Dodaj do ulubionych

terapia Telaprevir + Boceprevir..?

22.09.11, 16:50
Właśnie dziś taką propozycję usłyszałam od swojego lekarza w Cambridge.

Brać, nie brać?... Ktoś w ogóle już brał te leki? Jak skutki uboczne?

Trzeba się z tym przespać !
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 22.09.11, 17:16
      Telaprevir (Incivo) był badany klinicznie w Polsce, więc może być znany.
      Boceprevir (Victrelis) nie był, więc nie jest znany.

Według mojej wiedzy Incivo jest nieco skuteczniejszy (różnicę widać zwłaszcza u leczonych drugi raz) i częściej pozwala skrócić terapię.
      Najpoważniejszymi uciążliwymi skutkami ubocznymi są problemy skórne, bywa że poważne, więc nie wolno ich lekceważyć.
      Natomiast Victrellis częściej powoduje silną anemię.

Więcej informacji znajdziesz w ulotkach do tych leków:
      hcv.pl/galeria/index.php?path=./nowe_leki
      (europejskie ulotki Incivo będą dostępne zapewne w przyszłym tygodniu).
      • anetafw Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 22.09.11, 17:35
        Dziękuję Kiepski.

Mam świadomośc ogólną o skutkach ubocznych, ale mi chodzi o własne doświadczenia, a tych jeszcze jak na lekarstwo, również w forach amerykańskich...

Lekarz nic nie wspominał o interferonie w pierwszych 3mcach, więc mam nadzieję, że nie będzie tak źle, bo pierwszą terapię w Polsce przechodziłam ciężko.

• kiepski476 Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 22.09.11, 17:43
          > Lekarz nic nie wspominał o interferonie w pierwszych 3mcach,

Te nowe inhibitory proteazy bierze się jako 3. lek, dodatkowy, oprócz interferonu i rybawiryny. Nie zamiast. Dodatkowo.
          Poczytaj ulotki, poczytaj. Jest tam i o dawkowaniu, i o skutkach ubocznych, i o skuteczności uzykanej w badaniach klinicznych.
        • hcvogolne Lekarz nie wspominal ... 25.04.12, 06:07
          1. kiepski476 ma racje:
          telaprevir + peginterferon + ribavirin
          A lekarzy to chyba lepiej pytac niz oczekiwac na "wspomnienie".
          Wedlug mnie, to tak jak w w szkole, trzeba byc przygotowanym
          do wizyty. A najlepiej to zapisac sobie pytania.
          2.
          "... ribavirin followed by telaprevir in combination with pegylated-interferon and ribavirin
          for 12 weeks followed by 32 weeks of pegylated-interferon and ribavirin alone. ..."
          www.drugs.com/clinical_trials/results-phase-3-realize-study-showed-telaprevir-based-therapy-significantly-improved-svr-viral-cure-11409.html3.
          en.wikipedia.org/wiki/Telaprevir
          In a randomized controlled trial (ADVANCE) of patients in whom standard treatment
          with peginterferon alfa-2a and ribavirin had failed,
          repeat treatment with the addition of telaprevir was more likely to have a sustained
          virological response (SVR) than repeat treatment with peginterferon alfa-2a and
          ribavirin alone.[4] .......
      • mordeczek Telaprevir , Boceprevir..? 30.01.12, 11:14
        Obydwa sa sprawdzone z tego co mnie wiadomo, inaczej nie bylyby dopuszczone na rynek UE.

Obydwa sa trzecim komponentem. Podaje je sie przy ponownej terapii, gdy pierwsza (Pegintron+Ribavirin) nie dala trwalego rezultatu. Czyli relaps (tzw. "powrot" wirusa).

Roznica w tych nowych polega na srodkach ubocznych. O cenowych nic nie wiem.

Jedno lekarstwo wywoluje Anemie, a drugie moze wywolac mocne wysypki i reakcje skory. A wiec do znanych meczarni z pierwszej terapii, dochodza nowe. Wybor nalezy do pacjenta, przynajmniej u nas.

Telaprevir lub Boceprevir podaje sie jako trzeci komponent od poczatku terapii, razem z Pegintronem i Ribaviryna i tylko przez 3 miesiace. Pozniej juz tylko Pegi+Riba.

Szanse na trwale wyleczenie leza dosyc wysoko bo az do 75 % !

• mordeczek Re: Telaprevir , Boceprevir..? 01.02.12, 01:08
          Dodam jeszcze ze te informacje dotycza leczenia trudnego wirusa 1b u osoby ktora przechodzila juz terapie i nie wyleczyla.
          Dla porownania, szanse na wyleczenie tylko Pegi+Riba przy wczesniejszym terapiowaniu nie leza nawet ponad 15 %...a nawet ponizej 10 %
          • kiepski476 Re: Telaprevir , Boceprevir..? 01.02.12, 10:46
            1. Nie można wszystkich chorych po nieudanej terapii wrzucać do jenego worka. Rozróżnia się trzy kategorie i w każdej z tych kategorii s'rednia skuteczność ponownego leczenia jest zupełnie inna.

2. Podanie przez ciebie procenty trochę odbiegają od uzyskanych wyników.
            Poprawne dane znajdziesz w wątku:
            forum.gazeta.pl/forum/w,690,116245899,116245899,65_procentowa_skutecznosc_reterapii.html
            oraz w charakterystyce produktu leczniczego Incivo (telaprevir), którą znajdziesz pod adresem:
            www.hcv.pl/terapia_skojarzona.php
            • mordeczek Re: Telaprevir , Boceprevir..? 01.02.12, 14:38
              Po czesci moze i masz racje, ale wszytkich przypadkow nie da sie podciagnac pod jedna statystyke. Czy chcesz teraz wszystkie po koleji analizowac? Ja wysiadam, szkoda mi na to czasu.

Na otrzymanie dany, sorry, ale mam originalne zrodla.
    • mordeczek Zaczynam na jesien. 27.01.12, 14:57
      Drugie podejscie,
      tym razem potrojna terapia.
      Na jesien, bo musze swoje zycie troche na terapie przygotowac.
      A pozniej jazda:
      przez pierwsze 3 miesiace trzy komponenty,
      a pozniej tylko Pegi+Riba....tylko., bedzie anemia. :)
      • anetafw Re: Zaczynam na jesien. 31.01.12, 10:40
        Świetnie mordeczek, więc ktoś już jest.

Ja za 2mce mam wizytę w klinice i się dowiem kiedy zacznę. Dobrze, że przepracowałam parę lat u siebie, to będę miała prawo do max 3-miesięcznego zwolnienia chorobowego w ciągu roku.

Nie ma innych ludzi, którzy podejmą tę terapię?
    • kiepski476 Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 27.01.12, 15:08
      Pod adresem:
      www.hcv.pl/terapia_skojarzona.php
      znajdziesz informacje o obydwu lekach (hcarakterystyki produktu itp.)
      Gdybym ja miał się decydować, zdecydowanie wybrałbym telaprevir (Incivo) – mimo ryzyka świądu odbytu, nie mówiąc o innych skórnych dolegliwościach.
      PS
      Rozumiem, że plus w temacie zastępuje słowo „albo”.
      • kiepski476 Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 27.01.12, 16:38
        Starość nie radość. Nie zauważyłem, że już kilka miesięcy temu odpowiedziałem na ten sam wpis.
    • jan-w Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 10.02.12, 08:56
      hcvadvocate.blogspot.com/2012/02/victrelis-boceprevir-and-ritonavir.html
      • kiepski476 Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 10.02.12, 09:57
        Telaprevir zwiększa efektywne stężenie tacrolimusu (Prograf®) we krwi 70-krotnie (słownie: siedemdziesięciokrotnie) – trońku za dużo...
        www.medscape.com/viewarticle/756033_4
        co będzie przedmiotem badań klinicznych:
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01467505
        • kiepski476 Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 10.02.12, 10:27
          PS
          W cytowanym artykule podano średnią skuteczność 2-lekowej terapii przeciwwirusowej w tym szczególnym wypadku 25-30%. Dr Tomasz Cieciura uzyskuje ponad 40%...
    • hcvogolne Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 23.04.12, 07:37
      www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1012912#t=article
      www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0908014#t=article
      www.nejm.org/doi/suppl/10.1056/NEJMoa1012912/suppl_file/nejmoa1012912_appendix.pdf
      • anetafw Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 24.04.12, 09:07
        Dziękuję za te artykuły, zwłaszcza ze skutkami ubocznymi.

Leków w Anglii jeszcze nie ma, mają być w maju ponoć. Moja następna wizyta tamże we wrześniu, więc jak już będą to z buta biorę kurację.

• hcvogolne Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 25.04.12, 04:26
          UK forum
          hepcukforum.org/phpBB2/viewtopic.php?t=10693&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=0f12773a2261e4b7b26e2206bfbd7f0f
        • hcvogolne Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 04.05.12, 08:56
          Telaprevir i Boceprevir
          Lekarz ma 20 lat doswiadczenia z HCV.
          1 osoba bierze Teleprevir, 30 osob bierze Boceprevir.
          1 osoba wyleczyla sie z Bioceprevir.
          Ostrzegaja przed Telepravir jezeli masz chorobe skory,
          na przyklad luszczyce. Jezeli beda zmiany skorne
          to kuracja z Telepravir moze byc wstrzymana.
          Jezeli poprzednia kuracja, na przyklad z
          Peginterferon alfa-2a i Ribavirin byla wstrzymana po
          3 miesiacach, to przy nowej kuracji z Boceprevir,
          moga uzyc innego srodka niz Peginterferon alfa-2a.
        • hcvogolne Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 06.05.12, 08:03
          Mozesz rowniez sprawdzic link
          forum.gazeta.pl/forum/w,690,135307082,135615106,Re_Artykuly_o_najnowszych_lekach.html
          Autor w poprzednim linku powoluje sie na inne artykuly:

Czesc 1 Wady i zalety boceprevir i telaprevir
          www.aidsbeacon.com/news/2011/04/29/new-drugs-for-hepatitis-c-part-1-boceprevir-and-telaprevir-provide-higher-cure-rates/
          Czesc 2 Skutki uboczne boceprevir i telaprevir
          www.aidsbeacon.com/news/2011/04/30/new-drugs-for-hepatitis-c-part-2-boceprevir-and-telaprevir-dosing-regimens-and-side-effects/
        • hcvogolne Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 20.07.12, 08:03
          Objawy przy Boceprevir (Victrelis Merck & Co, Inc.)

Peginterferon alfa-2b (REDIPEN Schering Corp.) - 1 zastrzyk tygodniowo
          Ulotka z Schering Corp. opisuje jak uzywac REDIPEN.
          Jezel nie jest to wystarczajaco, to mozna obejrzec
          www.youtube.com/watch?v=PvAwZlMRWPc.
          Ribavirin 2 razy 3 tabletki dziennie w odstepie 12 godzinnym

Typowe objawy jak opisane na www.prometeusze.pl/terapia_skojarzona.php:
          - zespół grypopodobny — ból głowy, gorączka, astenia (obniżenie sił witalnych
          organizmu, osłabienie) bóle stawowo-mięśniowe,
          - miejscowe odczyny zapalne (w miejscu wykonania zastrzyku),
          - brak apetytu, spadek masy ciała,
          - drażliwość, zmęczenie,
          - problemy skórne na rekach i stopach,
          - spadek ponizej minimum: neutrofil, hemoglobina, hematokryt, trombocyt.

Boceprevir (Victrelis) - 3 razy 4 tabletki na przyklad o 7, 14 i 22.
          - kaszel, mija po godzinie
          - swedzenie skory
          - metaliczny zapach z ust (pojawia sie z chwila rozpoczecia terapii z Boceprevir)

4 tygodnie Peginterferon alfa-2b + Ribavirin
          4 tygodnie Peginterferon alfa-2b + Ribavirin + Boceprevir
          Jezeli po 8 tygodniach HCV-RNA nie spadnie ponizej 100 UI/mL,
          terapia moze byc wstrzymana.
    • szpakosia Re: terapia Telaprevir + Boceprevir..? 24.04.12, 10:35
      Dlaczego martwisz się na zapas skutkami ubocznymi.Każdy organizm reaguje inaczej i nie można myśleć od razu o najgorszym,że Ci się coś będzie działo,a nawet jak już to przecież zawsze tu na forum są mądrzy z dużą wiedzą ludzie to Ci pomogą jak mogą,bo można na nich liczyć.Telaprevir,bierze się dodatkowo np. z Ryboviryną i Interferonem i tak np.2-3 tabletki ,,ryby,,i 3 Telapreviru rano i tyle samo wieczorem zawsze o jednakowej godz.Bywają dawki rozłożone na łykanie ich 2 razy dziennie i to są inne ilości leku,a do tego dochodzi raz w tygodniu zastrzyk z Interferonu-robiony samodzielnie w domu lub w gabinecie jak kto może-radzę brać jak proponują.W Polsce kuracja takim zestawem kosztuje ok.20.000 zł. miesięcznie.To mnóstwo kasy,więc mało kogo na to stać prywatnie,a do tego w naszym kraju nie wszystkie szpitale w Polsce to proponują chorym,bo po prostu nie mają tego w ofercie.Są to tzw.,,spady,,z uni jak im coś zostanie to nam łaskawie skapną.Ja też bałam się leczenia wirusa,a mój organizm zniósł to lepiej niż pani doktor się spodziewała .czasami czytając na tym forum wpisy o różnych dolegliwościach pacjentów podczas leczenia to się zastanawiałam czy ja się leczę na to samo,bo mnie nic się nie dzieje.także na zdrowy rozum to brać,nie bać się ,nie główkować co to będzie.Będzie jak będzie,a wiadomo nie od dziś,że człowiek dużo zniesie aby wyzdrowieć,Uszka do góry i leczyć się biegusiem.Ja przez te niektóre wpisy to zawaliłam dwa terminy,bo nogi mi miękły na samą myśl co mnie czeka i mam gdzieś to leczenie.A okazało się,że nie taki diabeł straszny itd...Życzę minusa na finiszu,pa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka