bananarama-live 16.01.10, 07:32 Zeby pobrać krew do analizy HCV RNA, muszę legnąć w szpitalu na 3 dni A już. Do domu mam kilometr :-] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
51pdeta Re: Paranoja 16.01.10, 22:36 Takie są Polskie realia .Nie musisz się kłaść -możesz zrobić sam i zapłacić.Ja pierwszą terapię brałam w Sosnowcu w "Barbarze" i po skończonej terapii musieliśmy na własny koszt robić PCR-y.Ale wtedy leczono nas jeszcze na internie.Weż sobie dobrą książkę i "byle do wiosny"! Odpowiedz Link Zgłoś
mercy2 Re: Paranoja 17.01.10, 12:21 w Wawce na Wolskiej przepustka nie wchodzi w grę. Leżysz plackiem 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 a potem "wyczerpane limity"... 17.01.10, 23:10 a potem mają wyczerpane limity i nie mogą chorych ludzi leczyć powinien się "ktoś" w końcu zająć tymi kombinacjami, wyłudzaniem pieniędzy z NFZ mi robiono w ciągu ostatnich lat parokrotnie poziom wiremii, genotyp i masę innych badań, jak usg i rtg - za każdym razem podczas trzydniowej hospitalizacji koszt L4 + koszty hospitalizacji to gigantyczne straty w skali roku pomijam już zupełnie w tym miejscu moją stratę czasu! która też ma swoją wartość - bezcenną, bo czasu się nie cofnie i raz stracony jest nie do odzyskania "ktoś" ma to jednak w "d", bo w służbie zdrowia nie jest podmiotem pacjent - ale lekarz "oni" mają co robić, więc wszystko gra Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: a potem "wyczerpane limity"... 18.01.10, 00:39 Nie bym marudził ale wiele mówi się, że brakuje pieniędzy w systemie. Ja sobie mysle tak, jak by tak zwiększyc składkę na ubezpieczenie to NFZ zmieni procedurę z 3 na 5 dni i znowu będzie brakowało pieniędzy. Tak więc najpierw porządek z tym co jest a dopiero potem zwiększmy składkę. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: a potem "wyczerpane limity"... 18.01.10, 00:41 Limity na osoby będące w programie inter + ryba to coś innego niż koszty związane z pobytem w szpitalu. Nie uważam żeby było to wyłudzanie pieniędzy z NFZtu. Po prostu, takie są przepisy i to bardzo jednak trzyma szpitale i je blokuje. Przecież nie zrobią takich badań przy pobraniu krwi w poradni chorób zakaźnych, bo nikt im pieniędzy za to nie odda, a nie będą przecież płacić z własnej kieszeni, więc nie mają innego wyjścia - muszą położyć pacjenta na 3 dni do szpitala. Gdyby przepisy były inne, to sytuacja by inaczej wyglądała. Za to z tego, co słyszałam, to 3 dniowy pobyt w szpitalu przy pobraniu materiału do określenia poziomu wiremii, już nie obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 Re: a potem "wyczerpane limity"... 18.01.10, 09:52 ja piszę z pozycji osoby, która nie jest leczona chyba że za leczenie uznamy badanie co jakiś czas transmitaz, genotypu i wiremii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: a potem "wyczerpane limity"... 18.01.10, 06:02 Ja też sporo stracę - biorę urlop Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 Re: a potem "wyczerpane limity"... 18.01.10, 09:50 procedury są bezwzględnie nieekonomiczne Odpowiedz Link Zgłoś