karelia 12.11.03, 18:55 wlasnie smaze nalesniki, moge poczestowac. Ale z czym? wybierzcie sobie nadzionko do nalesnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szfedka Re: NALESNIKI - pokrecilo Ci sie? 12.11.03, 18:57 przeciez jutro jest czwartek a grochowe tez masz? Odpowiedz Link Zgłoś
salceson.kujawski Re: NALESNIKI - Pierogi 12.11.03, 19:04 a ja lubie Pierogi !!! i do tego wiadro maslanki !! ,to jest tanio i czlowiek sie zapcha nie czeba zrec przez caly dzien potem,najwyzej piwkiem siem popije !!! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: NALESNIKI - pokrecilo Ci sie? 12.11.03, 19:19 grochowa mialam dzisiaj, tak jak tradycja i obyczaj kaze. Nie czwartek dzisiaj???? O qurde, analizujac glebie mysli Kunca i dyskusje Xurkaj stracilam poczucie czasu, miejsca i wydarzen.Ze tez tak moznaie pomylic. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: NALESNIKI - pokrecilo Ci sie? 12.11.03, 19:22 Salceson, pierogi to jest insza inszosc. Jak tytul bedzie PIEROGI, to siem zapytam z czym lubisz pierogi. Tu sie mowi o nalesnikach. Jak bym ci dala takiego nalesnika z bialym serkiem, doprawionego cukrem, cynamonem, jajem, podsmazonego ponownie na zloto, polanego slodka smietana to bys tez zjadl. Myle sie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: NALESNIKI - pokrecilo Ci sie? IP: *.mt.sfl.net 12.11.03, 19:24 karelia napisała: > grochowa mialam dzisiaj, tak jak tradycja i obyczaj kaze. Nie czwartek i zapewne tak tradycyjnie pol dnia gazowalas > dzisiaj???? O qurde, analizujac glebie mysli Kunca i dyskusje Xurkaj stracilam > poczucie czasu, miejsca i wydarzen.Ze tez tak moznaie pomylic. nie gazuj przy zamknietych oknach to i rachuby czasu nie stracisz a tak podtrulo cie troche Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: NALESNIKI 12.11.03, 22:36 Dziekuje za zaproszenie i poprosze o serek waniliowy z truskawkami. Jesli mozna, to w ciagu najblizszej pol godziny, bo czas na drugie sniadanie. ;oD Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: NALESNIKI 13.11.03, 00:49 luiza-w-ogrodzie napisała: > Dziekuje za zaproszenie i poprosze o serek waniliowy z truskawkami. Jesli > mozna, to w ciagu najblizszej pol godziny, bo czas na drugie sniadanie. > ;oD > Pozdrawiam > Luiza-w-Ogrodzie > A dla mnie ze slodkim, upojnym drzemkiem, bo ide spac. > ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((&ord > m;>¸. > .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯` > ·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: NALESNIKI - link 12.11.03, 22:46 Dyskusja nad roznymi nadzieniami: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9036325 Mniam, mniam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Nadzienie ,... Jak bede mial humor ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 01:03 Jestem w posiadaniu notatnika przepisow prababci i babci , poczatki z konca 19 tego wieku (z Lwowa) kiedys jak dziabne to podesle prawdziwne nadzienia , i co robic , zeby pierogi sie nie rozklejaly ,... Moja adaptacje przepisow do dzisiejszych warunkow ,... Narazie niestety bendzieta zyc na wlasnych improwizacjach , nalesnikow , pierogow , golabkow i innych domen polskiej kuchni ,... Be nice to me Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Nadzienie ,... Jak bede mial humor ,... 13.11.03, 01:25 Bede BARDZO mila, tylko przyslij mi fotokopie albo skany tych przepisow ;oD potem bede jeszcze milsza albo i nieobecna na forum, wyprobowujac przepisy po kolei Pozdrawiam slodko i przymilnie Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
ozpol Karelia ..prosze z powidlami i nutela zmieszane 13.11.03, 13:18 ..klasyczne nalesniki wg mnie to tylko powidla ale dobrze dodac nuteli i dopiero jest frajda, ale tak naprawde polecam nalesniki po wegiersku - czyli masa orzechowo-marcepanowa i polane czekolada z domieszka wisniowki. Raj na ..w buzi Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Nadzienie ,...Jak bede mial humor ,...+ sp;lit 13.11.03, 16:05 Sp;lit, How nice?? o ile milsza niz normalnie?? )) ale powaznie, jakbys kiedys zdecydowal sie podzielic madroscia przodkow, nie zapominaj o mnie. Ja pasjami czytuje ksiazki typu Kucharz Warszawski 1905, dla przepisow ale rowniez dla porad typu "co zrobic zeby goscie sie nie zorientowali, ze ryba jest nieswieza", albo "co zrobic ze zjelczalym majonezem". Jesli Cie takie trivia interesuja, sluze uprzejmie Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: Nadzienie ,...Jak bede mial humor ,...+ sp;li 13.11.03, 16:13 jutka1 napisała: > Sp;lit, > How nice?? o ile milsza niz normalnie?? )) > > ale powaznie, jakbys kiedys zdecydowal sie podzielic madroscia przodkow, nie > zapominaj o mnie. Ja pasjami czytuje ksiazki typu Kucharz Warszawski 1905, dla > przepisow ale rowniez dla porad typu "co zrobic zeby goscie sie nie > zorientowali, ze ryba jest nieswieza", albo "co zrobic ze zjelczalym > majonezem". Jesli Cie takie trivia interesuja, sluze uprzejmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Ha ,... Juz sie podlizuja !:) IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 16:17 jutka1 napisała: > Sp;lit, > How nice?? o ile milsza niz normalnie?? )) > > ale powaznie, jakbys kiedys zdecydowal sie podzielic madroscia przodkow, nie > zapominaj o mnie. Ja pasjami czytuje ksiazki typu Kucharz Warszawski 1905, dla > przepisow ale rowniez dla porad typu "co zrobic zeby goscie sie nie > zorientowali, ze ryba jest nieswieza", albo "co zrobic ze zjelczalym > majonezem". Jesli Cie takie trivia interesuja, sluze uprzejmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: split Pierogi z sacowka ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 17:15 Sacowka to soczewica po angielsku lentil ==================================================================== Pierogi ,... Po pierwsze jak robisz ciasto na pierogi , to nie przesadzaj z jajkami , raczej dodaj gestej , kwasnej smietany ,... Ciasto nie schnie tak szybko i nie rozkleja sie podczas gotowania . Sacowke podgotuj , odsedz ,... Posiekaj cebule (1/4 zawartosci sacowki) podsmaz na miekko (tyci , tyci) odloz 2/3 , wrzuc do sacowki , reszte podzsmaz na zloto ,i tez wrzuc do sacowki ,... Nastepnie , podsmaz wedzony boczek (tez 1/4 ta zawartosci sacowki) i zmieszaj z reszta ,... podsmaz/udus Wszystko razem ,... Po tym , zmiel przez maszynke i masz nadzienie . Smacznego , sp;lit Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Pierogi z sacowka ,... 13.11.03, 19:41 a jak sie nalesnika zwinie w koperte i nadzieje miesem, to jest pyszny krokiecik do czerwonego barszczyku, pychaaaa. Czeba by te sacowke przetestowac w pierogach. A moze podasz proporcje na sacowke, czy ona tez rosnie i sie powieksza jak fasola? Bo sam wiesz, ze lepic setke pierogow , to taka sobie przyjemnosc. Chociaz kiedys zlepilam 60! Z kapusta i grzybami, ach jaki to byl delikates- podsmazone na zloto, pachnace Swietami. pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Pierogi z sacowka ,... IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 21:05 karelia napisała: > a jak sie nalesnika zwinie w koperte i nadzieje miesem, to jest pyszny > krokiecik do czerwonego barszczyku, pychaaaa. > > Czeba by te sacowke przetestowac w pierogach. A moze podasz proporcje na > sacowke, czy ona tez rosnie i sie powieksza jak fasola? Bo sam wiesz, ze lepic > setke pierogow , to taka sobie przyjemnosc. Chociaz kiedys zlepilam 60! Z > kapusta i grzybami, ach jaki to byl delikates- podsmazone na zloto, pachnace > Swietami. pycha! ============================================================================= Troche mniej niz groch ,... Sol i pieprz w/g uznania Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Pierogi z sacowka ,... 13.11.03, 21:13 Ok, bede musiala kiedys przetestowac, moze najpierw w jakiejs zupce. Wstyd sie przyznac- nigdy niejadlam soczewicy Odpowiedz Link Zgłoś
szfedka Re: NALESNIKI - dzis odpowiedni dzien 13.11.03, 21:22 Dzisiaj czwartek wiec grochowa i nalesn iki na luczyk byly. A Ty Karelka co? pewnie kotlety schabowe zamiast wniedziele co? Odpowiedz Link Zgłoś
szfedka Re: NALESNIKI - dzis odpowiedni dzien 13.11.03, 21:39 polecam czilikonkonka z miesa mielonego ja juz sie zblazowalas i bulki do namoczenia nie zalatwilas pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: NALESNIKI - dzis odpowiedni dzien 13.11.03, 21:45 o toto, dawno tego nie bylo. Ale nie ma to jak swojski melony, ktorego mozna jesc hmhmhm dni kilka. I nigdy sie nie znudzi))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: NALESNIKI IP: *.proxy.aol.com 13.11.03, 21:47 Nie to forum, przerzuć się na forum KUCHNIA, dostaniesz więcej i lepszych odpowiedzi. Zresztą jeśli wpiszesz w forumowej wyszukiwarce, to znajdziesz b. dużo gotowych odpowiedzi bo to już było i jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Takiego bigosu nie znajdziesz tam :) IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.11.03, 22:56 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Nie to forum, przerzuć się na forum KUCHNIA, dostaniesz więcej i lepszych > odpowiedzi. Zresztą jeśli wpiszesz w forumowej wyszukiwarce, to znajdziesz b. > dużo gotowych odpowiedzi bo to już było i jest. =============================================================================== Kaszubski najlepszy ,... Na golonce i lopatce wiepszowej , po zagotowaniu golonki i lopatki (osobno) mieso wyciagnac , dodac kiszona kapuste do odwaru po golonce koniecznie garsc suszonych odgotowanych prawdziwkow (borowikow) , garstka suszonych sliwek z pestkami zagotowac , odstawic do jutra ,... Golonke , lopatke , tyle samo kielbasy pokroic w kostki ,... Na drugi dzien dodac padline (tz mieso) zagotowac , przyprawic lekka zasmazka z papryka do koloru (na tluszczu zebranym z wierzchu kapusty z poprzedniego dnia ) zagotowac jeszcze raz i odstawic na dwa dni ,... Padline gotowac przyprawiona ,... Na koniec doprawic w/g gustu ,... Podawac po podgrzaniu na patelni , nie w garku . Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
anieatak Re: NALESNIKI 15.11.03, 03:05 odpiosalem ale wycieli.. nalesniki z starTymi oscmi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: NALESNIKI IP: *.home.cgocable.net 20.11.03, 05:44 Na mysl o nalesnikach na slodko i tlusto,robi mi sie niedobrze.Jezeli mialabym je zjesc to napewno tylko z nadzieniem typu: pieczarki z cebulka smazone na masle. A sam nalesnik to bez maki.Po prostu suflet.Z pieczarkami Odpowiedz Link Zgłoś
star15 Re: NALESNIKI 21.11.03, 22:43 Gość portalu: Renka napisał(a): > Na mysl o nalesnikach na slodko i tlusto,robi mi sie niedobrze.Jezeli mialabym > je zjesc to napewno tylko z nadzieniem typu: pieczarki z cebulka smazone na > masle. > A sam nalesnik to bez maki.Po prostu suflet.Z pieczarkami O stara pijaczka z Canady sie pokazala ! I juz madrosciami rzuca.Ty suflet na oczy nie widzialas szantrapo brudna.Juz pierogi sasiadowi w nocy przywiezli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: STARy a glupi IP: *.home.cgocable.net 23.11.03, 07:56 Spadaj i tloku nie rob.Madrzejsi od ciebie tu som i sie nie odzywajom.Mnie twoja opinia nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
star15 Re: STARy a glupi 23.11.03, 18:29 karelia napisała: > Glupi moze,ale nie stary.Widocznie oczarowany jestem tym niechlujnym garkotlukiem z Windsor -szkoda ,ze nie praczka.Snia mi sie po nocach te niedomyte wlosy i niedoprane ubranko.Pewnie to nalezy do image,nie wyglad zdobi knajpe i nie jedzenie tylko intelekt dospodyni.A moze to juz przeszlosc? No to pod tego sufleta a la renka ! cyk. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Zaproszenie 23.11.03, 19:49 Zaproscie Kasienke80; pisze ze ma syrop do nalesnikow! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=9256660 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasko przyjmuje zaproszenie IP: *.57.51.76.Dial1.Nashville1.Level3.net 23.11.03, 18:58 Bardzo chetnie przyjade, jesli zaproszenie jest na powaznie. Lubie nalesniki, zwlaszcze, ze moj ulubiony profesor od historii mial tak na imie ( tak go zalogowalismy w zbiorowej pamieci XVIII liceum). Moge tez wpasc na chwile gdy bede przejazdem, ale wtedy jem duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: NALESNIKI 23.11.03, 20:19 kiedys , bardzo dawno paletala sie u mnie w lodowce puszka syropu klonowego. Po ok 2 latach odwazylam sie otworzyc- slodkie az do mdlosci. Zrezygnowalam z uzycia, zakaszajac ogorkiem kiszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola 274 przepisow na nalesniki IP: *.corp.redshift.com 24.11.03, 20:21 Z mojego ulubionego programu "Food Network", 24 godz. /dobe o jedzeniu, potrawach z calego swiata, restauracjach itd, itp web.foodnetwork.com/food/web/searchResults?searchString=pancakes&site=FOOD&searchType=Recipe&GoSearch.x=16&GoSearch.y=1 Odpowiedz Link Zgłoś