06.10.05, 10:09
koperek taki jak dajemy naszym mlodym do picia ( albo czsami rumianek ) jak
sie nazywa po angielsku ?
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: koperek 06.10.05, 10:16
      herbatka rumiankowa to chyba fennel tea, a koper to dill?
      • agcyb Re: koperek 06.10.05, 10:38
        Koper to fennel wiec fennel tea a rumianek chamomile.

Pzdr

Agnieszka
        • zuzanka77 Re: koperek 06.10.05, 10:46
          herbatka koperkowa to fennel tea a dill to koperek do jedzenia.roznica polega
          na czesci rosliny bo inna jest wykorzystywana do jedzenie a inna do picia.
          herbatki mozesz dostac w postaci granulatu(chociaz nie latwo znalezc)lub w
          torebkach w health food center.ty mozesz pic takze i wtedy przenika do mleka.
          zuza
          • teddy_bear Re: koperek 06.10.05, 10:56
            dzieki kochane .
            podejrzewalam ze to fennel ale wolalam sie upewnic.
            to dla angielskich znajomych .Moj mlody pil herbatki i nie mial kolek a oni juz
            drugie dziecko z kolkami i calonocnym placzem wychowuja .Nie wiem dlaczego do
            ziol niektorzy anglicy podchodza podejrzliwie.A chemii sie nie boja/
            • mama5plus Re: koperek 06.10.05, 12:32
              teddy, a pewna jestes, ze juz nie wyprobowali? wink
              W aptece jest kilka bardzo popularnych specyfikow na kolke
              wlasnie na bazie koperku. W tym slynna gripe water i nurse_cos_tam
              To tez koperek tyle ze w ciut innej postaci.
              Przewaznie jesli tutejsze dzieci sa kolkowe to rodzice w pierwszej kolejnosci
              po to siegaja, tak jak u nas po herbatke koperkowa hippa czy inna jakas wink
              To samo tyle, ze pod inna nazwa i postacia wink

ps
              moje dzieciaki kopru nie pily i tez kolki nie mialy. ten typ tak masmile
              tfutfu w niemalowane wink
            • ma.pi Re: koperek 06.10.05, 14:25
              teddy_bear napisała:

> dzieki kochane .
              > podejrzewalam ze to fennel ale wolalam sie upewnic.
              > to dla angielskich znajomych .Moj mlody pil herbatki i nie mial kolek a oni
              juz
              >
              > drugie dziecko z kolkami i calonocnym placzem wychowuja .Nie wiem dlaczego do
              > ziol niektorzy anglicy podchodza podejrzliwie.A chemii sie nie boja/

Jak dziecko ma prawdziwe kolki to nic nie pomoze ;o). Maja mala juz sie
              uzaleznila od koperku i dalej wyje.
              U chlopakow to mi sie tylko wydawalo, ze herbatka koperkowa pomaga, bo teraz
              wiem, ze te ich kolki to nie byly kolki. ;o)

Miejmy nadzieje, ze znajomym pomoze.

Pozdr.
    • basiak6 Re: koperek 06.10.05, 18:42
      Zalezy w jakim wieku dziecko i jaki koperek, ten sprzedawany w Polsce granulat z
      glukoza HIPPa raczej nikomu nic dobrego nie da poza tym ze glukoza zaslodzi
      dziecko i dostarczy pustych kalorii, dzieki czemu maluch wypije mniej mleka
      (jesli to maluszek mlodszy niz 6 mcy).
      Lepiej nie doradzaj dopajania herbatkami, jest konkretna przyczyna dla ktorej w
      UK na opakowaniu herbatki z koperkiem (bez glukozy) jest napisane ze od 4 miesiecy.
      Koperek i glukoza moga wrecz podraznic uklad pokarmowy malutkiego dziecka.
      A kolki sa i musza przejsc i tyle.
      • edytais Fennel i dill to rozne rosliny... 06.10.05, 21:42
        Tak dla sprostowania:
        Fennel i dill to dwie rozne rosliny!

Fennel (koper wloski) ma podobne liscie do kopru w wygladzie, troszke inny
        zapach, i to jest taka roslina, ktora zawiazuje taka duza plaska cebule przy
        ziemi. Jest on tez moze nie wieloletni ale przynajmniej dwuletni. Mama w
        ogrodzie siala i dopiero na drugi rok sa nasiona. Ja mieszkam w cieplym
        klimacie i wlasnie teraz zaczyna mi kwitnac. Lisci tych nie uzylabym do sosu z
        mlodymi ziemniakami bo maja dziwny zapach.
        Jego nasiona sa wlasnie najlepsze dla dzieci na kolke o lisciach nie wiem.
        Osobiscie nie przepadam za tego typu koprem, ale posialam we wlasnym ogrodu
        wlasnie dla nasion dla przyszlego dzidziusia na ewentualna kolke, bo w USA nie
        udalo mi sie znalezc sklepu z herbatka z kopru wloskiego. Poprzednio
        spowadzalam z Niemiec i Polski.

Natomiast dill (to koperek) ktorego liscie sa wlasnie uzywane jako przyprawa
        (swieze lub suszone) a nasiona to typowy dodatek do kiszonych ogorkow. Ten
        inaczej pachnie niz koper wloski (fennel) i nie zawiazuje cebulki. roslinka ta
        jest jednoroczna i ma nasiona w tym samym roku.
        • ma.pi Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 06.10.05, 23:28
          edytais napisała:

> Tak dla sprostowania:
          > Fennel i dill to dwie rozne rosliny!
          >
          > Fennel (koper wloski) ma podobne liscie do kopru w wygladzie, troszke inny
          > zapach, i to jest taka roslina, ktora zawiazuje taka duza plaska cebule przy
          > ziemi. Jest on tez moze nie wieloletni ale przynajmniej dwuletni. Mama w
          > ogrodzie siala i dopiero na drugi rok sa nasiona. Ja mieszkam w cieplym
          > klimacie i wlasnie teraz zaczyna mi kwitnac. Lisci tych nie uzylabym do sosu
          z
          > mlodymi ziemniakami bo maja dziwny zapach.
          > Jego nasiona sa wlasnie najlepsze dla dzieci na kolke o lisciach nie wiem.
          > Osobiscie nie przepadam za tego typu koprem, ale posialam we wlasnym ogrodu
          > wlasnie dla nasion dla przyszlego dzidziusia na ewentualna kolke, bo w USA nie
          > udalo mi sie znalezc sklepu z herbatka z kopru wloskiego. Poprzednio
          > spowadzalam z Niemiec i Polski.
          >
          > Natomiast dill (to koperek) ktorego liscie sa wlasnie uzywane jako przyprawa
          > (swieze lub suszone) a nasiona to typowy dodatek do kiszonych ogorkow. Ten
          > inaczej pachnie niz koper wloski (fennel) i nie zawiazuje cebulki. roslinka
          ta
          > jest jednoroczna i ma nasiona w tym samym roku.

Mam przed nosem butelke z Gripe Water i w skaldzie jest Dill oil.
          To jak to wlasciwie jest? :o)

Pozdr.
          • mrufkaa Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 06.10.05, 23:38
            Ma.pi to moze sprobuj ten wlasciwy, moze pomoze? Moja miala kolki okropne i
            pomagala heratka z koperku.... Naprawde.
            Nie Hippa, ale zapomnialam nazwy.
            • ma.pi Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 07.10.05, 14:16
              mrufkaa napisała:

> Ma.pi to moze sprobuj ten wlasciwy, moze pomoze? Moja miala kolki okropne i
              > pomagala heratka z koperku.... Naprawde.
              > Nie Hippa, ale zapomnialam nazwy.

Mam zwykla polska herbate z owocu kopru wloskiego (to pewnie ten drugi co pisze
              o nim Edyta). I ja pije i dzieck poje. Mi pomaga ;o), dziecku nie bardzo. Ale
              pocieszam sie, ze ponoc kolki trwaja do trzeciego miesiaca, a to juz niedlugo.

Pozdr.
              • bachula_gr Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 17.10.05, 15:36
                ma.pi napisała:

> mrufkaa napisała:
                >crying...) Ale pocieszam sie, ze ponoc kolki trwaja do trzeciego miesiaca, a to juz
                niedlugo.

Trzymam kciuki aby tak bylo. Tzn by Twoje dziecie nie okazalo sie takim
                pozaksiazkowym egzemplarzem jak moja dwojka. Z "wybiciem" czwartego miesiaca
                zaczely sie im kolki. Grrrr.... A w Grecji koperkow i innych herbatek sie nie
                zaleca, zwlaszcza dzieciom w 100% na piersi.
                Lacze sie w bolu nad placzacymi maluszkami i pozdrawiam.
    • ma.pi Re: Rozne gripe water 17.10.05, 14:32
      Wlasnie odkrylam. W Kanadzie gripe water w czerwonym pudelku jest z Dill Oil, a
      w niebieskim z Fennel Oil.
      A i tak zadna nie dziala sado.

Ide dzisiaj kupic lekarstwo homeopatyczne, moze to pomoze.

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka