ania-800 31.05.08, 08:35 Czy ktoś rodził w Żeromskim w Krakowie? Może polecicie położną? Jakie są wasze opinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
habibi_sun Re: Żeromski 31.05.08, 12:12 skorzystaj z wyszukiwarki bo juz bylo o tym szpitalu generalnie- sa plusy i munusy, osoby bardzo zadowolone i bardzo niezadowolone na pewno warunki socjalne tragiczne ( wczoraj jak weszlam do toalety to sobie mylslam ze nie sposob z niej skorzystc po porodzie z bolacym tyłkiem), plusem sa polozne ( nie mozesz sobie wybraz poloznej ani lekarza - takie rzeczy to np. w Siemiradzkim), poradnia alktacyjna, gorzej z lekarzami Odpowiedz Link Zgłoś
ania-800 Re: Żeromski 31.05.08, 13:46 Dzieki za info. Wiem że bylo juz o tym szpitalu ale zależy mi na aktualnych opiniach. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka13 Re: Żeromski 06.06.08, 08:14 A co masz na mysli ze gorzej z lekarzami? zachowanie czy kwalifikacje? bo jesli chodzi o to drugie, to generalnie lekarze sa chwaleni takze przez specjalistow z innych krakowskich szpitali (moi 3 ginekolodzy spoza Zeromskiego polecali mi ten szpital); jesli zas chodzi o zachowanie wzgledem pacjentek, to tez nie narzekam absolutnie. Rodzilam tam 3,5 roku temu, za kilka tygodni tez tam pojade hanka Odpowiedz Link Zgłoś
semilka Re: Żeromski 31.05.08, 19:20 Ja rodziłam dwa lata temu - więc to może nie aż tak aktualne ale z czystym sercem mogę polecić Żeromskiego ze względu na "Bocianówkę". Resztę idzie przeżyć naprawdę. Grunt że opieka położnych jest OK. Nie słyszałam nic o umawianiu się z położną ale wiem, że lekarze prowadzący przychodzą często na poród pacjentki - lecz nie wiem na jakich warunkach. Obecnie też się zastanawiam nad Żeromskim ale mam zdecydowanie bliżej do Rydygiera (tutaj jednak nie jestem tak przekonana jak do Ż.) a po drugie w tym roku organizowana jest reocena szpitala (Rodzić po ludzku) więc starają się na pewno bardzo ale tłok przy tym podobno też jest. Wiem to z relacji znajomej położnej, która niestetywłaśnie przeszła na emeryturę - i to kolejny powód wachania Jeśli oczekujesz dobrej opieki i dobrych warunków podczas porodu a zależy też na karmieniu piersią (nie dokarmiają po kryjomu jak w innych szpitalach) to polecam. Wszystkie zabiegi przy dzidzi wykonywane w obcności mamy. Ja jestem zadowolona z porodu w Żeromskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ozy25 Re: Żeromski 04.06.08, 14:35 ja rodzilam niedawno w tym szpitalu i tak: na porodowce super poloznej nie mozna wybrac ale sa bardzo mile i pomocne a i sa tez stazystki i stazysci ale nie musisz sie godzic na ich obecnosc natomiast juz po nie jest wcale tak super ja mialam cc i od razu dali mi mala a ja sie nie moglam z lozka podniesc... dalam jakos rade polozne raczej mile ale strasznie zabiegane (nie wiem moze jest ich zbyt malo?) i nie bardzo mozna liczyc na pomoc jakos sobie poradzilam przez te trzy dni ale byly mamy ktore mialy problemy i byly z nimi same...ogolnie da sie wytrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
ania-800 Re: Żeromski 05.06.08, 20:37 Czy miałaś swojego lekarza w tym szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
ozy25 Re: Żeromski 05.06.08, 22:21 nie ale lekarz ktory mnie prowadzil kiedys tam pracowal, jesli chodzi o sam porod to polecam bo warunki i personel na "bocianowce" sa super a po to juz pisalam....powodzenia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
marta7715 Re: Żeromski 06.06.08, 17:17 Ja mam zamiar tam rodzic, koleżanka polecila mi lekarke kt pracuje w tym szpitalu i była z niej bardzo zadowolona jak równiez z samego porodu(tylko ze ona miała cesarke) Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Żeromski 15.06.08, 13:21 Urodziłam tam 2 tyg. temu i jestem bardzo zadowolona. Porodówka jest wyremontowana i jest naprawdę w bardzo dobrym stanie i bardzo dobrze wyposażona (pokoje bardzo duże, piłka, worek sako, drabinki) opieka rewelacyjna, położne bardzo miłe, dyskretne, pomocne. Mimo tego że mój poród nie należał do najłatwiejszych (synuś 4350, nie mógł wstawić się w kanał) to gdybym miała rodzić jeszcze raz to na pewno tam. Zaproponowano mi oksy i nikt nie robił najmniejszych problemów gdy nie wyraziłam na nie zgody. Na położnictwie warunki średnie. Jeżeli chodzi o sale to chyba nie odbiegają od sal w innych szpitalach. Jedzenie mi bardzo nie smakowało i mąż przywoził mi codziennie w zasadzie całe wyżywienie. Z kolei moje "współlokatorki" stołowały się tylko tam, rzecz gustu. Stan łazienek i toalet bardzo kiepski ale nikt tam nie przesiaduje godzinami także dla mnie nie był to problem, szłam robiłam co musiałam i już... Mimo tego że prysznice i toalety są na kilka sal i wiele pacjentek to nigdy nie było kolejek. Opieka na oddziale bardzo dobra. Położne chodziły i pytały czy sobie radzimy, pomagały przystawiać do piersi. Codziennie był obchód lekarski. Lekarz sprawdzał czy jest pokarm w piersaich i stan krocza. Dzieci były codziennie dokładnie badane, jeżeli ktoś miał jakieś pytania to lekarz na nie odpowiadał. Urodziłam w pon. o 11.20 a do domu wyszłam w śr. o 13, jeżeli nie ma komplikacji szybko wypuszczają do domu. A teraz minusy: do przyjęcia na porodówkę czekałam 2,5 godz. na korytarzu. Były przede mną 2 panie, obie zostały przyjęte na patologię. Uważam że powinno być to inaczej zorganizowane. Skurcze miałam co 4 min. i nie było lekko Znieczulenie ZZO nie jest wcale na życzenie. Jeżeli ktoś na nie liczy to może się rozczarować. Ja o nie prosiłam i nie dostałam. Chyba opisałam wszystko jeżeli macie pytania chętnie odpowiem. pozdrawiam i życzę lekkich porodów Marta Odpowiedz Link Zgłoś
tonika11 Re: Żeromski 15.06.08, 21:26 Znieczulenie ZZO nie jest wcale na życzenie. Jeżeli ktoś na nie liczy to może s > ię rozczarować. Ja o nie prosiłam i nie dostałam. czy ta sytuacja jest w przypadku tylko bezpłatnego znieczulenia, czy gdybym chciała zapłącic to też bym nie dostała? zastanawiam sie nad wyborem tego szpitala i nie wyobrażam sobie przejśc bez znieczulenia,nawet odpłatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
semilka Re: Żeromski 15.06.08, 23:49 Raczej nie ma możliwości zapłacić za znieczulenie w Żeromskim. Dają ponoć jeśli anastezjolog naprawdę nie ma co robić ale z tym jest gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: Żeromski 16.06.08, 09:03 W żadnym państwowym szpitalu nie masz gwarancji, że dostaniesz znieczulenie. Może jedynie w Siemiradzkim, bo to szpital typowo położniczy (ale nie wiem tego na pewno). Odpowiedz Link Zgłoś
martha06 Re: Żeromski 17.06.08, 09:13 Z tego co wiem w tym szpitalu nie ma możliwości wykupienia zzo, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
niki1978 Re: Żeromski 18.06.08, 12:33 Dziewczyny! przeczytalam Wasze watki i mam dodatkowe pytanie odnosnie poloznej w zeromskim. Z tego co piszecie poloznej nie mozna sobie wybrac. A jesli chcialabym sie umowic z konkretna polozna na porod (opcja platna) to tez nie mozna? A nieoficjalnie? macie jakis doswiadczenia? bede wdzieczna za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
jessia Re: Żeromski 30.06.08, 12:02 Ja rodziłam tam co prawda 4,5 oraz 3 lata temu ale teraz weszłam szukac info dla koleżanki i widzę z tych postów że raczej nic sie tam nie zmieniło więc wypowiem się: Nie można było połoznej wynająć ale wszystkie były super. Z tego co pamiętam to mają system rotacyjny tam, że wszystkie położne pracują po x (6) miesięcy kolejno na porodówce, poporodówce czy jak się tam nazywa, oraz patologii. ZZO niechętnie dawali. Za pierwszym razem dali ale za drugim razem po prostu się nastawiłam, że nie będę brała, na wszelki wypadek bo faktycznie anestezjolog przynajmniej wtedy musiał przejść z ostrego dyżuru. i nie brałam i nie było tak źle (choć iwem, że przeróżnie bywa). Poród odzinny za darmo. Uważam że to skandal brać kasę za obecność osoby bliskiej. Warunki bytowe i jedzenie faktycznie fatalne ale było czysto i jakoś nie było kolejek. Nigdy nie odmawiano mi pomocy jeżeli prosiłam (faktycznie jak sie nie prosiło to można było się nie doczekać ale od tego są dzwonki przy łóżkach i wręcz mi opieprzały jak nie dzwoniłam o coś). Niby dziecko przy matce cały czas ale idą na rękę, mozna dzidzi zostawić w dyżurce na czas własnej kąpieli/toalety. Woziły mnie do ubikacji na fotelu obrotowym jak za słaba byłam w pierwszej dobie (mdlałam przy każdej próbie wstawania)! Jest słynny terror laktacyjny ale nawet jak się później nie ma zamiaru karmić to przez te 3 dni można to przeżyć. Byłam zadowolona z opieki nad dzieckiem, mamy są obecne przy badaniach dziecka rano i popołudniu. Rodziłabym tam trzeci raz gdyby tylko mi mąż powolił na trzecie dziecko ) Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaa1 Re: Żeromski 03.07.08, 18:14 urodziłam tam 2 tygodnie temu swoje drugie dziecko i podpisuje się pod wszystkim co już zostało napisane. Znieczulenia raczej nie można się doprosić. Akurat ja tylko zapytałam na poczatku i potem już wiedziałam że nie mam o co prosić bo i tak nie dostanę. Mimo to nie było tak źle. Warunki na porodówdce suuuuuper. Akurat zarówno pierwszy jak i drugi poród odbierała moja lekarka (baaardzo fajna kobieta i suuuper lekarz - Dorota Nowak). To dzięki niej do porodu ze skuraczmi mogę zaliczyć tylko 45 minut. Każdemu mogę ja polecić. Lidka (mama Emilii i Wiktorii) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.w40 Re: Żeromski 04.07.08, 20:48 Rodziłam tam dwa razy, za miesiąc będę po raz trzeci. Warunki i opieka w porównaniu z kliniką, gdzie rodziłam pierwsze dziecko, idealne. Na jedzenie nie narzekałam. W trakcie ostatniego pobytu dziecka nie dokarmiano, ale przy kontrolnej wizycie usłyszałam, że mam marny pokarm (dziecko straciło na wadze) i musze karmić sztucznie, na szczęście nie wzięłam sobie tego do serca (dokarmiałam przez tydzień) i karmiłam 2 lata. Opieka była dobra, ale dziecku, które straciło na wadze nie zrobiono badań, czym był zdegustowany mój pediatra, tylko wypuszczono do domu w trzeciej dobie. Odpowiedz Link Zgłoś