Dodaj do ulubionych

nurkowanie sharm

24.09.13, 17:01
Witam, byłam dzisiaj w biurze podróży z kilkoma pytaniami dotyczącymi wycieczek fakultatywnych. Podobno nadal wstrzymane są wyjazdy do Kairu więc w Sharm pozostaje mi nurkowanie. Pani zaproponowała mi firmę DIVING PRO. Czy ktoś może powiedzieć coś na jej temat?
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: nurkowanie sharm 24.09.13, 17:19
      hmm...
      zerknij na on-line operators.
      cdws.travel/diving/black-list
      Jeśli chcesz koniecznie polską bazę, to legalnie o od lat działa krakowska Nautica, koordynaty na bazę na Hadabie na ich stronie. Z zagranicznych pełna profeska to choćby brytyjski Ocean College czy niemiecki Werner Lau.
    • aneta_1988 Re: nurkowanie sharm 24.09.13, 18:41
      no i jeszcze Jerozolima :)
    • diveisfun Re: nurkowanie sharm 24.09.13, 18:46
      Witam. Nurkowaliśmy z tą bazą w kwietniu i oto moje doświadczenia. Baza korzysta całkowicie z infrastruktury bazy Sheikh Coast, położonej w Domina Coral Bay. Baza Sheikh Coast nie jest na czarnej liście CDW. Wszystkie formalności załatwiliśmy już w Polsce mailowo z Panią Magdą, info na stronie internetowej. W hotelu odbierano nas nowym busikiem punktualnie. Łódź była bardzo fajna, czysta, jedzenie bardzo dobre, mili ludzie. Dzień na łodzi wyglądał następująco: dokładna odprawa po polsku, dwa nurki, potem lunch. Potem był jeszcze czas na snorkeling. Ja osobiście wolę lunch pomiędzy nurkami ale to moje osobista preferencja. Baza zorganizowała nam również wyjazd do Dahab. Wszystko było super zorganizowane. Nasz sprzęt pojechał innym busem wcześniej. Wszystko już na nas czekało nad brzegiem. Niczego nie brakowało, obsługa była pomocna. Super nurki, potem posiłek w knajpce. Wszystko odbyło się bez pośpiechu. Pani oczywiście wybierze bazę według własnego uznania. Ja w kwietniu byłam z bazy bardzo zadowolona.
      • kadrom Re: nurkowanie sharm 25.09.13, 09:39
        Nurkowałem z DivingPro miesiąc temu. W zasadzie mogę potwierdzic wszystko co napisała diveisfun. Poważna zaleta: łodzie wyruszaja z małej mariny w Domian Coral Bay, więc nie ma tego długiego nieraz oczekiwania jak w Travco. Jeżeli mieszkasz na Hadabie lub okolicy to transfer jest niestety troche dłuższy (ok. 30 min.). Pod koniec sierpnia na łodziach byli głównie snorklerzy i intro. Wiadomo, brak fakultetów poza Sharm. Nurkowałem pięć dni, z tego przez dwa byłem jedynym nurkiem na łodzi, a w pozostałe było nas razem 3-4 osoby. Nie wiem jak sytuacja wygląda obecnie, ale pod koniec sierpnia ze względu na brak turystów, w niektóre dni baza wstrzymywała rejsy. Sugeruję dopytać się przed wyborem bazy, jeżeli ktoś sie nastawia na codzienne nurki. Podsumowując: brak zastrzeżeń, transfery punktualne, kadra ok, łodzie ok, papu smaczne, woda cieplutka :-) Eh, wróciłoby się :-)
        • miriam_73 Re: nurkowanie sharm 25.09.13, 10:01
          Kadrom, a mam pytanie (naprawdę, bez podtekstów, z ciekawości) - kto w sensie prawnym jako organizator odpowiadał wobec was i kogo mieliście w papierach, które trzeba wypełnić na starcie?
          • magda71322 Re: nurkowanie sharm 25.09.13, 10:54
            Ja również nurkowałam z nimi w sierpniu tego roku, do tego robiłam AOWD. Jestem bardzo zadowolona, tak jak poprzednicy. Transfery punktualne, jedzonko pyszne, łodzie czyste, organizacja na 5+. Nauczyłam się bardzo dużo, instruktorzy zwracali uwagę na wiele szczegółów. Fakt było nas po 4-5 osób w grupkach nurkowych, więc kameralnie, ale miało to pozytywny efekt. Mam porównanie, bo w poprzednim roku nurałam z Nautiką, no i teraz wiem, że tam nie wrócę. W mojej ocenie, może nie obiektywnej DIVING PRO wypadło lepiej, moim zdaniem podejście bardziej profesjonalne.
          • kadrom Re: nurkowanie sharm 25.09.13, 11:46
            Miriam, wiesz że nie spojrzałem na nagłówek ankiety. Chyba trochę wiocha z mojej strony ;-) Tyle tych ptaszków do zaznaczenia zawsze, że człowiek nie sprawdzi ważnych rzeczy ;-). Z rozmów z właścicielem wiem, że mają jakąś spółkę z Sheikh Coast. Tamteż mają swoje biuro i zaplecze. Nurkowałem z nimi juz drugi raz, nawet nitrox u nich robiłem. Osobiście tak do końca nie wiem jak traktować te illegal'ne i black list'owe bazy z listy CDWS. Z tego co wiem więcej jest w tym polityki i układów lokalnych niż rzetelnego podejścia do sprawy. W sumie to nurkowałem już w conajmniej dwóch lub trzech bazach z czarnej listy. Np. nie mogę nigdzie na stronie CDWS znaleźć Juniora i Avalondivers.
            Z Nauticą różne doświadczenia miałem. Bywało lepiej i gorzej. Diving Pro wybrałem, ponieważ za pierwszym razem było OK. Według mnie mają dobrą kadrę. Żadnych oszołomów. Nie jestem bardzo doświadczonym nurkiem i poczucie bezpieczeństwa pod wodą i ogólna pomoc na łodzi są dla mnie istotne. A to mi tam zapewnili :-)
            Tak czy inaczej, Miriam, chętnie posłucham Ciebie czym się kierujesz przy wyborze bazy i co sprawdzasz przy korzystaniu z ich usług. Akurat Twoje opinie zaliczam do tych najbardziej cennych na tych forum :-)

Pzdr
            Marcin
            • miriam_73 Re: nurkowanie sharm 25.09.13, 18:26
              Juniora niet w MA ;-) a na czarnej nigdy ich nie było :)))

Ja się specjalnie nie czepiam bycia lub niebycia "notowanym" przez CDWS, ale po prostu robiąc w SSH kurs DM, zostałam uczulona na to przy okazji jednego wypadku. O ile, być może z DANem nie byłoby większych problemów, o tyle problem wymagający polisy ubezpieczeniowej (np. przy niektórych przyjnajmniej polskich ubezpieczycielach) versus blacklistowana baza to już może być realny problem z pokryciem kosztów pomocy.... I tylko o to chodzi. Poza tym, wiesz, może to i polityka oraz układy, ale jest szereg baz, które nigdy z tym żadnego problemu nie miały i stosowne autoryzacje Izby posiadały i posiadają. Niezależnie od wszystkiego. Jakoś się daje.

Wybór bazy? W pierwszym rzędzie rekomendacje znajomych, szczegółowa kwerenda opinii przez wujka gugla ;-) i fora nurkowe, bezpośrednie uzgodnienia z daną bazą i ustalenie tego na ile są "frontem" a nie "tyłem", elastyczność itd.

Również- odnotowany i potwierdzony opiniami innych ludzi brak oszołomów i brak parcia na bycie po prostu fabryką nurków. Konsekwencja co do przestrzegania pewnych elementarnych zasad.

Ostatno, z własnego bardzo pozytywnego doświadczenia, moge z czystym sumieniem w Marsie polecić Milosza i jego ludzi z 3Will. Miałam pewne obawy, ale okazało się, że pełna profeska, absolutnie perfekcyjna organizacja, jeśli chodzi o tranfery, czasy wyjazdów i powrotu do hotelu. Podobne doświadczenia mam np. właśnie z Nauticą w SSH (oraz krakowską jeśli chodzi o safari) oraz Ocean Colege oraz Orcą.
              • kadrom Re: nurkowanie sharm 26.09.13, 09:15
                > Juniora niet w MA ;-) - miejmy nadzieję, że wszystko wróci do normy :-)
                > a na czarnej nigdy ich nie było :))) - ale nie znalazłem ich też na wykazie istniejących baz na stronie CDWS

> O ile, być może z DANem nie byłoby większych problemów, o tyle problem wymagający polisy ubezpieczeniowej (np. przy niektórych przyjnajmniej polskich ubezpieczycielach) versus blacklistowana baza to już może być realny problem z pokryciem kosztów pomocy.... - w zasadzie to ze mnie taki nurek wakacyjny ;-) i ubezpieczam się zawsze w polskich towarzystwach na okres urlopu, ale fakt faktem, nigdy nie brałem pod uwagę powiązania: polisa vs. blacklist CDWS. Wiesz jak jest: wszystko dobrze dopóki sie nic nie stanie, dopiero wtedy człowiek sie wyczula na pewne kwestie. Czy znane sa Ci jakies konkretne problemy z konkretnymi polskimi TU ? Nie kupowałem do tej pory DAN, bo nigdy nie wiem czy pojadę i czy będzie szansa na nurki. Może jednak warto pójśc w tym kierunku.

> Wybór bazy? W pierwszym rzędzie rekomendacje znajomych, szczegółowa kwerenda... - i tu w zasadzie kieruję sie tymi samymi zasadami. Może jednak warto pomyślec troche więcej o bezpieczeństwo. "Następną razą" popytam więcej o sprawy formalne :-)

Pozostaje życzyc sobie tylko super nurków w super bazach i obyśmy nigdy nie musieli sprawdzać rzetelności jakichkolwiek TU :-)

Pzdr
                Marcin
                • miriam_73 Re: nurkowanie sharm 26.09.13, 09:55
                  Ja mam od "zawsze" DANa więc nie zamierzam testować polskich ubezpieczalni :)))
                • diveisfun Re: nurkowanie sharm 26.09.13, 10:05
                  Witaj Kadrom/Marcin. Po Twoim opisie nurków w Sharm to aż tęskno ;-) Ja osobiście wybierając bazę również "googluję", pytam znajomych nurków z jakich baz korzystali, sprawdzam listę CDW. Piszę jednak bardziej odnośnie ubezpieczenia. Mogę Ci polecić niemieckie TU Aquamed z Bremen. Za 45 Euro na rok otrzymujesz Dive Card Basic. Wygląda jak karta kredytowa, jest na niej numer Twojej polisy, można przypiąć do jacketu. W cenie np. ubezpieczenie medyczne na wyjazd do 56 dni bez ograniczeń, tak samo koszty transportu i sprowadzenia do domu, pokrycie kosztów poszukiwania i akcji ratunkowych do 10.000 Euro, komora hiperbaryczna - pokrycie wszystkich kosztów, koszty leczenia po wypadku nurkowym do 15.000 Euro, suma wypłacana w wypadku inwalidztwa podstawa 25.000 Euro ( do 56.250 Euro), suma wypłacana rodzinie w wypadku śmiertelnym 5.000 Euro. Jest to poważne TU, polecane przez niemieckich instruktorów. Polska jest teraz w Uni, więc można z tego TU korzystać. Nasz przyjaciel przed wyjazdem właśnie się tam ubezpieczył. Płacić można kartą kredytową. Wejdź na ich stronę, poczytaj, wyrób sobie własne zdanie. Nie chce tutaj robić żadnej reklamy, ot po prostu wymiana doświadczeń.
                  Pozdrawiam
                  • kadrom Re: nurkowanie sharm 26.09.13, 10:38
                    Wielkie dzięki za to info.
                    Warto wziąć pod uwagę. Wygląda interesująco, szczególnie dla takiego "niedzielnego" nurka jak ja ;-) Jeden - dwa wyjazdy / rok i typowo rekreacyjne nurki 4fun :-))

Pzdr :-)
                    • wojtek37k Re: nurkowanie sharm 28.09.13, 21:42
                      Nautica to na pewno bardzo sprawdzeni ludzie , ale już chyba od wiosny ubiegłego roku nie
                      funkcjonują samodzielnie ..... to przykre , ale w lipcu 2012 roku tak się właśnie sprawa miała .
                      DivingPro nurkowałem z nimi , mogę potwierdzić - wszystko było zgodnie z procedurami , małe grupy nurków , co mnie cieszy podział w grupy nurkowe tworzono , biorąc przede wszystkim pod uwagę zaawansowanie , przewodnicy profesjonalni , przestrzegający limitów .
                      Rzeczywiście , rezerwacje pakietów w Polsce robisz w DivingPro , a papiery wypełniasz z nagłówkiem Sheikh Coast , znając rzeczywistość egipską od wielu lat oraz ułomność i prawa
                      , takie rzeczy już mnie nie dziwią .
                      Szczerze uważam , ze DivingPro zapewni fachową obsługę , podobnie jak kadra z Nautici
                      Jadąc jednak na nurka do Sharm , znów bym wybrał na dziś DivingPro , z prostej przyczyny ...
                      w ich przypadku to Oni decydują gdzie popłynie łódź , sugestie klientów co do miejsc nurkowych są rzetelnie brane pod uwagę . Nautica pola manewru ma sporo mniejsze , bo w lipcu 2012 nie była głównym dysponentem łodzi .... dla mnie czyni to różnicę zasadnicza .
                      • junkers.0 Re: nurkowanie sharm 15.10.13, 21:03
                        Witam

Dawno mnie nie było na forum (za duzo pracy ;( za mało nurkowania))
                        Ja nurkuję od 2008 w Sharm tylko z DivingPro i mogę potwierdzić to co mówili poprzednicy.
                        Wszystko OK.
                        Jak dobrze pójdzie to za 2 tygodnie bedę w Sharm i do zobaczenia na łodzi z DivingPro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka