Dodaj do ulubionych

Nowy lek...

26.04.11, 00:04
Byc może było już cos na ten temat ale...
Czy słyszeliście o jakimś nowym leku (ponoć końcowa faza badań), który nie oddziałuje na wirusa ale chroni wątrobe przed działaniem tego gada. Robi to ponoć tak skutecznie, że wirus praktycznie nie "szkodzi"?

Jeżeli był już wątek na ten temat to proszę podajcie mi link...
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: Nowy lek... 05.05.11, 11:16
      Sorki, tak tylko sie przypominam. Odświeżam wątek/pytanie...

:-)))))))

Pozdrowionka dla wszystkich
    • kiepski476 Re: Nowy lek... 05.05.11, 14:04
      Nie śledzę tego tematu, więc znam tylko jeden podobny lek: kawę.

W numerze pisma „Hepatology” z października 2009 r. opublikowano wyniki obserwacji, którymi objęto 766 pacjentów z HCV, którzy nie odpowiedzieli na terapię interferonową i ich wątroby są marskie albo prawie marskie (bridging fibrosis or cirrhosis). Okazuje się, że ci, którzy zadeklarowali, że piją 3 lub więcej filiżanek kawy dziennie mają o 53% mniejsze ryzyko rozwoju choroby wątroby (risk of liver disease progression) niż ci, którzy kawy nie piją.
      Natomiast nie stwierdzono żadnych korelacji tego typu związanych z piciem herbaty (ani czarnej, ani zielonej).
      Autorzy zastrzegają, że obserwacje te nie powinny być uogólniane na zdrowszych pacjentów.

www.healthnewsdigest.com/news/Disease_420/Drinking_Coffee_Slows_Progression_of_Liver_Disease_in_Chronic_Hepatitis_C_Sufferers.shtml
    • malagochna Re: Nowy lek... 05.05.11, 16:42
      No właśnie o kawie już słyszałam i męża lekarka tez mówiła o tym, także kazałam mu pić, tylko że on nie przepada niestety.
      A może wiecie jaką najlepiej kawę, rozpuszczalną, czy sypaną? Bo co chwilę zmieniają opinie o tym która jest zdrowsza i mniej szkodliwa, kiedyś była mowa, że rozpuszczalna to jest ta zła, bo w niej te wszystkie szkodliwe substancje sie wypija, a niby w sypanej to zostaje w fusach. Ostatnio mowili, ze wlasnie sypana jest bardziej szkodliwa, takze sama nie wiem.
      Maz jak już to woli rozpuszczalna.
      • jan-w Re: Nowy lek... 05.05.11, 18:09
        Ale za to ryzykują inne choroby. To jak z uzdrawiającą mocą czerwonego wina...
        Lepiej zasysać ostropest, wyciągi z soi (np essentiale) i inne rzeczy które mogą pomóc, a z pewnością nie zaszkodzą.
        BTW: Jednym z powikłań chorej wątroby jest nadciśnienie, a wtedy kawa nie jest wskazana.
      • kiepski476 Re: Nowy lek... 05.05.11, 19:31
        Zdecydowanie unikać sypanej.
        Najlepsza z ekspresu ciśnieniowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka