Gość: gazda IP: 208.29.168.* 06.01.04, 16:53 story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20040106/ap_on_bi_ge/debt_in_america_4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: VIP-1 temat byl juz walkowany IP: *.mt.sfl.net 06.01.04, 16:57 idz ty sie lepiej z donkey jebac Odpowiedz Link Zgłoś
don22 Re: Slodka Prawda o USA 06.01.04, 16:58 Slodka prawda jest rowniez o krajach Europy, Australii i Azji! Odpowiedz Link Zgłoś
pulkownick vip 06.01.04, 17:08 czy tobie otworzyly sie hemoroidy po ostatniej eskapadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
donk Re: vip 06.01.04, 17:12 Co sie dziwisz, do tego dochodza ciagle jeszcze otwarte hemoroidy z przedostatniej eskapady, i tym sposobem chodzi tu po forum przymulony pacjet, samozwany VIP-em. pulkownick napisał: > czy tobie otworzyly sie hemoroidy po ostatniej eskapadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 a mylycja czuwa, hehehe IP: *.mt.sfl.net 06.01.04, 17:17 idz ty leb dla tgo donkey spaluj a potem swoim w sciane 10 razy jebnij Odpowiedz Link Zgłoś
donk Czy mozesz to przeliterowac? 06.01.04, 17:28 Zaplatane cus okropnie. Zaplules sie cos biedaczku! Wez sobie 10 glebokich oddechow, nie mysl za duzo, bo ci to cos szkodzi. I napisz juz na spokojnie, to co chciales napisac. I napisz jeszcze raz. Gość portalu: VIP-1 napisał(a): > idz ty leb dla tgo donkey spaluj > a potem swoim w sciane 10 razy jebnij Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 za glupis osiolku zeby to zrozumiec IP: *.mt.sfl.net 06.01.04, 17:37 dlatego do palkownika to napisalem bo choc madroscia on nie grzeszy to jednak bardziej od ciebie kumaty on ma taka gliniarska intuicje jesli chodzi o palowanie to on od razu kapuje Odpowiedz Link Zgłoś
szakal25 zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 18:14 przecietny canadyjczyk ,australijczyk amerykan,na codzien grzeznie w olbrzymich dlugach,ledwie zipiac !!,te wszystkie nowe i drogie samochody na drogach to wszystko na lease !! czyli na umowe ,placa bez konca slone raty miesieczne i nigdy nie sa wlasciecielami !!!a na credit kartach zadluzenia takie ze do samej emerytury beda splacac procenty !!! Kiedy moim znajomym mowie ze kupuje tylko za cash !! albo cedit card splacam za jednym rzutem wszystko ,to patrza sie na mnie jakby zobaczyli marsjanina! nie mogac uwierzyc ze ktos zyje inaczej. w razie utraty pracy ,kazdemu z nich grozi natychmiastowa bankrutacja i ruina na cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awd Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! IP: 5.5R* / *.kodak.com 06.01.04, 20:01 Tak kolego przecietny kanadyjczyk MA KARTY kredytowe bo ma dobry kredyt.Co za debilna filozofia.Jak potrzebuje samochod to ide wycigam plastik i kupuje samochod.A co ty robisz w Polsce? Zapieralasz samochod z parkingu? Pewnie tak, wtedy nie trzeba go splacac... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 20:06 Gość portalu: awd napisał(a): > Tak kolego przecietny kanadyjczyk MA KARTY kredytowe bo ma dobry kredyt.Co za > debilna filozofia.Jak potrzebuje samochod to ide wycigam plastik i kupuje > samochod. heh, samochod, to jedna z niewielu rzeczy ktorych nie kupisz za karty kredytowe (no przynajmniej USA!, ale watpie zeby w innych krajach bylo inaczej) firma obslugujaca karte pobiera marze , okolo 3% transakcji, czyli mniej wiecej caly zysk dealera samochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2ed Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! IP: 5.5R* / *.kodak.com 06.01.04, 20:10 Panie Kloss zysk dealer ma wtedy jak sprzedaje samochod.Chodzi o sam fakt posidania kredydu na zawolanie.Dla wielu jest to niezrozumiale.Czy lepiej ciulac cale zycie i na koniec kupic samochod czy od razu go miec a potem splacac? Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 20:16 Gość portalu: 2ed napisał(a): > Panie Kloss zysk dealer ma wtedy jak sprzedaje samochod.Chodzi o sam fakt > posidania kredydu na zawolanie.Dla wielu jest to niezrozumiale.Czy lepiej > ciulac cale zycie i na koniec kupic samochod czy od razu go miec a potem > splacac? no lepiej zarabiac na tyle by sobiego od razu kupic i zaplacic a jak sie jest tepakiem to sie splaca cale zycie Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 20:21 Gość portalu: 2ed napisał(a): > Panie Kloss zysk dealer ma wtedy jak sprzedaje samochod. po co sie rzucac? mowie wyraznie, samochodow w zasadzie nie sprzedaje sie na karty kredytowe, bo margins sa too thin, jak to siem mowi. >Chodzi o sam fakt > posidania kredydu na zawolanie.Dla wielu jest to niezrozumiale.Czy lepiej > ciulac cale zycie i na koniec kupic samochod czy od razu go miec a potem > splacac? a to inna sprawa..hehe nie wtrancam siem Odpowiedz Link Zgłoś
schaqal Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 22:41 kupisz, jot-23 tylko wlasnie musisz zaplacic 10% wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 20:14 no to ty niezly mlotek jestes jak na karte kredytowa kupujesz auto. polecam ci wziac kredyt od producenta auta np od GM jak kupisz sobie to Geo Metro. a jak nie to kup za gotowke ale nie na karty kredytowe bo matole nigdy tego nie splacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vsdv Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! IP: 5.5R* / *.kodak.com 06.01.04, 20:34 moja visa jest na 2.9 % line of credit na car jest 7-9 .Ale skad ty masz to wiedziec? Wracaj nad jezioro Odpowiedz Link Zgłoś
szakal25 Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 21:10 no wlasnie i na tym rzecz polega ze tepaki !!! albo jak kto woli jedno dniowi "milionerzy" kupuja na credit card obojetnie czy to malego Huandaya czy radio tranzytstorowe, ale tak czy owak placa frycowe czyli procenty i przeplacjaj dana rzecz o te 5 % lub naet 3 % od wielkich sum stanowi to pokazna kwote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! IP: 5.5R* / *.kodak.com 06.01.04, 21:23 oj szakal szakal...jaka to kwota? 2.9% z 10.000 dolcow? Umiesz liczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 06.01.04, 21:44 Ty Szakal bracie to nic nie rozumiesz. Moze miales szanse od razu po szkole dostac prace za $140 000.00 Bedac sam bez rodziny mozesz sobie od razu kupic praktycznie wszystko. Znajac jednak realia zycia, takowy mlodzieniec ma jednak male szanse na takie zarobki. Jedyna szansa na osiagniecie luksusow to posiadanie bogatej i maloskapej rodziny albo krasc, kombinowac i oszukiwac, co jest bardzo popularne w Polsce, gdzie masy zyja tylko i wylacznie z nielegalnych tranzakcji. Poniewaz takowe wartosci nie sa za bardzo chlubione w spoleczenstwie cywilizowanym, dlatego tez wprowadzono system kredytow, umozliwiajac w ten sposob otrzymanie dobr, zycie na okreslonym standarcie w zaleznosci od mozliwosci. A jak sobie wyobrazasz zycie bez kredytow. Gdzie maja mlodzi ludzie mieszkac, czym maja dojezdzac do pracy, jak maja wychowywac dzieci. Pracujac zarabiasz pieniazki dla siebie i podatek dla panstwa. Posiadajac stale zarobki otwiera ci to droge do kredytu. Posiadajac kredyt kupujesz dobra - placisz podatek dla panstwa, splacajac kredyt tworzysz revenue dla kompani kredytowej ktora placi podatek do panstwa. Tak czy inaczej bogaci sie panstwo i ty. Odwrocmy sytuacje gdzie kredyt jest praktycznie niedostepny albo dostepny na 17-19% i co mamy POLSKE obecna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan_z_oz Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! IP: *.mega.tmns.net.au 07.01.04, 06:49 Szakal napisal; no wlasnie i na tym rzecz polega ze tepaki !!! albo jak kto woli jedno dniowi "milionerzy" kupuja na credit card obojetnie czy to malego Huandaya czy radio tranzytstorowe, ale tak czy owak placa frycowe czyli procenty i przeplacjaj dana rzecz o te 5 % lub naet 3 % od wielkich sum stanowi to pokazna kwote. Zalezy jakie masz karty kredytowe. Czesto sa powiazane w 'package' z innymi pozyczkami, jesli posiadasz odpowiedni produkt to nie placisz tych 5%,3%. Karta tez nie musi miec rocznych oplat, czy procentow od zakupow. Rzecz jest w tym by wiedziec o tym i odpowiednio uzywac. Skladanie pieniedzy do banku, czyli tzw. oszczedzanie powoduje, ze musisz zaplacic jeszcze raz podatek od procentow. Artukul jest wiec prawdziwy tylko w sytuacji pewnych osob. Latwy dostep do pieniedzy powoduje, ze ludzie moga wydac za duzo i wpadasc w dlugi. Nie oznacza to jednak, ze karty i pozyczki sa zle, tylko , ze system wykorzystuje brak podstawowej wiedzy na tematy finansowe. Lease jest czesto zwiazany z rodzajem pracy, jesli jezdzisz wiecj niz 25,000km /rok to nie oplaci ci sie kupowac. Samochod jest do zmiany co 2 lata, ulgi podatkowe to dyktuja a nie 'glupota ludzka'. Chcialabym zobaczyc jak placisz gotowka za ten samochod. Wynajmujesz obstawe, czy jedziesz z krewnymi zeby cie w miedzyczasie nie obrobili? pzd Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 07.01.04, 21:31 Gość portalu: Kan_z_oz napisał(a): > Lease jest czesto zwiazany z rodzajem pracy, jesli jezdzisz wiecj niz > 25,000km /rok to nie oplaci ci sie kupowac. Samochod jest do zmiany co 2 lata, > ulgi podatkowe to dyktuja a nie 'glupota ludzka'. Zaraz, zaraz. Przede wszystkim to w Ameryce Pln. ogolnie przyjeta przecietna w ciagu roku to 20,000 km. Duzo ludzi osiagneloby te 25,000 z latwoscia. Niestety, lease oplaca sie tylko wtedy jesli jego koszty mozna odpisac w ciezar wydatkow firmy (wlasnej lub tej, w ktorej sie pracuje). Pracujacy przecietniak nie moze tego zrobic oprocz jakichs wyjatkow (prosze mnie sprostowac jesli sie myle). Nawet koszty dojazdow. Chyba, ze u was w AU mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 07.01.04, 23:10 soup_nazi napisał: > Gość portalu: Kan_z_oz napisał(a): > > > Lease jest czesto zwiazany z rodzajem pracy, jesli jezdzisz wiecj niz > > 25,000km /rok to nie oplaci ci sie kupowac. Samochod jest do zmiany co 2 > lata, > > ulgi podatkowe to dyktuja a nie 'glupota ludzka'. > > Zaraz, zaraz. Przede wszystkim to w Ameryce Pln. ogolnie przyjeta przecietna w > ciagu roku to 20,000 km. Duzo ludzi osiagneloby te 25,000 z latwoscia. > Niestety, lease oplaca sie tylko wtedy jesli jego koszty mozna odpisac w ciezar > > wydatkow firmy (wlasnej lub tej, w ktorej sie pracuje). Pracujacy przecietniak > nie moze tego zrobic oprocz jakichs wyjatkow (prosze mnie sprostowac jesli sie > myle). Nawet koszty dojazdow. Chyba, ze u was w AU mozna. > TY MATOLE ale ku..wa brednie. kutasie limit masz 12 000 mil na leasingu a potem placisz slowo wiec jak jezdzisz duzo to ci sie oplaca kupic a jak malo to lease. jesli odpis od podatku to tez nie tak latwo. no debil jestes i piepszysz brednie a nie znasz sie na temacie Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi bajoro, ty kontaktujesz czy nie bardzo? 09.01.04, 17:06 BCIS sie o ciebie wczoraj pytalo. Pewnie chca ci dac nowy bushowski work permit na 3 lata, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! IP: *.astra-net.com 07.01.04, 21:07 albo krasc, kombinowac i oszukiwac, co jest bardzo > popularne w Polsce, gdzie masy zyja tylko i wylacznie z nielegalnych > tranzakcji. Jakie masy? kto tak zyje? chyba od tego skuwania azbestu mozg Ci sie zlansował... I dlaczego stawiasz znak rownosci miedzy kombinowac a krasc i oszukiwac? Korzystanie z luk w prawie i ulg to kombinowanie? Ale Amerykanie tez korzystaja z luk i ulg podatkowych... > Odwrocmy sytuacje gdzie kredyt jest praktycznie niedostepny albo dostepny na > 17-19% i co mamy > > POLSKE obecna czyli co? bo jakos mieszkam tu od 32 lat i nie kumam co mamy własciwie... mozesz mi to wyjasnic? Bo moja matka splaca teraz mieszkanie i ma sobie kredyt oprocentowany na 10% w skali roku... Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: zadluzeni pod same jaja !!!!!! 07.01.04, 21:24 Gość portalu: corgan napisał(a): > czyli co? bo jakos mieszkam tu od 32 lat i nie kumam co mamy własciwie... Hehe, nie ty jeden. Nikt dokladnie nie wie, ale raczej nic dobrego. Chyba kryptokomune i kleptokracje > mozesz mi to wyjasnic? Bo moja matka splaca teraz mieszkanie i ma sobie kredyt > oprocentowany na 10% w skali roku... To jest b. duzo. Obecnie pozyczki hipoteczne w Kanadzie sa zdaje sie, gdzies pomiedzy 4 i 5% (dawno nie sprawdzalem). W US zwykle nizej. Hipoteki na 10 i 11% to tu byly w czasach ciezkiej recesji. Wiesz jaka jest kolosalna roznica miedzy hipoteka na 5 i 10% na ten sam okres czasu przy regularnych splatach (bez nadplacania)? Chyba, ze w Polsce liczy sie to zupelnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Slodka Prawda o USA IP: *.ny325.east.verizon.net 07.01.04, 23:28 Stopy procentowe kazdy moze sobie sprawdzic sam www.bankrate.com/brm/default.asp W Pl nie ma pozyczek na staly procent na 30 lat. a te 18-19K zadluzenia jest smieszne - to jest tylko okolo 1/2 roku pracy srednio zarabiajacego. nie jestem pewien czy tylko fizycznego czy tez umyslowego. Zyczlbym sobie by w PL bylo tak latwo dostac 1/2 roku srednich zarobkow na kredyt. AK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paszczur Polacy nie rozumieja, ze kredyt to dobrobyt IP: *.nyc.rr.com 08.01.04, 05:24 Z niemalym zdziwieniem i wrecz przerazeniem przeczytalem zlota mysl, ze lepiej jest kupowac za gotowke. Kredyt sluzy konsumpcji czyli wywoluje popyt. Popyt jest zaspokajany poprzez podaz a podaz to miejsca pracy. Dom na kredyt teraz czy za 30 lat. Teraz - to praca przy budowie, to lodowki, pralki dywany meble itp TERAZ. Nie wiedzialem, ze w Polsce nie mozna uzyskac pozyczki na staly procent. Byc moze to jest jeden z powodow zastoju i powszechnej apatii ? Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: Polacy nie rozumieja, ze kredyt to dobrobyt 08.01.04, 15:29 Gość portalu: paszczur napisał(a): > Z niemalym zdziwieniem i wrecz przerazeniem przeczytalem zlota mysl, ze lepiej > jest kupowac za gotowke. > Kredyt sluzy konsumpcji czyli wywoluje popyt. Popyt jest zaspokajany poprzez > podaz a podaz to miejsca pracy. > Dom na kredyt teraz czy za 30 lat. Teraz - to praca przy budowie, to lodowki, > pralki dywany meble itp TERAZ. > Nie wiedzialem, ze w Polsce nie mozna uzyskac pozyczki na staly procent. > Byc moze to jest jeden z powodow zastoju i powszechnej apatii ? JESTES NIEZBYT KUMATY. TAK LEPIEJ KUPOWAC ZA GOTOWKE!!!!!!!!!!!!!!(NIE DOPLACASZ 18% ZA KREDYT) ALE MASZ RACJE DLA PANSTWA JEST LEPIEJ JAK JEST KREDYT I DLA ZYDOW TEZ BO ONI GLOWNIE ZYJA Z LICHWY A ONI CI TEN TWOJ MOZDZEK WYPRALI W TYM DZU JORKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOMINIK Re: Slodka Prawda o USA IP: 64.88.86.* 08.01.04, 19:22 ja mieszkam w ameryce w Troy w stranie Michigan, i od 10ciu lat mam swoja praktyke w ortodontii. Nie chce sie chwalic ale mam duzy dom, i thry przepiekne samochody, merc s55 amg 2002, bmw x5 2001 i dwa miesiace tmu kupilem sobie bentleya continental. Zarabia, rocznie ok. 600,000 $ ale potem podatki i wynajecie i wyplaty dla pracownikow, to mam z tego ok 350,000 albo 400,000$ dolcow. Nie jest zle. MAM TEZ MOJ PIERWSZY SAMOCHOD 1995 HONDA ACCORD LX, ZEBYM PAMIETAL ZE KIEDYS NIE BYLEM TAK BOGATY. Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Tak, tak, wiemy, wiemy, hehehe 08.01.04, 19:38 Czy twoja szkola jest w inner city? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Tak, tak, wiemy, wiemy, hehehe 08.01.04, 20:14 has someone said "troy"? heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan bo czymze byloby zycie bez bentleya continental? IP: *.astra-net.com 08.01.04, 20:46 Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: Slodka Prawda o USA 08.01.04, 23:09 Gość portalu: DOMINIK napisał(a): > ja mieszkam w ameryce w Troy w stranie Michigan, i od 10ciu lat mam swoja > praktyke w ortodontii. Nie chce sie chwalic ale mam duzy dom, i thry > przepiekne samochody, merc s55 amg 2002, bmw x5 2001 i dwa miesiace tmu > kupilem sobie bentleya continental. Zarabia, rocznie ok. 600,000 $ ale potem > podatki i wynajecie i wyplaty dla pracownikow, to mam z tego ok 350,000 albo > 400,000$ dolcow. Nie jest zle. MAM TEZ MOJ PIERWSZY SAMOCHOD 1995 HONDA > ACCORD LX, ZEBYM PAMIETAL ZE KIEDYS NIE BYLEM TAK BOGATY. POLSKA SZMATO ARYTMETYKA SIE NIE ZGADZA. JAK OPLACASZ LUDZI, I PLACISZ PODATKI, UTRZYMUJESZ BIZNES TO CI POWINNO ZOSTAC Z 200,000 . WIEC NIE PIERDOL KNOCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Slodka Prawda o USA IP: 64.12.96.* 08.01.04, 23:38 jesze bedzies mi mowil ile zarabiam? napewno tu pierdolono krowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola credit cards IP: *.corp.redshift.com 08.01.04, 21:31 Uzywam prawie wylacznie karty kredytowe bo tak jest wygodniej. Jedna z niej daje mi 1% zwrot co roku. Zawsze place caly balance jak przychodzi m-czny statement, nigdy nie korzystam z mozliwosci splacania za 18%. Jest latwiej miec mala karte niz nosic gotowke. Wracajac do zadluzenia Amerykanow. W pewnym sensie to jest gwarancja ekonomicznego rozwoju. Amerykanie uwielbiaja kupowac i tym samym gospodarka sie kreci szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: credit cards IP: *.astra-net.com 08.01.04, 22:48 w sumie nie jest to moje zmartwienie, ale gospodarka USA kreci sie na tym ze Amerykanie kupuja coraz wiecej za coraz bardziej pozyczone pieniadze. Gdyby Amerykanie zaczeli nagle splacac caly swoj m-czny statement to gospodarka by wtedy runela? Mam pytanie - zalozmy ze jestem zadluzony na kwote swoich rocznych dochodow netto czyli 10tys Euro [45 tys pln]. W USA to moze nie jest duzo ale póki co w Polsce - jest to sporo. Powiedzmy ze jestem super ssczesciarzem i nie mam przez iles tam lat problemow z praca i moge jechac tak na kredycie spory kawal czasu. Ale ten kredyt bede musial kiedys splacic [no chyba ze nie]. Pytanie - kiedy i z czego? Przeciez to oznacza ze albo przez caly rok spie pod mostem i zywie sie powietrzem a serio mowiac - oznacza to ze kiedys przestane "konsumowac" tylko bede musial zaczac splacac. Nie kupie nowego samochodu, nie kupie nowych ciuchow, nie zmienie mebli itp... Jak splacaja kredyt osoby zadluzone od ilus tam lat kiedy np z dlugiem przechodza na emeryture albo umieraja? Z renty? z polisy? Kiedy nastapi moment, w ktorym zadluzone ponad sily spoleczenstwo zacznie bankrutowac i sypnie sie caly system. Jak domino. Ktos nie splaci raty kredytu komus kto przez nie bedzie mial na chlebm, a ten nie kupi czegos tam, co produkuje osoba z poczatku lancuszka... Przeciez to kiedys pier..dolnie... na moj skromny rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europa Re: credit cards IP: *.ip-pluggen.com 09.01.04, 03:25 Taki sam system, tzn brania na kredyt jest tez w Europie i funkcjonuje dobrze. Jesli Europa nie jest jeszcze bankrutem, to dlaczego akurat USA musi nim wkrotce byc? Ten kto bierze na kredyt tez musi uzywac swych szarych komorek i nie brac wiecej kredytu niz da rade splacic, a takze z mysla o tym, ze jego zarobki moga byc nizsze z powodu bezrobocia (zasilek dla bezrobotnych) czy choroby (chorobowe). Banki zanim udziela kredytu, tez dokladnie sprawdzaja czy nie ma dlugu w innym banku, a jezeli ma, to ile. W kraju w ktorym mieszkam jesli majatek (np willa) przekracza pewna wartosc, to placi sie od tego co roku podatek. Nikt zdrowo myslacy nie kupilby wiec willi za gotowke. Jesli te sama wille kupi za pozyczone pieniadze, to nie dosc ze nie bedzie musial placic podatku, to jeszcze ma prawo odciagnac sobie pewna czesc procentow przy corocznym deklarowaniu. Czesto ludzie CELOWO pozyczaja pieniadze na renowacje willi, bo im lepiej sie oplaci, ze willa jest "obciazona" dlugiem. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: credit cards 08.01.04, 23:12 Gość portalu: Ola napisał(a): > Uzywam prawie wylacznie karty kredytowe bo tak jest wygodniej. Jedna z niej > daje mi 1% zwrot co roku. Zawsze place caly balance jak przychodzi m-czny > statement, nigdy nie korzystam z mozliwosci splacania za 18%. > Jest latwiej miec mala karte niz nosic gotowke. > Wracajac do zadluzenia Amerykanow. W pewnym sensie to jest gwarancja > ekonomicznego rozwoju. Amerykanie uwielbiaja kupowac i tym samym gospodarka sie > > kreci szybciej. ale pierdolicie - przeciez latwiej jest placic gotowka bo nie musisz potem czeka wypisywac. co za glupi narod. plusem sa dodatkowe gwarancje i ten 1% ale na pewno nie wygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me- 110 Re: Corgan napisal IP: 209.121.130.* 09.01.04, 00:18 Kiedy nastapi moment, w ktorym zadluzone ponad sily spoleczenstwo zacznie bankrutowac i sypnie sie caly system. Jak domino. Ktos nie splaci raty kredytu komus kto przez nie bedzie mial na chlebm, a ten nie kupi czegos tam, co produkuje osoba z poczatku lancuszka... Przeciez to kiedys pier..dolnie... na moj skromny rozum. **** bardzo,bardzo skromny ten twoj rozum Corgan.pozdrawiam wasza dziure budzetowa,niedlugo ja bedziecie wpierd...c! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka do piotra jeziora IP: *.37-131-66.mc.videotron.ca 09.01.04, 00:35 wcale sie nie wypisuje zadnych czekow,po prostu placisz w bankomacie lub przez internet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wadera Re: do piotra jeziora IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 09.01.04, 07:11 Odpowiedz Link Zgłoś
peter.jezioro Re: do piotra jeziora 09.01.04, 15:45 no wiec musisz dokonac dodatkowej operacji. bawic sie z internetem albo wyciczka do ATM. moja droga ja sobie nie dywaguje tylko mowie z doswiadczenia. ja zawsze wyciagam z 700 do 800 dolcow na tydzien na lunch , drobne zakupy itd i place gotowke i wiecej mnie nic nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: do piotra jeziora IP: *.mt.sfl.net 09.01.04, 16:11 no wiec raz na tydzien do banku wycieczke robisz a ona raz na miesiac rachunki zaplacic i ma 1% za fatyge, a ty za darmoche smigasz Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: do piotra jeziora 09.01.04, 17:10 Gość portalu: VIP-1 napisał(a): > no wiec raz na tydzien do banku wycieczke robisz > a ona raz na miesiac rachunki zaplacic > i ma 1% za fatyge, a ty za darmoche smigasz hehe, i jak nieestetycznie to wyglada! z wypchanymi kieszeniami i dzwoniacymi drobnymi... heheh no chyba ze nosi to wszystko w schludnej portmonetce na pasku, na brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 nie dziw mu sie IP: *.mt.sfl.net 09.01.04, 17:17 nie wyleczyl sie jeszcze z PRLowskich nawykow jak kaszu w garsci nie trzyma to mysli ze mu nic nie sprzedadza to takie stare polskie chlopki roztropki kiedys chlopi pradu sie bali, nie chcieli by im zakladano samochodow sie bali, i paru innych rzeczy a tera tym 'plastikom' to oni nie wierza - tylko cash Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: do piotra jeziora 09.01.04, 17:17 peter.jezioro napisał: > no wiec musisz dokonac dodatkowej operacji ty tez - na czache, hehehe . bawic sie z internetem albo > wyciczka do ATM. Przyznaj sie lepiej od razu, bajoro, ze "piniundze" nosisz w woreczku podwiazanym pod niemytymi jajami. Mowia, ze "petunia non olet", ale w twoim przypadku jest to podle klamstwo, hehehe. ATM i internetu sie boisz (na pewno piszesz przez AOL, hehehe). moja droga ja sobie nie dywaguje Nie, nie dywaguj juz sobie, nie tylko mowie z doswiadczenia. Twoje doswiadczenie nie ma tu zastosowania jako, ze zebrales je trudniac sie barterem na jarmarkach we Wdzydzach, hehehe > ja zawsze wyciagam z 700 do 800 dolcow na tydzien na lunch Zaraz, zaraz. To twoja codzienna bulka z tlustym boczkiem popijana mlekiem jest taka kosztowna? Moze odpisz to sobie od podatkow, kuntraktor, hehehe , drobne zakupy itd w dollar store, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: do piotra jeziora IP: *.mt.sfl.net 09.01.04, 17:22 soup_nazi napisał: > peter.jezioro napisał: > > > no wiec musisz dokonac dodatkowej operacji > > ty tez - na czache, hehehe > dobre! hehehe Odpowiedz Link Zgłoś