Dodaj do ulubionych

Przepocone marynatki

IP: 194.181.156.* 16 lat temu
Witam,

mam taki problem, że moje marynarki od garnituru śmierdzą potem pod pachami.

Sytuacja wygląda tak, że muszę pracować ubrany w garnitur (łącznie z marynarką) i często poza biurem czy autem, więc nie ma klimatyzacji. Przy 30 stopniach, choćbym używał najlepszych kosmetyków, nie uniknę potu. Marynarki czyszczę chemicznie i niestety po przyniesieniu z pralni, wszystkie zabrudzenia znikają, ale zostaje zapach potu, który strasznie przeszkadza.

Pytanie, jak się pozbyć tego zapachu? Czytałem o sposobach z mydłem, octem itd., ale czy to nie zniszczy marynarki? Przecież na garniturach zalecają pranie wyłącznie chemicznie, więc chyba woda, mydło ocet itd. odpada..

Z góry dziękuję za rady.

P.s. Nie piszcie, żebym używał lepszych kosmetyków, bo używam naprawdę dobrych, a poza tym, to nie rozwiąże problemu, stąd też moje pytanie, jak usunąć zapach, który już istnieje.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Przepocone marynatki 16 lat temu
      Kliknelam po wlosku: wczesniej szukalam po polsku, ale nic nie wyskoczylo.
      Podobno dziala amoniak.
      it.wikihow.com/Togliere-l%27odore-di-sudore-dagli-abiti
      Tylko nie wiem, czy w przypadku marynarek to mozna zastosowac. Trzeba namoczyc w
      wodzie ze srodkiem pioracym plus 1 zakretka amoniaku.
      • nothing.at.all Re: Przepocone marynatki 16 lat temu
        Amoniak działa to prawda. Na przepocone koszulki czasami stosuję.
        Moczę w wodzie z rozpuszczonym amoniakiem. Ale nie wiem czy garnitur
        tak mozna potraktować.
        • linn_linn Re: Przepocone marynatki 16 lat temu
          No wlasnie raczej nie. Mysle, ze trzeba zadzialac od strony aptecznej: podobno
          sa jakies magiczne srodki.
    • Gość: anni Re: Przepocone marynatki IP: *.net.autocom.pl 16 lat temu
      Mam podobny problem z żakietami. Pralnia chemiczna nie odświeży ich
      tak jak normalne pranie. Może takie płyny by zadziałały?
      www.ceneo.pl/2042759
      Znalazłam też taką poradę
      Rękawy marynarek i żakietów powinny być podszyte specjalnymi
      potnikami, które są wykonane z materiału dobrze wchłaniającego pot.
      Można je kupić w pasmanterii. Wymienia się je co kilka dni. Można je
      wyprać lub wymienić na nowe. To łatwe, bo zazwyczaj są mocowane na
      rzepy.
    • Gość: kasia Re: Przepocone marynatki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16 lat temu
      ja bym zmieniła pralnię, bo jeśli oddaję do wyprania, to ma być czyste, a nie
      odświeżone:( jeśli z pralni wracają przepocone, to pralnia nie wykonuje
      należycie swoich usług:(
      Pierzesz w pralni sieciowej?
      • nothing.at.all Re: Przepocone marynatki 16 lat temu
        Ale po odebraniu z pralni one są ok, pachną. Ale po pierwszym
        założeniu już nie.
        • Gość: kasia Re: Przepocone marynatki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16 lat temu
          autor wątku pisał
          "Marynarki czyszczę chemicznie i niestety po przyniesieniu z pralni, wszystkie
          zabrudzenia znikają, ale zostaje zapach potu, który strasznie przeszkadza."

i do tego się odniosłam pisząc o zmianie pralni.

jeśli po pierwszym założeniu twoje marynarki są przepocone, to polecam
          antyperspiranty:)
          • Gość: lolo Re: Przepocone marynatki IP: *.ip.netia.com.pl 15 lat temu
            antyperspiranty są rakotwórcze, nie polecam, szczególnie te z aluminium (glinem) i jego związkami.
    • Gość: EDEK Re: Przepocone marynatki IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 16 lat temu
      po powrocie do domu powies na wieszaku i zostawiaj na noc na
      balkonie lub w przewiewnych miejscach ,znajdziesz psikadla przeciw
      roznym brzydkim zapachom ,byly takie nawet w lidlu ,napewno beda
      tez w duzych oszolomach ,musisz szukac wszedzie bo takie istnieja
    • Gość: Rachela Re: Przepocone marynatki IP: *.aster.pl 16 lat temu
      przepocone marynatki... jakie to słodziutkie :) a marynatki to z czego? grzybki,
      ogóreczki? :)
    • Gość: S Re: Przepocone marynatki IP: *.kopernik.silesianet.pl 16 lat temu
      W pełni Cię rozumiem, mam taki sam problem z 3 bluzkami, chyba są jakieś sztuczne czy coś, jak się w nich spociłam to już się ciągle pocę i brzydko pachnę od razu po założeniu z prania, nawet jeśli po praniu są czyste i pachnące, nie wiem od czego to zależy, dodam, że w innych ciuchach też się pocę tak samo ale nie śmierdzi nic po prostu człowiek się spoci i tyle ( używam antyperspirantu wiec czuć wtedy tylko jego zapach) a przy tych kilku bluzkach ( nawet mam dwie takie koszulki niby bawełniane) nie pomaga antypierdzirant, poprostu cuchnie jak nie wiem, może powinnam przebadać hormony czy ktoś cos poradzi.
    • Gość: aaaa Re: Przepocone marynatki IP: *.ssp.dialog.net.pl 16 lat temu
      Antyperspirant z apteki a nie drogerii.
      Etaxil /antidral ,jeślii to nie działa trzeba pójśc do lekarza.

Nie wiem dlaczego pralnia nie likwiduje zapachu,tym bardziej albo zmienic marynarki na naturalne tkaniny albo posc sie przebadać.

W pasmanterii mozna kupic takie "naklejki"/wkladki pod pachy ,ktore sie wyrzuca po uzyciu ,one wchłaniaja pot a nie ciuch.
      aaa.
    • Gość: fiu fiu Re: Przepocone marynatki IP: *.147.210.240.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16 lat temu
      kup sobie etiaxil. to takie coś co eliminuje pocenie. I działa. używam z powodzeniem od lat.
    • Gość: stefan Wro Re: Przepocone marynatki IP: *.play-internet.pl 9 lat temu
      Jeśli garnitur jest z wełny 100% lub zbliżony do 100% , mydło w płynie+ ciepła woda+ prysznic = usunięcie zapachu. Ja wchodzę z marynarką pod prysznic namaczam od wewnętrznej strony, mydło, szorowanie w rękach, sprawdzam od zewnętrznej strony, jeŚli ok, wieszam na wieszaku spłukuję od wewnątrz i zewnątrz ciepła wodą, wyciskam nadmiar wody pozostawiam do obcieknięcia na noc, rano jeśli marynarka wilgotna, wieszam na balkonie (oczywiście miesiące letnie).
      Ręcznie czyszczę w ten sposób garnitury od 2 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka