Dodaj do ulubionych

Czy Forum to dobre miejsce ......

15.12.02, 00:35
do organizowania roznych Akcji Charytatywnych ? Czy jestesmy spoleczenstwem
kulturalnym i tolerancyjnym ? Czy oprocz roznego rodzaju dyskusji na kazdy
temat - moze sie znalesc obok tego miejsce na DZIALANIA DOBROCZYNNE ?
Czy to,az tak bardzo przeszkadza i bardziej w modzie sa dyskusje i tematy -
gdzie mozna sie powyzywac,naublizac i krytykowac ? Czy w kazdych dzialaniach
i Akcjach nasuwa sie zaraz podejrzenie OSZUSTWA ? Podejrzenie i obawa,ze
sie zostanie oszukany i wykorzystany ? Czy potrafimy sie jako narod i
spoleczenstwo polskie organizowac do roznego rodzaju Akcji ? Czy jest to juz
nam obojetne ? Moze juz,a moze od zawsze ? Jacy jestesmy - jacy chcemy byc ?

Niedlugo staniemy sie czescia ZJEDNOCZONEJ EUROPY- czescia UNII EUROPEJSKIEJ.
Czy bedziemy chcieli juz cos przygotowywac i poprawiac nasz WIZERUNEK -
" Wizerunek POLAKA ".

Czy mozemy,zanim sie zjednoczymy - poprawic cos WOKOL NAS ?

radca
Obserwuj wątek
    • Gość: jas odpowiedz IP: *.ipt.aol.com 15.12.02, 00:52
      NIE.

nie szkoda Ci czasu? Sam widzisz jakie to forum i jacy to Polacy (zagranica).
      • radca Re: odpowiedz 15.12.02, 01:02
        Gość portalu: jas napisał(a):

> NIE.
        >
        > nie szkoda Ci czasu? Sam widzisz jakie to forum i jacy to Polacy (zagranica).

ano widze - to fakt.Zaczynam juz sam sobie zadawac pytanie - pomimo mego
        WRODZONEGO OPTYMIZMU smile oraz zapewne znaku zodiaku ; BARAN.

Lecz jednak zadaje sobie juz to pytanie ; "czy Forum to dobre miejsce " ?

pozdrawiam i dziekuje za opinie
        radca

• Gość: NIE Re: odpowiedz: IP: *.broadcom.com 15.12.02, 01:04

NIE NIE NIE NIE NIE

Starczy?
          • radca Re: odpowiedz: 15.12.02, 01:09
            Gość portalu: NIE napisał(a):

>
            >
            > NIE NIE NIE NIE NIE
            >
            > Starczy?

- tak smile - starczy

pozdrawiam
            radca
    • Gość: gadula Re: Czy Forum to dobre miejsce ...... IP: *.sympatico.ca 15.12.02, 01:18
      Radco, moze sproboj na jakims forum regionalnym? Tutaj wszyscy Cie
      juz znaja (mam na mysli Traiskirchen) ...
      • radca Re: Czy Forum to dobre miejsce ...... 15.12.02, 01:31
        Gość portalu: gadula napisał(a):

> Radco, moze sproboj na jakims forum regionalnym? Tutaj wszyscy Cie
        > juz znaja (mam na mysli Traiskirchen) ...

wesole,ale mnie ubawiles smile

pozdrowienia
        radca

ps. teraz akurat jest najwiecej emigrantow z Afryki.Rowniez wiele obiektow jest
        remontowanych.To juz nie ten sam "lager" co dawniej."Stojek " juz tez nie ma.
      • bulldog3 Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... 15.12.02, 01:33
        Radca siedziales w Trajchu ????? to wiesz dobrze jacy sa nasi ludzie !! ,czego
        jeszcze oczekujesz ??? malo dostales tam po jajach ?? Juz raz ci radzono wez
        samochod wybierz sie do Polski w okolice Konstancina pod Warszawa tam
        znajdziesz przynajmniej 300 bogatych willi gdzie mieszkaja prominenci PRL-u
        oraz dzisiejsi milionerzy PR-u niech kazdy z nich sypnie tylko po 500 $$$ US
        to policz ile kasy zbierzesz na twoje pomysly !!! - powodzenia !!
        • radca Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... 15.12.02, 02:00
          bulldog3 napisał:

> Radca siedziales w Trajchu ????? to wiesz dobrze jacy sa nasi
          ludzie !! ,czego
          > jeszcze oczekujesz ??? malo dostales tam po jajach ?? Juz raz ci radzono wez
          > samochod wybierz sie do Polski w okolice Konstancina pod Warszawa tam
          > znajdziesz przynajmniej 300 bogatych willi gdzie mieszkaja prominenci PRL-u
          > oraz dzisiejsi milionerzy PR-u niech kazdy z nich sypnie tylko po 500 $$$ US
          > to policz ile kasy zbierzesz na twoje pomysly !!! - powodzenia !!

Tak,prawda siedzialem w "Trajchu" i wiem jacy sa nasi sad((
          Ksiazke by mozna bylo napisac na ten temat.Sam sie juz zaczynam "lapac na tym",
          ze jednak chyba jestem zbyt latwowierny i naiwny ? Moze juz jest "inny swiat" ?

Kiedy odkrylem FORUM DYSKUSYJNE okolo 5 lat temu ( wtedy to byla LISTA
          DYSKUSYJNA ) wydawalo mi sie,ze ludzie umiejacy obslugiwac komputery - to LUDZIE
          INTELIGENTNI.Lubiacy dyskusje i analizy.Myslalem,ze to wspaniala forma wymiany
          roznych doswiadczen i pogladow,ze bedzie mozna rowniez dzieki temu wszystkiemu
          czynic wiele WSPANIALYCH DZIEL.Wiele INICJATYW realizowac w realu - dzieki
          Forum.

Lecz widze,ze w wiekszosci forum poprzez swa anonimowosc staje sie NARZEDZIEM
          WALK i POTYCZEK.

Moze sie myle ? Byc moze inni maja inny osad ?

pozdrawiam
          radca
          • radca Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... 15.12.02, 02:10
            Przykladem wspanialych dyskusji forumowych (niech bedzie mi tu dane wymienic)
            jest "Mazurek " staly forumowicz na ; www.wprost.pl.
            To Forumowicz - LEGENDA.Wyrozniajacy sie wielka kultura i tolerancja,posiadajacy
            ogromna wiedze.Lecz nigdy nie dal tzw. "zlego slowa" na forum.Odnosil sie
            zawsze z szacunkiem do osob,z ktorymi dyskutowal.Cenil i szanowal kazda
            wypowiedz.Jesli nie byla zbierzna z Jego pogladami - polemizowal dalej.
            Lecz nigdy nie ublizyl i nie ponizyl - tam poznalem i dzieki Jemu podobnym;
            KULTURE DIALOGU.

Do dzisiaj uwazam "Mazurka" za swego Przyjaciela Forumowego i wielce Go cenie.

pozdrawiam serdecznie i zycze,aby bylo jak najwiecej takich "mazurkow "
            na forum.

radca
            • Gość: gadula Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... IP: *.sympatico.ca 15.12.02, 02:21
              Podobnie i ja Radco - cenie roberta. Gosc zalozyl wlasne forum prywatne i
              sie cieszy z zycia. Wiesz sam, ludzie w Rajchu na socjalu nie maja zbyt
              wysokiej estymy spolecznej ... Czemu nie pojechales do Stanow jak
              wszyscy, tylko zostales w Austrii?
              • radca Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... 15.12.02, 02:43
                Moja historia zycia jest troche dziwna.Wiele mozna bylo inaczej zrobic,ale coz..
                Juz sie niczego nie da odwrocic - za pozno.Kiedys zdecydowalismy z zona,ze
                bedziemy emigrowac do Australii.Byly wtedy ogromne klopoty z paszportem
                i wyjazdami.Pojawila sie szansa,by wyleciec do AUSTRALII z wycieczka.
                Byl to pierwszy lot czarterowy akurat. Chetnych na wycieczke do AUSTRALII
                bylo ponad 70 osob z Polski.Ogromny przesiew i pozostalo cos oklo 17 osob.
                Ja mialem to szczescie i sie zalapalem na nia.Sprzedalem wtedy Fiata 125 -
                rocznego.Uzbieralem odpowiednia ilosc dolarow.Wycieczka byla na 1 miesiac.
                Lecz ja chcialem pozostac i nie wracac.Myslalem,ze bedzie latwo.Niestety nie.
                Nie mozna bylo tak sobie pozostac bez zezwolenia.Przebywalismy wtedy 4 dni w
                MELBOURNE na dzielnicy SANT KILDA.Ogromna ulica i same sklepy.Cala ulica mowila
                po polsku.Sklepy nalezace do emigrantow z Polski.Tam udalo mi sie poznac kilka
                osob - miedzy innymi operatora z POLSKIEJ KRONIKI FILMOWEJ oraz MICHAELA -
                narodowosci Zydowskiej.Pamietam jak bardzo MICHAEL staral sie,aby mi POMOC.
                Pamietam jak zabral mnie rowniez do najwiekszej Zydowskiej Restauracji
                i powiedzial: "takiej to nie ma nawet w IZRAELU". Ja wtedy powiedzialem do
                niego: "szkoda,ze nie jestem Zydem ". On sie zapytal - "dlaczego " ???
                Odparlem : "poniewaz Zydzi sobie nawzajem pomagaja ".Rozmowa toczyla sie na
                rozne tematy.MICHAEL zaprosil mnie rowniez do swego domu na obiad- poznalem
                Jego rodzine.Codziennie objezdzal po kim tylko sie dalo- aby mi POMOC.
                Praca byla i to w kilku miejscach,ale POBYT MUSIALBY BYC NA CZARNO.
                Balem sie i wachalem.

Lecz bylem tez pierwszego wieczoru na SPOTKANIU Z POLONIA.BVyla wielka GALLA
                z udzialem calej zalogi samolotu.Zabralem wiele upominkow z CEPELII.
                Szukalem jakiejkolwiek pomocy wsrod rodakow i nic. Para,ktora siedziala przy
                naszym stoliku upila sie i nie bylo nawet mozliwosci rozmowy.Kelnerka natomiast
                odpowiedziala,ze "sa tutaj posrednicy - ale morda w kubel" smile

Nic nie dalo rady.Najwiecej czynil wlasnie MICHAEL.Zapytalem sie MICHAELA- jak
                Oni tutak sie dostali ? Odparl,ze "przez OBOZ w Austrii ".

Postanowilem wrocic do Polski i udac sie wraz z cala rodzina do takiego OBOZU.
                Tak tez sie stalo,ale....

radca
                • Gość: gadula Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... IP: *.sympatico.ca 15.12.02, 02:50
                  No i co bylo potem Radco? To fascinujace! Opowiadaj ...
                • radca Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... 15.12.02, 02:58
                  Niestety,ale juz byly inne czasy.Ambasada australijska dala nam odmowe.
                  Do Kanady lub USA trzeba bylo znac jezyk angielski lub miec jakas rodzine.
                  Byly nieraz wyszczegolnione zawody - ktore sa poszukiwane.Z RPA zglaszal sie
                  nieraz POSREDNIK SZABLOWSKI - ktory wspolpracowal z AMBASADA PRL.
                  Kasowal na poczatek 70 dolaro i odpisywal,ze "nalezy uzbroic sie w cierpliwosc".
                  Ministerstwo Spraw Wwewnetrznych w Austrii dalo nam najpierw "POZYTYW",
                  a, nastepnie otrzymalimy AZYL POLITYCZNY.Syn moj - sw. pamieci Dawid juz
                  chodzil do szkoly podstawowej. Czesto przebywal w szpitalu z powodu ASTMY
                  DZIECEJ.Coreczka chodzila do przedszkola.Ja zaczalem prace zaraz kolo "LAGRU"
                  w firmie elektrycznej.Tak to powoli sie zatrzymywalismy w tej Austrii.
                  Lecz Austria w tamtych latach i pozniejszych jeszcze byla jedak tym krajem _
                  "przeciwko cudzoziemcom".Byla "anty " i wielokrotnie dawalo sie to zauwazac i
                  odczuwalo sie - NIESTETY sad((

Byla silna dzialnosc PROPAGANDOWA HEJDERA i straszna dzialanosc FRANZA FUKSA.
                  "BRIFF - BOMBE " - "LISTY WYBUCHOWE ". Bardzo wielu naszych rodakow nie umialo
                  sie nalezycie zachowac - ALKOHOLIZM i nie tylko.

To wszystko nie sprzyjalo DOBREMU WIZERUNKOWI - POLAKOW EMIGRANTOW.

radca
                  • radca Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... 15.12.02, 03:02
                    Pisze to wszystko - oczywiscie skrotowo i w pospiechu.Zbyt malo czasu i miejsca
                    na Forum by to wszystko dokladnie opisac.

radca
                    • kwaku.kwaku.pierdu.pierdu Re: Czy Forum to Traiskirchen !!??.... 15.12.02, 03:06
                      radca napisał:

> Pisze to wszystko - oczywiscie skrotowo i w pospiechu.Zbyt malo czasu i
                      miejsca
                      > na Forum by to wszystko dokladnie opisac.
                      >
                      > radca

dobrze radco juz wystarczy...nie spiesz sie bo w pospiechu pomylisz sie w
                      liczeniu kasy i jutro znowu poprosisz o wiecej ...
    • syn-luizy-w-ogrodzie Re: Czy Forum to dobre miejsce ...... 15.12.02, 02:29
      radca napisał:

> do organizowania roznych Akcji Charytatywnych ? Czy jestesmy spoleczenstwem
      > kulturalnym i tolerancyjnym ? Czy oprocz roznego rodzaju dyskusji na kazdy
      > temat - moze sie znalesc obok tego miejsce na DZIALANIA DOBROCZYNNE ?
      > Czy to,az tak bardzo przeszkadza i bardziej w modzie sa dyskusje i tematy -
      > gdzie mozna sie powyzywac,naublizac i krytykowac ? Czy w kazdych dzialaniach
      > i Akcjach nasuwa sie zaraz podejrzenie OSZUSTWA ? Podejrzenie i obawa,ze
      > sie zostanie oszukany i wykorzystany ? Czy potrafimy sie jako narod i
      > spoleczenstwo polskie organizowac do roznego rodzaju Akcji ? Czy jest to juz
      > nam obojetne ? Moze juz,a moze od zawsze ? Jacy jestesmy - jacy chcemy byc ?
      >
      > Niedlugo staniemy sie czescia ZJEDNOCZONEJ EUROPY- czescia UNII EUROPEJSKIEJ.
      > Czy bedziemy chcieli juz cos przygotowywac i poprawiac nasz WIZERUNEK -
      > " Wizerunek POLAKA ".
      >
      > Czy mozemy,zanim sie zjednoczymy - poprawic cos WOKOL NAS ?
      >
      > radca

O co Tobie gosciu biega?Co sie rzucasz oszuscie?kto tam wie kim Ty naprawde
      jestes ?Kazdy moze "zalozyc" sobie chomika i szukac debili ...Spierdalaj bo
      smierdzi od Ciebie brudna kasa.
      • bulldog3 Radca i Traiskirchen 15.12.02, 03:59
        Radca nie jest prawda to co piszesz !!!! - w 1981 ,82,83,84 Traiskirchen
        masowo brala polakow do Canady i USA wszyscy od reki dostawali azyl
        polityczny ,nie bylo zadnych problemow z wyjazdem,tylko
        slabi,niezdecydowani,bojazliwi,lekajacy sie , niesmiali pozostawali w
        Ossterich bo bali sie ryzyka dalszej emigraccji i liczyli na to ze zostajac w
        Austrii beda mogli jezdzic czesto do Polski do babci na ogrodek zrywac agrest
        i porzeczki i przywozic polski spirytus. A dzis po latach widza jaki blad
        popelnili. Austria nie jest krajem dla emigrantow !! to kraj hermetycznie
        zamkniety w swej kulturze w mysl zasady "albo jestes z nami albo przeciwko
        nam " bylem tam i doskonale wiem - do konca zycia bedziesz
        AUSLANDER,popelniles wielki blad zostajac tam ,siedzisz dzis na socjalu ibiede
        klepiesz nie masz nawet samochodu , i co najwyzej pokoj z kuchnia w starej
        ruderze pamietajacej czasy Habsburgow z lazienka na wspolnym korytarzu. Moze
        inaczej by ci sie zycie potoczylo gdybys wyjechal dalej jak wszyscy !! Ok
        Radca Wesolych Swiat !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka