Dodaj do ulubionych

który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narodowość

17.05.08, 11:39
ktory hotel w sharm nie zwraca uwagi na narodowosc gosci i traktuje
ich na rowni z anglikami niemcami czy wlochami?
do ktorego hotelu jezdzi duzo polakow przez co moze nie odczuwaja
innosci?

Obserwuj wątek
    • michciuu Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 12:31
      jakieś kompleksy chyba masz...
      • wojtek37k Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 13:24
        W żadnym hotelu nie traktowano mnie gorzej , z tego powodu , że
        jestem Polakiem , jestem traktowany z dużą atencją jako gość bo daję
        tipy od początku , do konca pobytu w hotelu , poczynając od
        recepcji , przez kelnerów , barmanów , koncząc na pokojowym i
        bagażawym . Niewielkie sumy , ale regularność jest bardzo ważna . W
        Egipcie byłem już 6 razy , nigdy nawet niezareklamowałem pokoju w
        recepcji , dająć tipa w ciemno , zawsze dostawałem pokój w
        doskonałym stanie i dobrze zlokalizowany na terenie hotelu .

Pozdrawiam Wojtek
        • aaa9941 Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 17:44
          Myślisz jesteś mądrzejszy niż inni? Z tego co wiem to chyba każdy
          Polak, Niemiec, Ruski, Włoch i inny daje tipy wiec jaki musi być ten
          tip zeby wyróżnił cie spośród innych dających tipy i zapewnił godny
          wypoczynek, bez stresu, w pokoju bez widoku syfu za oknem, dajacym
          gwarancje, ze będziesz miał miejsce na plaży.
          • jadokama Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 19:44
            aaa9941 napisała:

> Myślisz jesteś mądrzejszy niż inni? Z tego co wiem to chyba każdy
            > Polak, Niemiec, Ruski, Włoch i inny daje tipy wiec jaki musi być ten
            > tip zeby wyróżnił cie spośród innych dających tipy i zapewnił godny
            > wypoczynek, bez stresu, w pokoju bez widoku syfu za oknem, dajacym
            > gwarancje, ze będziesz miał miejsce na plaży.

Już w poprzednim wątku pisałem Ci żeby nie brać niczego do głowy.:o)
            A w tym już rzucasz inwektywy i to akurat w stronę doświadczonego człowieka.Bez
            urazy ale nigdy nie dałem żadnej łapówy za pokój i nigdy nie rozczarowałem się
            nim.Za sprzątanie to inna bajka to według mnie jest akurat baksz.Nie chcesz nie
            dawaj i zapewniam Cię że dyskomfortu z tego powodu mieć raczej nie będziesz, no
            chyba że będziesz przy tym nieuprzejmy tak jak teraz wobec przedmówcy.
        • arkac123 Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 18:21
          Jest dokładnie tak, jak napisał Wojtek;).
          Oprócz tego nie zaszkodzi uśmiech, chwila rozmowy, i w każdym hotelu czujemy się komfortowo.

Co do jednego z postów powyżej: tipy przy braku kultury nic nie pomogą.
          • aaa9941 Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 18.05.08, 09:11
            Ta wypowiedź była wcześniejsza niż załozyłąm wątek o bakszyszu,
            szczerze powiedziawszy zainspirowała mnie do załozenia oddzielnego
            wątku. Jak przeczytałam słowa: "jestem traktowany z dużą atencją
            jako gość bo daję
            tipy od początku , do konca pobytu w hotelu , poczynając od
            recepcji , przez kelnerów , barmanów , koncząc na pokojowym i
            bagażawym ." Cóż wiem, ze brzmi niegrzecznie- ale takie emocje we
            mnie wywyołała. Dodam jeszcze jedno: kojarzy mi sie normalnie z
            pewnym posłem ( mam złoty łańcuch i 10 aut).
            • wojtek37k Re aaa9941 18.05.08, 19:45
              Napiwki daję się we wszystkich hotelach na wakacjach , jest to
              normalna forma uczynienia sobie wakacji bezproblemowymi , chyba zbyt
              często nie jeździsz na wakacje poza Polskę jeśli o tym nie wiesz ,
              jesli pije w barze , to normalnym jest , że od czasu do czasu tipuję
              barmana , jeśli jadam w restauracji to obsługuje mnie kelner jemu
              też należy się tip za serwis . Dla wyjaśnienia Ci jeszcze napiszę ,
              że tip 1$ lub 1 Eu w kraju takim jak Hiszpania , Francja to przez
              pokojówkę jest niezauważany , w tych krajach zarabia sie więcej niż
              w Polsce i trzeba dać wyższe tipy . Nie ma przymusu dawania tipa ,
              nie chcesz nie dawaj , ja daję i bedę dawał , w takim kraju jak
              Egipt przy pobycie 7 dni/2 osoby na tipy wydaje 60-70 zł/30-35$ -
              majątek co ?
              • wojtek37k Re aaa9941 18.05.08, 20:00
                Ty jeszcze na dodatek mylisz dwa pojecią , podzielenie się własnym
                bogactwem z biedniejszym od siebie , co w kraju arabskim nazywane
                jest bakszyszem i normalnym tipem za serwis hotelowo-kelnerski ,
                który normalny klient daje na całym swiecie , także tej części
                arabskiej . Jeśli tego nie wiesz to dobrze , bo im więcej osób tego
                nie wie , tym lepiej dla mnie , przy zostawianiu drobnych kwot w
                hotelu , dedę mógł liczyć na jeszcze lepszy serwis , pokój , szerszy
                uśmiech obsługi .

Pozdrawiam Wojtek
              • bentrask Re: Re aaa9941 18.05.08, 20:00
                Kochani, to takie troszkę tworzenie zagadnienia z niczego. Od zawsze wiadomo, że w kulturze arabskiej bakszysz jest nieodłącznie powiązany z życiem. A że częścią życia jesteśmy my - jadąc tam - nie sposób odseparować się od tego zwyczaju. Ja bardzo chętnie daję napiwki i nie jest to żadna rozrzutność z mojej strony. Przecież tych 50$ wydane na tipy na dwutygodniowym pobycie, to naprawdę znikomy wydatek dla nas, a dość sporo dla tych, którzy je otrzymują. Pamiętajmy, że w hotelach pracuje mnóstwo ludzi z południa Egiptu - nierzadko pieniądze zarabiane przez sprzątaczy, kelnerów, czy innych ludzi z obsługi stanowią lwią część budżetu rodzin. Znam ludzi, którzy przyjechali do Hrg z Asuanu. W hotelu zarabia jako elektryk około 150LE miesięcznie, na drugiej zmianie jako sprzedawca w sklepie dorabia około 200LE. I za to teoretycznie ma utrzymać 5-osobową rodzinę. Może i można, ale nawet przy tamtejszych cenach średnia na głowę nie wypada imponująco. Więc czasem nawet ja daję parę funciaków, czy dolara tym, którzy niejako nie mają z turystami bezpośredniego kontaktu - ogrodnikom, elektrykom, czy zwykłym sprzątaczom. I nie uważam, bym ich rozpieszczała - po prostu tak robię i uważam, że robię dobrze.
                pozdrawiam wszystkich
                Benia
                • faliszewice Re: Re aaa9941 18.05.08, 20:49
                  Do Bentrask :Jestem zaskoczony tym co piszesz ,electryk w Egipcie zarabia 150
                  funtów miesiecznie.Jestem electrykiem w Kanadzie i na rączkę bez nadgodzin
                  miesiecznie $2500.- + samochód i benzyna na koszt pracodawcy.Jestem tylko w
                  serwisie do domu klienta.Zapomniałem dodać że napiwki bywają ale nie
                  czesto.Pozdrawiam ludzi po fachu i wspułczucie dla tych w Egipcie.
                  • loslanz Re: Re aaa9941 19.05.08, 09:43
                    wojtek37k masz rację, (bakszysz jest tam czymś normalnym)
                    chodziło mi o wrażenia z pobytu w różnych hotelach,
                    temat zszedł na bakszysz a mi chodzilo o coś innego,

MICHCIUU: ... pytamy jesli nas coś interesuje, nie musimy mieć
                    kompleksów
                    jeśli nie wiesz nic na dany temat to nie pisz, bo twój komentarz
                    jest zbędny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka