Gość: Art IP: *.ipaper.com 23.03.06, 12:43 Witam, Lece na poczatku czerwca. Polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uir Re: Bahar - Fethiye Calis IP: *.chello.pl 23.03.06, 20:44 moja informacja z 2004 to ceny moga być różne Ja byłem Hotelu Harman jest bardzo OK, atmosfera sympatyczna, jedzonko - mięsa troszkę malo ale warzyw w różnych zestawach multum,smaczne i doprawione jest w czym wybierać a co ważne nie przytyje się, Położenie hotelu - wszędzie blisko, a z dala od zgiełku, aby się nie rozczarować okolicą to wokoło wszystko się dopiero buduje małe jednopiętrowe apartamenty ale nie przeszkadza bo to raczej stoi niż sie buduje. Do marketu w lewo od głownej szosy jakieś 50m (brak alkoholu) w prawo do rondka 80m sklepiki (piwo) lub w górę drogą przy hotelu ok 60m sklepik (piwo 1500 TL tj ok 1$) sympatyczny dziadek ale nic po ang. zaraz za tym sklepikiem w prawo targ w Niedzielę (taki bazarek). Trochę komarów ,nad morze po przejściu głównej drogi obok kortów mostkiem drewnianym ok 100m , super orginalna knajpa Turecka pod namiotami warto iść i zamówić fajkę turecką z np. tyt.jabłkowym + cherbatę za 6 osób wyszło ok 15$!!!, Plaża nie jest rewelacyjna ale milo bo Tu przyjerzdżaja Turcy z całymi rodzinami grilując i paląc ogniska. Polecam wyjazdy Dolmuszami do Oludeniz(ładnie jadnak to taka zagospodarowana plaża) , Saklikent (!!!), może namówią na całodzienny wyjazd nad trzy różne zatoki (super) .Dojazd z gł drogi niedaleko Hotelu i przesiadka w Fethie. z Axelem warto na 12 wysp, Dalyan(+błotko), Efez+Pamukale (80$) Ogólnie wczasy super chociaż trzeba się uzbroić w cierpliwośc co do przelotu i troszkę bałaganu na lotnisku, ( nie liczyć na sklepy przy wylocie z Dalamanu straszne ceny)Pozdrawiam i życzę udanych wakacji (Miło bo inaczej- brak Niemców oraz wielkich kompleksów hotelowych) > Dokąd można i warto dojechac dolmuszami i za ile? Do Fethie za 750 000 TL tj. ok 0,5$ (1$=1400000TL) na przystanek docelowy koło meczetu a tam do: Oludeniz w jedną stronę 2 000 000 (wjazd cały czas pod górę potem w dół) Kayakoy (opuszczone miasto przez greków i podobno jest szlak do zejścia do Oludeniz) w jedną steronę 2000000 (+ wstep na cypel 2000000) Saklikent wstep 2000000(może uda się połączyć z Tlos,Termalnymi źrółami,Yakatapark-knajpka z farmą pstrągow) ok 4000000 TL w jedną stronę Xanthos + 3 plaże Patara( wstęp 2mln) Kaputas i ??? za 7 000 000 w jedną strone ogólnie wycieczki całodniowe i warto mieć parę złotych na coś do jedzenia i picia wszystkie po prostu super tyle że jedziesz Dolmuszem > Czy można pochodzić po okolicznych górach? pewnie tak ale szlak widziałem w Kayakoy bardzo wyraźny > Co warto kupić w Turcji? Jak umiesz targować to próbuj skórę i złoto jak nie to zioła świeże na bazarku,hałwę, a reszta to sama tandeta jak u nas na bazarze > Jak wygląda plaża, wejście do morza (pod kątem dziecka), czy > bardzo zatłoczona? w Calis nic rewelacyjnego (kamienista) i szybki spadek (głębokości) w oludeniz ładniesza ale dużo ludzi, w Patara cudowna (ale daleko) Jak dojedziesz do stacji końcowej siedzą tam kierowcy Dolmuszów i łamaną ang. szukają osób na organizowane przez nich w cenach normalnego kursu wycieczki. Warto upewnić się dwa razy co oferują i za jaką cenę( niech napisze nakartce bo 12 i 20 w ich akcencie brzmi podobnie) zazwyczaj podają cenę w jedną stronę więc też się upewnij. Jeszcze jedna rzecz Dolmusz to fajna sprawa staje gdzie chcesz )nadjeżdżając pyta się światłami ;-) lub sygnałem czy chcesz wsiąść i zatrzymuje się też gdzie chcesz. Co ciekawe i nie wiem czemu? na trasie do fethie placisz od razu, na trasie do Oludeniz lub Kayakoy albo na w/w wycieczkach płacisz po wykonanej usłudze lub wysiadając. Może jest to zwiazane ze stopniem trudności trasy ponieważ te ostatnie wymagają często długiego i intensywnie obciążającego samochód podjazdu pod górę i pewnie jak by się zepsół to nie płacisz he he ale to tylko przypuszczenia. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: Bahar - Fethiye Calis 04.04.06, 21:35 Gość portalu: uir napisał(a): Generalnie w zeszłym roku było to samo. > ( nie liczyć na sklepy przy wylocie z Dalamanu straszne ceny) A mnie się super łowy udały. Kupiłam sobie mój tradycyjny zapach Hugo Deep Red w zestawie (woda perfumowana + dezodorant + żelem pod prysznic + kosmetyczka) za 150 zł czyli 3/4 tego co w Polsce sama woda. Alkohole tez były ok. > > Co warto kupić w Turcji? Polecam narzuty na łóżko - ładne i pamiątkowe, ale za małe :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Bahar - Fethiye Calis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20943&w=22231476 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szochal Re: Bahar - Fethiye Calis IP: 62.111.171.* 07.04.06, 19:15 witam Cie !!! co do Turcji i hotelu Bahar bylem tam we wrzesniu zeszlego roku bolosuper mila atmosfera hotelik przyjemny ,multum barow tylko ceny troszke szalone -hotel wyposazony w klimatyzacje ez doplat ,proponuje wziasc pokoi z wyjsciem na basen a nie na droge ;-) Odpowiedz Link Zgłoś