Dodaj do ulubionych

care assistant

21.07.06, 08:41
Czy pracuje ktoś z Was jako care assistant w domu opieki? Dostałam właśnie
pracę choć jeszcze jej nie rozpoczęłam (muszą jeszcze do miejsca pracy dojść
papiery z policji) i im dłużej na nią czekam tym bardziej się denerwujęsmile
Pracowałam kiedyś w Polsce jako opiekun w podobnym Domu. Tam było dość
ciężko, czepialska szefowa i wyzysk człowieka. Boję się że nie spadnę z
deszczu pod rynnę. Ktoś może pomyśli czemu wybrałam taką pracę. Mam bardzo
blisko bowiem (20m), praca zgodna z moim wykształceniem i zainteresowaniem.
Jakie macie doświadczenia w takiej pracy? Mam jeszcze jedną prośbę. Mógłby mi
ktoś pomóc z racji mojego dość ubogiego angielskiego w sprawach opieki?
Proszę napiszcie jakieś zwroty codziennego użytku w takim miejscu pracy.
Ucieszą mnie bardzo Wasze odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kasiaola2 Re: care assistant 21.07.06, 08:46
      witam .
      pracuję jako care assistant od 3 miesięcy. W polsce tez pracowałam w domach
      opieki ale jako fizjoterapeuta, wiec ta prce poznalam dopiero tutaj. Ne wiem
      jak sie pracuje w Polsce ale tutj raczej tez ta praca do lekkich nie nalezy.
      Duzo zalezy od firmy , w ktorej pracujesz i od zasad jakie w niej panuja. Nie
      wiem co bys chciala konkretnnie wiedziec bo podalas za malo szczegoło. jezeli
      masz jakies pytania to chetnie odpowiem, glowa do gory CRB ( czyli
      zaswiadczenie o niekaralnisci ) trwa ok 2 tyg. Pozdrawiam kasia
      • mieszkankauk Re: care assistant 21.07.06, 11:21
        Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Właśnie pzyszła do mnie poczta i dostałam to
        CRB. Będę zatrudniona przez county council więc myślę że chyba dobrze mi się
        trafiło. To co mnie najbardziej nurtuje to czy w takich zakładach pracy pracuje
        stosunkowo dużo ludzi. Czy np osobę tęgą przewija się samemu? czy można z
        pomocą drugiej osoby. (w Polsce niestey nie można było przewijać we dwójkę no
        i po jakimś czasie wysiadł mi kręgosłup). Jak ludzie chorzy odierają osobę
        która może się z nimi nie dogadać. To będzie moja pierwsza praca w Angli a mój
        język jest jeszcze dość słaby. Możesz mi podać jakieś zwroty które najczęsciej
        używasz w ciągu dnia, np przy przewijaniu lub przy pomocy przy poruszaniu się
        przy balkoniku itp. Pozdrawiam serdecznie,
        marta
        • julinekk Re: care assistant 22.07.06, 16:08
          witam
          pracuje w tym zawodzie jakies 8 m-cy (w Anglii) i chociaz wiele osob narzeka -
          ja jestem zadowolona. pewnie ze wiele zalezy od domu do ktorego trafisz, ale
          moim zdaniem lepsze sa warunki pracy nawet w gorszym domu tutaj niz w lepszym w
          Polsce (mowie z doswiadczenia). praca jest troche ciezka fizycznie ale masz do
          dyspozycji rozne sprzety (hoist, pasy, sheets, no i nie ma mowy zebys lezacych
          przewijala sama!!! Anglicy dbaja o kregoslupy, sa pod wieloma wzgledami
          bardziej swiadomi niz Polacy.
          co do jezyka - moj byl straszny na poczatku. nie dosc ze nie potrafilam
          powiedziec najprostrzych rzeczy to jeszcze nie rozumialam zbyt wiele. ale w
          trakcie codziennych czynnosci szybko lapie sie potrzebne zwroty. tak ze glowa
          do gory, DASZ SOBIE RADE! jak masz jeszcze jakies pytania to pisz na gazetowy.
          powodzenia.
          • mieszkankauk Re: care assistant 24.07.06, 09:23
            Dziękuję za dopowiedź. Napisałam Ci na gazetową skrzynkę.
    • kasiaola2 Re: care assistant 23.07.06, 16:52
      taaaaaaaa, to naprawdę zależy do jakiego domu trafisz. Ja pracuje SAMA na
      dwudziesto osobowym oddziale . faktycznie dbają o mój kręgosłup. feneralnie
      oszczędzaja na wszystkim jak się da a najbardzięj oczywiście na personelu. Mam
      nadzieję , ze przynajmniej moja home manager dostanie pokażną premię z tego
      tytułu na koniec roku. tak ale to chyba kwestia podejścia do tematu,
      rozmawiałam już z wieloma ludzmi , którzy pracują w tego typu miejscach i
      wszędzie raczej to samo, i chyba dlatego większośc osób tam pracujących to
      luzdie z państw pozaunijnych , pracują bo nie mają wyboru. Bardzo często Polacy
      odchodzą po paru miesiącach bo maja po prostu dość. pozdrawiam kasia
      • mieszkankauk Re: care assistant 24.07.06, 09:30
        Mam nadzieję że lepiej mi się trafi. Co zaobserwowłam w tym Domu Opieki, to że
        pracownicy nie biegają tak jak ja z resztą pracowników w moim byłym zakładzie
        pracy. Chodzą tak w miarę spokojnie. Wiem, że pracują tam dwie angielki więc
        chyba nie jest tak źle.
        Pozdrawiam Cię serdecznie
        marta
        • nikiii Re: care assistant 24.07.06, 21:16
          ja tez pracowalam jako care assistant. niecierpialam tej pracy ale jesli to
          chcesz robic to mysle ze sobie poradzisz. na pewno jest lepiej niz w Polsce. w
          domu w ktorym pracowalam bardzo dbali o personel. glownie dlatego ze anglicy
          nie chca takiej pracy wiec dbaja o tych pracownikow ktorych maja.
          jesli 'robilam' ciezkigo rezydenta to mialam zabronione robienie go sama. co
          najmniej 2 osoby mimo ze mielismy hoisty - ze wzgledu na zdrowie pleckow.
          generalnie podnoszenia bylo niewiele i wogole niewiele sie napracowalismy. bylo
          za to sporo siedzenia i gadania o pie..ch smile na pewno bedzie cool wink
          • kasiaola2 Re: care assistant 25.07.06, 10:05
            Boże daj mi adres ja właśnie wróciłam z 12 godzinnej zmiany 2 carerów na 33
            osoby leżące , nawet mowy nie było żeby robic kogoś we dwoje , bo nie
            zdążylibyśmy zrobic nawet połowy. Nie czuję pleców rąk i nóg. może warto
            poszukać innego domu??wink)
            • mieszkankauk Re: care assistant 25.07.06, 14:58
              ...o jak przeczytałam tą wiadomość to zaczęłam nerwowo przegryzać precelkismile
              Kurcze kiedy ja w końcu zacznę pracować by się zorientować jak będzie u mnie.
              Może jak będzie ciężko to się zwolnie za rok (jak wytrzymam tyle) a do tego
              czasu podszlifuję język i na przyszłość będzie mi łatwiej o pracę.
              Pozdrawiam wszystkich pa
              • 1kjj Re: care assistant 25.07.06, 21:31
                Cześć
                Warto szukać pracodawców, którzy mają przyznaną nagrodę "Investing in People". To są zawsze pracodawcy którzy dbają o warunki pracy.
                Sama pracuję w takim miejscy i polecam.
                pzdr
                j.
              • silence28 Re: care assistant 30.07.06, 22:30
                Witaj, widze, ze nikt nie odezwal sie w kwestii jezykowej, na poczatke moze byc
                przydatne slownictwo z bbc.com
                www.bbc.co.uk/skillswise/words/vocabulary/wordsforwork/care/index.shtml
                www.bbc.co.uk/skillswise/words/vocabulary/wordsforwork/care/factsheet.shtml
                np na tym linku znajdziesz liste slow uzywanych w opiece. Nie pracuje w domu
                opieki, ale mysle, ze moze byc to przydatne zrodlo nauki, przygotowane przez
                Anglikowsmile Baw sie dobrzesmile
                • mieszkankauk Re: care assistant 31.07.06, 17:18
                  Dziekuję za fajną stronkę...sobie poczytamsmile
                  ... i pozdrawiam
    • effata Re: care assistant 30.07.06, 23:53
      A tu wątek do podobnej dyskusji smile
      • mieszkankauk Re: care assistant 31.07.06, 17:23
        Gdybym wiedziała, że jest takie forum - paraca w Angli- to bym Wam głowy nie
        zawracałasmile
        Chociaż muszę przyznać, że odpowiedzi do mnie są bardziej pozytywne niźli
        tamte. Troszkę się podłamałam jak je przeczytałam.
        Dzwoniła do mnie dziś moja przyszła szefowa. Powiedziała, że na 25 sierpnia
        mam jakiś tam kurs. Ale być może rozpocznę pracę szybciej. Masakra. Ja już się
        staram o tą pracę 2 miesiące i nie wiem kiedy ją w końcu rozpocznę.
        • aniaheasley Re: care assistant 31.07.06, 17:53
          Proces rekrutacji czesto trwa kilka miesiecy, od pierwszego kontaktu agencji z
          pracownikiem do rozpoczecia pracy. Tym sie nie stresuj, to jest normalne.
          • mieszkankauk Re: care assistant 31.07.06, 19:41
            Jak się nie stresować jak pieniążki potrzebne, pracę mam ale siedzę w domu i
            czekam ciągle na ten pierwszy dzień. Zaczyna mnie to wnerwiać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka