15.04.11, 17:25
Witam! Mam pytanie jak u was wygląda sytuacja w pracy jeśli jesteście chorzy ? Poinformowaliście swojego przełożonego czy raczej ukrywacie to z obawy przed utrata pracy? Pracuje teraz w "firmie" w której raczej powinienem być zdrowy a tak nie jest. Jednak gdy przyjmowałem się byłem zdrowy a teraz w trakcie wyszła choroba i muszę ukrywać ten fakt z obawy na problemy. Jak u was wygląda sytuacja? I czy mamy obowiązek informować kogoś w pracy o fakcie choroby?
Obserwuj wątek
    • pyszczek_83 Re: praca ... 15.04.11, 20:43
      Witaj. Ja osobiście pracuję cały czas i nikogo nie informowałem. Jak wyszło mi w 2009 r na badaniach kontrolnych do pracy że mam wzw c , lekarz medycyny pracy powiedział abym nikomu nie mówił gdyż to zostaje pomiędzy nim a mną. Nie miał przeciwwskazań abym dalej pracował, ale i także zapytał czy chcę się starac o rente. Dlatego uważam że milczenie jest złotem , tylko musisz miec zwiększoną uwagę ostrożności jeżeli masz niebezpieczna pracę. Pozdrawiam.
    • malagochna Re: praca ... 15.04.11, 23:26
      Mój mąż informował szefa, koledzy też z reszta wiedzą.
      Jak się załapał na terapię to musiał się urwać czasem z pracy, żeby pojechać do lekarza, na badania, czy parę dni leżał w szpitalu, a że ma normalnego szefa i kolegów też w porządku, no to powiedział.
    • bananarama-live Re: praca ... 16.04.11, 09:50
      Zdecydowanie odradzam informowanie kogokolwiek w pracy. WZW jest traktowane jak HIV ludzie nie mają wiedzy, a jak maja, to i tak na wszelki wypadek - odizolować. Nie masz obowiązku informowania.
      • kryst-ynak Re: praca ... 18.04.11, 07:39
        T wszystko zależy od człowieka, chociaż mozna też się pomylić. Ja o swojej chorobie i terapi powiedziałam prezesowi i najbiższym współpracowniczkom w sumie 3 osoby wiedziały i miałam ogromne wsparcie z ich strony , nie bylo problemu ze zwolnienami się wcześniej z pracy gdy się źle czułam, nie bylo problemu brania urlopu na kolejne badania a jednocześnie nie miałam taryfy ulgowej co do wykonywanej pracy, tak samo i tyle samo wymagano ode mnie co przed terapią i myslę że to bylo dobre dla mnie. Dlatego pomimo
        złego samopoczucia wolałam pracować. Ale nie masz obowiązu informowania o terapi. Znając osoby z ktorymi pracujesz trzeba zdecydowac ale zalecałabym ostrożność
        • sadman666.3 Re: praca ... 18.04.11, 08:07
          ja tez odradzam informowanie o wzw c w pracy.ludzie mysla ze to jest jak hiv.niestety jest niska swiadomosc u ludzi.gdy ja przechodzilem swoja terapie -nikt w pracy nie wiedzial o tym.a ze mam system pracy na zmiany to nawet nie musialem sie zwalniac na konsultacje.lekarz zakladowy dopuscil mnie do pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka