rewolucja128 18.09.08, 08:52 co moge wziac na przeziebienie, co nie zaszkodzi dziecku? na gripexie jest napisane, ze tylko, jesli lekarz zezwoli. Co moge wziac bez lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontra24 Re: przeziebienie.... 18.09.08, 09:05 Czosnek, cherbata z miodem i cytryną, leki homeopatyczne(np.syrop Stodal na kaszel), herbata z lipy, no i przy dużej temperaturze ewentualnie paracetamol Odpowiedz Link Zgłoś
gos85 Re: przeziebienie.... 18.09.08, 11:11 bez lekarza nic nie bierz. chyba ze masz gorączka powyzej 37,5 to paracetamol (apap) wieloskładnikowych typu gripex fervex itd nie bierz! na gardło można cukierki szałwiowe na przeziebienie odpoczynek i domowe sposoby, herbata z cytryna i miodem i szalik Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Stodal 19.09.08, 09:14 w pierwszym trymestrze tez nie jest zalecany...podobnie L52. lepiej skonsultowac z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: przeziebienie.... 18.09.08, 11:16 syrop rawoślazowy i witaminę C ( 3 razy dziennie po 1 tabletce) można bo tak mi dała lekarka, z tabletkami do ssania trzeba uważać, mi raczej brać nie kazała Z domowych syrop z cebuli, chleb z czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrena Re: przeziebienie.... 18.09.08, 13:20 Najlepiej pójść do lekarza - jeśli to infekcja bakteryjna potrzebny będzie antybiotyk (są takie bezpieczne dla dziecka). Można brać Sinupret - ziołowe tabletki na katar - bez recepty i też bezpieczne. Z domowych sposobów mnie pomaga sok z cytryny (w dużych ilościach) z przegotowaną wodą i miodem. No i pod kołderkę! Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrena Re: przeziebienie.... 18.09.08, 13:22 Ach, zapomniałam o płukaniu nosa woda morską w sprayu - Marimer albo Disnemar -czyści nos i nawilża śluzówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: przeziebienie.... 18.09.08, 13:31 Oj, ja po 3 dniach leczenia się domowymi sposobami dałam za wygraną i dzisiaj wieczorem idę do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
ruta.dl Re: przeziebienie.... 22.09.08, 10:39 ja sie juz mecze z przeziebieniem drugi tydzien - jak w ubiegly weekend polezalam, to bylo lepiej, a od wczoraj znow mnie bierze - katar, kaszel, goraczka... szlag mnie trafia juz. Odpowiedz Link Zgłoś
jmama Re: przeziebienie.... 22.09.08, 14:25 ja byłam u lekarza- nawet mnie nie zbadała, tylko poświeciła latarką do gardła i od razu przepisała bioparox- którego nie zamierzam brać. Wolę domowe sposoby i homeopatię - mam nadzieję, że szybko mi przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
majcikg Re: przeziebienie.... 22.09.08, 16:30 Ja się wyleczyłam homeopatią (Oscillococinum - chyba tak się pisze), herbatą z malin, mlekiem z miodem i masłem, a na katar krole olbas ( na noc 2-3 kropelki na poduszkę, bo się budziłam i nie mogłam oddychać). Odpowiedz Link Zgłoś
tu_mama Re: przeziebienie.... 22.09.08, 19:01 ja wczoraj na kolacje zjadłam kanapke z 2 ząbkami czosnku, do tego herbatka z miodem, a na noc apap. a dziś w szkole rodzenia położna powiedziała, że z czosnkiem trzeba ostrożnie, i te 2 ząbki które zjadłam na kolacje - to maks. dziś przed snem też zjem tylko dwa + apap. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Re: przeziebienie.... 22.09.08, 19:51 Leki z kategorii A Leki uznawane za bezpieczne: preparaty uspokajające: melisa, Neospasmina; preparaty ziołowe o działaniu przeciwgorączkowym: Pyrosal, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego; preparaty odkażające drogi moczowe: Fitolizyna, Urosept; preparaty magnezowe; preparaty wapniowe; witaminy: większość witamin z grupy B, witamina C (należy unikać wysokich dawek), kwas foliowy; preparaty czosnku: Tabletki z czosnku, Alitol, preparaty zobojętniające kwasy żołądkowe: wapniowo-magnezowe (np. Rennie); leki homeopatyczne; Preparation H (czopki i maść) stosowany przeciw hemoroidom; niektóre ziołowe syropy, stosowane w leczeniu kaszlu, np. Syrop Prawoślazowy, Hedelix, syrop z babki lancetowatej. Dopuszczalne jest doraźne stosowanie paracetamolu, działającego przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Należy go unikać w I trymestrze ciąży. Nie ma przeciwskazań do stosowania w czasie ciąży simetykonu (Espumisan, Esputikon, Ceolat). to leki przeciw wzdęciom (przeciw kolce jelitowej) Podział antybiotyków na grupy w zależności od stopnia bezpieczeństwa - podział australijski z uzupełnieniami FDA Grupa A Leki nie wpływają na występowanie wad rozwojowych, nie działają bezpośrednio i pośrednio toksycznie na płód: Fusafungina (Bioparox) - miejscowo działający antybiotyk i lek przeciwzapalny nystatyna (miejscowo) cefaleksyna erytromycyna penicylina benzylowa G penicylina fenoksymetylowa kloksacylina ampicylina amoksycylina ja bardzo szybko się wyleczyłam: piłam duze ilości herbaty malinowej z miodem, cytryną i konfiturą malinową-działa jak naturalny antybiotyk alitol-czosnek w kapsułkach, po 2 dwa razy dziennie przez najgorsze 3 dni rutinoscorbin-4 dziennie, konsultowałam z gin nosek i czoło, ewentualnie bolacą od kataru głowę smarowałam amolem jadłam grejfruty, kiwi-duzo wit c wyleczyłam się w niecały tydzien z dość powaznie zapowiadającej się infekcji, oczywiscie lezenie w łozku to podstwa Odpowiedz Link Zgłoś