loslanz 17.05.08, 11:39 ktory hotel w sharm nie zwraca uwagi na narodowosc gosci i traktuje ich na rowni z anglikami niemcami czy wlochami? do ktorego hotelu jezdzi duzo polakow przez co moze nie odczuwaja innosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michciuu Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 12:31 jakieś kompleksy chyba masz... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 13:24 W żadnym hotelu nie traktowano mnie gorzej , z tego powodu , że jestem Polakiem , jestem traktowany z dużą atencją jako gość bo daję tipy od początku , do konca pobytu w hotelu , poczynając od recepcji , przez kelnerów , barmanów , koncząc na pokojowym i bagażawym . Niewielkie sumy , ale regularność jest bardzo ważna . W Egipcie byłem już 6 razy , nigdy nawet niezareklamowałem pokoju w recepcji , dająć tipa w ciemno , zawsze dostawałem pokój w doskonałym stanie i dobrze zlokalizowany na terenie hotelu . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
aaa9941 Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 17:44 Myślisz jesteś mądrzejszy niż inni? Z tego co wiem to chyba każdy Polak, Niemiec, Ruski, Włoch i inny daje tipy wiec jaki musi być ten tip zeby wyróżnił cie spośród innych dających tipy i zapewnił godny wypoczynek, bez stresu, w pokoju bez widoku syfu za oknem, dajacym gwarancje, ze będziesz miał miejsce na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
jadokama Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 19:44 aaa9941 napisała: > Myślisz jesteś mądrzejszy niż inni? Z tego co wiem to chyba każdy > Polak, Niemiec, Ruski, Włoch i inny daje tipy wiec jaki musi być ten > tip zeby wyróżnił cie spośród innych dających tipy i zapewnił godny > wypoczynek, bez stresu, w pokoju bez widoku syfu za oknem, dajacym > gwarancje, ze będziesz miał miejsce na plaży. Już w poprzednim wątku pisałem Ci żeby nie brać niczego do głowy.:o) A w tym już rzucasz inwektywy i to akurat w stronę doświadczonego człowieka.Bez urazy ale nigdy nie dałem żadnej łapówy za pokój i nigdy nie rozczarowałem się nim.Za sprzątanie to inna bajka to według mnie jest akurat baksz.Nie chcesz nie dawaj i zapewniam Cię że dyskomfortu z tego powodu mieć raczej nie będziesz, no chyba że będziesz przy tym nieuprzejmy tak jak teraz wobec przedmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
arkac123 Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 17.05.08, 18:21 Jest dokładnie tak, jak napisał Wojtek;). Oprócz tego nie zaszkodzi uśmiech, chwila rozmowy, i w każdym hotelu czujemy się komfortowo. Co do jednego z postów powyżej: tipy przy braku kultury nic nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa9941 Re: który hotel w Sharm nie zwraca uwagi na narod 18.05.08, 09:11 Ta wypowiedź była wcześniejsza niż załozyłąm wątek o bakszyszu, szczerze powiedziawszy zainspirowała mnie do załozenia oddzielnego wątku. Jak przeczytałam słowa: "jestem traktowany z dużą atencją jako gość bo daję tipy od początku , do konca pobytu w hotelu , poczynając od recepcji , przez kelnerów , barmanów , koncząc na pokojowym i bagażawym ." Cóż wiem, ze brzmi niegrzecznie- ale takie emocje we mnie wywyołała. Dodam jeszcze jedno: kojarzy mi sie normalnie z pewnym posłem ( mam złoty łańcuch i 10 aut). Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re aaa9941 18.05.08, 19:45 Napiwki daję się we wszystkich hotelach na wakacjach , jest to normalna forma uczynienia sobie wakacji bezproblemowymi , chyba zbyt często nie jeździsz na wakacje poza Polskę jeśli o tym nie wiesz , jesli pije w barze , to normalnym jest , że od czasu do czasu tipuję barmana , jeśli jadam w restauracji to obsługuje mnie kelner jemu też należy się tip za serwis . Dla wyjaśnienia Ci jeszcze napiszę , że tip 1$ lub 1 Eu w kraju takim jak Hiszpania , Francja to przez pokojówkę jest niezauważany , w tych krajach zarabia sie więcej niż w Polsce i trzeba dać wyższe tipy . Nie ma przymusu dawania tipa , nie chcesz nie dawaj , ja daję i bedę dawał , w takim kraju jak Egipt przy pobycie 7 dni/2 osoby na tipy wydaje 60-70 zł/30-35$ - majątek co ? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re aaa9941 18.05.08, 20:00 Ty jeszcze na dodatek mylisz dwa pojecią , podzielenie się własnym bogactwem z biedniejszym od siebie , co w kraju arabskim nazywane jest bakszyszem i normalnym tipem za serwis hotelowo-kelnerski , który normalny klient daje na całym swiecie , także tej części arabskiej . Jeśli tego nie wiesz to dobrze , bo im więcej osób tego nie wie , tym lepiej dla mnie , przy zostawianiu drobnych kwot w hotelu , dedę mógł liczyć na jeszcze lepszy serwis , pokój , szerszy uśmiech obsługi . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
bentrask Re: Re aaa9941 18.05.08, 20:00 Kochani, to takie troszkę tworzenie zagadnienia z niczego. Od zawsze wiadomo, że w kulturze arabskiej bakszysz jest nieodłącznie powiązany z życiem. A że częścią życia jesteśmy my - jadąc tam - nie sposób odseparować się od tego zwyczaju. Ja bardzo chętnie daję napiwki i nie jest to żadna rozrzutność z mojej strony. Przecież tych 50$ wydane na tipy na dwutygodniowym pobycie, to naprawdę znikomy wydatek dla nas, a dość sporo dla tych, którzy je otrzymują. Pamiętajmy, że w hotelach pracuje mnóstwo ludzi z południa Egiptu - nierzadko pieniądze zarabiane przez sprzątaczy, kelnerów, czy innych ludzi z obsługi stanowią lwią część budżetu rodzin. Znam ludzi, którzy przyjechali do Hrg z Asuanu. W hotelu zarabia jako elektryk około 150LE miesięcznie, na drugiej zmianie jako sprzedawca w sklepie dorabia około 200LE. I za to teoretycznie ma utrzymać 5-osobową rodzinę. Może i można, ale nawet przy tamtejszych cenach średnia na głowę nie wypada imponująco. Więc czasem nawet ja daję parę funciaków, czy dolara tym, którzy niejako nie mają z turystami bezpośredniego kontaktu - ogrodnikom, elektrykom, czy zwykłym sprzątaczom. I nie uważam, bym ich rozpieszczała - po prostu tak robię i uważam, że robię dobrze. pozdrawiam wszystkich Benia Odpowiedz Link Zgłoś
faliszewice Re: Re aaa9941 18.05.08, 20:49 Do Bentrask :Jestem zaskoczony tym co piszesz ,electryk w Egipcie zarabia 150 funtów miesiecznie.Jestem electrykiem w Kanadzie i na rączkę bez nadgodzin miesiecznie $2500.- + samochód i benzyna na koszt pracodawcy.Jestem tylko w serwisie do domu klienta.Zapomniałem dodać że napiwki bywają ale nie czesto.Pozdrawiam ludzi po fachu i wspułczucie dla tych w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
loslanz Re: Re aaa9941 19.05.08, 09:43 wojtek37k masz rację, (bakszysz jest tam czymś normalnym) chodziło mi o wrażenia z pobytu w różnych hotelach, temat zszedł na bakszysz a mi chodzilo o coś innego, MICHCIUU: ... pytamy jesli nas coś interesuje, nie musimy mieć kompleksów jeśli nie wiesz nic na dany temat to nie pisz, bo twój komentarz jest zbędny Odpowiedz Link Zgłoś