Gość: ??? IP: *.cm-upc.chello.se 28.01.02, 16:50 ...jak szkoda, ze nie dostala Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wredna_asia Re: Zmarla Astrid Lindgren... 28.01.02, 19:16 Zgadzam sie z przedmowczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zmarla Astrid Lindgren... IP: *.unl.edu 28.01.02, 21:17 wredna_asia napisał(a): > Zgadzam sie z przedmowczynia. Ona tego nie potrzebowala. Mam prawie 50 lat i ciagle pamietam Dzieci z Bullerbyn, i oczywiscie Fizie. Astrid pozostawila po sobie cos wiecej niz miejsce w wykazie Noblistow. Jeden z ostanich gigantow, tych prawdziwych. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Zmarla Astrid Lindgren... IP: *.sympatico.ca 28.01.02, 22:10 i miejmy nadzieje, ze nastepne pokolenia tez zapamietaja "kawalek kielbasy dobrze obsuszonej" albo "jesli nie jest to pan zlodziej, niech smialo do domu wchodzi". ciekawe, czy w niebie tez nosza takie kolorowe ponczochy? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Zmarla Astrid Lindgren... 28.01.02, 23:59 Doskonale pamietam "kawalek kielbasy dobrze obsuszonej" i moje dzieci tez, szczegolnie, gdy wyslane po zakupy zapominaja o czyms. Obecnie corka uczy sie polskiego na ksiazkach Astrid (swoja droga, tlumacze zrobili fantastyczna robote!), mamy w domu chyba wszystko, co napisala. Astrid zawsze bedzie z nami, niezaleznie od nagrody Nobla, bo to co pisala jest ponadczasowe - i jej basniowe przypowiesci, i ksiazki oparte na szwedzkiej rzeczywistosci tak, jak Ona ja pamietala. Luiza-w Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Zmarla Astrid Lindgren... IP: *.dsf.de 29.01.02, 00:09 Tak przykro... znowu stracilem cos co bylo czescia mojego dziecinstwa. Tak bardzo chcialem mieszkac w Bullerbyn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: Zmarla Astrid Lindgren... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 29.01.02, 01:13 ...... smutno, nie napisze juz zadnej ksiazki... Odpowiedz Link Zgłoś
morsa Re: Astrid Lindgren... 29.01.02, 02:04 ...jest w Dolinie kwitnacych wisni... ...w Nangijala.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zmarla Astrid Lindgren... IP: *.unl.edu 29.01.02, 16:36 Gość portalu: Maurycy napisał(a): > Tak przykro... znowu stracilem cos co bylo czescia mojego dziecinstwa. Tak > bardzo chcialem mieszkac w Bullerbyn... Maurycy, ja tez. Pojedzmy tam kiedys. Pozdro, Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Zmarla Astrid Lindgren... IP: *.ne.ch 29.01.02, 17:27 Mozna sie z wami zabrac ? tez bym chcial ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zmarla Astrid Lindgren... IP: *.unl.edu 29.01.02, 17:41 Gość portalu: Baloo napisał(a): > Mozna sie z wami zabrac ? tez bym chcial ... Nie ma sprawy, jeslis nie zlodziej, prosze wchodzic smialo. Niedlugo odjezdzamy. Czekamy jak zwykle na Pippi. Coz ona znowu wymyslila ? Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
pippi_ Re: Zmarla Astrid Lindgren... 29.01.02, 20:50 ...na razie jej smutno i nowe pomysly nie przychodza((((( ale czeka na Was. Odpowiedz Link Zgłoś
lublin1 Re: Zmarla Astrid Lindgren... 02.02.02, 20:27 pippi_ napisał(a): > > ...na razie jej smutno i nowe pomysly nie przychodza((((( > ale czeka na Was. Tak bardz zaluje,ze odeszla............. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Zmarla Astrid Lindgren... 29.01.02, 21:44 Vet du vad, farbror Baloo??? Du och jag, Baloo)) , Ja, du och jag Karelia )), Emilllllllllllllll!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: do karelii IP: *.ne.ch 30.01.02, 09:31 Karelia, ty to potrafisz tak pieknie ... Moje namiastki szwedzkiego nie pozwalaja ci odpowiedziec w tym samym jezyku (wiesz ty, ile czasu zajelo mi zrozumienie tego, co napisalas ?) Pisz juz lepeij po hiszpansku i przeniesmy nasz romans na inny watek , bo mimo iz bardzo zacny, ten watek jest miejscem zadumy i refleksji ... na zrazie Odpowiedz Link Zgłoś
karelia priv do baloo 02.02.02, 21:26 sorry , ze wchodze tu z moimi priv mailami ale ten baloo mnie wykonczy. Baloo, kiedys mowilo sie na wodce(duzej) ale na zrazie? Ty tez malej gastronomii pracujesz, jakis korvkiosk? a moze budka z cacao ze szwajcarskiej krowy? Farbror baloo, ved du vad? Vad rolig du är, såna som du är bara två , du farbror baloo och morbror Don. Så vitt jag vet)) MVH Karelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladek Do Karelii IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 21:41 Poza ksiazkami i filmami (moje dzieci fascynowaly sie Ronja) Szwedzi postawili jej jednak pomnik - jest nim Szpital Astrid Lindgren - najnowoczesniejsza klinika pediatryczna wybudowana niedawno w kompleksie Szpitala Karolinskiego w Sztokholmie. Poza tym latem w jakims malym miasteczku (tu pewnie Ty bedziesz wiedziala lepiej gdzie) odbywa sie plenerowe widowisko jak Pippi jedzie na koniu do szkoly. A w ogóle potwierdza to znany fakt trudnosci "bycia prorokiem we wlasnym kraju". Slyszalem plotki o zbiorowej nienawisci do Astrid wsród czlonkow literackiej komisji noblowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Vladys:-) 03.02.02, 22:41 z ta nienawiscia to nie tak. Po prostu ludzie w komitecie troche inaczej patrza na lit. dla dzieci. Nie jest to az tak bardzo osobisty przytyk dl Lindgren. Po prostu lit. dziecieca jakby troche mniej sie liczyla na korytarzach akademii noblowskiej. Postrzegana jest jak lit troche m,niej powazna niz tzw lit dla doroslych, czasami bardzo elitarna , vide Szymborska,Oe....i inni na pewno bbb wartosciowi i oryginalni, ale tak bardzo elitarni dla przecietnego czytelnika. A tak wlasciwie czy ona potrzebuje teraz nagrody , przyznanej posmiertnie? "Dowodu "uznania, przez Komitet? Moim skromnym zdaniem chyba nie, jej ksiazki sa tak popularnr, ze nagroda niewiele zmienia.Niech juz inny pisarz ja dostanie , niech jego nazwisko uslysza inni. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś