mario_facet 30.11.09, 19:27 Właśnie odebrałem swoje wyniki ALT - 38 U/L AST - 38 U/L Bilirubina całkowita - 1,2 mg/dl Gamma GT - 36 U/L No i mam Hcv - genotyp 1b Macie pomysł jak obniżyć bilirubinę (jakaś dieta czy coś podobnego?). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greenrachela Re: Moje wyniki 05.12.09, 10:29 Jest niewiele ponad normę. Reszta ok. Miałam podobną sytuację, miesiąc później robiłam badania już były wszystkie w normie. Chyba nad interpretujesz znaczenie tej 'nieprawidłowości'. Jak się martwisz powtórz badania. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Moje wyniki 05.12.09, 15:46 Ojciec miał ponad 2 i był kompletnie zdrowy. Nie przesadzaj,jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
mario_facet Re: Moje wyniki 05.12.09, 20:04 Wiem, że to nie tragedia, ale staram się utrzymać organizm w jako takiej formie. A akurat HCV to nie jest moje największe zmartwienie, dlatego jeśli mogę mieć jakiś wpływ na stan mojego zdrowia to wolę coś z tym robić. Przecież lepiej zapobiegać zawczasu niż później się męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
anna.libra Re: Moje wyniki 05.12.09, 23:52 Syn ma ALAT 203 iip. A na leczenie ma czekać do 2011... Odpowiedz Link Zgłoś
wi-lq Re: Moje wyniki 06.12.09, 00:20 ALAT jest ważny, ale nie musi świadczyć o poważniejsze sytuacji syna niż u takiej osoby, która ma ALAT 80. To biopsja mówi lekarzom o tym jak poważny jest stan pacjenta. I poziom stanu zapalnego oraz zwłóknień. I jeszcze kilka czynników. Poza tym nie zawsze za poziom ALATU odpowiada wyłącznie wirus, czasami na wyniki nakładają się stłuszczenie wątroby, alkohol, nadwaga, zażywane leki. Moje transaminazy przez 4 miesiące przed kuracją spadły z poziomu 120 ALAT i 110 ASPAT na 60 ALAT i norma ASPAT. Wystarczyło tylko zrezygnować z alkoholu i racjonalnie się odżywiając, zrzucić 8 kilo; bez żadnych leków. Mój kolega ma ALAT na poziomie 140 i tylko stłuszczenie proste wątroby, żadnego stanu zapalnego czy wirusa (jest właśnie po biopsji). Odpowiedz Link Zgłoś
anna.libra Re: Moje wyniki 06.12.09, 00:37 Syn kuruje się od roku Essentiale, nie pije (czasem tylko małe piwo), odżywia się aż za zdrowo-ze względu na chęć uzyskania atletycznej sylwetki. Od roku ALAT od 180 do ponad 200, ASPAT niewiele niższy.Biopsja jest dla mnie czarną magią. Włóknienia okołowrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
wi-lq Re: Moje wyniki 06.12.09, 00:54 Samo włóknienie okołowrotne niewiele mówi (może występować na kilku poziomach zaawansowania wątroby) . Jeśli miał biopsję, powinny być oznaczenia cyfrowe według jakiejś skali. Na przykład, METAVIR A1F1, gdzie METAVIR to nazwa skali A i cyferka oznacza stopień zaawansowania procesu zapalnego (skala od 0-3)i F oraz cyferka, oznaczająca stopień zwłóknienia wątroby (skala od 0 do 4). Im mniej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.libra Re: Moje wyniki 06.12.09, 01:23 Dzięki za pomoc. Wg Battsa i Ludwiga. Fibrosis 2, Steatosis 1. Mało przestrzeni wrotnych-ograniczona wartość diagnostyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
wi-lq Re: Moje wyniki 06.12.09, 12:43 Dlatego pewnie lekarze uznali, że może troszkę poczekać. Stan zapalny jast najniższy z możliwych, jeśli już jest. A poziom zwłóknień daje spory margines czasowy na wyleczenie. Najważniejsze jest to, że syn będzie w miarę szybko poddany kuracji. Chociaż pewnie i bez niej minęłoby sporo lat zanim sprawy wymknęłyby się spod kontroli. Mam nadzieję wobec tego, że nie czuje się, jakby stał nad grobem. Bo nie ma powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.libra Re: Moje wyniki 06.12.09, 13:54 On się pozornie nie przejmuje, a lekarze- jęczą, że wyniki niedobre, że bardzo źle, że Alat nie spada, lecz kolejki, terminy, refundacje, że nic się nie da przyśpieszyć, chyba żeby jakiś program... ale nie teraz, może na wiosnę. W teorii(wg lekarzy) leczenie najlepiej jakby się już zaczęło, w praktyce trzeba czekać na swoją kolejkę. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.libra Re: Moje wyniki 06.12.09, 00:43 Ach, zapomniałam napisać ,że wirusa wykryto przypadkiem. Oddał po raz pierwszy honorowo krew. Zaraz po uzyskaniu pełnoletności... Odpowiedz Link Zgłoś