fantasy1 14.07.06, 12:14 Witam, wybieram się do Sankt-Petersburgu..proszę o podpowiedź, czy gdzie- kolwiek, oprócz jak na granicy są sprawdzane wizy? Poza tym, moze ktos orientuje sie w aktualnych cenach na rzeczy podstawowe - wyżywienie, transport? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek Re: Sankt-Petersburg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:25 czesc byłem w Spetersburgu kilka razy - ostatnio rok temu. Ogólnie - w Rosji musisz musisz miec registrację ((meldunek) nie wiem gdzie bedziesz mieszkać - jak w hotelu to Ci załatwi to automatycznie - jak u znajomych to musisz za to zapłacić (rok temu meldunek kosztował 1000 rubli a 1 $=30rubli - czyli dosyc drogo) Bez meldunku mozesz w Rosji byc tylko trzy dni - potem kłopoty zwłaszcza na granicy! Noclegi u "babuszek" na dworcach kolejowych zaczynaja sie od 30$. Ceny żywności - normalne - bez rewelacji. Ermitaż wstęp bezpłatny, Podróze do Peterhofa i Carskiego Sioła- albo pociagiem za kilka rubli albo zoorganizowana wycieczką ktorych jest masa za duuzo duzo wiecej. Ale mimo wszystko warto. Petersburg jest cudny!!!!!!!!!!!!mam nadzieję ze uda mi sie go po raz kolejny zobaczyc juz za 2 tyg. Pozd. Odpowiedz Link
aga.zyta Re: Sankt-Petersburg 15.07.06, 09:31 Byłam w SPB 2 tygodnie temu. Wizy są sprawdzane na granicy później raczej nie, chociaż zawsze może się zdarzyc, że wylegitymuje cie milicja (sprawdzają głównie ludzi o kaukaskim typie, często przy wyjściu z metra ). Mnie nigdy nikt nie sprawdzał ani w tym roku ani 2 lata temu. Ceny żywności podobne jak u nas, metro przejazd jednorazowy 12 rubli, autobusy podobnie (chociaż na lotnisko z metra Moskvskaya do Pulkovo 2 -aut. nr 13 - 15rubli). Wstep do muzeów dużo droższy dla obcokrajowców - dobrze jeśli masz znajomych Rosjan ktorzy ci kupią bilet ewent. wyliczoną cenę i sie nie odzywasz (akcent zdradza nawet jeśli znasz rosyjski). Do Ermitażu dla obcokrajowców wstęp bezpłatny ale tylko dla studentów i uczniów Miłego pobytu! Odpowiedz Link
Gość: helmi Re: Sankt-Petersburg IP: 217.153.216.* 21.07.06, 14:57 Z tymi problemami z kupowianiem biletow po rosyjskich cenach to bym sie nie zgodzil. Rok temu bylem z bratem w carskiej stolicy i w stolicy Kraju Rad i wystarczylo, ze mowilo sie bez zadnych grzecznosci z mina bez wyrazu (Rosjanie rzadko sie usmiechaja)"DWA" a, jako ze brzmi to prawie tak jak po polsku, to przy odrobinie wprawy nie odroznia. Udawalo sie w 70% przypadkow, serio! Potem to sie nawet wycwanilismy i prosilismy o "dwa studenczieskie" i tylko raz gdy sprawdzili legitymacje to sie okazalo, ze my inostrance... Ale tak zawsze dzialalo. Wiec w takich sytuacjach radze schowac angielski do kieszeni i kupowac "ze znizka"... )) Odpowiedz Link
Gość: fantasy1 Re: Sankt-Petersburg IP: *.chello.pl 16.07.06, 16:37 Dzieki za informacje! już za 2 tygodnie będę w S-P.... miasto moich marzeń! Pozdrawiam Odpowiedz Link
vitalie Re: Sankt-Petersburg 18.07.06, 12:19 Oj kurcze ale wam zazdroszcze,też chcę tam jechać,jednak na razie nie mam kasy.Naczytałam się Dostojewskiego i teraz marzę o chłonięciu atmosfery S.Petersburga Odpowiedz Link
albalonga Re: Sankt-Petersburg 29.08.06, 22:41 chyba do Petersburga ) Paszport w kazdej chwili moze ci sprawdzac policja, wiec dopiluj registarcji, bo jak tego miec nie bedziesz to wolalabym nie byc w twojej skorze. A grzywna na granicy w piety by ci poszla na lata. Petersburg to miasto z europejskimi cenami. (( Odpowiedz Link
makuffka Re: Sankt-Petersburg 12.10.06, 10:01 O paszport proszą także przy wymienianiu waluty w bankach. Odpowiedz Link
silic Re: Sankt-Petersburg 31.10.06, 00:57 W kantorach także, ale nie zawsze. No i nie zawsze wymienią każdy banknot ( miałem problemy z jedną 100 dolarówką i jedną 20 ) Odpowiedz Link