Dodaj do ulubionych

Potrzebna pomoc!

19.07.14, 11:05
Proszę o nie komentowanie bez sensu.Chodzi o Panią Magdę.To ja wysłałam Jej drobne.Mam z Nią stały kontakt mailowy.Ta wypowiedź skłoniła mnie do założenia tego wątku:Tak, ja podjęłam pracę a mąż dostał wypowiedzenie. Jest Nam trudno zarówno w sensie pracy jak i życiu codziennym bo nie mamy nikogo kto by mógł Nam pomóc. Rodzice alkoholicy nie widzą nic poza wódką na swoim stole.
Kobieta się zmieniła.Pracuje,z głową wydaje pieniądze.Mają dwójkę dzieci.Nie bądźmy obojętni.Może ktoś pomoże znaleźć pracę?Ja sama niewiele zdziałam.Może jakaś zrzuta paczkowa?
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 12:19
      alin9 napisała: Chodzi o Panią Magdę

a kto to jest Pani Magda?
      dlaczego sama nie napisze na forum i potwierdzi wlasna sztyacje?

Jest Nam trudno zarówno w sensie pracy jak i życiu codziennym bo nie mamy nikogo kto by mógł Nam pomóc.

tak samo ma wiekszosc osöb na forum

.Może ktoś pomoże znaleźć pracę?J

mozesz jasniej napisac, prace gdzie i w jakim zawodzie?
      • julka-4 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 12:27
        Sądzę że chodzi o tą Magdę.
        forum.gazeta.pl/forum/w,615,151561372,151561372,Duza_prosba_od_malych_wielkich_serduszek_.html
    • majkita Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 12:43
      Alin,cytujesz słowa Magdy ? Dobrze się domyslam?
    • alin9 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 21:21
      Tak chodzi o załącznik julki.To cytat fragmentu korespondencji.Pomóżmy jakoś w tym przejściowym okresie.Teraz żyć z jednej niskiej wypłaty to masakra.Nikogo do niczego nie zmuszam.Może ktoś się przyłączy.Na pytania odpowie sama stratna.Ja tylko założyłam wątek.
      • julka-4 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 21:25
        Alin tylko ona w tamtym wątku niezbyt się popisała.Część jest usunięta przez moderacje.Kręciła i naściemniała. Odpowiedzi na konkretne pytania skutecznie unikała.
        • alin9 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 21:31
          Ja rozumiem.Potem z Nią pisałam i mam kontakt do dzisiaj.Skoro podjęła pracę to chyba tę książeczkę ma.Czasami po przemyśleniu widzimy swoje błędy.Ja też ideałem nie byłam na początku.Jednak takie 'potrzepanie' mną pomogło mi się ogarnąćsmileDajmy szansę się pokazać z innej stronysmile
          • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 22:32
            Witam.
            Nasza sytuacja na dzień dzisiejszy nie jest ciekawa. Mąż stracił pracę, ja pracuje ale szukam czegoś lepszego ponieważ mój zarobek to tylko 600 zł. Jest ciężko, brakuje Nam żywności i środków czystości.
            Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać, odpowiem.
            • zwycz.ajna Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:03
              Magda w poprzednim wątku pytałam Cię dlaczego mąż nie pójdzie pracować w delegacjach ? O tej porze roku pracy jest od groma i aż śmieszne że facet nie może jej znaleźć....
              • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:13
                A dokładnie o jakie delegacje Pani chodzi?
                • zwycz.ajna Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:25
                  Zwyczajnie poza domem, czasem bardzo daleko poza domem.
                  Wiesz mój mąż też chętnie grzałby tyłeczek blisko rodziny, wiele byśmy dali by móc się codziennie widywać. Niestety ale albo rybki albo akwarium.... widzę go raz na kilka miesięcy.
                  To mam na myśli żeby jeśli nie może blisko szukał daleko.
                  Co on ma za fach w ręku, co potrafi?
                  • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:28
                    Rozumiem.
                    Teraz mąż szuka, wszystkiego, może uda mu się zrobić uprawnienia co do swojego zawodu i ruszy do pracy którą lubi i która się opłaca.
                    • zwycz.ajna Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:33
                      Tzn ? jakie uprawnienia? Czyli najpierw one dopiero praca ?
                      • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:37
                        Nie, nie. Obecnie jakakolwiek praca będzie to mąż idzie a w międzyczasie będzie robił uprawnienia.
                        Uprawnienia SEP bądź spawacza.
                        • zwycz.ajna Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:40
                          Potrzebuje tylko uprawnień czy chce się nauczyć spawać ?
                          • bj32 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 17:48
                            Potrzebuje umieć, żeby się kumplom przy piwie pochwalić. Uprawnienia mu zbędne.

Zwyczajna, skłamałabym, gdybym powiedziała, że Magda nie budzi moich zastrzeżeń, ale nie wydaje Ci się, że przesadzasz z "dociekliwością"?
                            • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 17:51
                              No i dlaczego tak piszesz?
                              • bj32 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 17:57
                                Dlatego, że rzadko natrafiam na tak głupie pytania. No, ale masz rację - nie będę Cię więcej bronić...
                                • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 18:03
                                  Nie rozumiem.
                                  • bj32 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 18:09
                                    Już Ci wyjaśniam: uprawnienia Twojemu mężowi się nie przydadzą, jeśli nie będzie umiał spawać, bo, każdy pracodawca dość szybko zajarzy, że mąż nie umie spawać, jeśli mając uprawnienia przyspawa się do klamki.
                                    Zatem pytanie Zwyczajnej, czy mąż potrzebuje papieru, czy również umiejętności - jest beznadziejnie durne.
                                    • zwycz.ajna bj32 21.07.14, 18:55
                                      Bo trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Ja miałam na myśli to, czy już papiery ma a zwyczajnie wygasły (dzieje się to po 2 latach nie pracowania w zawodzie) czy jeszcze w ogóle nie ma i chciałby je zrobić.
                                      A dopytuję, bo zwyczajnie mnie ciekawi, jak komuś bardzo zależy na pracy to z niecierpliwością czeka do poniedziałku by z samego rana już torpedować telefonami a w ich przypadku jechać bo blisko.
                                      No ale może ja głupia jestem i faktycznie można za tydzień czy dwa zapytać czy może jakaś robota by się znalazła.
                                      Ja tylko dodam, może komuś się przyda, firma ma ta ma również zakład produkcyjny w Piekarach dla tych którzy za granicę nie chcą wyjeżdżać.
                                      Nie wiem jak można nie wiedzieć o firmie która jest 20 km od nich....tylko z mojego miasta (około 100km) pracuje w niej kilkanaście osób.
                                      Facet po prostu nie szuka albo czeka aż mu ktoś załatwi.
                                      • julka-4 Re: bj32 21.07.14, 18:58
                                        U mnie Magda też nie wzbudza zaufania ale wybacz ja jestem z Katowic i też w życiu nie słyszałam o tej firmie-a w PŚ mam rodzinęwink
                                        > Nie wiem jak można nie wiedzieć o firmie która jest 20 km od nich....tylko z mo
                                        > jego miasta (około 100km) pracuje w niej kilkanaście osób.
                                        > Facet po prostu nie szuka albo czeka aż mu ktoś załatwi.
                                      • tosiaczek06 Re: bj32 21.07.14, 19:19
                                        Zwyczajna, wydaje mi się, ze już troszeczkę przesadzasz ze swoją natarczywością. Trudno znać wszystkie firmy na Śląsku.
                                        A tak swoją drogą Magda już w poprzednim wątku pisała, że:
                                        - oni czekają na pracę, a nie za nią chodzą (poszperaj, było cos o sąsiedzie, który płacił za koszenie pracy, a teraz nawet nie wiedza czy jest czy wyjechał)
                                        - mąż czeka na pracę, w której spokojnie będzie mógł brać L4 na siebie, na dziecko, a nie w takiej w której niestety jedno zwolnienie przejdzie, ale więcej zaczyna być problemem
                                        - z wypłaty z tamtego miesiąca został tylko na chleb, a co się z resztą stało jak nawet na Bebiko x 5 opakowań nie ma. Przecież w Polsce płaci się z dołu (swoją drogą nie czaję tej kalkulacji z mlekiem, jakoś tak wychodzi mi, ze tego mleka powinni mieć niezły składzik jak co miesiąc kupują 5 sztuk)?

Magda nie raz dała popis i w zasadzie od pierwszego posta kłamała (patrz w opłaty stała domu wliczyła kredyty na niewiadomo co). Naprawdę wierzysz, że nagle się zmieniła i stała się gospodarną, pracowitą panią domu, a jej mąż energicznie poszukującym pracy? Jeśli tak to są jeszcze inne bajki... o Kopciuszku, o Śpiącej Królewnie i trochę z nowszej ery, ale nie oglądam bo już z bajek wyrosłam.
                                        • alin9 Re: bj32 21.07.14, 19:31
                                          Rozumiem Twój przekaz Jestem naiwna.Ja też miałam 5 opakowń na miesiąć ale przy dwumiesięczniaku.Potem pił już krowie od 9/10 miesiąca.Te pozostałe bajki znamsmile
                                          • tosiaczek06 Re: bj32 21.07.14, 23:33
                                            Alin, nie obraź się, ale opierasz się chyba na tym co Ci Magda powie. Magda w poprzednim wątku dużo, dużo naściemniała, więc czemu nie miałaby tego robić teraz?
                                            Myślę, ze lepiej by było gdyby taki wątek powstał po tym jak ktoś faktycznie zobaczyłby na własne oczy jak to wygląda.
                                            • alin9 Re: bj32 22.07.14, 16:07
                                              Dlaczego mam się gniewać.Wiem,że naściemniała w poprzednim.Chętnie bym tak pojechała.Tylko w wakacje nie mam jak?Dzieci w domu i brak czasu.Dostałam wielokrotne zaproszeniesmileNiestety nie mogę skorzystać.
                                          • oteczka alin9 22.07.14, 08:13
                                            alin9 napisała:

> Rozumiem Twój przekaz Jestem naiwna.Ja też miałam 5 opakowń na miesiąć ale przy
                                            > dwumiesięczniaku.Potem pił już krowie od 9/10 miesiąca.Te pozostałe bajki znam
                                            > smile
                                            A mnie po tamtym wątku zastanawia jedno ,co takiego powiedziała Magda że skłoniło Cię to do założenia wątku ? wiesz że niejako przyczynisz się że znowu kogoś naciągnie ? jeżeli chodzi o mleko dla dziecka 9 miesięcy nie jest potrzebne 5 puszek ,ja myślę że jak się nie ma kasy to i puszka wystarczy ,spokojnie można dawać inne jedzenie a mannę czy lane kluseczki robić na zwykłym mleku .
                                            • alin9 Re: alin9 22.07.14, 16:12
                                              Wiesz wątek założyłam po przeczytaniu kolejnego już maila,tego cytowanego.Mam nadzieję,że nikogo nie naciągnie.Jak ktoś chce to jednorazowo wspomoże teraz.W obecnej sytuacji wątpię w jakiekolwiek naciąganie.Moje życzenia wiem.
                                              • renata.36 Re: alin9 22.07.14, 16:31
                                                Tu nawet nie chodzi o to,że Magda nie potrzebuje pomocy.Potrzebuje.Ale niekoniecznie takiej jak sama oczekuje,Nie wiem czy ten asystent rodziny jest jej, czy sasiada.Magda potrzebuje kogoś, kto by nia pokierował mądrze,Zeby sie prawie 1000zł "nie rozchodził" tylko był maksymalnie dobrze wykorzystany.Zeby 9miesieczne dziecko nie jadło cięgiem mleka, na ktore jej po prostu nie stac,I nie jest to odejmowanie dziecku od ust tylko rozsadna kalkulacja.Normalne mleko, bo to nie trucizna jest.Dwoje młodych, nieporadnych ludzi założyło rodzine i nie umie zyć.Nawet jesli nie mieli wzorców z domu to trzeba szukac pomocy,żeby sie tej zaradnosci nauczyć.Nie wiem gdzie tu jest MOPS, bo gdzies jest, tyle ze jakościwo ma sie to nijak do sytuacji.
                                                Zal mi Magdy w pewnym sensie.Zauważam jednak pewna prawidłowość a właściwie nieprawidłowość.Umie grać na uczuciach innych, i wzbudzać litość.To wyniosła z domu.Jeszcze niedawno po otrzymaniu pomocy(paczki i pieniądze) Magda była szczęśliwa i nie myslała co jutro.Zwróciłam na to uwagę w poprzednim watku.teraz tez byłaby szczęśliwa na pare dni.Ale nie o to chodzi.Odwiedziny w Magdy domu tez nic nie dadzą.Była tara i napisała-czysto i skromnie.Magda jest nieporadna zyciowo i tu jest pole do popisu dla asystenta rodziny,My nie nauczymy jej na odległość niczego.Tym bardziej,że Magda nauczyc sie nie bardzo chce.

Prosze,żeby nie było to odebrane jako złośliwość z mojej strony.Tak to widzę.

• oteczka Re: alin9 22.07.14, 16:39
                                                  Zgadzam się w 100% z tym co napisałaś ,myślisz że ja jadę po Magdzie bo mi się nudzi ? nie ja chcę żeby coś zrobiła ze swoim życiem.Jest nieporadna ok ale do czorta tyle rad dostaje i nic ,ona chce gotowe na tacy ,niestety nie ma tak dobrze dorośli ludzie sami muszą o siebie zadbać .Są wyjątkowe sytuacje i trzeba pomóc ale chyba lepiej wędkę niż rybę ?
                                                • alin9 Re: alin9 22.07.14, 16:40
                                                  Ja się z Tobą zgadzam.Tu nie chodzi o chwilową pomoc tylko naukę zaradności na całe życie.Ładnie to Ujęłaś w tym wątku.Żal mi tych dzieci.Bo one nie są winne tej sytuacji.
                                      • bj32 Re: bj32 21.07.14, 19:46
                                        Jasne, trzeba umieć czytać ze zrozumieniem pytanie "A potrzebuje papier czy umieć?".
                                        Nie wiem, co miałaś na myśli. Znaczy teraz już wiem. Spotkałam się z ty, że w niektórych zawodach uprawnienia wygasają, ale serio - nie muszę wiedzieć, że u spawacza również. A jeśli chłopak chce uprawnienia, to można założyć, że może nie wiedzieć, zatem pytanie z punktu widzenia laika jest głupie i cześć. Pytanie - nie Ty.

Bo poza tym też mi coś nie klapuje w sytuacji, ale aż tak bym nie drążyła - z punktu widzenia laika wink
                                        • zwycz.ajna Re: bj32 21.07.14, 19:56
                                          Dlatego daję sobie spokój, jest to firma która przyjmie każdego kumatego, tylko swoje trzeba wychodzić a czasem pytają czy jest gotowy jechać za 2 dni. Tylko wiadomo pracy nie szuka się przez telefon, chyba że odpowiadasz na ofertę.

Masz rację, nie powinnam sądzić ze inni wiedzą to co ja mam na myśli, wielkie sorrki smile
                                          • bj32 Re: bj32 23.07.14, 00:45
                                            Ja również przepraszam za nawarczenie.
                                            Średnio widzę dobrą wolę u Magdy...
                                        • tosiaczek06 Re: bj32 21.07.14, 23:37
                                          wybaczcie że się wtrącę.
                                          Nie odebrałam tego pytania jako głupie, bo pomyślałam sobie, że czym innym jest kurs spawacza, gdzie facet nauczyłby się fachu + coś na kształt egzaminu dającego uprawnienia, a czym innym jest sam egzamin dający uprawnienia. Po prostu opłaty są całkiem inne. Nie znam się na spawaniu, ale wielu ludzi uczy się fachu od ojców, kumpli, braci itd., więc pomyślałam, ze i tu tak mogłoby być.
                                          • bj32 Re: bj32 23.07.14, 00:56
                                            Nieporozumienie wyszło. Bywa smile
                                    • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 19:02
                                      Wybacz mi ale dziś myślenie mi się wyłączyło, mam luki...
                                      Wiesz, powiem tak; mąż potrafi (spawał bramę, rurki od centralnego bo teść po pijaku rozwalił). Idąc na kurs ma zajęcia teoretyczne i praktyczne po których dostaje zaświadczenie że może pracować jako spawacz.
                                      • zwycz.ajna OK 21.07.14, 19:34
                                        W takim razie ja już nie wnikam, tak jak mogłam pomogłam. My w swojej okolicy znamy wszystkie firmy, od tego zaczynaliśmy poszukując pracy, potem szukaliśmy dalej zgodnie z fachem męża, stąd tez trafił do Piekar. Wszystko internet.
                                        Też zaczynał bez papierów, zrobił je w firmie, bo samemu to jest spory koszt.
                                        Jej czy ich sprawa czy skorzystają, ja już się wyłączam, żeby nie było że jestem upierdliwa.

Pozdrawiam wszystkich wink
                                  • mati.2010 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 06:02
                                    Magda na niewygodne pytania milczy lub pisze nie rozumiem.
                                    Czy była juž Pani na komisji odwoławczej z synkiem.Jesli mąz jest na wypowiedzeniu to powinien dostac ostatnia wyplate.
                                    A moze wyslala by Pani aktualne dokumenty potwierdzajace sytuacje.
                                    • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 08:11
                                      Byłam jednakże to nic nie zmienia.
                                      Dostanie wypłatę która pokryje wszystkie opłaty.
                                      A jakie dokumenty mogą być aktualne? Żadnych zasiłków dodatkowych nie mamy ani nic podobnego.
                                      • mati.2010 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 10:08
                                        Wypłata na opłaty a twoja z zasilkami na zycie czyli 967 zł.Dostaliście punkt 7 czy nie .
                                        • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 11:46
                                          I co to jest? Rozejdzie się na wyjazdy, lekarstwa, chemię i jedzenie...
                                          Nie dostaliśmy.
                                          • oteczka Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 11:52
                                            magdalena11x13 napisała:

> I co to jest? Rozejdzie się na wyjazdy, lekarstwa, chemię i jedzenie...
                                            > Nie dostaliśmy.
                                            I dlatego uważasz że zamiast więcej pracować i męża pogonić do roboty to mają Ci obce osoby z forum dołożyć ,nierzadko też żyjące za tysiąc zł ? osłabiasz swoją głupotą .
                                            • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 11:55
                                              Hej! Głupia nie jestem, nie obrażam Cię a więc wiesz.
                                              Jak masz robotę od ręki to podaj namiary, chętnie pójdę bo wysłałam już tysiące cv i niestety.
                                              A mąż póki co znalazł dodatkowe zajęcie.
                                              • oteczka Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 12:00
                                                Ciekawe pojedziesz ? dzieci zostawisz ? nie ośmieszaj się bardziej ,jakbyś teraz zamiast siedzieć na forum kurom sypnęła czy grządkę oplewiła to byś obiad nie jeden za darmo miała ,ja ogórki swoje ,cukinia ,marchew ,pietruszka ,cebula ,można coś z tego UGOTOWAĆ można a za nasiona w Lidlu po 0,99 gr płaciłam,jeszcze kurę w łepek i masz żarcie trzeba tylko chcieć.
                                                • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 12:11
                                                  Tak, zostawię, z mężem. A widzisz jakiś problem?
                                                  Na podstawy mi brakuje a co dopiero na kure.
                                                  • oteczka Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 13:29
                                                    magdalena11x13 napisała:

> Tak, zostawię, z mężem. A widzisz jakiś problem?
                                                    > Na podstawy mi brakuje a co dopiero na kure.

No to jesteś leniwa i nie zaradna ,kobieto ,kura to kurczak kupujesz ,karmisz zbierasz jajka na zimę można zabić całe stado jak nie się gdzie trzymać ,masz całe lato jajka ,a jak zima lekka to i w zimie ,nie wiem ile teraz kurczak kosztuje 2-3 zł a wiesz jaki pożytek z niego ?Zostawisz z mężem i mąż ogarnie te dzieci ,w tym jedno chore te latanie po całych dniach ,którego ty nie ogarniasz ?nie pleć ,chłopa do roboty wyślij ,ma dzieci niech na nich robi a nie liczy na opiekę zasiłki i teraz forum.
                                      • tosiaczek06 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 11:09
                                        Magda, przestań ściemniać.
                                        Maż ostatnią wypłate dostał całą. Ty mleka nie kupiłaś, a mimo wszystko juz ok 20 nie masz kasy? To jak do tej pory sobie radziliście?

Jak mąż nie pracuje to mu się należy zasiłek dla bezrobotnych, a Ty masz nową umowę. To chyba są nowe dokumenty, prawda? Papier z komisji lekarskiej to tez nowy dokument.
                                        • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 11:50
                                          Ostatniej wypłaty nie dostał - gdzie, kiedy? Bo ja nic nie wiem.
                                          Radziliśmy sobie pożyczkami.
                                          O jaką umowę chodzi?
                                          • 77kunda Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 12:51
                                            twoja umowa a pracę
                                            wypowiedzenie męża
                                            zaświadczenie o zarejestrowaniu się w UP

czytam ten wątek i przeczytałam poprzedni i nie wiem co myśleć. Bo dziewczyny dały ci dobre rady choćby o własny ogródek ale nie skorzystałaś. Z tego co twoje dziecko ma orzeczenie a czy masz legitymacje na bezpłatne dojazdy
                                          • tosiaczek06 Re: Potrzebna pomoc! 22.07.14, 13:10
                                            W Polsce wg przepisów wynagrodzenie płaci się do 10 następnego miesiąca. Kiedy Twój mąż dostaje wypłate to nie wiem, ale zgodnie z przepisami między 1 a 10. Ostatnią wypłate dostał więc między 1 a 10 lipca. W czerwcu był zatrudniony, więc całą wypłata mu się nalezy, oczywiście z potrąceniami za chorobowe jesli było.
                                            To dlaczego niby wynagrodzenia w lipcu nie dostał?

Umowę o prace, bądź umowę zlecenie / o dzielo w zależności co tam podpisałaś.
            • dorkam81 Re: Potrzebna pomoc! 19.07.14, 23:15
              Masz tupet dziewucho,nie ma co uncertain
              W zakładach mięsnych Duda w Sosnowcu są przyjęcia do pracy-dla kobiet i mężczyzn.
    • nowy-717 zwycz.ajna 20.07.14, 00:44
      Takie są moje doświadczenia.
      Magda szuka sponsora.
      Patent na uprawnienia jest już sprawdzony.
      Może i teraz ktoś się nabierze i wyśle pieniądze pod pozorem wyrabiania niezbędnych uprawnień.
      W poprzednim wątku mąż jeszcze pracował;
      teraz z dnia na dzień stracił pracę bez okresu wypowiedzenia, bez odprawy?
      Może zachorował, ale to przecież ma płatne zwolnienie lekarskie.
      Magda tłumaczyła mam, że pracuje za niewielkie pieniądze, ale ma możliwość skorzystania ze zwolnienia lekarskiego.
      19.06.14, 21:48 w każdej innej pracy mąż nie będzie mógł pozwolić sobie na l4
      Co teraz się stało; czy został zwolniony dyscyplinarnie?

Ja wysłałam pieniądze na badania, na wyrobienie książeczki oraz na lekarza medycyny pracy, który dokonuje wpisu.
      Autorka miała wysłać kopie książeczki moderatorce; pytałam, Bj nie otrzymała potwierdzenia.
      Poprzednio pisała, że z książeczką to już praca czeka. Inni też pisali, że w jej okolicy jest nabór do pracy.
      Magda teraz pisze, że pracuje za 600 zł; dlaczego nie na cały etat?

19.06.14, 21:40 W mojej okolicy, najbliżej, jest praca, są ogłoszenia i to ok. 15 naliczyłam. Jeśli będę miała taką książeczkę to myślę że prace mam na 100%

20.06.14, 12:14 Tak jak pisałam, książeczka jest dla Nas pierwszymi drzwiami do wyjścia na prostą, poprawy Naszej sytuacji a drugimi jest praca, o którą się nie mam co martwić, ponieważ jest u Nas firma co przyjmuje ludzi non stop.

21.06.14, 17:26 Musze zrobić książeczkę, już w przyszłym tygodniu pójdę załatwiać i ide do pracy.

Od tamtego czasu minął miesiąc.

• magdalena11x13 Re: zwycz.ajna 20.07.14, 06:44
        Nie, nie szukam sponsora. Czy ja napisałam że "proszę o pieniążki na uprawnienia męża"? Nie. No właśnie.
        Oczywiście, dostał dwu tygodniowy okres wypowiedzenia, jednak o odprawie to można pomarzyć. Mąż kiedy tylko chorował to spokojnie mógł iść na zwolnienie, choruje od 3 lat. Dyscyplinarnie nie został zwolniony.
        Zdawało mi się że nawet i do Pani wysłałam wszystkie ksera dotyczące książeczki, jeśli nie to wyślę raz jeszcze.
        Pracuje za tak małe pieniądze ponieważ jeszcze mój mąż pracował a ja mogłam iść do pracy tylko na noc, i to 5 dni w tygodniu. Pisze że szukam lepszej pracy ponieważ pracodawca z dnia na dzień nie zwolni osób (z rannej zmiany) abym ja mogła pracować więcej.
        Niestety, do pracy o której marzyłam nie udało mi się dostać, między innymi ze względu że ja mogę tylko pracować na nocną zmianę.
        • zwycz.ajna Magda 20.07.14, 10:12
          Nie odpowiedziałaś mi a próbuję pomóc.
          Nie paczkami, bo sobie troszkę nabroiłaś postami.
          Jak daleko masz do Piekar Ślaskich ? W zasadzie to nie powinno mieć znaczenia bo chłopy dojeżdżają i po 500 km. Ale ok, w Piekarach na ul. Podmiejskiej 10 mieści się siedziba firmy zajmującej się konstrukcjami stalowymi.Jeśli ma jakie takie pojęcie o przykręcaniu śrubek niech idzie i truje doope o przyjęcie. Praca jest głównie Włochy, Hiszpania zarobki między 5000-7000 zł. Nie trzeba wiele umieć, mój brat nawet gniazdka nie umiał przykręcić a jak pytałam co tam w tej firmie robił, śmiał się że jest"trzymaczem drabiny'. Bardzo wielu moich znajomych tam pracuje, wypłaty na czas i nic go nie interesuje. Daję Ci linka www.rimsaplus.pl/index.php/kontakt/siedziba .
          Jeśli umie spawać to już w ogóle super. Zresztą tego typu firm jest od groma.
          • magdalena11x13 Re: Magda 20.07.14, 10:23
            Już odpisuje.
            Mąż kilka razy miał do czynienia ze spawaniem dlatego chciałby zrobić uprawnienia. Z elektryką też sobie świetnie radzi, w domu położył całą, od nowa jak i u sąsiada raz ale żeby podjąć pracę w tym fachu, też musi zrobić uprawnienia. Jeszcze się decyduje ponieważ nie chce popełnić znów błędu jak z dotychczasową pracą, że zrobił uprawnienia, dawał z siebie wszystko, był najlepszym pracownikiem a jednak wypłata mała i zwolnienie po tylu latach, kiedy już zaczął na kręgosłupie odczuwać skutki.
            Do Piekar mamy ok. 20 km. Dziękuję za namiary, podam mężowi i będzie działać.
      • zwycz.ajna Nowy-717 20.07.14, 10:18
        Wiem, śledziłam tamten wątek. Bardzo mi się nie podobało postępowanie Magdy, dlatego ani finansowo an i rzeczowo nie pomogę. Dałam wyjście i ciekawa jestem czy skorzystają.
        Poza tym praca w nocy 5 dni w tygodniu i 600 zł? To raczej też nie do końca prawda.
        Uprawnienia dla spawacza to koszt grubo ponad 2000 zł także na to sponsora nie znajdzie.
        Co do zwolnienia lekarskiego, myślę ze jak mąż załapie dobrą robotę to ona pracować nie będzie musiała, albo przeciwnie, pójdzie na pełny etat i stać ją będzie na opiekunkę. Tylko to trzeba chcieć.
        • adam398 Re: Nowy-717 20.07.14, 16:52
          zwycz.ajna ludzie mniejsze kwoty niż 600zł za pracę nawet siedem dni w tygodniu dostają,za ciężką harówkę,albo miesiącami mają kapane za prace.
          • zwycz.ajna Adam 20.07.14, 17:28
            To w takiej pracy się nie tkwi, tylko szuka innej, albo wyjeżdża jak miliony ludzi. Zresztą rade dałam, zobaczymy czy pan mąż skorzysta.
          • alin9 Re: Nowy-717 20.07.14, 17:59
            Owszem pracują za mniejsze.Są to ludzie młodzi,chcący się załapać.Tak przyjmują się przez biuro pośrednictwa np.i szukają innej,lepszej pracy.To tylko zaczepka.Rękami,nogami trzymają się wyjątki(gdy jest to np.jedyny dochód rodziny).Jak trafia się okazja to zmieniają i Ci.
    • bj32 Mam dokumenty: 20.07.14, 15:13
      Książeczka zdrowia podbita.

A tak z ciekawości:
      "Rodzice alkoholicy nie widzą nic poza wódką na swoim stole."
      No i co z tego? Magda i jej mąż są dorośli i mają własne dzieci. Wódki rodzicom kupować nie muszą, wymagać pomocy od nich nie mogą, bo i czemu?
      • oteczka [...] 20.07.14, 19:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bj32 Nie bana. 20.07.14, 19:24
          Ale nie używaj, proszę, sformułowań z serii "szczekać".

Mnie się też niespecjalnie podoba to, co widzę, ale rozumiesz smile
    • malinowe_lody Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 09:16
      obiecałam już dawno - w tamtym wątku. Z braku czasu wysyłam dopiero teraz - paczkę z ubraniami dla maluchów i kilkoma zabawkami.
      • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 15:01
        Oczywiste że każdy ma też swoje życie i sprawy ale serdecznie dziękujemy, mogę podesłać foto relacje bo wiem że dzieci będą się cieszyć, tym bardziej ten starszy smile
        • zwycz.ajna Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 15:20
          Czy mąż był lub dzwonił do firmy którą podałam ?
          • magdalena11x13 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 15:45
            Jeszcze nie był ponieważ dziś był u lekarza ze sobą, później ze straszym synem i jeszcze pojechał do innego lekarza po skierowania. Od samego rana Go nie ma. Może dzwonił, nie wiem, zapytam się jak wróci.
    • szczesliwaczworka pytanie 21.07.14, 14:27
      tamten wątek śledziłam i mam pytanie do jego założycielki odnośnie ubranek - pisze: Martwimy się również o ubranka, młodszy syn szybko rośnie a zostały tylko ubranka na 68cm, a co z ubrankami po starszym dziecku? przecież to w zasadzie nie aż tak dawno używał 74-80-86. mam sporo po moim roczniaku bo jest duży więc i niektóre 86 już odkładam, ale zanim zdecyduję co z nimi dalej chcę poznać odpowiedź na pytanie: sprzedane, rozdane, pożyczone?że nic nie ma.
      i drugie: odnośnie mleka: ile tego mleka dziennie idzie że miesięczny koszt to 160zł?? takie dziecko je już dużo innych rzeczy. bebiko 2 za tą cenę można kupić ponad 3 kg proszku! (nutricia.strefamarek.allegro.pl/bebiko-2-mleko-modyfikowane-zestaw-4x800g.html) i to pójdzie w miesiąc??
      • magdalena11x13 Re: pytanie 21.07.14, 14:59
        Część ubranek oddałam znajomej która jest bardzo uboga, było mi szkoda jej synka a ja stwierdziłam że kupię bo przecież nie tak dawno mogliśmy kupować wszystko co dla dzieci potrzebne. Reszta które zostały to takie poplamione czy z dziurką zostawiłam aby były tak po placu.
        Miesięcznie kupuje 5 opakowań Bebiko 2 po 800g, robię na Nim kasze manne i podaje z kaszką ryżową, na następny miesiąc zostaje opakowanie czasem dwa. Po prostu kupuje też na zapas na przyszły miesiąc. Dlatego w tym miesiącu mamy jeszcze dwa opakowania a pieniążków zero, tyle co na chleb.
        • arwena_11 Re: pytanie 25.07.14, 09:04
          kaszę manną można spokojnie zrobić na zwykłym mleku.
    • weronika.rbk Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 18:16
      Przeczytałam wczoraj cały poprzedni wątek i ten tutaj.
      Nieporadność to chyba zbyt delikatnie ujęte.
      Też jestem ze Śląska, i dla dwojga dorosłych ludzi praca zawsze jest. Tylko trzeba chcieć.
      Skoro Magda ma już książeczkę to jaki problem iśc na nocki i wykładać towar w supermarkecie? Wiem, że to tylko umowa zlecenie i 6zł na godzinę ale zawsze coś. Teraz jest masa ogłoszeń z różnych agencji pracy. Jest lato, z książeczką można nawet piwo lać w ogródkach.
      Jeśli chodzi o mops to jest jeszcze coś takiego jak pomoc państwa w dożywianiu i tam próg wynosi 150% dochodu. Na pewno się należy i nie wierzę, że pracownik socjalny nie wspomniał o tym.
      A mąż na budowie nie może się załapać?
      Chyba, że nie możecie podjąć pracy na umowę zlecenie bo ściga Was komornik-
      • renata.36 Re: Potrzebna pomoc! 21.07.14, 19:19
        Świetny początek do następnych 500 postów, z których absolutnie nic nie wynikło.Powodzenia.
    • tosiaczek06 do alin9 22.07.14, 13:15
      "I co to jest? Rozejdzie się na wyjazdy, lekarstwa, chemię i jedzenie...
      Nie dostaliśmy."

mowa o 967 zł, które Magda wydaław ciągu 3 tygodni. Nadal twierdzisz, ze z glową wydaje pieniądze? Nawet samo stwierdzenie "rozejdzie się" sugeruje, że w ogóle nie ma kontroli nad wydatkami.
      Magda po prostu chce, żeby forum ją utrzymywało

• renata.36 Re: do alin9 22.07.14, 13:30
        Nie widze tu ani jednej chętnej do utrzymywania Magdy.Wszystkie rady Magda ma w ...głebokim poważaniu i jak dla mnie dopytywanie, sugerowanie, doradzanie itp. mija się z celem.
        Następny żenujący wątek.Ja bym optowała za tym,żeby w ogóle przestac pisać.
        • tosiaczek06 Re: do alin9 22.07.14, 14:10
          Masz rację Renata, szkoda czasu.
          • oteczka Re: do alin9 22.07.14, 14:46
            Tamten wątek poleciał w niebyt ,sama tam na dziamałam ile wlezie to znalazła pierwszą naiwną w roli adwokata ,raczej pomocy to już tu nie dostanie ,ale widać desperatka bo próbuje.
    • ewencja Praca 22.07.14, 20:15
      w poprzednim watku pisałam o pracy za granica, skoro znasz w miare jezyk niemiecki, dlaczego nie wyjechalas do pracy jeszcze? Skoro maz jest bezrobotny, on zostaje z dziecmi, ty jedziesz zaarabiac, może jak zarobisz ponad 4000zl. to starczy Wam na zycie.
      A i jeszcze jedno pytanie, które nie jest zlosliwe, zabezpieczasz się? Bo jak w 4 osoby nie macie jak wyzyc, to gdybys zaszla w ciaze, w 5tke jeszcze ciężej było by
      • oteczka Re: Praca 22.07.14, 21:11
        Czytałaś to [Jak masz robotę od ręki to podaj namiary, chętnie pójdę bo wysłałam już tysiące cv i niestety.]
        damy namiary znajdziemy pracę to pójdzie
        • ewencja Re: Praca 22.07.14, 21:12
          no wiem, ale grzecznie pytam big_grin
          bo ostatnia odpowiedz na moje pytanie o wyjazd za granice, była mniej więcej taka, ze maz pracuje, i choruje,i musi to Magda z nim przedyskutować, ale cisza zapadla. Dlatego się pytam big_grin
    • oteczka Re: Praca 23.07.14, 10:21
      Raczej to dobra rada ,już tu taka jedna była z gromadką dzieci ,zaszła znowu w ciążę,a istnienie dziecka ukrywała przed forum żeby się paczuszki nie urwały i tak się po wykryciu kłamstw urwały.Także warto pytać podpowiadać bo jak tam kasy nie ma na nic to pewnie i na antykoncepcję brak.
    • sadzia87 Re: Potrzebna pomoc! 23.07.14, 10:37
      Nie wiemw sumie jak jest u Was, ale mysle, ze dziala to podobnie wszedzie. Niechmaz idzie szukacnajpierw pracy jako spawacz, w zakladach gdzie ich potrzebuja kursy sa darmowe, trzeba tylko potem pracowac w danej firmie, przez powiedzmy rok, zeby ten kurs "odpracowac". Placi sie odszkodowanie w tym momencie jak by sie chcial zwolnic z pracy.
      • zwycz.ajna Sadzia87 23.07.14, 11:23
        To chyba powinien byłby być zadowolony że ma prace przez rok czy dłużej !
        Jeszcze miałby mieć pretensje do pracodawcy bo ten śmiał go zatrudnić, opłacić kurs i certyfikaty i dać robotę na rok ??? No bez jaj już.
        No ale u Madzi nic mnie juz nie zdziwi.
        • sadzia87 Re: Sadzia87 23.07.14, 12:24
          No pewnie ze powinien byc zadowolony,zazwyczaj przedluzaja umowe ludziom po kursie smile tylko nie wiem czy chca umowe o prace wink
          • alin9 Dziewczyny przepraszam. 25.07.14, 17:36
            Kontakt się skończył.Nie znam powodu ale należy Wam się dziękuję i przepraszam.
            • oteczka Re: Dziewczyny przepraszam. 25.07.14, 19:04
              Ale za co ? tu na forum nic nie wskórała to szukała prywaty ,dałaś się zmanipulować ,bo dobre serce masz i tyle.
            • prochottka1 Re: Dziewczyny przepraszam. 26.07.14, 11:24
              alin9 napisała:
              > Kontakt się skończył.Nie znam powodu ale należy Wam się dziękuję i przepraszam.

to Ci podpowiem smilesmile
              lzawa opowiesc o glodnych dzieciach i tragicznej sytuacji
              nie chwycila za "duze i male"serduszka
              paczki nie plynely strumieniem - pojawila sie pytania i dociekania
              wszystko bylo na nie, nie i jeszcze raz nie i nie da sie lub brak odpowiedzi itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka