Dodaj do ulubionych

po terapii

02.03.10, 09:29
witajcie
Od leczenia minelo 10 miesiecy,mialem ostatnio robione badanie
ilosciowe i mam wynik ponizej lini odciecia oraz aspaty 33,4 i alaty
36,33 bilirubina 0,51. Balem sie jakie bede wyniku po odstawieniu
lekow bo kolezanka ktora miala robione takie same badania miala
powrot wirusa:(. BYLA TO DLA MNIE NAJWAPANIALSZ INFORMACJA JAKA
USLYSZALEM. POZDRAWIAM WAS CIEPLO
Obserwuj wątek
    • sami16 Re: po terapii 25.03.10, 19:37
      Hej. Nie chciałam zakładac nowego wątku wiec pisze w tym.
      Odebrałam dzis wyniki morfoligii robione przed szczepienie(dla 18latków) ale nie
      o tym chciałam pytac. Leczenie zakonczyłam niepowodzeniem w sieprniu. Czyli mój
      organizm bez interferonu i rybki jest 7 miesiecy. Czyli logicznie rzecz biorąc
      wyniki morfologii powinny juz wrócic do normy. Poniżej normy mam Wbc 2,4 [norma
      od 3,8]
      Mcv Mch i mchc obnizone delikatnie. Hemoglobina 11,1[norma od 11,00]
      płytek tez nieznacznie mniej a czerwonych 4,8 [norma od3,5]

Czy one nie powninny juz wrócic do normy?? Niepokoić się czy to normalne??? Przy
      obnizeniu wbc raczej chyba nie powinnam byc szczepiona czy moge?? Wiem musze
      zapytac lekarza ale tak poprosze o opowiedzi by wiedzic czego sie spodziewac:)))
      Minusów wszystkim:))
      • izzi83 Re: po terapii 26.03.10, 00:07
        internista mi powiedzal, ze u osob, ktore przeszly terapie, wyniki morfologii
        moga byc blizej dolnych widelek normy, lub nawet byc ponizej juz na zawsze.ale
        nie ma sie czym przejmowac. nie wplywa to szczegolnie na stan zdrowia.
        co do szczepienia. mysle, ze powinnas powiedziec lekarzowi, ktory sprawdzi Twoje
        wyniki krwi,ze jestes po terapii. spojrzy inaczej na Twoja morfologie.
        • sami16 Re: po terapii 27.03.10, 11:05
          Już wiem:)) Co do szczepienia to mam zapytac mojego hepatologa aby wyraził zgode
          lb ewentualnie napisał jakies tam zaswiadczenie ze nie moge byc zaszczepiona:))
          • sami16 Re: po terapii 25.06.10, 23:23
            Wracam do tego wątku, ponieważ nie wiem gdzie indziej umieścic moje pytanie. Dzisiaj odebrałam wyniki z wiremii, usg itp. Leczenie zakonczyłam nie powodzeniem w sierpniu 2009<w zeszłe wakacje>.
            Alat 107 norma 31
            anty hbs 26,6
            afp 8,66 norma <5,5 U/ml

usg wąroba nie powiekszona o podwyższonej echogenicznosci, gruboziarnista z lekko pozaciąganym zarysem - in cirrhosim, bez zmian ogniskowych w widocznym zakresie (....) Sledziona powiekszona o wymiarach 145x62x90.

hcv-rna =1,42*10^5 IU/ml

Biopsja ze stycznia br AZ 2, WŁ 3
            Mam pytanie co sądzicie, o tych wynikach. Do lekarza pewnie pojde dopiero za jakies 2 tyg, kolejki itp a nie lubię czekać.

Z tego co sprawdziłam w necie:
            Marskość wątroby (łac. cirrhosis hepatis)
            • jan-w Re: po terapii 26.06.10, 00:26
              Akurat AFP się nie przejmuj. Niebezpieczne poziomy to tak od 400.
              Trochę się w wątrobie dzieje. Trzeba kontrolować i dopieszczać. A jak się czujesz?
              • sami16 Re: po terapii 26.06.10, 00:30
                Ja czuję się jak zawsze świetnie. Ogolnie ostatnio troche sennsa ale juz
                wakacje wiec sie wyspie:) Ale cos <zeby nie było ze panikuje> złego sie dzieje
                czy ujdzie w tłoku bardziej?
                • jan-w Re: po terapii 26.06.10, 09:53
                  Noo.. Idealnie to nie jest. Początki (?) marskości. Ale przy odpowiednim trybie
                  życia można z tym żyć dziesiątki lat. Marskości się nie cofnie (chociaż są
                  doniesienia na ten temat), ale można znacznie spowolnić lub praktycznie
                  zatrzymać jej rozwój.
                  • sami16 Re: po terapii 26.06.10, 10:46
                    odpowiednia dieta i.....?
                    • foxy90 Re: po terapii 26.06.10, 11:56
                      Terapia zakończona sukcesem, zdrowy tryb życia - ruch (w granicach rozsądku),
                      odpowiednia ilość snu, regularne, częste, ale małe posiłki.
                      No i najważniejsze: zero alkoholu.
                    • gilda28 Re: po terapii 26.06.10, 13:17
                      miałaś gastroskopię? jeśli nie to zrób koniecznie, żeby wykluczyć żylaki
                      przełyku, może też kolonoskopię.. "tam" też się mogą zrobić żylaki
                      może też badania krwi, moczu - pod kątem wykluczenia powikłań ze strony nerek i
                      płuc (dotlenienie krwi)

więcej odpoczywaj i nie trać pogody ducha :)
                      • sami16 Re: po terapii 26.06.10, 15:02
                        Nie miałam gastroskopi ani kolanoskopi. A dlaczego masz podejzenia o nerki i
                        płuca??? Odpoczywać mam zamiar całe wakacje oprócz dnia moich 18 urodzin:))
                        • gilda28 Re: po terapii 26.06.10, 15:50
                          kiedy wątroba staje się niewydolna (w miarę jej degeneracji), zaczynają
                          niedomagać procesy, na które wątroba ma wpływ
                          należą do nich m.in. natlenienie krwi i praca nerek
                          też ewentualne żylaki przełyku lub w jelicie - są efektem niewystarczającego
                          przepływu krwi przez wątrobę, co z kolei doprowadza do nadciśnienia wrotnego
                          (płynąca żyłą wrotną krew, nie może4 się "dopchać" do wątroby, zbiera się jej
                          więcej i zwiększa się ciśnienie, które rozpycha inne żyły - tworząc żylaki)
                          piszę to w telegraficznym skrócie i łopatologicznie, nie jestem lekarzem
                          w każdym razie, ciało ludzkie to jeden wielki związek przyczynowy - jednej
                          proces zależy adekwatnie on innego
                          więc jeden się zaburzy - inne też dostają po dupie
                          • sami16 Re: po terapii 26.06.10, 17:24
                            aha to rozumiem, a co do diety co jakas specjalna czy poprostu lekkostrawna?
                    • jan-w Re: po terapii 27.06.10, 21:37
                      sami16 napisała:

> odpowiednia dieta i.....?

I jakieś środki "konserwujące". To kwestia osobistych doświadczeń. Najbardziej znany i polecany w Europie i nie tylko jest ostropest plamisty. Trzeba jednak pamiętać że działa tylko jego wyciąg alkoholowy. Oczywiście pozbawiony alkoholu - ekstrakt. Czyli wszelkie leki zaczynające się na "syli...". Moim zdaniem, ze względy na wysoką zawartość wyciągu z ostropestu i znanego drugiego ziółka - karczocha, sensowne jest stosowanie preparatu Hepato protect. W aptekach jest niezbyt często spotykany, ale bez problemu do kupienia przez internet www.nokaut.pl/medycyna-konwencjonalna/hepato-protect-60-kaps.html Bywa też w sklepach ziołowych.
                      Do tego jeżeli ktoś jest zainteresowany, wielka ilość ziół chińskich i ayurwedyjskich mieszanek. Np Bhringraj, Andrographis paniculata, SST, Lukrecja. Było tym kilka wątków na forum.
    • sami16 Re: po terapii 30.06.10, 22:59
      Zastanawiam się a nie moge nigdzie znaleźć informacji tylko biopsja moze nam
      powiedziec czy ktos ma marskosc itp?
      • foxy90 Re: po terapii 01.07.10, 00:20
        Fibroscan / Fibrotest.
        • bastics Re: po terapii 19.07.10, 15:37
          sześć miesięcy od zakonczenia terapii jest minus, co za uczucie :)
          życzę wszystkim tego samego!

Ania
          • kryst-ynak Re: po terapii 20.07.10, 07:09
            Naprawdę bardzo się cieszę i szczerze gratuluję. Ja mam badanie
            kontrolne po terapi w grudniu i cień nadziei i mój minus może się
            utrzyma. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka