aktenka 11.03.12, 18:57 mama pytanie golilam wujka.i niestety skaleczylam sie zyletka w palec i potem mogla mu ewentualnie przejechac mu po skaleczonej brodzie.jaka jest mozliwosc ze sie zarazilam.prosze mi odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiepski476 Re: golenie osoby z hcv 11.03.12, 19:30 To jak to było? Krew wuja dostała się do twojego krwiobiegu czy się nie dostała? Jeśli się dostała, to do zakażenia dochodzi raz na 50 takich wypadków. Jeśli się nie dostała, to nie mogłaś się zarazić. Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka Re: golenie osoby z hcv 11.03.12, 19:36 ja wlasnie nie wiem czy sie dostala skaleczylam sie zyletka ktora go golilam, a potem chyba jeszcze dotknelam jego zranionej skory. Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka do kiepski476 12.03.12, 08:39 czy moge prosic o odpowiedz?nie wiem czy wirus mogl sie przedostac do mojego krwiobiegu.dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: do kiepski476 12.03.12, 09:56 Zakręciłem wahadałkiem i ono powiedziało mi, że nie zaraziłaś się. Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka Re: do kiepski476 12.03.12, 10:18 wiem ze nie jestes jasnowidzem ale na pewno masz wieksze doswiadczenie ode mnie.żarty nie sa mi w glowie.dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek.cz Re: do kiepski476 12.03.12, 11:06 na forum nikt cie nie zdiagnozuje , rownie dobrze mogłaś sie zarazic wcześniej , lub pożniej do zarażenia wystarczy np jedna wizyta u stomatologa !!! poprostu zrób badanie na przeciwciała hcv Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: do kiepski476 12.03.12, 11:36 Wcale nie żartuję. Nie potrafię jedynie domyślić się, czego naprawdę ci potrzeba. Pytałaś o infirmacje – dostałaś bardzo precyzyjną odpowiedź. Ale nie o to chodziło. Oczekujesz, by jakiś autorytet rozstrzygnął, czy jesteś zakażona czy nie. Próbowałem więc to rozstrzygnąć (nie ma innej metody zdiagnozowania na odległość niż wahadełko). Też źle. Podejmuję zatem trzecią i ostatnią próbę: po upływie 14 dni od ekspozycji wykonaj badania na obecność RNA wirusa HCV we krwi (tzw. jakościowe). Kosztują w zależności od laboratorrium 120-260 zł. Można je wykonać np. tu: www.rex.pl www.synevo.pl www.diag.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: do kiepski476 16.03.12, 16:50 Ja bym proponował badanie na obecność przeciwciał - koszt 25 zł Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: do kiepski476 16.03.12, 17:02 > Ja bym proponował badanie na obecność przeciwciał - koszt 25 zł ...które organizm zaczyna wytwarzać najczęściej 20-150 dni po ekspozycji, ale bywa, że jeszcze później. Owszem, można poczekać kilka miesięcy i tym sposobem zaoszczędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka Re: do kiepski476 17.03.12, 09:14 a jakie jest prawdopodobienstwo zarazenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: do kiepski476 17.03.12, 10:49 a jakie jest prawdopodobienstwo zarazenia? Przeczytaj łaskawie – ze zrozumieniem – pierwszą odpowiedź na swoje pierwsze pytanie, to się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
aktenka Re: do kiepski476 17.03.12, 13:40 dzieki za odpowiedzi wiem ze jestem nachalna ale to ze stresu.skad mi wiadziec czy krew wujka dostala sie do mojego krwiobiegu.zacielam sie jego zyletka golac go a jescze go wczesnie zacielam. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 Re: do kiepski476 17.03.12, 16:46 Prawdopodobieństwo zakażenia jest MAŁE, ale nie zerowe. Dlatego posłuchaj rady Kiepskiego, przestań się nakręcać - i PO PROSTU zbadaj się w kierunku zakażenia HCV, wykonując badania HCV RNA jakościowe. Możesz wziąć też skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu do poradni chorób zakaźnych na tzw. kontakt (z krwią osoby zakażonej) i tam najprawdopodobniej badania zostaną wykonane bezpłatnie. Ale zajmie to duuuuużo więcej czasu, niż wykonanie badań prywatnie. Poradnie chorób zakaźnych prowadzących pacjentów z HCV znajdziesz tu: www.prometeusze.pl/adresy.php Odpowiedz Link Zgłoś