Dodaj do ulubionych

obumarle rafy

25.10.09, 14:54
Witam
Mam prosbe do "znawcow" rafy koralowej,nie wypisujcie glupot na temat raf przy hotelach,ktorych nie widzieliscie i nie wprowadzajcie ludzi w blad.Przyklad-hotel Hilton Long Beach-Hurgada.Przed wyjazdem naczytalem sie ze przy hotelu nie ma raf albo sa obumarle{zycze ci "znawco" zebys byl tak zywy jak te rafy}Ludzie czytajacy te opinie po przyjezdzie snurkowali 20m od brzegu przy jakis kamieniach,albo 10m od pomostu myslac ze sa to rafy.Wystarczylo poplynac 50m od pomostu by podziwiac piekne rafy ciagnace sie od hotelu Titanic do hotelu Coral Beach.Chce zaznaczyc ze w Egipcie bylem kilkanascie razy w roznych rejonach i rafa przy tym hotelu jest naprawde fajna.
Postaram sie wrzucic na fotoforum kilka fotek z tych "obumarlych" raf
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: obumarle rafy 25.10.09, 17:43
      dawaj foty :-)
      • dare-k50 Re: obumarle rafy 25.10.09, 19:04
        kilka fotek jest na fotoforum.gazeta.pl/u/dare-k50.html
        Jutro dodam jeszcze troche
    • jooasiaa To moje foty z rafy przy 26.10.09, 19:03
      Hilton Long Beach
      picasaweb.google.pl/jooasiaa/RafaHiltonLongBeach?authkey=Gv1sRgCOLh7OD5k4e92AE#
      Pozdrawiam
      • dariusznow Re: To moje foty z rafy przy 22.02.10, 09:47
        Gratuluję
        wreszcie mam nadzieję utną się spekulacje na temat raf przy HLB

wybieramy się tam za kilka tyg i cieszymy się że jast tak jak na
        fotkach a nie jak pisali malkontenci

z pewnością nie są to rafy przyhotelowe z Marsa, Sharm czy Taby ale
        jak na Hurgh. to fajowskie, można posnurkować i nasycić wzrok
        podwodnym światem

ja co prawda będę raczej na nurkowaniach, ale nie jadę sam i snurki
        są OK przy hotelu

raz jeszcze dzięki za rozwianie moich rozterk

Pozdrawiam
        Darek
        • monjan Re: To moje foty z rafy przy 10.03.10, 11:52
          fajne fotki raf
          a jak wygląda rafa przy Mamlouk?
          i czy lepsze są w Makadi Bay(Tia Heights)?
          • andrzejlitwicki Re: To moje foty z rafy przy 10.03.10, 19:52
            no jak na hurghadę to całkiem przyzwoite te rafki przy hiltonie.
            ale tylko jak na hurghadę.
            zobaczcie moje przy faraanie w sharm

asiaiandrzej.com/rybki.html
            • miriam_73 Re: To moje foty z rafy przy 10.03.10, 20:32
              Akurat w przypadku tych fotek gołym okiem widać zastraszającą martwicę rafy przy
              Faraanie, w porównaniu z niektorymi zdjęciami z HLB... To, że sa ładne rybki
              nie zmiania faktu, że na Twoich zdjęciach, ANdrzeju sa ogromne połacie martwej rafy.
              • andrzejlitwicki Re: To moje foty z rafy przy 10.03.10, 20:41
                są ogromne połacie martwej rafy, ale były też i ogromne połacie żywej. stada
                papugoryb będą moimi świadkami, martwej nie jedzą.
                tyle, że byłem tam dawno temu, w 2005 roku, od tego momentu pewnie sporo się
                zadeptało.
                rafa przy faraanie nie była najpiękniejszą przy jakiej hotelowałem w sharmie,
                ale ze względu na spokojną zatokę zdecydowanie najlepszą do robienia zdjęć w
                trakcie snurkowania.
                chociaż jak zobaczyłem zdjęcia Scorpio z Abou Dabbab, to długo mnie serce bolało...
                • miriam_73 Re: To moje foty z rafy przy 10.03.10, 20:49
                  Abu Dabbab to akurat jeszcze "małe miki" w porównaniu z tym co można znaleźć w
                  najbliższej okolicy i w regionie ;-)
                  • walet Re: To moje foty z rafy przy 10.03.10, 22:34
                    miriam_73 napisała:

Abu Dabbab to akurat jeszcze "małe miki" w porównaniu z tym co można znaleźć w
                    najbliższej okolicy i w regionie ;-)

Może i "małe miki" ale za to osiągalne tak na oko w 5 minut
                    z pokoju hotelowego :)
                    A na te inne cuda to trzeba albo tłuc się busikiem jakiś czas
                    albo zodiakiem skakać po falkach ....
                    Dla leniwych turystów jednak Abu Dabbab to optimum :)

Ps Andrzej : dlaczego tak chwalisz rafkę kolo Farany
                    w sytuacji gdy widziałeś także Ras Ghamile na lewo od Conrada ?
                    Przecież to nieporównywalne miejsca , prawda ?

Do zobaczenia ( gdzieś na tych wymienionych powyżej :)

• miriam_73 Re: To moje foty z rafy przy 10.03.10, 23:31
                      Dużo ciekawiej niż w samym ABu Dabbab jest "za zakrętem" w prawo rafy
                      południowej, ewentualnie idąc wybrzeżem, w kierunku południowym, łącznie z fajną
                      dużą "dziruą" w rafie niedaleko hotelu - też wariant dla leniwych. W przypadku
                      Brayki - wariant alternatywny dla zatoki hotelowej to spacerek do Marsa Gebel Rosas.
                      O posnurkowaniu wokół rafy i pilarow na Samadai zamiast udawania desantu
                      samolotowego z tłumem Italiańców w strefie B nie wspominając (tez dla leniwców -
                      większość dnia leżysz na sun decku i oglądasz słoneczko i krajobrazy ;-))
                      • walet Re: To moje foty z rafy przy 11.03.10, 00:34
                        Eeee,no to rzeczywiście ......
                        A co Ty nazywasz rafą Abu Dabbab ?
                        Zatoczkę? Łączkę ?
                        Oczywiście ,ze rafa Abu Dabbab zaczyna się tam gdzie nie dopływają
                        fakultetowcy .
                        Ta dziura na wysokości krańca hotelu nawet ma swoja nazwę;
                        Sharm Abu Dabbab albo Canyon .
                        Ładne ogrody są tuz przed nią i za nią .

Północna Abu Dabbab tez ciekawa ale raczej dla nurków niż snorków.

Gabel el Rosas kolo Brayki - malownicza ale tak naprawdę
                        nic specjalnego poza wspaniałą sałatą na końcu północnego krańca.
                        Junior lubi tam przywozić "introwców " - słusznie ,wejście jest
                        mało stresujące .

Dla mnie Abu Dabbab w rejonach oddalonych od włoskiej szaranczy
                        pozostaje "the best" w tym rejonie .

Ale oczywiście się nie kłócę :)

Pozdr/Walet

• walet Re: To moje foty z rafy przy 11.03.10, 00:49
                          Ale przy okazji:
                          dlaczego my wymieniamy nasze obserwacje
                          w wątku "obumarłe rafy" :) ?

• miriam_73 Re: To moje foty z rafy przy 11.03.10, 01:23
                            a tak jakoś wyszło :)

pływałeś z Juniorem?
                        • miriam_73 Re: To moje foty z rafy przy 11.03.10, 01:15
                          Andrzej referował do raf W Abu Dabbab, czyli tych rafek po pólnocnym i
                          południowym brzegu zatoki :)))), a najfajniej jest już na otwartym wybrzeżu za
                          "zakrętem" - oraz dla "zmotoryzowanych" ("złódkowanych"), łańcuch rafek w pewnym
                          oddaleniu od brzegu- myśmy tam w październiku kończyli safari i nurkowali oraz
                          snurklowali wokół bodaj West Abu Dabbab (w tym super nocka z latarami
                          pożyczonymi od "technicznych")
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka