tępym dyżurem to paranoja była, bo mnie odsyłali w końcu jak moja lekarka zadzwoniła na izbę i powiedziała im co nieco to potem mnie przyjęli jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: a ja jestem wściekła...wrrrrr 19.08.05, 22:21 Tak, może i na patologi są miejsca, ale ja dziś jeszcze nie chciałam się kłaść. Ona mówiła,że w razie czego na porodówce nie ma miejsc.... Szał ciał.... Odpuściłam sobie, bo z asertywnością pod koniec ciąży to u mnie na bakier. Dobrze, że w razie czego w sobotę i niedzielę mają dyżur, jak zajadę rodząca, to mnie nie odeślą, nawet siła ))) a metoda spychologi, to chyba standard na izbach przyjęć... (pamiętam jak byłam w ciąży z Julką...takie siedzące w okienku chcą być czasami mądrzejsze od lekarza). na szczęście czuję się w miarę dobrze, synuś rusza się regularnie, choć pewnie okropnie mu tam ciasno. A co do dr Korfel, to przemiła kobieta. Wyobraź sobie, że mijałam się z nią we wtorek na ulicy i zanim zdążyłam pierwsza otworzyć buzię, żeby powiedzieć dzień dobry-ona była pierwsza. A byłam u niej tylko 3 razy... Kurcze, szkoda, że wcześniej do niej nie trafiłam... Ciekawe, kiedy wraca z urlopu, może zdążę zobaczyć się z nią na połogu... Jaaaa chcęęęęę juuuuż ....... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: a ja jestem wściekła...wrrrrr 20.08.05, 11:34 Magda, ona wczoraj była w pracy. Sama byłam w szoku, ale na izbie przyjęć mi powiedzieli, że jest, więc podreptałam do niej na IIp i troszeczkę powiedziała paniom przez tel. Załatwiły mnie raz-dwa. Zauważyłam, że jednak te z izby przyjęć inaczej traktują pacjentki, które chodzą do lekarzy ze szpitala. Od razu inna gadka i mniej tej spychologii A przemiła to jest Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: a ja jestem wściekła...wrrrrr 20.08.05, 12:14 O kurde, a mnie babka pytała, do kogo chodzę, mówiłam, że do niej, ale że chyba teraz jest na urlopie... Położna na izbie pokiwała głową na potwierdzenie.... pewnie bała się, że może polecę na skargę hihihhi. To nic, ja sobie tą położną z izby zapamiętam i będę miała na nią oko )))) A jak z Twoją dzidziunią, wszystko ok, bo chyba na wizycie kontrolnej miałaś być troszkę póżniej? Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: a ja jestem wściekła...wrrrrr 20.08.05, 17:25 Przedwczoraj zaczęły mi się jakieś skurcze a że wczoraj rano był nawrót to pojechaliśmy skonsultować, bo czasem to bardzo bolesne było. Na szczęście lekarz powiedział, że jest ok. Tak sobie myślę, że pewnie to był kolejny etap rozszerzania się macicy. Koleżanka mówiła też, że mniej więcej od tego momentu ciąży macica przygotowuje się do porodu. Dziś jest już znacznie lepiej, chociaż takie kręcenie w brzuchu ciągle czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: a ja jestem wściekła...wrrrrr 20.08.05, 18:37 No to odpoczywaj i dbaj o siebie. Na pewno wszystko będzie dobrze, ale lepiej dmuchać na zimne. U mnie też po pólówce trochę brzuszek twardniał, brałam nospę i magnez. A teraz, kiedy trza rodzić...... mam sporo dość mocnych skurczy, ale b.nieregularnych... może w końcu się unormują.....I nogi mam podpuchnięte dość mocno, nawet jak było 30 st. upału, to nie puchłam, teraz chyba nadrabiam. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 19.08.05, 20:36 Gratuluje mama-marty! Ja ostatnia @ mialam 18 czy 17lipca,czyli ok 1 sierpnia nastapil ten moment. Z tym ze przez 1 tydzien sierpnia troche "balowalam" u rodziny, mam nadzieje ze to nie bedzie mialo negatywnego wplywu na dzidzie. Co do objawow, to bola mnie troche piersi. Zdarza sie czasami pobolewajacy u dolu brzuszek jak na @. Jem normalnie, ciezko mi mowic o zachciankach,chyba na to za wczesnie,jednak mam nadzieje ze mnie omina. Choc dzis jak kupilam sledzie marynowane to moj małż sie smial,ze sie zaczyna. Pozdrawiam i trzymajcie sie zdrowo Odpowiedz Link Zgłoś
santta Re: Przyszłe mamy z Białegostku 19.08.05, 22:47 Nie urodziłam i raczej nie urodze przed terminem. Dzidzia mała (wg usg iecałe 3 kg), więc spokojnie mam czekac, zeby przytyła Z usg termin mam najwczesniej na 5 wrzesnia;-(( Wyczytałam gdzieś "mądrosc ludową", z której wynikało,ze przenoszenie ciazy zazwyczaj sie powtarza. I ze wcale nie jest tak, ze drugie dziecko rodzi sie wczesniej czy dziwczynki rodza sie wczesniej. Jasia przenosiłam 15 dni, wiec jezeli teraz mi nie "pomoga" to pewnie będzie tak samo. A powoli mam juz dosyc, wszystko mnie boli, córcia pcha sie na świat i czasami mam wrażenie, ze juz wychodzi;-( Dla niewtajemniczonych: jest to delikatnie mówiąc srednio miłe uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 12:18 > Wyczytałam gdzieś "mądrosc ludową", z której wynikało,ze przenoszenie ciazy > zazwyczaj sie powtarza. I ze wcale nie jest tak, ze drugie dziecko rodzi sie > wczesniej pocieszające...... ja Julkę też 12 dni po terminie urodziłam i to w dodatku poród wywoływany..... ((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
santta parkowa 19.08.05, 22:56 Mam zamiar rodzic na Parkowej, podobnie jak pierwszego synka.Z tym, ze teraz prawie całą ciaże prowadziłam państwowo w przychodni na Mieszka. Dopiero ok. 30 tygodnia wybrałam sie do lekarza z Parkowej. Poprzednio chodziłam tam przez cała ciaze, ale wtedy było to za darmo Wtedy do Przepiescia, teraz do Mossakowskiego, który ma te przewage, ze pracuje w klinice. Jeśli masz jakies pytania to pytaj smiało. na Parkowej wiekszość wyników robia na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-marty1 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 11:32 ja również troche się bawiłam na weselu ale mam nadzieje że nie zaszkodziło maluszkowi,nie spodziewałam że uda sie i że bede w ciążyPozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 15:05 u mnie podobnie. Po hucznym sylwestrze dowiedziałam się 2 stycznia, że jestem w czwartym tygodniu. Ale z dzidzią wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 15:23 mj77, to uspokoilas mnie troszke Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.40 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 15:27 Jak dobrze, że coraz nas więcej, cieplutko pozdrawiam nowe mamusie ja liczę ciąże prywatnie, tak dla siebie, od poczęcia, bo wiem kiedy to się stało, ale lekarze liczą od ostatniej miesięczki albo później wg wymiarów dziecka z usg Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 15:05 Czy tygodnie ciazy liczycie od daty OM czy od daty owulacji? bo jedne piszą tak a drugie inaczej.Przeciez ovu jest wyznacznikiem tygodni ciazy bo wtedy sie ona zaczela rozwijac. Potwierdzcie moja wiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 17:29 Fachowo wszyscy liczą od terminu OM. Nawet jak usg robią to właśnie z tym terminem porównują a nie z datą owulacji. Kiedyś to też było dla mnie dziwne, ale przyzwyczaiłam się I te 40 tygodni ciąży liczy się od OM. Z automatu oczekiwanie skraca się nam o 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 18:11 dziekuje villem0, czyli mam prawie 5tyg???? mama-marty,ty chyba tez Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 18:13 dziekuje villem0, czyli mam prawie 5tyg???? mama-marty, ty chyba tez? Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 20.08.05, 19:49 witajcie mamusie fajnie, że chociaż wieczorem jest trochę chłodniej. Moja Haneczka ostatnio tak mocno się wierci, dziś też. Rozpycha się łokietkami i pewnie nie tylko, moja kochana dziewczynka. Bardziej się wierci, niż kopie. Czekam na nią z utęsknieniem, łóżeczko już stoi na sowim miejscu. Jeszcze zostały jakieś drobne zakupy. Pytanie do dziewczyn mających już dzieciątko. Czy przydał się Wam rożek? Bo zastanawiam się ciągle, czy go kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia673 Re: do mj77 20.08.05, 20:53 ja kupiłam.już przy Julce go mialam.bardzo się przydał...z tym,że ja rodziłam w październiku(teraz zresztą też mam termin na paź.)będzie chłodno więc będę go używać!ale z tego co kojarzę ty też będziesz jesienną mamusią,więc spokojnie możesz się w niego zaopatrzyć! pozdrawiam -małgorzatka- Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.40 Re: do mj77 21.08.05, 07:51 Witajcie w niedzielę Ja też zastanawiam się nad kupnem rożka, rodzę styczeń/luty więc pewnie się przyda, w jakich sklepach się zaopatrujecie? chodzi mi o poważne zakupy typu wózek( jaki na zimę?) fotelik do samochodu, łóżeczko z wyposażeniem, ale też o ciuszki i pieluszki. Po swoich starszych dzieciach nie mam NIC, zupełnie nic, wszystko porozdawałam, nie myślałam już o trzecim ale jest i bardzo się cieszę...Tylko gdzie to się wszystko kupuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: do ewa.40 21.08.05, 09:07 witajcie drogie mamusie jeśli akurat o mnie chodzi, to wózek kupiłam w komisie, firmy GRACO, model z USA, którego nawet nie widziałam w sklepie, dużo taniej. Na Upalnej 58 jest hurtownia bambino, w budynku przedszkola (trzeba zejść do tak jakby piwnicy, z tyłu budynku). Tam jest bardzo duży wybór wszystkiego dla dzidziusiów. A na przeciwko Upalnej jest fartlandia (Upalna 5), też ogromny wybór, tam właśnie zaopatrzyłam się w łóżeczko i pościel dla malutkiej. Poza tym na Wiejskiej 63 jest hurtownia z rzeczami dzidziusiowymi. A do tego masa sklepów w mieście, na Jurowieckiej itd, ale je tak z doskoku odwiedzam. Życzę udanych zakupów Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.40 Re: do ewa.40 21.08.05, 20:06 dzięki mj77, wogle nie wiedziałam, że są takie hurtownie. Byłam dzisiaj w Ełku, odwiedzałam syna, który jest tam na obozie sportowym, popływałam w jeziorze, pewnie ostatni raz tego lata. A na plaży miejskiej - próba przed koncertem, który będzie dziś o 20 transmitowany na tv2. Widziałam: 1-8-L, Bartka Wronę, Szymona Wydrę, ale jak na scenę wyszła Mandaryna to pół plaży ściągnęło Szczuplutka po tej dwójce dzieci. Fajnie było ale musieliśmy wracać do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-marty1 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 22.08.05, 11:20 chyba na to wygląda,że zaczynamy 5 tydz??? wiesz to moja druga ciąża ale z tymi tyg to tak juz jest,jednak córcie urodziłam dzień przed terminem jak wyliczył lekarz Pozdrawiam)) Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 22.08.05, 12:38 wiecie co? mial to byc prezent dla meza na dzisiejsze urodziny,ale sie pozarlismy pare dni temu ((( Nie wytrzymalam i wydarlam sie na niego zeby nie krzyczal tak bo jestem w ciazy!!! po czym nastapila cisza... oczywiscie sie pogodzilismy, ale moj prezent urodzinowy niewypalil, z czego jest mi bardzo przykro (((( tylko jak tu sie wykrecic od %? dzis mam impreze, a nie chce jeszcze nikomu nic mowic poki nie bylam u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 22.08.05, 12:43 czy to normalne ze troche mnie przestaly bolec piersi????? az sie boje czy wszystko jest w porzadku Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 22.08.05, 16:09 Wiem, ze to zawsze latwo mowic z boku, ale ja bym na Twoim miejscu nie martwila sie zanikiem objawow (chociaz sama tez to robilam we wczesnej ciazy). Po pierwsze: nic zrobić nie mozesz, to brzydko brzmi, ale taka jest prawda. Po drugie, kazda z nas ma inne objawy. Ja na tym etapie ciazy oprocz bolu piersi i sutkow nie czulam zupelnie nic! Balam sie, chociaz z kazdej strony mi mowili, zebym sie cieszyla, ze nie haftuje itd. I dzieki Bogu cala ciaze dobrze sie czuje, teraz przy koncowce oczywiscie puchna i bola stopy, dlonie itd. Pozodzonka Marta (37tc) Odpowiedz Link Zgłoś
mama-marty1 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 22.08.05, 17:52 ania 278 a kiedy pierwsza wizyta u gina ja mam 2 września,juz się nie mogę doczekac ale też nie wiem czy nie za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 23.08.05, 16:09 mama-marty,chce sie przejsc na Parkowa,zobaczyc kto tam przyjmuje,na ile do przodu trzeba sie umawiac,kto tam przyjmuje, i ewentualnie w tym albo nastepnym tyg wizyta a Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich urodziłam:))) 23.08.05, 17:15 O 12.45 siłami natury przyszedł na świat mój syneczek Pawełek! waży 4400, 60 cm, jest cudny, grubiutki jak mały budda )) jestem w nim zakochana, jak pewniewszystkie mamusie w swoich dzidziach! O 2.10 zaczęły odchodzić mi wody, razem z czopem, pojechałam do szpitala, skurcze były regularne, ale bez rozwarcia. O 8.00 podano mi oksytoc., o 10.00 miałam już 4 cm, wzięłam zzo, o 12.00 było 6 cm, a o 12.45 synuś był już na świecie) Od dzisiaj jesteśmy już w domku, jak nazbieram troszkę sił, to się odezwę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gosia673 Re: urodziłam:))) 23.08.05, 18:10 madziu,gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tak sobie dziś o tobie myślałam...co u ciebie słychać!i w głębi duszy czułam że już masz przy sobie swojego maluszka.jeszcze raz-GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!! -małgorzatka- Odpowiedz Link Zgłoś
polcia7 Re: urodziłam:))) 23.08.05, 18:12 Zerknęłam na chwilkę, a tu takie rewelacje!! Gratuluję! Aż dech zapiera! Zdrówka dla dzidziusia i dzielnej mamusi! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.40 Re: urodziłam:))) 23.08.05, 19:36 Brawo Magda! gratulacje! jak już odpoczniesz i nabierzesz sił napisz dłuższą relację( jaki szpital?)i koniecznie wklej zdjęcie, pochwal się synkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mama-marty1 Re: urodziłam:))) 23.08.05, 19:39 GRATULACJE!!!!! zdrowego i dużego synka)) Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: urodziłam:))) 24.08.05, 10:37 Magda, GRATULACJE )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Pewnie wrażenia z porodu na Warszawskiej opiszesz jak ochłoniesz Czekam z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
gosia673 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 23.08.05, 18:14 i.timeinc.net/time/covers/1101021111/womb/womb_master.swf Odpowiedz Link Zgłoś
bmatoszko Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 10:40 ania278, dokładnie jak ty ostatni okres miałam 18 lipca więc pewnie ten sam termin???!!! ja z męzem starałam się od ponad roku i już umówiłam sie na inseminacje az tu nagle... wiesz tylko cały czs boli mnie brzuch i też raczej nie mam zadnych objawów a do lekarza ide jutro, byłoby miło wymieniac się informacjami a moze nawet kiedyś zapisać sie razem na basen lub do szkoły rodzenia, co ty na to? To moja pierwsza ciąza i bardzo sie boję żeby wszystko było ok, a teraz tyle się naczytałam o poronieniach, pozdrawiam serdecznie beata mój mail priv artt@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 11:53 O fajnie ze jest ktos z ta sama data co ja Mnie podobnie jak Ciebie mecza bole brzucha, ale kazdy mnie uspokaja ze to normalne i nie mam czym sie martwic. To rowniez moja 1 ciaza. Napisz gdzie idziesz do lekarza??????? Czy to nie za wczesnie na wizyte? Czekam na szczegoly.Ja jeszcze sie nigdzie nie umawialam. Idziesz panstwowo czy prywatnie?Czy dlugie sa kolejki panstwowo??? Ja przed ciaza "lykalam" przez miesiac Duphaston, teraz go nie odstawilam, i w sumie biore go dalej...Mam nadzieje ze dobrze robie-musze to wyjasnic u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
bmatoszko Re: Przyszłe mamy z Białegostku ania278 24.08.05, 12:45 aniu ale mnie bol brzucha meczy od tygodnia przed terminem spodziewanego okresu, bola mnie piersi i sikam czesto, ale nic poza tym nie mam, ale z tym brzuchem to sie denerwuje, a lekarka to narazie prywatnie ale wiem ze po pierwszych wizytach to zaprasza juz do szpitala, to dr.zdrodowska ze szpitala przy warszawskiej, ale tam jest tez poradniaK wiec mozna sie zapisac, jak dzwonilam w piatek to powiedziala zeby przyjsc za tydz lub dwa ale ja juz sie denerwuje wiec ide jutro prywatnie, a duphaston to mysle zr dobrze i chyba ja poprosze o wypisanie go tak dla pewnosci, bo podtrzymuje ciaze, moje kolezanki- ciężarówy go łykały, odzywaj sie do mnie jak leci i na jakim etapie jestes i czy zaczeły się pawiki, pozdr. beata Odpowiedz Link Zgłoś
mama-marty1 Re: Przyszłe mamy z Białegostku ania278 24.08.05, 13:51 bmatoszko gratulacje!!! ja ostatnia @ miałam 19 lipca,a bóle podbrzusza to normalne,w pierwszej mojej ciąży było tak samo,no chyba,że są bardzo mocne to wtedy bym sie martwiła.Gdy mnie zaczyna wiercic w podbrzuszu poprostu kłade sie i odpoczywam,dobre i 15 min bo muszę sie zajmować 11miesięczną córą,a pierwszą wizytę mam na 2 września ja chodzę na radzymińską państwowo i w kolejce czeka się tydzień ale jeśli jest coś nie tak przyjmują odrazu.No a mieszkam na dziesięcinach i muszę kawałeczek podjechać niestety.Jeśli chodzi o duphaston to lekarz raczej sam decyduję o jego przypisaniu,oby Ci nie był potrzebny.Trzymam kciuki)) i daj znac jak minęła wizyta) Odpowiedz Link Zgłoś
bmatoszko Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 14:27 dzięki za słowa otuchy są mi b.potrzebne bo sie denerwuję a brzuch boli ale nie tak mocno, pozdrawiam i będziemy w kontakcie, moj priv artt@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ania278 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 16:31 A slyszalyscie ze dzis raniutko jakos ok 4:00 bylo nieudane wlamanie do szkoly rodzenia na Warszawskiej? Zlodzieje zbili szyby ale na szczescie wystraszyl ich alarm i uciekli. Dobrze ze tylko na tym sie skonczylo, bo straszna bylaby szkoda zeby cos zginelo ( Odpowiedz Link Zgłoś
santta Re: Przyszłe mamy z Białegostku 23.08.05, 19:47 Magda SUPER!!! Gratuluję! Było tak jak mawia mój lekarz, wystarczy sie nastawić na wywoływanie albo patologię a poród sam sie rozpocznie ja jestem nastepna)) Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 23.08.05, 20:16 gratulacje serdeczne! santa, na kiedy masz dokładnie termin? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia673 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 05:11 Witajcie!! Jest jeszcze raniutko,a słoneczko nie wzeszło.Piszę ,bo nie mam co robić.Właśnie wysyłam męża do pracy...i postanowiłam się odezwać.Wczoraj wieczorem byliśmy z Julką na pogotowiu.Komar ugryzł ją w rękę...i nie było by wielkiego halo,gdyby nie to,że rączka jej strasznie spuchła.Dostała jakieś maści i syropek oraz okłady z sody oczyszczonej.Na szczęście to nic groźnego! Zobaczymy z rana,jak Julik wstanie,czy ten okład jej pomógł...póki co żegnam się! -małgorzatka- Odpowiedz Link Zgłoś
santta Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 06:47 na 29 sierpnia, Boze to juz za 5 dni Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 09:04 będzie dobrze, zobaczysz! to ja następna, chociaż mój termin z OM to 28.08, ale biorę ten z usg, bo nieregularnie miesiączkowałam. Trzymamy kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: Przyszłe mamy z Białegostku 24.08.05, 09:05 będzie dobrze, zobaczysz! to ja następna, chociaż mój termin z OM to 28.08, ale biorę ten z usg, bo nieregularnie miesiączkowałam. Trzymamy kciuki! Marta Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 L I S T A 24.08.05, 10:43 Proszę aby dziewczyny, których nie ma na liście wpisywały się w odpowiedniej kolejności OCZEKUJĄCE 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 latka 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześniej! 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - oś. Białostoczek 5. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze nieznanej 6. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko, os. Dziesięciny ROZDWOJONE 1. filomena21 - wg OM 07.07.05 z usg 12.07.05 - ma być córeczka...pierwsza ciąża - ROZDWOJONA 2. monia0011-termin wg OM 04.07.05-pierwsza ciąża,synek - ROZDWOJONA 3. niunia_ania - 20.07.05 - oś. Przydworcowe - ROZDWOJONA 4. kreskaa - termin cc 23.07.05 - ROZDWOJONA 5. polcia7 - 20.07.05 Bartuś; Jest już Pawełek 6,5 roku; oś. Mickiewicza 6. magda.mich - termin wg OM 17.08.05-1 córka, teraz chłopak - Pawełek oś. Wysoki Stoczek Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.40 Re: L I S T A 24.08.05, 16:31 OCZEKUJĄCE 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 latka 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześniej! 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - oś. Białostoczek 5. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze nieznanej 6. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko, os. Dziesięciny 7. ewa.40 - styczeń/luty 2006, trzecia ciąża,narazie płeć nieznana Odpowiedz Link Zgłoś
kollin Re: L I S T A 28.08.05, 20:16 OCZEKUJĄCE > > 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 latka > 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześniej! > 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża > 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - oś. > Białostoczek 5. kollin - z OM 20 listopada, pierwsza dzidzia, prawdopodbnie facecik > 6. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze > nieznanej > 7. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko, os. Dziesięciny > 8. ewa.40 - styczeń/luty 2006, trzecia ciąża,narazie płeć nieznana Odpowiedz Link Zgłoś
uselinka Jeszcze ja chcę się dopisać. 28.08.05, 21:15 kollin napisała: > OCZEKUJĄCE > > > > 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 > latka > > 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześnie > j! > > 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża > > 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - o > ś. > > Białostoczek > 5. kollin - z OM 20 listopada, pierwsza dzidzia, prawdopodbnie facecik > > 6. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze > > nieznanej > > 7. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko, os. Dziesięciny > > 8. ewa.40 - styczeń/luty 2006, trzecia ciąża,narazie płeć nieznana > > 9. uselinka - 12 listopada, pierwsze dziecko, chłopiec Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 L I S T A - Jeszcze ja chcę się dopisać. 29.08.05, 11:41 uselinka, witaj Pozwoliłam sobie troszkę zmienić kolejność aby było przejrzyście OCZEKUJĄCE 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 latka 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześniej! 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - oś.Białostoczek 5. uselinka - 12 listopada, pierwsze dziecko, chłopiec 6. kollin - z OM 20 listopada, pierwsza dzidzia, prawdopodbnie facecik 7. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze nieznanej 8. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko - kryje się , os. Dziesięciny 9. ewa.40 - styczeń/luty 2006, trzecia ciąża,narazie płeć nieznana Możecie mówić, żem pedantka Ale jak jest w kolejności terminów to łatwiej się patrzy Odpowiedz Link Zgłoś
zizi1978 Re: L I S T A - trochę porawiona 17.09.05, 17:23 OCZEKUJĄCE 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 latka 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześniej! 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - oś.Białostoczek 5. uselinka - 12 listopada, pierwsze dziecko, chłopiec 6. kollin - z OM 20 listopada, pierwsza dzidzia, prawdopodbnie facecik 7. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze nieznanej 8. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko - kryje się , os. Dziesięciny 9. zizi1978 - 31.01.2006, pierwsze dzicko, płeć jeszcze nie znana, oś. Mickiewicza 10. ewa.40 - styczeń/luty 2006, trzecia ciąża,narazie płeć nieznana Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.40 Re: L I S T A - trochę porawiona 17.09.05, 18:16 OCZEKUJĄCE 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 latka 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześniej! 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - oś.Białostoczek 5. uselinka - 12 listopada, pierwsze dziecko, chłopiec 6. kollin - z OM 20 listopada, pierwsza dzidzia, prawdopodbnie facecik 7. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze nieznanej 8. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko - kryje się , os. Dziesięciny 9. zizi1978 - 31.01.2006, pierwsze dzicko, płeć jeszcze nie znana, oś. Mickiewicza 10. ewa.40 - styczeń/luty 2006, trzecia ciąża, córka - Pola Odpowiedz Link Zgłoś
up61974 Re: L I S T A - trochę porawiona 21.09.05, 14:54 OCZEKUJĄCE > > 1. santta - termin 29.08.2005 ma byc córka, pierwszy był Jaś, ma teraz 3 > latka > 2. virago6 - termin na 06 wrzesień 2005, ale mam czuja że będzie wcześniej! > 3. mj77 - 17.09 (z usg) i na 80% córa, pierwsza ciąża > 4. gosia673- 15.października.druga ciąża.pierwsze dziecko to Juleczka - > oś.Białostoczek > 5. uselinka - 12 listopada, pierwsze dziecko, chłopiec > 6. kollin - z OM 20 listopada, pierwsza dzidzia, prawdopodbnie facecik > 7. umywalka_pentagonalna - 28 listopada, pierwszy bąbel płci jeszcze > nieznanej > 8. Villem0 - 7-8 grudnia, pierwsze dziecko - kryje się , os. Dziesięciny > 9. zizi1978 - 31.01.2006, pierwsze dzicko, płeć jeszcze nie znana, oś. > Mickiewicza > 10. ewa.40 - styczeń/luty 2006, trzecia ciąża, córka - Pola 11. up61974 - 26/28 styczeń 2005, drugi dzidziuś, płeć nieznana jeszcze, synek ma 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
santta Magdo... 25.08.05, 09:20 Nie moge sie doczekac wiesci z sali porodowej, szpitala i domu.Jak bedziesz miała troche wiecej czasu i siły i koniecznie napisz jak było, jak połozne i w ogóle szpital, no i jak w domu córeczka przyjęła młodszego braciszka. bo prawde mówiąc ja najbnardziej obawiam sie reakcji swojego starszaka. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: Magdo... 26.08.05, 23:00 Cieszę się, że wybrałam szpital na W-wskiej. absolutnie nie mogę narzekać na obsługę, Trafiłam na fajną położną, p. Jolę (nie pamiętam nazwiska), nawet wybaczyła mi, że w trakcie parcia ją kopnęłam. sam poród dzięki oksytocynie i zoo postępował dość szybko. Byłam nacinana, ale albo zostałam niewiele nacięta, albo bobrze zszyta, bo od pierwszego dnia mogłam siedzieć, nawet na twardym krześle w szpitalu. Dziś już nawet nie pamiętam żadnego bólu porodowego ( bo do skurczy partych znieczulenia już nie dają), cieszymy się synkiem (nastąpiła zmiana imienia - Mateuszek). Co do szpitala, to dobrze mieć swoje papersy, chusteczki i coś do pupci, bo pod tym względem, rzeczywiście są braki....i za namową Polci, która też rodziła na W-wskiej, daliśmy na potrzeby szpitala 10 pieluch tetrowych. Julcia jest przeszczęśliwa, mówi, że o takim braciszku właśnie marzyła, dziadkowi pierwszego dnia powiedziała, że maly waży 2 kilometry , nawet chciała nauczyć go jakiegoś wierszyka. Stara się być dzielna, choć widzę, że czasami "wymięka". Myslę, że jeszcze kilka dni, i będzie calkowicie oswojona z nową rolą starszej siostry. My ze swojej strony też staramy się poświęcać jej więcej uwagi, tłumaczymy, angażujemy ją do pomocy itd. Ale spodziewam się, że kryzys może nastąpić w każdej chwili. To tak po krótce; jeśli chcialabyś spytać o coś konkretnego, to chętnie odpowiem. Życzę szybkiego i lekkiego porodu Pozdrawiam Ciebie i wszystkie mamusia z brzuszkami (mi też jeszcze troszkę tego brzuszka zostało... dziś nakładałam spodnie sprzed ciąży - zamek zapięłam, ale z guzikiem już były problemy)) Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: Magdo... 27.08.05, 13:03 Magda, czy nasza pani dr pojawiała się u Ciebie na połogu? Odpowiedz Link Zgłoś