15.03.06, 08:30
Cześć dziewczyny,
Zamieściłam takiego samego posta na 'Poronieniu' - bo ostatnio tam
najczęściej zaglądałam. Teraz mam zagwozdkę. Może któraś z was mogłaby mi
pomóc z wynikami bety. Poroniłam dwa miesiące
temu, dokładnie 15 stycznia miałam zabieg. Sama nie moge w to uwierzyc
(uważaliśmy z mężem), jak to się stało, ale nie dostałam juz następnej @.
Zrobiłam test ciążowy i okazało się, ze są II ! Poleciałam w te pędy do gina,
kazał zrobic betę co tydzień. (dodam, że nie mam wyraźnych objawów ciążowych -
mam chyba tylko więsze cycki - ale przytyłam ostatnio, węc może dlatego,
nudności miałam po zjedzeniu ogórka kiszonego popitego sokiem pomarańczowym -
nic specjalnego)
I wyniki bety są takie:
pon. 06. 01 - 29884
pon. 13.01 - 60804
Dzwoniłam do gina, ale on tylko kazał czekać do następnego tygodnia i zrobić
jeszcze jedną betę. Jeśli jestem w ciąży, to chyba ta wartość zbyt mało
przyrasta! Tak się biję po tym poronieniu, do tego jestem chora (jakiś
wirus). Napiszcie, proszę.
Pozdrawiam
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • ma.dzia Re: beta HCG 15.03.06, 09:04
      Jesli to wyniki z tygodniowym odstepem to faktycznie za malo. Beta powinna
      przyrastac 60% -100% co 24h. Przykro mi bo wyglada to na poronienie.
      • gosieja1 Re: beta HCG 15.03.06, 10:24
        ma.dzia, jesteś lekarzem?? szczerze mówiąc, przeraziłaś mnie swoim suchym
        komentarzem.
        Dziewczyny, wiem, że przyrost tego hormonu jest bardzo indywidualny, ale może
        mogłybyscie napisać swoje wyniki bety, czytałam kilka postów na ten temat(jest
        ich strasznie mało). Część wyników jest dla mnie uspokajająca, ale nadal sie
        martwię. Skontaktowałam się z innym lekarzem, też kazał być dobrej myśli, hmmm.
        Pozdrawiam
        Małgorzata
    • meme13 Re: beta HCG 15.03.06, 10:22
      uspokuj się dziewczyno!!!Masz plamienia? pomyśl, że dawniej nie znali bety i
      kiedy kobieta była w ciazy to cieszyła się... jeśli miała plamienia to się
      martwiła... wyluzuj... jesteś pod stałą opieką lekarza i to jest najważniejsze.
      Jeśli masz stresa to myknij do innego lekarza i pokaż mu wyniki.
      Trzymam kciuki za Ciebie!!!! doskonale wiem co czujesz, ale stres ani Tobie,
      ani dziecku nie pomaga, przeciwnie...
      jedno jest istotne nie wypowiedzi na forum, ale opinia lekarza!!!!
      • gosieja1 Re: beta HCG 15.03.06, 10:25
        dzięki meme.
    • ma.dzia Re: beta HCG 15.03.06, 10:35
      Napisalam to co mysle, nie jestem lekarzem ale ty jestes na forum a nie w
      gabinecie. Moim zdaniem przyrost jest za maly ale wynik wystarczajaco wysoki
      aby na usg zobaczyc serce,wiec ja na Twoim miejscu (aby sie dluzej nie
      stresowac) poszlabym na usg i to jeszcze dzis. Naprawde zycze Ci jak najlepiej
      ale tutaj na forum tak naprawde nikt Ci nie pomoze. Sama zauwazylas,ze cos jest
      nie tak... idz do lekarza na dobre usg,nie czekaj do nastepnego tygodnia, mam
      nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze, daj znac.
      • yskyerka Re: beta HCG 15.03.06, 11:08
        Z tego, co słyszałam, serduszko widać dopiero, kiedy beta przekroczy 10 000.

Tak czy inaczej, nie denerwuj się, poczekaj spokojnie do przyszłego tygodnia
        i powtórz badanie. Z wynikami idź do gina, niech on się wypowie. Stres to
        ostatnia rzecz, jakiej teraz potrzebujesz.
        • yskyerka Re: beta HCG 15.03.06, 11:25
          Przepraszam, nie doliczyłam się cyferek. Ty już masz dużo ponad 10 000.
          Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!
    • aniuta_1981 Re: beta HCG 15.03.06, 11:04
      Nie zamartwiaj się. Ja też jestem strasznie znerwicowana na punkcie wyników, bo
      nie ma pewności czy moja ciąża jest żywa (nie widac zarodka na usg i musze
      tydzien czekac). Ale jeśli chodzi o bhcg, to w ciagu 2 dni mialam przyrost
      tylko 30% i wpadłam w panike. Moj gin powiedzial ze to o niczym nie swiadczy,
      bo przyrost jest duzy ale na poczatku potem krzywa przyrostu sie wypłaszcza.
      Powiedzial, ze poki bhcg rośnie to ciąza ma szanse. Dodam ze jestem w 7
      tygodniu ciazy wg OM. Trzymaj się ciepło i głowa do górysmile
      ---------------------------------------
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20704;95/st/20061106/k/d5c2/preg.png
      • madziasm Re: beta HCG 15.03.06, 11:36
        Duze masz te wyniki bety , moze to juz bardziej zaawansowana ciaza. Mysle ze
        powinnas byc dobrej mysli, najwazniejsze ze beta przyrasta, tylko na poczatku
        jest to przyrost znaczny , pozniej juz nie tak intensywny. Prosilas o wyniki
        bety wiec ja w ok 3-4 tyg ciazy liczac od daty OM mialam 698, po dobie juz ponad
        1000 a po nastepnych 5 dniach ponad 6000. Teraz jestem juz w 13 tc i jak na
        razie wszystko jest ok.
    • katka7 Posyłam Ci linka poczytaj o beta HCG 15.03.06, 12:18
      www.emedica.pl/szczeg_badania_lab.php3?nr=91&typ=5
    • gosieja1 Re: beta HCG 22.03.06, 21:45
      Hejka
      jestem w bardzo dobrym nastroju. beta dalej przyrastała do zeszłego piątku,
      potem w poniedziałek spadła o 4000. Zmartwiłam się niesamowicie, dzisiaj
      poleciałam na usg i ... zobaczyłam 17 milimetrów, bijące serducho (170). Byłam
      taka szczęśliwa, co tam, jestem szczęśliwa. Teraz to już musi byc wszystko ok,
      i niech mi nikt juz nie pisze, że to 'wygląda na poronienie'. Mam uczulenie na
      to słowo. Jestem szczęśliwa, skaczę do sufitu. Pozdrawiam was serdecznie.
      trzymajcie mocno kciuki. dla takich chwil warto żyć. Małgosia
      • magdamajewski Re: beta HCG 22.03.06, 22:12
        do poczytania

Beta HCG - to podjednostka hormonu o nazwie gonadotropina kosmowkowa. Oznacza
        sie ja we krwi w celu potwierdzenia/wykluczenia ciazy. Wazny jest przyrost tego
        hormonu w kolejnych dniach, tygodniach ciazy.
        Znalazlam w sieci bardziej obszerne informacje. Przeczytaj:

Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska.
        Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla
        HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina
        kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego we wczesnej ciąży (do 8-10
        tygodnia). Jeśli dochodzi do implantacji zapłodnionej komórki jajowej, a odbywa
        się to między 6 a 8 dniem po owulacji, to 48 godzin później we krwi pojawia się
        wykrywalne stężenie HCG (> 1 mIU/ml). Ale ponieważ wiele zarodków jest
        wadliwych genetycznie (niektórzy uważają, że nawet 50 % z nich) i często
        dochodzi, do „mikroporonień” to dopiero wynik > 5 mIU/ml (dla niektórych > 25
        mIU/ml) oznacza ciążę. HCG jest także wykrywalne w moczu i tę właściwość
        wykorzystują domowe testy ciążowe.

Poziom HCG osiąga swój szczyt w 8-10 tygodniu ciąży, następnie jego poziom
        obniża się i taki pozostaje do końca ciąży.

U kobiet, które otrzymały w cyklu poprzedzającym ciążę preparaty zawierające
        HCG wykrywalne stężenia tego hormonu utrzymują się przez 5 do 14 dni zależnie
        od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10
        dni).

Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego dnia
        ostatniej miesiączki są bardzo szerokie.

Przykładowe normy

Tygodnie ciąży
        poziom beta hcg

3
        5-50 mIU/ml

4
        5-430 mIU/ml

5
        19-7340 mIU/ml

6
        1000-56000 mIU/ml
        Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie !

W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i
        o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy
        i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie
        96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być
        jeszcze dłuższy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka