Dodaj do ulubionych

Elastograf...

25.10.12, 17:56
Elastograf... USG (w tym dopler) + fibroscan + być może coś jeszcze. Dodatkowo wszystko to bardziej szczegółowo i dokładnie.

Czy coś Wam o tej ponoć nowej "piekielnej" maszynie wiadomo?
Obserwuj wątek
    • pi_tu Re: Elastograf... 25.10.12, 21:03
      clean, przeca Fibroscan to właśnie machina piekielna do elastografii wątroby... :)
    • kiepski476 Re: Elastograf... 25.10.12, 21:12
      FibroScan to marka elastografu francuskiej firmy Echosens. Elastograf mierzy sztywność wątroby, która jest bardzo mocno skorelowana z włóknieniem. Przystawka CAP pozwala mierzyć stłuszczenie wątroby (działa na zasadzie podobnej do USG, ale bez obrazowania).
      USG z efektem Dopplera to zupełnie inne urządzenie. Pozwala zmierzyć szybkość przepływu krwi w żyle wrotnej i na tej podstawie ocenić, czy wątroba jest już marska.
      Być może pytasz o jakiś kombajn do badania wątroby, który zawiera dwa w jednym (a może nawet trzy w jednym).
      • clean1 Re: Elastograf... 25.10.12, 21:38
        Hm... No właśnie to ten kombajn mi chodzi...
        Z wyglądu (dla mnie jako laika) to jak urządzenie USG z końcówka jak do USG.

Dzisiaj miałem takie badanie (na zasadzie "testowania" przez lekarzy). Z ich reakcji widziałem (słyszałem), że może nie wszystko jest idealne ale generalnie byli pod bardzo dużym wrażeniem. Lekarz, który mnie traktował tym "piekielnym" urządzeniem nic o mnie i o stanie mojej wątroby nie wiedział (śmiali się, że to taki ślepy test dla niego). Czytał jak z dokumentacji medycznej. Twierdzili, że urządzenie to, to jakaś nowość. Dużo bardziej dokładnie bada. Co ciekawe np. wynik z fibroskanu teraz wyszedł korzystniejszy dla mnie (bez jakiegoś przełomu ale...). Twierdzili, że to urządzenie jest lepsze i dokładniejsze.

Być może to jakaś nowa wersja fibroskanu, nie wiem, nie powiem, nie znam się... To tak bardziej informacyjnie piszę...

Pani doktor powiedziała mi, że to z powodzeniem zastępuje biopsję.

Tylko, że to też tylko to co ja swoim subiektywnym uchem odbierałem i przetwarzałem również subiektywnie.
        • kiepski476 Re: Elastograf... 25.10.12, 22:58
          Jakiej marki to cudo było? Pewnie wypożyczone do testowania?
          • clean1 Re: Elastograf... 25.10.12, 23:16
            Niestety przy moim samopoczuciu (tragedia) i totalnym "oszołomieniu" nie przyszło mi do głowy by na to zwrócić uwagę (na markę producenta).

Wyglądało to na testowanie.
          • kiepski476 Re: Elastograf... 17.04.14, 14:21
            Dzisiaj już wiadomo, o jakie cudo chodziło. Elastograf SWE marki Aixplorer:
            elastograf.pl/strona/elastografia/elastografia
            • Gość: melisa Re: Elastograf... IP: *.skarzysko.vectranet.pl 28.04.15, 13:34
              Kiepski, doradź proszę czy warto się wybrać na Elastografię SWE do Dębicy. Masz jakieś informacje na temat tego miejsca? Cena jest atrakcyjna w porównaniu do innych miast i mam dylemat gdzie się zapisać.
              • kiepski476 Re: Elastograf... 28.04.15, 14:25
                Nie znam żadnych opinii. Mój teść mawiał: brak informacji to dobra informacja.
                A cena jest atrakcyjna, bo lokalizacja kiepska.
                • Gość: melisa Re: Elastograf... IP: *.skarzysko.vectranet.pl 28.04.15, 14:33
                  Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że kiepska lokalizacja nie idzie w parze z jakością.
        • kiepski476 Re: Elastograf... 25.10.12, 23:59
          > Co ciekawe np. wynik z fibroskanu teraz wyszedł korzystniejszy dla mnie
          > (bez jakiegoś przełomu ale...).

Co ciekawe, mojemu synowi na innym fibroscanie, a potem w biopsji (!) też wyszedł wynik korzystniejszy niż na fibroscanie, na którym i ty byłeś badany (bez jakiegoś przełomu, ale...).
          • clean1 Re: Elastograf... 26.10.12, 09:50
            Znaczy się fajny fibroskan mamy w naszym mieście... :-)
            • kiepski476 Re: Elastograf... 26.10.12, 10:12
              Hipotezę można postawić, ale dwuelementowa próbka to za mało, by ją zweryfikować.
            • lakme01 Fibroscan, elastograf 01.11.12, 14:29
              NAJNOWSZY ELASTOGRAF O NAZWIE FIBROSCAN MA BYĆ DOSTĘPNY JESZCZE W TYM ROKU... W KRAKOWIE! DOTYCHCZAS MOŻNA BYŁO WYKONAĆ DO BADANIE W RACIBORZU, MYSŁOWICACH, WROCLAWIU I WARSZAWIE... JEST TO NIEWĄTPLIWIE NAJLEPSZY (WYGODNY) SPOSÓB OCENY STOPNIA WŁÓKNIENIA WĄTROBY.. MNIEJ STRESUJĄCY, TAŃSZY, BARDZIEJ BEZPIECZNY OD BIOPSJI.. NA ŚWIECIE JEST TO STANDARD.. ..........
          • pi_tu Re: Elastograf... 26.10.12, 10:36
            U mnie było odwrotnie - fibroscan, Górny Śląsk:) - "mocne" f2, biopsja - nawet nie f1, może to kwestia wielkości próbki:)
            • kiepski476 Re: Elastograf... 26.10.12, 16:47
              Myślę, że ten wykres:
              hcv.pl/galeria/popularnonaukowe/rezultaty_pomiarow_fibroscanem.pdf
              wiele wyjaśnia.
              • pi_tu Re: Elastograf... 26.10.12, 16:59
                Wyjaśnia:) już kiedyś go podsyłałeś.
                teoretycznie rzecz ujmując, to f2 z fibroscanu i f0 z biopsji da się pogodzić - wyjaśnić patrząc na wykresik; zastanawia mnie jedno - czy przy małym wycinku, niby reprezentatywnym, można trafić w "dobry" kawałek wątroby i wtedy wyjdzie lepszy wynik??
                • clean1 Re: Elastograf... 26.10.12, 18:02
                  No właśnie, o ile dobrze zrozumiałem to w przypadku tego "piekielnego" urządzenia, pole do badania jest znacznie większe poprzez jakieś fale poprzeczne (mówili że są też w "tradycyjnym" fibroskanie), które, w przypadku tego urządzenia, dalej, "lepiej", "dokładniej" się rozchodzą i poprzez to wynik jest dokładniejszy.
                  Jak pisałem wczesniej, to zdecydowanie moje subiektywne odczucia (i subiektywnie słyszałem). Jednak, z kilkoma wyjątkami, wszyscy byli bardzo zadowoleni z tej "piekielnej" maszyny.
    • pi_tu Re: Elastograf... 25.10.12, 22:37
      www.echosens.com/Expertise/cap.html

może to cudo?
    • gamma101 Re: Elastograf... 28.10.12, 19:37
      Jak sądzę jest to jedno z typowych urządzeń USG z opcją doppler i "przystawką" elastograficzną bazującą na tzw. elastografii statycznej. Kilku wiodących producentów aparatów USG (np. Hitachi, GE) takie opcje oferuje jako rozbudowa urządzenia podstawowego. Niemniej metody te nie są wystandaryzowane w odniesieniu do jakości fali propagacyjnej, która w tym przypadku jest wytwarzana przez bijące serce pacjenta lub tętniące w pobliżu duże naczynie. Fakt ten powoduje brak możliwości wystandaryzowania zakresu badania i precyzyjnej oceny elastyczności tkanki. W przypadku urządzenia FibroScan generatorem fali propagacyjnej jest specjalny element wbudowany w głowicę (która też jest jednocześnie modułem odbiorczym) który emituje fale o odpowiedniej częstotliwości i długości - optymalnie zaprojektowanej do analizy tkanki wątrobowej (elastografia dynamiczna) i aplikowanej praktycznie bezpośrednio do wątroby (nie licząc skóry i tkanki międzyżebrowej w miejscu przyłożenia głowicy). Na podobnej technice (zewnętrzny generator fali) bazuje elastografia MRI - intensywnie rozwijana w USA. Z tego też powodu jak dotąd jedynie elastografia dynamiczna przy użyciu urządzenia FibroScan uzyskała odpowiednią validację i rekomendację EASL jako metoda alternatywna do biopsji wątroby w ocenie włóknienia wątroby u pacjentów z HCV i HBV. Również większość protokołów badań klinicznych różnych firm farmacutycznych wskazuje z nazwy na FibroScan jako alternatywę do biopsji wątroby.
      Pozdrawiam zainteresowanych
      • lakme01 Re: Elastograf... 01.11.12, 14:30
        NAJNOWSZY ELASTOGRAF O NAZWIE FIBROSCAN MA BYĆ ... W KRAKOWIE! DOTYCHCZAS W RACIBORZU, MYSŁOWICACH, WROCLAWIU I WARSZAWIE... JEST TO NIEWĄTPLIWIE NAJLEPSZY (WYGODNY) SPOSÓB OCENY STOPNIA WŁÓKNIENIA WĄTROBY.. MNIEJ STRESUJĄCY, TAŃSZY, BARDZIEJ BEZPIECZNY OD BIOPSJI.. NA ŚWIECIE ...
        • Gość: Gość Re: Elastograf... IP: *.pl 17.04.14, 13:57
          W Gdańsku też już można wykonać FibroScan- w Przychodni Szpitala Zakaźnego.
          • kiepski476 Re: Elastograf... 17.04.14, 14:23
            Wykaz tych urządzeń w Polsce znajdziecie pod adresem:
            noweleki.hepatitisc.pl/p/przydatne-linki.html
            • carolina0s Re: Elastograf... 23.05.14, 13:20
              Elastograf SWE to ściema, ja robiłam we Wrocławiu na Wszystkich Świętych i poszłam z tym do lekarza...i co musiałam zrobić badanie Fibroscanem bo ten Elstograf nie jest brany pod uwagę przy kwalifikacji w leczeniu bo ponoć badanie jest niewiarygodne. Strata kasy....
              • kiepski476 Re: Elastograf... 23.05.14, 14:03
                Nie elastograf jest ściemą, lecz program lekowy jest bublem. Na całym świecie dopuszcza się nieinwazyjne badania wątroby. Nawet amerykańska agencja FDA dopuściła francuski FibroScan. W Polsce przez dwa lata dopuszczano badania elastograficzne. Rok temu wykreślono je z programu lekowego.
                Jednym słowem: chcesz wiedzieć, jaki jest stan twojej wątroby, a chcesz uniknąć biopsji – elastograf SWE jest zadowalający; chcesz być zakwalifikowany do leczenia przeciwwirusowego (przy genotypie 1 i 4) – musisz wykonać biopsję.

Porównywano dwa elastografy, tzn. elastograf TE – transient elastography (FibroScan) i elastograf SWE – shear wave elastography (Aixplorer) z biopsją na próbie 121 pacjentów. Dla FibroScanu parametr AUROC wyniósł 0,96, a dla Aixplorera 0,98. To niewielka różnica (parametr ten dla idealnego urządzenia wynosi 1, a dla urządzenia, które podaje wyniki całkowicie losowo, wynosi 0,5). Jeśli AUROC wynosi 0,96–0,98, to nie można twierdzić, że wyniki są niewiarygodne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka