Dodaj do ulubionych

Sankt-Petersburg

14.07.06, 12:14
Witam, wybieram się do Sankt-Petersburgu..proszę o podpowiedź, czy gdzie-
kolwiek, oprócz jak na granicy są sprawdzane wizy?
Poza tym, moze ktos orientuje sie w aktualnych cenach na rzeczy podstawowe -
wyżywienie, transport?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Re: Sankt-Petersburg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:25
      czesc
      byłem w Spetersburgu kilka razy - ostatnio rok temu. Ogólnie - w Rosji musisz
      musisz miec registrację ((meldunek) nie wiem gdzie bedziesz mieszkać - jak w
      hotelu to Ci załatwi to automatycznie - jak u znajomych to musisz za to
      zapłacić (rok temu meldunek kosztował 1000 rubli a 1 $=30rubli - czyli dosyc
      drogo) Bez meldunku mozesz w Rosji byc tylko trzy dni - potem kłopoty zwłaszcza
      na granicy!
      Noclegi u "babuszek" na dworcach kolejowych zaczynaja sie od 30$. Ceny
      żywności - normalne - bez rewelacji. Ermitaż wstęp bezpłatny, Podróze do
      Peterhofa i Carskiego Sioła- albo pociagiem za kilka rubli albo zoorganizowana
      wycieczką ktorych jest masa za duuzo duzo wiecej.
      Ale mimo wszystko warto. Petersburg jest cudny!!!!!!!!!!!!mam nadzieję ze uda
      mi sie go po raz kolejny zobaczyc juz za 2 tyg. Pozd.
    • aga.zyta Re: Sankt-Petersburg 15.07.06, 09:31
      Byłam w SPB 2 tygodnie temu. Wizy są sprawdzane na granicy później raczej nie,
      chociaż zawsze może się zdarzyc, że wylegitymuje cie milicja (sprawdzają
      głównie ludzi o kaukaskim typie, często przy wyjściu z metra ). Mnie nigdy nikt
      nie sprawdzał ani w tym roku ani 2 lata temu.
      Ceny żywności podobne jak u nas, metro przejazd jednorazowy 12 rubli, autobusy
      podobnie (chociaż na lotnisko z metra Moskvskaya do Pulkovo 2 -aut. nr 13 -
      15rubli). Wstep do muzeów dużo droższy dla obcokrajowców - dobrze jeśli masz
      znajomych Rosjan ktorzy ci kupią bilet ewent. wyliczoną cenę i sie nie odzywasz
      (akcent zdradza nawet jeśli znasz rosyjski). Do Ermitażu dla obcokrajowców
      wstęp bezpłatny ale tylko dla studentów i uczniów sad
      Miłego pobytu!
      • Gość: helmi Re: Sankt-Petersburg IP: 217.153.216.* 21.07.06, 14:57
        Z tymi problemami z kupowianiem biletow po rosyjskich cenach to bym sie nie
        zgodzil. Rok temu bylem z bratem w carskiej stolicy i w stolicy Kraju Rad i
        wystarczylo, ze mowilo sie bez zadnych grzecznosci z mina bez wyrazu (Rosjanie
        rzadko sie usmiechaja)"DWA" a, jako ze brzmi to prawie tak jak po polsku, to
        przy odrobinie wprawy nie odroznia. Udawalo sie w 70% przypadkow, serio! Potem
        to sie nawet wycwanilismy i prosilismy o "dwa studenczieskie" i tylko raz gdy
        sprawdzili legitymacje to sie okazalo, ze my inostrance... Ale tak zawsze
        dzialalo. Wiec w takich sytuacjach radze schowac angielski do kieszeni i
        kupowac "ze znizka"... smile))
    • Gość: fantasy1 Re: Sankt-Petersburg IP: *.chello.pl 16.07.06, 16:37
      Dzieki za informacje! już za 2 tygodnie będę w S-P.... miasto moich marzeń!
      Pozdrawiam
      • vitalie Re: Sankt-Petersburg 18.07.06, 12:19
        Oj kurcze ale wam zazdroszcze,też chcę tam jechać,jednak na razie nie mam
        kasy.Naczytałam się Dostojewskiego i teraz marzę o chłonięciu atmosfery
        S.Petersburga smile
    • albalonga Re: Sankt-Petersburg 29.08.06, 22:41
      chyba do Petersburga smile) Paszport w kazdej chwili moze ci sprawdzac policja, wiec dopiluj registarcji, bo jak tego miec nie bedziesz to wolalabym nie byc w twojej skorze. A grzywna na granicy w piety by ci poszla na lata.
      Petersburg to miasto z europejskimi cenami. sad((
    • makuffka Re: Sankt-Petersburg 12.10.06, 10:01
      O paszport proszą także przy wymienianiu waluty w bankach.
      • silic Re: Sankt-Petersburg 31.10.06, 00:57
        W kantorach także, ale nie zawsze. No i nie zawsze wymienią każdy banknot (
        miałem problemy z jedną 100 dolarówką i jedną 20 )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka