ona775 16.06.08, 07:05 Czy ktoś nurkował w soczewkach kontaktowych? w ogóle czy można? bo informowano mnie, ze nie moża a moja koleżanka nurkowała ponoć, jak to jest? chodzi o nurkowanie do 10 metrów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nietoperekeb Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 07:48 Witam :) Oczywiście że można nurkować w soczewkach, sama jestem tego przykładem, bo ponieważ mam wadę -7 bez szkieł nawet jakby delfin ode mnie 3 metry przepłynął to bym nie zauważyła co to było :)) Jedyny problem może wystąpić podczas ściągania mokrej maski, gdy słona woda dostanie się do oczu ale wystarczy mieć wtedy z sobą płyn do soczewek żeby je przemyć :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 08:08 Dziekuję za odpowiedź, moja koleżanka tez nurkuje a lekarz mi powiedział że nie moge poniewaz pod wodą jest inne ciśnienie i nie mogę.Ja mam tez spora wadę więc tego delfina też bym nie widziała hehe, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 09:48 Można. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 10:00 Wg mnie bezsensowne jest nurkować w soczewkach, woda może wpłynąć do maski nie tylko przy ściąganiu ale też w pod wodą , lepiej kupić sobie maskę ze szkłami korygującymi, kosz ok 120 zł za szkło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 10:01 Dzięki, pocieszyliście mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 14:22 No ja jestem okularnikiem , nurkuję ze szkłami kontaktowymi , maską ze szkłami korygujacymi , nie ma to specjalnego znaczenia . Co do lekarza co sie o ciśnieniu wypowiadał , ja na wrak schodziłem na 47m , nurkując w szkłach kontaktowych , nie wiem co z nimi może mieć wspólnego ciśnienie , a było tam prawie 6 atm. Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 14:53 Dzięki za odpowiedzi :) zanurkuje jednak w soczewkach ... dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mamami5 Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 16.06.08, 22:24 ja nurkowałam-2 razy i snurkowałam bardzo dużo razy w soczewach, musisz mieć tylko ze sobą na statku pojemniczek i płyn, w razie gdyby morska woda sie dostała do oczu. Ja tez jestem kret. 4 lata temu jak pierwszy raz snurkowałam to na początku bez soczewek, jak poznałam róznice to juz zawsze w soczewach, tylko trochę ostrożności i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 17.06.08, 07:08 Dziękuje jeszcze raz za wypowiedzi. Nie ma to jak wypowiedzi osób, które wiedzą co znaczy "krecik " hehe ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sinaiscuba Re: nurkowanie w soczewkach kontaktowych-można? 17.06.08, 16:00 Oczywiscie, ze mozna nurkowac ze szkalmi kontaktowymi. Jednakze zwroc uwage, iz np. podczas kursu OWD (czy Scuba Diver), przed wykonaniem cwieczenia polejgajacym na zalaniu, czy zdjeciu maski pod woda i jej oproznieniu, zaleca sie zdjecie szkiel kontaktowych. Jesli uwazasz, ze pod woda nie zdarzy Ci sie zalanie maski lub jej utrata (np. peknie pasek, ktos kopnie pletwa Twoja maske), to nurkuj ze szklami. Gdyby tylko mozna bylo wszystko przewidziec, to pewnie kurs nurkowania bylby duuuuuzo krotszy. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja15 do sinaiscuba 17.06.08, 18:16 Wiem , że nurkujesz wiec pewnie masz doswiadczenie w tym temacie.. jak byś doradził osobie, która własnie nosi sie z zamiarem zrobienia kursu OWD i ma spora wadę wzroku.. Czy wstawiać do maski szkła korekcyjne i w niej robic ćwiczenia czy zdejmować kontakty na czas takich cwiczeń i dać sobie spokój? Czy wogóle sa jakies zalecenia/przepisy mówiace o tym jak osoby z wada wzroku maja sie zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka szkla jednorazowe 17.06.08, 20:43 Wynaleziono cos takiego jak szkla jednorazowe. Tak czy siak po dniu noszenia laduja w koszu.. Mozna sobie na wyjazd kupic paczke (30 szt od 60 PLN) i nurkowac w jednorazowkach bez stresu ze wyplyna.. Ja tak robilam :) Nie wyplynely bo woda do maski sie nie wlala. Na cwiczenia (nie wiem jak dokladnie wygladaja) tez mozna to zastosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
sinaiscuba Re: szkla jednorazowe 17.06.08, 20:49 anuulka, cwieczenia zalewania maski i jej zdejmowania wygladaja tak iz woda wlewa sie do maski. Malo tego, po zdjeciu maski nalezy pod woda otworzyc oczy (muisz miec pod woda jako taka orientacje w terenie w razie sytuacji awaryjnej, a taka jest utrata maski). Poza tym, wyplyniecie szkla to jeszcze pol biedy, gorzej kiedy nastapi jego przesuniecie na wewnetrzna czesc galki ocznej. Odpowiedz Link Zgłoś
sinaiscuba Re: do sinaiscuba 17.06.08, 20:44 Zafunduj sobie maske ze szklami korekcyjnymi. Wiem, ze to spory wydatek, ale uwazam, ze jesli planujesz nurkowanie, a do tego jeszcze na pewno dojdzie snorkeling, to zdecydowanie warto. Bez wzgledu, gdzie bedziesz nurkowac, taka maska bedzie jak zloto. Poza tym na kursie OWD nie trzeba bedzie specjalnie przerywac sesji cwiczen confound water lub open water, po to bys zdjela szkla. Np w czasie jednej sesji masz nie tylko cwiczenie zalewania i zdejmowania maski pod woda, ale takze szereg innych umiejetnosci, ktore warto abys dobrze widziala (czyli potrzebujesz szkla, nie naigrywam sie). Wtedy i Ty masz problem i instruktor (szczegolnie jesli wada jest spora), gdyz czesc sesji musisz miec dobra widocznosc, ale rowniez nie mozesz miec szkiel. Oczywiscie mozna dopasowac kurs do Twoich potrzeb, ale po pierwsze bedzie to mozliwe na kursie indywidualnym (sporo drozszym), po drugie i tak predzej czy pozniej dojdziesz do wniosku by zakupic maske ze szklami korekcyjnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja15 Re: do sinaiscuba 17.06.08, 20:54 Dzieki scuba.. snorkuje zawziecie juz od kilku lat a i intro też mam za sobą.. teraz przyszedł czas na zrobienie kursu.. wiem od osób, które robiły OWD ( bylismy na jednym statku) jak wielkim problemem jest wykonanie cwiczenia, które tak ładnie i fachowo opisałeś czyli zdjęcie maski pod wodą, następnie pływanie bez niej i potem założenie maski i opróznienie z niej wody... dlatego własnie martwiłam sie jak to będzie mając soczewki na oczach... Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 strach 18.06.08, 07:28 No to niexle wystraszyliście mnie :) Ja nigdy nie nurkowałam, chciałam pierwszy raz spróbować a tu dowiaduje się o jakims kursie i zalewaniu maski - masakra, nie wiem czy dam radę. Koleżanka mi mówiła, że wystarczy że ktos umie trochę pływac i może po krótkim ćwiczeniu nurkować a ja się teraz dowaiduje o tym wszystkim, Aha, a maske ze szkłami korekcyjnymi robia normalnie w optyku? Mam spora wadę i bez soczewek naprawde nic nie będe widziała, może faktycznie soczewki jednorazowe to super pomysł, rozumiem, że musze ten fakt zgłosić instruktorowi? aha, czy jest jeden instruktor na jedną osobę?i czy jest szansa że bedzie to Polak? Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja15 Re: strach 18.06.08, 08:40 Mozesz sobie zrobić INTRO czyli taki wstęp do nurkowania. Płyniesz wtedy z jednym instruktorem, który reguluje całą aparaturę a ty sie o nic nie martwisz tylko podziwiasz rafki;) Wówczas nie musisz wykonywać żadnych ćwiczeń;)! W Sharm sa bazy gdzie pracuja polscy instruktorzy więc nie ma problemu, jest tez polska baza Nautica, która polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: strach 18.06.08, 11:12 Napisz jaką masz wadę wzroku ? Ja mam -3,5 i -4,0 . Nie panikój zawczasu , to ćwiczenie nie jest trudne , możesz mieć tylko pewne opory psychiczne aby je wykonać , ale to nie jest coś co powinno cię powstrzymać przed kursem . Staraj się je wykonać spokojnie i przy bardzo aktywnej asekuracji za strony instruktora . Rzeczywiście jest to jedyne ćwiczenie , które raczej powinno wykonywać się bez szkieł kontaktowych , podreślam , że jedyne . Maskę ze szkłami korekcyjnymi załatwia się w centrach nurkowych , a nie u optyka , jeśli mieszkasz w Warszawie to mogę służyc pomocą w kontaktach . Dość porządna maska firmy Aquspeed + szkła korekcyjne do niej , to wydatek rzędu 320-360 zł , ja taką mam już 3 lata i mogę napisać z całą pewnością , że jest dobra . Dodatkowo mam maski bez szkieł korekcyjnych , zakładam do nich soczewki kontaktowe jednorazowe i jest super , maska czasem mi się zalewa , na krótką chwilę przymykam oczy , przedmuchuję maskę i już . Niestwarzaj sobie żadnych problemów psychicznych związanych z nurkowaniem i wadą wzroku . My okularnicy też nurkujemy , w bardzo bezpieczny i komfortowy sposób , korzystamy z uroków tego sportu bez żadnych ograniczeń . Nie słuchaj kogoś kto pisze , że to coś strasznego , a sam wady wzroku nie ma . Wybierz sobie w Egipcie dobre centrum nurkowe z polskim instruktorem i śmigaj pod wodę . Na to , że bedziesz robiła kurs sam na sam z instruktorem , nie licz specjalnie , tak się może zdarzyć , ale nie jest to normą . Norma to 2-3 kursantów na instruktora pod wodą , nieraz innych kursantów nie bedzie , więc ćwiczenia pod wodą będziesz mogła robić sam na sam , oczywiście zawsze wchodzi w grę opcja dopłaty , ale nie przesadzajmy , nauczysz się nurkować także w grupie , moim zdaniem to nawet pomaga , a nie przeszkadza . Wymagaj za to , aby intro było przeprowadzane 1+1 . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 Re: strach 18.06.08, 11:26 niestety nie jestem z W-wy, tylko z Kalisza, mam wadę sporą bo -4 i -6,5 na drugie oko. Nie jestem raczej panikarą i psychicznie dam radę ( tak myslę ) :) tylko zeby instruktor mnie rozumiał musi być Polakiem hehe. Te cwiczenia są bezposrednio przed nurkowaniem? a będę miała czas np na zmiane soczewek? a grupy sa zazwyczaj duże? Ja bede w Hurghadzie, Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: strach 18.06.08, 11:49 Te ćwiczenia , w normalny sposób najpierw robi się na basenie , a później na wodach otwartych w czasie nurkowania i jest to jedno z ćwiczeń do wykonania . Dobrze że jedziesz do Hrg tam są lepsze warunki do nauki nurkowania w wodach otwartych niż w Shh , natomiast same rafy mniej spektakularne . Wrzuć w googla "Hurghada nurkowanie" wyskoczą namiary na bazy nurkowe z polską obsługą , przy wyborze nie kieruj się tylko ceną , bo dokonasz złego wyboru , zadawaj pytania : czy baza robi wykłady , czy robią zajęcia na basenie , czy tylko na morzu . Wybierz tych ktorzy oferują wszystko tzn wykłady , basen i morze , oraz mają stały adres bazy nurkowej , a nie są wolnymi strzelcami , pływającymi z kim popadnie . Więcej Ci nie napiszę , bo tak szczerze to jestem zwolennikiem szkolenia w Polsce , a nie w Egipcie i sam nigdy żadnego stopnia nurkowego nie zrobiłem poza Polską , specjalizację tak , stopnia nie . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 Re: strach 18.06.08, 15:37 dziękuje za cenne informacje, na pewno wykorzystam je :) ostatnio słyszałam o jakims przypadku dostania się instruktora i turysty pod śruby i to w egipcie, masakra. Aha, jeszcze jedno , robiłes zdjęcia pod wodą? mozna zabrac swój aparat? czy za zdjęcia się dodatkowo płaci jesli wykonuje je np instruktor? jak to jest? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamami5 Re: strach 18.06.08, 16:21 sorki, ze się wtrące, ja nurkowąłam INTRO w Hurghadzie,z polska baza nurkowa, 2-krotne zejscie z instruktorem-Egipcjaninem, zalanie głowy i stroju wodą morską jeszcze na statku-taki chrzest za pierwszym razem, powiedziałam ze mam "lensy" i zeby nie po oczach lali i było oki!powodzenia!ja mam problem z uszami i cisnieniem i pewnie nie bede robiła kursu, ale sądzę, ze intro zejde jeszcze sbie ajk bede nastepnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: strach 18.06.08, 17:02 Tak wypadek tragedia , instruktor i uczestniczka kursu , z niezrozumiałych przyczyn , podczas wykonywania ćwiczeń z kursu OWD w zatoce Shark`s Bey (jedyne rozsądne miejsce na tego typu ćwiczenia w Sharm) popłyneli do pomostu przy którym stały przycumowane łodzie , przepłyneli pod pomostem , jedna z łodzi zaczeła odpływać od pomostu i niestety stała się tragedia , jedyną osobą odpowiedzialną za ten wypadek jest instruktor który prowadził szkolenie , nie wolno mu było razem z kursantką w ogóle podpływać do tego pomostu . Czego jednak nie można przekładać na wszystkich polskich instruktorów , uważam że ich poziom wyszkolenia jest bardzo wysoki . Co do zdjęć , swój aparat możesz zabrać i nawet w czasie kursu , po wykonanych ćwiczeniach , kiedy w towarzystwie instruktora bedziesz pływała gdzieś przy rafie , możesz cykać do woli , jeśli ma Ci je robić instruktor na dodatek własnym aparatem , może chcieć pieniążków . Może to tak nie wygląda , wiekszość myśli , że taki instruktor to ma wieczne wakacje , ale Oni naprawdę ciężko pracują . Ja po safari nurkowym wracam zmęczony , ostatnio 21 nurkowań w 5 dni , a oni takie moje safari , to mają kurczę prawie codziennie , do tego dochodzi często stres odpowiedzialności za kogoś . Zdajesz sobie napewno sprawę , że nie każdy klient jest przyjemny . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
ona775 Re: strach 19.06.08, 07:49 Dziękuję panie Wojtku za wszelkie informacje :) , poszperałam także troszke w necie i znalazłam duzo zdjęc i informacji na temat pierwszego nurkowania. Przyczytałam, że jest jeden instruktor na jednego kursanta i że może on ciagle prowadzić za ręke, czyli jak dla mnie bomba :) Dziekuję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś