Dodaj do ulubionych

HBS + na -

24.08.11, 20:27
Witam! Mój narzeczony ma zapalenia wątroby HBS dodatnie. Bardzo sie przejmuję tym bo nie wiem czy się nic nie stanie mi i w przyszłości naszym potomstwom. Czy można "zbić" HBS na ujemny? Bardzo prosze o odpowiedź bo juz nie wiemy co robić:(
Pozdrawiam gorąco wszystkich
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: HBS + na - 24.08.11, 20:51
      Żeby nie wklejać za dużo, tu masz podstawowe informacje o leczeniu HBV: wzw.pl/leczenie.php Nie przerażaj się. Przy zachowaniu higieny nic tobie i dziecku nie grozi. A higiena jest niezbędna także bez tego. Powinnaś się też zaszczepić: www.wzwb.pl/couldihavehep3_3.html
    • kiepski476 Re: HBS + na - 24.08.11, 21:01
      Co robić? Przede wszystkim koniecznie zaszczepić wszystkich domowników! O ile nie byli dotąd zaszczepieni. Miesiąc po ostatniej dawce szczepionki zbadać poziom przeciwciał anty-HBs, aby się upewnić, że szczepionka zadziałała. Nowo narodzone dzieci już od dawna szczepi się obowiązkowo. Szczepionka zabezpiecza przed zakażeniem.

Narzeczonego trzeba leczyć, jeśli jest już taka potrzeba. Niestety, wirusa B można zaleczyć, ale piekielnie trudno pozbyć się go całkowicie (co udaje się znakomicie w przypadku wirusa C).
      Uzyskanie niewykrywalnego poziomu DNA wirusa we krwi nie oznacza wyleczenia (inaczej niż w wypadku RNA wirusa C). Lepszym miernikiem jest poziom antygenu HBs Ag. Leczenie często wymaga długoletniego przyjmowania leku.
      Więcej o leczeniu można poczytać na witrynie:
      www.hbv.pl/leczenie.php
      W zaleceniach ekspertów, a także w rozporządzeniu Ministra Zdrowia podane są kryteria, kiedy leczenie jest konieczne (nie są zgodne!).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka