teddy_bear 06.10.05, 10:09 koperek taki jak dajemy naszym mlodym do picia ( albo czsami rumianek ) jak sie nazywa po angielsku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: koperek 06.10.05, 10:16 herbatka rumiankowa to chyba fennel tea, a koper to dill? Odpowiedz Link Zgłoś
agcyb Re: koperek 06.10.05, 10:38 Koper to fennel wiec fennel tea a rumianek chamomile. Pzdr Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka77 Re: koperek 06.10.05, 10:46 herbatka koperkowa to fennel tea a dill to koperek do jedzenia.roznica polega na czesci rosliny bo inna jest wykorzystywana do jedzenie a inna do picia. herbatki mozesz dostac w postaci granulatu(chociaz nie latwo znalezc)lub w torebkach w health food center.ty mozesz pic takze i wtedy przenika do mleka. zuza Odpowiedz Link Zgłoś
teddy_bear Re: koperek 06.10.05, 10:56 dzieki kochane . podejrzewalam ze to fennel ale wolalam sie upewnic. to dla angielskich znajomych .Moj mlody pil herbatki i nie mial kolek a oni juz drugie dziecko z kolkami i calonocnym placzem wychowuja .Nie wiem dlaczego do ziol niektorzy anglicy podchodza podejrzliwie.A chemii sie nie boja/ Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: koperek 06.10.05, 12:32 teddy, a pewna jestes, ze juz nie wyprobowali? W aptece jest kilka bardzo popularnych specyfikow na kolke wlasnie na bazie koperku. W tym slynna gripe water i nurse_cos_tam To tez koperek tyle ze w ciut innej postaci. Przewaznie jesli tutejsze dzieci sa kolkowe to rodzice w pierwszej kolejnosci po to siegaja, tak jak u nas po herbatke koperkowa hippa czy inna jakas To samo tyle, ze pod inna nazwa i postacia ps moje dzieciaki kopru nie pily i tez kolki nie mialy. ten typ tak ma tfutfu w niemalowane Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: koperek 06.10.05, 14:25 teddy_bear napisała: > dzieki kochane . > podejrzewalam ze to fennel ale wolalam sie upewnic. > to dla angielskich znajomych .Moj mlody pil herbatki i nie mial kolek a oni juz > > drugie dziecko z kolkami i calonocnym placzem wychowuja .Nie wiem dlaczego do > ziol niektorzy anglicy podchodza podejrzliwie.A chemii sie nie boja/ Jak dziecko ma prawdziwe kolki to nic nie pomoze ;o). Maja mala juz sie uzaleznila od koperku i dalej wyje. U chlopakow to mi sie tylko wydawalo, ze herbatka koperkowa pomaga, bo teraz wiem, ze te ich kolki to nie byly kolki. ;o) Miejmy nadzieje, ze znajomym pomoze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: koperek 06.10.05, 18:42 Zalezy w jakim wieku dziecko i jaki koperek, ten sprzedawany w Polsce granulat z glukoza HIPPa raczej nikomu nic dobrego nie da poza tym ze glukoza zaslodzi dziecko i dostarczy pustych kalorii, dzieki czemu maluch wypije mniej mleka (jesli to maluszek mlodszy niz 6 mcy). Lepiej nie doradzaj dopajania herbatkami, jest konkretna przyczyna dla ktorej w UK na opakowaniu herbatki z koperkiem (bez glukozy) jest napisane ze od 4 miesiecy. Koperek i glukoza moga wrecz podraznic uklad pokarmowy malutkiego dziecka. A kolki sa i musza przejsc i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Fennel i dill to rozne rosliny... 06.10.05, 21:42 Tak dla sprostowania: Fennel i dill to dwie rozne rosliny! Fennel (koper wloski) ma podobne liscie do kopru w wygladzie, troszke inny zapach, i to jest taka roslina, ktora zawiazuje taka duza plaska cebule przy ziemi. Jest on tez moze nie wieloletni ale przynajmniej dwuletni. Mama w ogrodzie siala i dopiero na drugi rok sa nasiona. Ja mieszkam w cieplym klimacie i wlasnie teraz zaczyna mi kwitnac. Lisci tych nie uzylabym do sosu z mlodymi ziemniakami bo maja dziwny zapach. Jego nasiona sa wlasnie najlepsze dla dzieci na kolke o lisciach nie wiem. Osobiscie nie przepadam za tego typu koprem, ale posialam we wlasnym ogrodu wlasnie dla nasion dla przyszlego dzidziusia na ewentualna kolke, bo w USA nie udalo mi sie znalezc sklepu z herbatka z kopru wloskiego. Poprzednio spowadzalam z Niemiec i Polski. Natomiast dill (to koperek) ktorego liscie sa wlasnie uzywane jako przyprawa (swieze lub suszone) a nasiona to typowy dodatek do kiszonych ogorkow. Ten inaczej pachnie niz koper wloski (fennel) i nie zawiazuje cebulki. roslinka ta jest jednoroczna i ma nasiona w tym samym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 06.10.05, 23:28 edytais napisała: > Tak dla sprostowania: > Fennel i dill to dwie rozne rosliny! > > Fennel (koper wloski) ma podobne liscie do kopru w wygladzie, troszke inny > zapach, i to jest taka roslina, ktora zawiazuje taka duza plaska cebule przy > ziemi. Jest on tez moze nie wieloletni ale przynajmniej dwuletni. Mama w > ogrodzie siala i dopiero na drugi rok sa nasiona. Ja mieszkam w cieplym > klimacie i wlasnie teraz zaczyna mi kwitnac. Lisci tych nie uzylabym do sosu z > mlodymi ziemniakami bo maja dziwny zapach. > Jego nasiona sa wlasnie najlepsze dla dzieci na kolke o lisciach nie wiem. > Osobiscie nie przepadam za tego typu koprem, ale posialam we wlasnym ogrodu > wlasnie dla nasion dla przyszlego dzidziusia na ewentualna kolke, bo w USA nie > udalo mi sie znalezc sklepu z herbatka z kopru wloskiego. Poprzednio > spowadzalam z Niemiec i Polski. > > Natomiast dill (to koperek) ktorego liscie sa wlasnie uzywane jako przyprawa > (swieze lub suszone) a nasiona to typowy dodatek do kiszonych ogorkow. Ten > inaczej pachnie niz koper wloski (fennel) i nie zawiazuje cebulki. roslinka ta > jest jednoroczna i ma nasiona w tym samym roku. Mam przed nosem butelke z Gripe Water i w skaldzie jest Dill oil. To jak to wlasciwie jest? :o) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 06.10.05, 23:38 Ma.pi to moze sprobuj ten wlasciwy, moze pomoze? Moja miala kolki okropne i pomagala heratka z koperku.... Naprawde. Nie Hippa, ale zapomnialam nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 07.10.05, 14:16 mrufkaa napisała: > Ma.pi to moze sprobuj ten wlasciwy, moze pomoze? Moja miala kolki okropne i > pomagala heratka z koperku.... Naprawde. > Nie Hippa, ale zapomnialam nazwy. Mam zwykla polska herbate z owocu kopru wloskiego (to pewnie ten drugi co pisze o nim Edyta). I ja pije i dzieck poje. Mi pomaga ;o), dziecku nie bardzo. Ale pocieszam sie, ze ponoc kolki trwaja do trzeciego miesiaca, a to juz niedlugo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Fennel i dill to rozne rosliny... 17.10.05, 15:36 ma.pi napisała: > mrufkaa napisała: >...) Ale pocieszam sie, ze ponoc kolki trwaja do trzeciego miesiaca, a to juz niedlugo. Trzymam kciuki aby tak bylo. Tzn by Twoje dziecie nie okazalo sie takim pozaksiazkowym egzemplarzem jak moja dwojka. Z "wybiciem" czwartego miesiaca zaczely sie im kolki. Grrrr.... A w Grecji koperkow i innych herbatek sie nie zaleca, zwlaszcza dzieciom w 100% na piersi. Lacze sie w bolu nad placzacymi maluszkami i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Rozne gripe water 17.10.05, 14:32 Wlasnie odkrylam. W Kanadzie gripe water w czerwonym pudelku jest z Dill Oil, a w niebieskim z Fennel Oil. A i tak zadna nie dziala o. Ide dzisiaj kupic lekarstwo homeopatyczne, moze to pomoze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś