Dodaj do ulubionych

do pc_maniaca....

05.07.04, 18:50
podzielam Twoje pogladay w 100%.
tylko ze ja mam ochote krzyczec, zagladajac na to forum. egipt jawi sie tu
jako kompletna pustynia z paroma hotelami, sklepikami z zarciem i piciem. i
kreci sie tam paru podejrzanych arabow.

czasami rzucam tu, naiwnie, pytaniem o ksiazki czy historie. zazwyczaj jestem
potem jedyna osoba sobie odpowiadajaca :O(

taki life, drogi pc_maniacu! pozostaje mi jedynie polowanie na niektore
ksiazki na allegro lub ewentualnie uzyskanie co cenniejszych wiadomosci z
sieci. ale jest mi ciezko. bo do wiedzy dochodze sama. bez pomocy. i pewnie
wiele rzeczy mnie "mija".

pozdrawiam Cie cieplo i z egipska :O)
i zycze wytrwalosci.

moze kiedy w koncu "dorosniemy" to sie ucywilizujemy......

jolek

community.webshots.com/user/jolamalcher
jolamalcher.fotopages.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Krezus Re: do pc_maniaca.... IP: *.cable.wsm.wielun.pl 05.07.04, 18:57
      Pozdrawiam i popieram w całej rozciągłości.
    • pc_maniac Re: do pc_maniaca.... 05.07.04, 19:01
      Cóż, większość i tak nie zrozumiała o co mi w tamtym wątku szło.
      Kiedy zakładałem forum "Egipt-hotele" liczyłem, ze na tym forumowicze zaczną
      rozmawiać o wszystkim innym. O atrakcjach, poradach, swoich przygodach,
      kulturze , kuchni egipskiej, wycieczkach, rafach, ogólnie - o tym co można
      robić i co się robi na wakacjach/urlopie w tym ciekawym kraju.

Nie neguję, ze hotele to ważny temat (inaczej bym przecież nie zakładał tego
      forum i przez długi czas wyłuskiwał opisy hoteli. Ale czyż na temat hoteli nie
      wystarczy jednego forum? Czy temat ten musi być również przewodnim tematem
      wszystkiego co związane z Egiptem?
      Boję się, że gdybym założył forum "Historia Egiptu", to tam również dominującym
      tematem będą hotele. A najbardziej mi przykro, że nawet osoby wpisujące się do
      forum o hotelach, tutaj również młócą temat hoteli zamiast odesłać tam.

Zobacz ile fajnych tematów leci na pysk w nicość tylko dlatego, że na jednej
      stronie połowa wątków jest o .......
      • daaroo Re: do pc_maniaca.... 05.07.04, 22:12
        Od blisko pół roku śledzę to forum i z przykrością przyznaję Ci pc_ rację. W
        Egipcie byłem na przełomie maja i czerwca i nie powiem - informacje, jakie
        znalazłem na forum przed wyjazdem bardzo mi się przydały. Ale to co widzę tu od
        paru tygodni powoduje, że coraz rzadziej wczytuję się w posty. Na co drugiej
        stronie powtarzają się pytania o hotel i jego plażę, ile zabrać gotówki itp.
        Coraz bardziej przypomina mi to zsyp śmieci: niech ktoś to sprubuje wreszcie
        posprzątać!!!
        • Gość: cs Re: do pc_maniaca.... IP: *.k210.webspeed.dk 05.07.04, 22:46
          coz zrobic, poki co sa jeszcze ludzie, ktorzy wola filmowac wykruszone tynki w
          pokojach hotelowych zamiast Piramid.
          I tacy, ktorzy leca do Egiptu tylko po to, zeby najesc sie do syta w
          samolocie :o)
          zawsze tak bylo i bedzie
        • Gość: Darek Re: do pc_maniaca.... IP: *.chello.pl 05.07.04, 23:25
          Chyba wszyscy czegoś nie rozumiecie. Nie wszyscy mogą, a nawet powinni,
          interesować się tym samym. Ludzie kupują wycieczkę (wyprawę)kierując się
          rozmaitymi, bardzo różnymi względami. Jedni - bo to daleko, inni - bo
          egzotycznie, jeszcze inni - bo sąsiedzi wszyscy już byli. Niektórzy dlatego, że
          morze jest ciepłe a niektórzy ponieważ... zawsze chcieli.
          Powody różne, potrzeby różne więc i pytania też. Większość (ja również) trafiło
          na forum pisząc w wyszukiwarce "EGIPT" lub podobne hasło. Kto, nie będąc
          fanatykiem tematu, ma czas przeglądać kilkadziesiąt tysięcy archiwalnych
          postów "sypiących się" z komputera aby znaleźć informacje o miejscu gdzie
          spędzi siłą wydarty firmie urlop? Ludzie spieszą się. Pada szybkie pytanie,
          odpowiedź (zawsze ktoś odpowie - na szczęście)i już wiem wszystko. Dolary,
          piwo, sklep, wiza, spodnie, hotel, plaża. Może to i dobrze? Mniej głupot potem
          robimy (mam nadzieję), "oswajamy nieznane" i uspokajamy się (albo i przeciwnie).
          Historia, kultura, geografia? O to nikt nie pyta bo i nikt w tej formie
          wypowiedzi nie odpowie. Po to tam jedziemy, po odpowiedzi na takie pytania.
          Później....to zależy od człowieka - albo brud, stary hotel i ciepłe drogie
          piwo, albo powiew historii i...........
          Ja nie byłem jeszcze w Egipcie, ale już niedługo.....Czekam i czytam. Pomiędzy
          pasją, tęsknotą a chamstwem i słomą w butach leży wiele cennych informacji,
          więc i z głupich pytań może wyniknąć coś pożytecznego.
          Mam nadzieję, że Egipt mnie nie zawiedzie.
    • aicha_fr Re: do pc_maniaca.... 06.07.04, 08:12
      Co prawda nie ma mnie w adresie ale pozwól, że przedstawię swój punkt widzenia.

Rozumiem aż za dobrze... jolek uwierz, że jest więcej osób myślących podobnie,
      i tak jak Ty szukających na tym forum czegoś więcej niż informacji plażowo-
      hotelarskich. A ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że nie jest łatwo
      znaleźć nawet w sieci to czego szukasz z historii Egiptu, dlatego uważam że nie
      warto rezygnować z tego forum. Nawet jeśli czasem chce się wyć, nie zniechęcaj
      się. Tu są pasjonaci, tylko czasem zakrzykiwani ;))

Może więc mała mobilizacja: po pierwsze większa tolerancja dla urlopowiczów, a
      po drugie wspierajmy się nawzajem. Ja niniejszym publicznie deklaruję większą
      aktywność historyczno-kulturalną.

Pozdrawiam
      Aicha
      • jolek Re: do pc_maniaca.... 06.07.04, 13:55
        no, dzieki :O)
        ja cierpliwa jestem. nie poddaje sie :O)

w koncu to forum to jedyne miejsce, gdzie ostatnio spotykam zapalonych
        milosnikow misr'u :O) nawet, jesli sa "ukryci".

pomimo wszystko nie jest zle.

community.webshots.com/user/jolamalcher
        jolamalcher.fotopages.com
    • Gość: VIOLKA Re: do pc_maniaca.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.07.04, 09:39
      Jadę wreszcie po latach marzeń do Egiptu, mój mąż jest historykiem i zaszczepił
      mi miłość do starożytności , Grecję , Rzym i Włochy mamy już za sobą ,
      zbieraliśmy na Egipt i oczywiście najważniejsze jest dla nas abyśmy mogli
      zobaczyć jak najwięcej ale i jak najdokładniej dlatego zależy nam na dobrej
      firmie z którą pojedziemy( wybraliśmy Sigmę ze względu na bogatą trasę- jedynie
      oni mają w programię Denderę fakultatywnie ale mają, a także na przewodnika
      polecanego przez wszystkich P. Malczewskiego ) i to jest dla nas
      najważniejsze . Od 2 miesięcy siedzę w książkach , przewodnikach ale i
      powieściach z epoki po to aby z tego co zobaczę jak najwięcej zrozumieć i
      zapamiętać. Ale także ważne jest aby nie wsadzono nas do jakiejś nory bo to
      także zostawia wrażenia o zwiedzanych miejscach i może te wspomnienia zepsuć ,
      jest wyjście czekać aż kasy będzie na tyle aby być w lepszych warunkach( w
      standardzie sigma proponuje Ambasadora ale po dopłacie Royal Palace może się
      nie zawiedziemy) . Najważniejszy dla nas jest dobry przewodnik i sprawny
      autokar . Po powrocie napiszemy jak było . Pozdrawiamy wszystkich zakochanych w
      Egipcie- to zaden wstyd.
      • pc_maniac Re: do pc_maniaca.... 06.07.04, 09:48
        VIOLU - Zabytków i ciekawych miejsc w Egipcie jest takie zatrzęsienie, że na
        pewno tam wrócicie. Mogę się z Wami nawet założyć o to.
        Co na to wskazuje już wiele osób opisywało, chodzi o atmosferę, uprzejmość i
        śmiech tubylców, to, że zawsze świeci tam słońce no i (nie oszukujmy się) jest
        to jedno z tańszych miejsc na Ziemi do spędzenia urlopu (no może poza działką).
        Dlatego, jeśli zdecydujecie po powrocie, że zobaczyliście za mało/za krótko i
        chcecie tam wrócić, chętnie pomogę Wam swoim doświadczeniem z wyjazdu na własną
        rękę byście mogli tam pojechać tym razem na własną rękę (rewelacja - można
        zwiedzać do woli, nikt nie pogania, dotrzeć do miejsc nie odwiedzanych przez
        polskich turystów i najśmieszniejsze, że supertanio).
        • Gość: VIOLKA Re: do pc_maniaca.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.07.04, 12:15
          Dzięki za zainteresowanie , ten pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy dlatego
          biomy się jechać sami , wolimy z przewodnikiem , może następny ... oby ( Kretę
          zwiedzaliśmy z przewodnikiem- Knossos ale też sami wykopaliska w Mali-
          wycieczek tam raczej nie prowadzą bo dla typowych turystów są za nudne
          niepomalowane - było cudnie to jest prawdziwa Kreta i wykopaliska i Ci ludzie
          to chyba domena południowców ten spokój i pełne optymizmu spojrzenie na świat i
          ludzi oni po prostu kochają żyć
      • platynka.iw Re: do pc_maniaca.... 06.07.04, 10:30
        VIOLKO-bylam w maju na rejsie z EXIM-em , gdzie przewodnikiem byl Maciej
        Malczewski...jezeli to ten sam, z ktorym Ty sie wybierasz-to juz zazdroszcze.
        Czlowiek ten ma niesamowita wiedze na temat Egiptu i podaje ja w sposob lekki,
        blyskotliwy i niesamowicie ciekawy. Jest ostoja spokojnosci i luzu. Ma
        niesamowite poczucie humoru i niespozyte zapasy energii. Bedac w Luksorze wstal
        w nocy i sam wybral sie w gory otaczajace zachodni brzeg, by ich grzbietem
        przejsc nad Doline Krolow....zdjecia jakie zrobil z gory Sw Hatszepsut-powalily
        mnie!
        Polecam Go jako przewodnika i niesamowitego kompana w podrozy.
        Pozdrawiam Ci i zycze udanych wakacji!!!
        Iw....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka