Dodaj do ulubionych

Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe?

19.09.08, 14:55
Neko sie upiera, ze to jest pogardliwe.. takie, mniej wiecej, jak
fagas w stosunku do faceta..
Obserwuj wątek
    • avital84 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 14:56
      Dla mnie jak ktoś się zwraca do mnie niewiasto to oznacza, że nie traktuje mnie
      poważnie. Na szczęście mi się to nie zdarza. ;D
    • shine69 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 14:58
      nie jest pogardliwe. Ale, jako że to wyraźny archaizm, jest pretensjonalne. Albo
      humorystyczne, zależnie od interpretacji.
      • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 14:59
        no właśnie
    • dzikoozka Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 14:58
      Niewiasta? Nie, raczej takie poblazliwo lekceważace.
      Bardziej obraźliwe jest: panienko!
      • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:00
        dzikoozka napisała:

> Niewiasta? Nie, raczej takie poblazliwo lekceważace.

a czy to nie to samo?
        • dzikoozka Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:02
          pogarda to bardziej negatywne odczucie imo
          pogardliwe jest: szmata, dziwka, łajza, obszczymurek, menel itp.
          • kontik_71 i fagas :P nt 19.09.08, 15:03

• znowuwzyciuminiewyszlo Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 14:59
      dla mnie nie jest. co w nim pogardliwego? ze staropolskie?
    • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 14:59
      oj daj już spokój kontik. tak jak ktoś w dzisiejszych czasach nazywa
      mnie niewiasta i się w ten sposób do mnie zwraca (CHODZI O FORMALNE
      SYTUACJE :W PRACY,NA STUDIACH,CZY NA KURSIE PRAWA JAZDY0) to
      deprecjonuje "troszeczkę" moją wartość.
      • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:00
        nie chodź do kościoła:)
        • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:01
          nie chodzę
          • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:03
            a chcrciny wesela komunie sluby?
            a jeszcze pogrzeby?
        • avital84 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:03
          W Kościele nikt tak się do nikogo nie zwraca. :)
          • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:05
            ksiądz tak mówi:)
      • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:02
        ja sie nie pytam o sytuacji tylko o samo slowo.. Przeciez w
        zaleznosci od sytuacji, wolacz KOBIETO tez moze byc pogardliwy, co
        nie czyni takim tego slowa jako takiego :P
        • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:03
          kontik nie udawaj głupiego
          • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:04
            NIe udaje.. :P
    • milleniusz Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 14:59

> Neko sie upiera, ze to jest pogardliwe.. takie, mniej wiecej, jak
      > fagas w stosunku do faceta..

Ciekawe jakie jest pochodzenie tego słowa, zaraz zresztą spróbuję sprawdzić. O,
      za Wikipedią:

"Niewiasta w języku staropolskim wyraz ten początkowo oznaczał kobietę dorosłą
      ale niezamężną (nieznającą męża). Z czasem pojęciem tym nazywano kobiety o
      najniższym statusie w rodzinie (synowa lub szwagierka). Z czasem doprowadziło to
      do zatarcia różnic semantycznych pomiędzy niewiastą a białogłową."

Może Neko woli być białogłową. :D

PS. Coś ostatnio masz płodne dni. :)
    • cytrynka_ltd Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:05
      staroświeckie.
      Ale, ja jestem może nie z tej epoki? ;))
      Zresztą obrazić może nas ktoś, jeśli my tego chcemy. Tak to odbierzemy.
      • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:07
        tak? a w pracy , na studiach czy na kursie jakimś?
        • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:09
          Ktos sie tak do Ciebie odezwal w wymienionych przez Ciebie
          sytuacjach?
          • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:09
            owszem
            • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:13
              zareagowalas jakos? jestem pewny, ze w tej sytuacji to nawet imie
              moze zabrzmiec pogardliwie...
              • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:25
                ? nie bo określał tak ogólnie kursantki. nie chciałam robić cyrku...
                • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:26
                  I teraz sie wyladowujesz na biednym Kontiku :(
                  • nekomimimode czemu odwracasz wszystko? 19.09.08, 15:28
                    przeciez to ty zrobiłeś z tego przedstawienie.
                    • kontik_71 Re: czemu odwracasz wszystko? 19.09.08, 15:29
                      ja tylko zadalem pytanie.. poddalem pod ocene ogolu :P
        • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:10
          jedynie na kursie na motorniczego:)))))
    • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:10
      Samo w sobie być może i nie jest, ale zazwyczaj występuje w jakimś kontekście.
      Bywa, że zwykłe słowa, specyficznie użyte, nabierają innego znaczenia,
      zabarwienia, którego same w sobie nie mają.
      • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:15
        jak na przykłąd jan i siedzenie?
        • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:18
          :D
          Na przykład "kobiety", "mężczyźni".
          Ale już w kontekście "jeździsz jak kobieta" jest inaczej, prawda?
          • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:22
            ale jeździsz jak kobieta na mężczyżnie to jeszcze inaczej:)
            • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:24
              Owszem, ale nie pomyślałam o tym, może jestem chora ;)
              • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:31
                na co?
                • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:35
                  Najeźdźca :DDD
                  • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:37
                    oprawczyni:)
                    • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:41
                      Ale nie germańska!
                      • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:45
                        udowodnij:)
                        • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:50
                          Adin, dwa, tri...
                          • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:55
                            udarienie CIe zdradziło:)
                            • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:57
                              Co to jest udarienie, bo nie jestem pewna?
                              • 3.14-czy-klak Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:01
                                uderzenie:)

albo akcent?:)
    • stedo Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:21
      Samo słowo nie jest obrażliwe, nie jest wulgaryzmem. Ale bywa używane w
      sytuacjach gdy się chce kobietę z lekka zlekceważyć, skrytykować za to
      szczególnie że czegoś nie wie. Bo słowo "niewiasta" jest wywodzone od niewiedzy.
      • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:26
        bardzo specyficzna "niewiedza"

"Niewiasta w języku staropolskim wyraz ten początkowo oznaczał
        kobietę dorosłą
        ale niezamężną (nieznającą męża). Z czasem pojęciem tym nazywano
        kobiety o
        najniższym statusie w rodzinie (synowa lub szwagierka). Z czasem
        doprowadziło to
        do zatarcia różnic semantycznych pomiędzy niewiastą a białogłową."
      • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:29
        no i koniec tematu :)
        • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:30
          Nie koniec bo stedo zrobila maly blad w pochodzeniu slowa :P
          • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:31
            dobra ja konczę. pa
          • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:35
            Staropolskie wiest, wiast to wieść w znaczeniu wiadomość, wiedza, mądrość.
            Sprawdź sobie :)
            • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:37
              Nieznajaca mezczyzny.. to tez pewna niewiedza, ale nie ogolna :P
              • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:41
                W etymologii tego słowa nie ma nic o mężczyźnie, a o wiedzy, owszem, jest.
                Nieznająca mężczyzny to późniejsza interpretacja. Narosła niejako i Ty akurat
                tej się chcesz trzymać :)
                • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:43
                  No wiesz.. swego czasu uwazano, ze dobra kobieta to glupia kobieta..
                  Takie czasy tez byly :P

A czegos sie trzeba trzymac aby nie upasc :)
                  • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:45
                    Były czasy, w których uważano kobietę za wcielenie zła. Te mi się podobały!
                    Bój się ;)))
                    • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:46
                      TE czasy nsdal trwaja.. nadal miewacie okresy a jak ogolnie wiadomo,
                      okres jest kara za kuszenie nas na pokuszenie :P
                      • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:48
                        Mój drogi, gdybyśmy miały dostawać karę za wszystko, co sobie z Wami - bez
                        Waszej wiedzy - poczynamy, krew by nas zalewała na ament w piątym roku życia :P
                        • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:50
                          dokładnie jak w japońskich kreskówkach :)
                  • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:46
                    no właśnie i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. cieszę się ,że sam
                    siebie uświadomiłeś :)
              • stedo Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:49
                Kontik, nie udawaj mało rozgarniętego;). Na początku tylko chodziło o taką co
                nie znała męża, a potem o taką co niewiele miała do gadania w rodzinie. Więc
                pojęcie ewoluowało.I potem nabrało znaczenia od słowa ogólnie "wiedza".I teraz
                ma pejoratywne znaczenie i jest używane w sytuacjach gdy chce się powiedzieć że
                kobieta nie zna się na rzeczy.
                • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:07
                  Stedus... jakos przeciez musze cos robic aby zycie na forumie nie
                  zamarlo :P
                  Mozesz to potraktowac jako poswiecenie sie z mojej strony :)
    • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:30

W moim odczuciu nie jest pogardliwe. Pogardliwe jest określenie na kobietę
      'dupa', nawet poniżające jest ono.
      • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:38

Trochę nie po polsku mi wyszło, ale da się zrozumieć.
        Pogardliwie to od pogardy?..
        • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:47
          nie no , od podgardla ;P
    • vandikia Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:57
      w zestawieniu: przynies mi piwo niewiasto - jest pogardliwe
      w zestawieniu: pieknei wygladasz dzis niewiasto - nie jest
      • funny_game Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 15:58
        Czyli kontekst!
        A Kontik chce bez kontekstu coś, co już padło w kontekście.
        • vandikia Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:04
          no kontekst kontekst
          bez kontekstu to normalne określenie wg mnie
          • kontik_71 Uwielbiam Vankidie :) nt 19.09.08, 16:08

• kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:08

> A Kontik chce bez kontekstu coś, co już padło w kontekście.

Dla mnie w kontekście kursu prawa jazdy, w pracy - nie jest pogardliwe. Co
          innego w banku czy urzędzie - bo to zwyczajne spoufalanie się by było, którego
          nie znoszę. W takich instytucjach wymagam formy 'pani'. :-)
          • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:13
            A panienko? :)
            • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:28

Zniosę to. :-)
              Zwłaszcza, jeśli jest to wypowiadane przez starszego pana i z uśmiechem. :-)
              • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:29

A starszy pan to taki koło 60. :-)
                • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:33
                  Kurcze a juz mialem nadzieje ,ze powiesz 37.. :P
                  • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:39

Chciałbyś, żebym myślała, że jesteś starszym panem? :-P
                    • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:41
                      Czego sie nie robi aby zdobyc niewiaste :P
                      • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:49

Możesz do mnie tak mówić nawet nie będąc starszym panem. :-)
                        • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:51
                          :)
          • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:52
            > Dla mnie w kontekście kursu prawa jazdy, w pracy - nie jest
            pogardliwe.

bardzo dziwne podejście
            • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:00

Ale mogę myśleć inaczej od Ciebie?
              Czy na tym forum nie ma na to miejsca?
              • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:09
                tak ale możesz też wysłuchać co ja o tym sądzę,
                może pogardliwe to złe słowo ale pobłażliwe napewno i jeśli
                oficcjalnie ktoś się tak do ciebie zwraca to jest to ustawienie cię
                w pewnej (niższej) pozycji wobec tej osoby i innych
                • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:11
                  Ale jesli nie zareagowalas na to to de facto zgodzilas sie na taka
                  forme..
                  • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:18
                    no właśnie. niestety
                    • kontik_71 Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:20
                      I co masz zamiar z tym zrobic?
                • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:13

> tak ale możesz też wysłuchać co ja o tym sądzę,

Uff.

> może pogardliwe to złe słowo ale pobłażliwe napewno i jeśli
                  > oficcjalnie ktoś się tak do ciebie zwraca to jest to ustawienie cię
                  > w pewnej (niższej) pozycji wobec tej osoby i innych

Wysłuchałam.
                  Po prostu ja się zwykle mało przejmuje takimi detalami. Muszę mieć zły dzień,
                  żeby coś takiego w ogóle zanotować w pamięci. :-)
                  • nekomimimode Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:18
                    to nie są detale. te "detale" składaja się na całokształt pozycji
                    kobiety w społeczeństwie
                    • kitek_maly Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 17:47

Tak, tak, taaaak. Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Dziękuję, dzięki
                      Tobie przestanę żyć w nieświadomości.
    • 2szarozielone Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:13
      Słowa nabierają znaczenia w kontekście. Zdarza się, ze w moich ustach słowa:
      głupek, palant, patafian, łotr ;) są określeniami jak najbardziej czułymi.

Niewiasty bym sie nie czepiała, zależy od kontekstu. A etymologia niewiele ma do
      rzeczy, bo i tak zatarła się w świadomości. Zresztą - "kobieta" była kiedys
      słowem bardzo wulgarnym.

aaaa, i jeszcze jedno. Jeśli wiem o kimś, ze ogólnie ma do mnie szacunek, to i
      za "dupę" sie nie obrażę ;). A jak wiem, jakie ma zdanie o mnie, czy o kobietach
      ogólnie - to i "kobieta", czy "dziewczyna" może mi zgrzytać...
      • lubie.blekit Re: Czy okreslenie "niewiasta" jest pogardliwe? 19.09.08, 16:32
        Tak na pierwsze odczucie, to raczej odwrotnie, gdyż "niewiasta"
        i "białogłowa" , to wyrazy trochę archaiczne z tych archaicznych
        czasów, gdy archaicznie czciło się płeć piękną, czyli niewieścią
        właśnie:) Poza tym, kiedy słyszę "niewiasta", to przed oczyma mojej
        wyobraźni jawi się pani z warkoczem z uśmiechem, anielskim i
        wdzięczną pozą:) Czy to złe skojarzenie, albo tym bardziej
        obraźliwe?:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka