tus15 04.03.13, 17:05 Witam Czy ktoś jest w trakcie terapii trójlekowej z boceprevirem? jeśli tak to podzielcie się swoim doświadczeniem. Interesuje mnie np. to czy skutki uboczne są większe niż przy terapii Interferon+rybawiryna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clean1 Re: boceprevir 04.03.13, 17:27 Poszukaj troszeczkę na forum, jest tego troszeczkę: Podstawa: skutkiuboczne.hcv.pl/ ...i dalej... - forum.gazeta.pl/forum/w,690,138857250,138857250,1_wsze_podejscie_inerf_ryba_telaprevir.html - forum.gazeta.pl/forum/w,690,140727139,140727139,Telaprevir_skutek_uboczny_pytanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tus15 Re: boceprevir IP: *.ennet.pl 05.03.13, 16:24 Dzięki. Szukałam ale mi chodzi o doświadczenia z boceprevirem a nie teleprevirem. Wiem, że skutki uboczne są nieco inne boceprevir-anemia, teleprevir-problemy skórne, ale jak to jest w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena1 Re: boceprevir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 11:57 Witam. W połowie grudnia rozpoczęłam terapię 3-lekową z boceprevirem. Pierwsze 4 tygodnie rybawiryna plus interferon. Przez ten okres czułam się w miarę dobrze mimo spadku parametrów krwi hemoglobina z 14 na 11,7 ,białe zmniejszyły się o połowę. Pojawiały się oczywiście bóle mięśniowe, bóle stawów, głowy, ale dało się funkcjonować prawie normalnie zarówno w domu jak i w pracy. Od 5 tygodnia został włączony boceprevir 4 kapsułki 3 razy dziennie. Już po pierwszym tygodniu brania nastąpił spadek sił, pojawiły się problemy gastryczne (biegunka, nudności), pomogło wtedy picie lnu, po kilku dniach dolegliwości gastryczne ustąpiły. W 6 tygodniu terapii hemoglobina 10,7 brak sił, wyczerpanie. Nie dałam rady pracować więc poszłam na zwolnienie. W 8 tygodniu hemoglobina 10, samopoczucie koszmarne zawroty głowy, wyczerpanie. Większość czasu spędzałam w łóżku. Pojawiła się wysypka skórna, bóle i obrzęki stawów rąk, stóp, kolan. Włączono mi Telfast i apap . W 12 tygodniu hemoglobina spadła < 10 , zmniejszono mi o 1 tab. rybawirynę. Obecnie 15 tydzień czuję się troszkę lepiej (chyba hemoglobina ciut wzrosła), ale do formy sprzed terapii to jeszcze baaardzo daleko, wysypka skórna co prawda delikatna nadal się utrzymuje .Plusem całej tej męczarni są wyniki wiremii: W 4, 6, 8, 12 tygodniu "minus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tus15 Re: boceprevir IP: *.ennet.pl 23.03.13, 19:22 Bardzo Ci dziękuję!!! Super, że tak szybko Twój organizm zareagował!:-) Ja jestem po 6 zastrzykach i drugi tydzień bocepreviru. Może w przyszłym tyg. dowiem się jak tam wiremia po 4 tyg. Cały czas pracuję ale jest coraz trudniej. Skutki uboczne mam bardzo podobne do Twoich+gorączka przez dwa dni od podania zastrzyku. Najgorsze są bóle stawów i mięśni, ostatnio także głowy no i totalny brak sił. To moja druga terapia. Pierwsza była dwulekowa (minus w 12 i 48, wirus pojawił się w 72 tyg.). Mam nadzieję, że tym razem się uda. Mówili Ci coś o skróceniu terapii do 24 tyg? Jeszcze raz bardzo dziękuję za odzew:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena1 Re: boceprevir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 10:03 Na temat skrócenia terapii nie było rozmowy. Program zakłada 28 lub 48 tygodni leczenia. Jest to moja pierwsza terapia. Moja "przygoda" z wzw c rozpoczęła się ponad rok temu, zaczęło się od obrzęków i bóli stawów rąk, później nadgarstków, barków, stóp, kolan. Oczywiście diagnostyka w kierunku chorób reumatologicznych - badania wszystkie ok, za wyjątkiem p/c ANA, ale też w niewysokim mianie 1:80, badania w kierunku boleriozy też ok, próby wątrobowe w górnych granicach normy . Kolejne badanie : p/c anty-hcv i tu wynik 656,50. Potwierdzeniem był wynik dodatni RNA wirusa hcv. I wszystko stało się jasne. Podłamało mnie to, ale trzeba było walczyć . W czerwcu biopsja wątroby, badanie genotypu i poziomu wiremii. Wyniki to: genotyp 1, grading 2, staging 1, wiremia 117. We wrześniu zrobiłam badanie IL28 (liczyłam na CC), ale niestety okazało się, że jestem heterozygotą CT. Zmniejszało to znacząco szanse wyleczenia przy terapii 2- lekowej. W listopadzie pojawiła się szansa udziału w badaniu klinicznym, no i po kwalifikacji rozpoczęłam leczenie. Trzymam kciuki za Twój minus, będzie dobrze. Gdzie się leczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tus15 Re: boceprevir IP: *.ennet.pl 27.03.13, 17:30 Leczę się w Lublinie. A Ty? Odebrałam wynik (badanie w 4 tyg.) na szczęście zmniejszenie wiremii o 2 log. Ja nie robiłam badania IL28 ale skoro się nie pozbyłam wira w pierwszej terapii to raczej obstawiam CT. Na szczęście wynik fibroskanu i biopsji ok więc czekam na wymarzony minus i sprawa hcv będzie zamknięta:-) Pozdrawiam i oczywiście życzę powodzenia! i Wesołych Świąt:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena1 Re: boceprevir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 15:40 No to leczymy się w tym samym ośrodku, ja też w Lublinie. Właśnie minął 16 tydzień mojej terapii i jak na razie wszystko wskazuje na to, że będę się leczyć 28 tygodni .Jest to pocieszające, że już "tylko" 12 tygodni, ale mam już czasami serdecznie dosyć tego zmęczenia, ogólnej niemocy i innych skutków ubocznych. Ponad tydzień temu pojawiła mi się na ciele swędząca wysypka bardzo dokuczliwa, do tego obrzęki na twarzy, czerwone plamy na policzkach. Po konsultacji dermatologicznej włączono mi leki antyhistaminowe i kremy łagodzące objawy. Dzisiaj jest już prawie ok. Okazuje się, że główne skutki uboczne bocepreviru to nie tylko anemia , ale również zmiany skórne w różnym nasileniu. Pozdrawiam i pisz jak znosisz terapię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: boceprevir IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.13, 10:55 Ja 30 minut przed zastrzykiem wypijam efferalgan i jest o niebo lepiej . Pamiętam jak było gdy do pierwszego zastrzyku nic nie wziąłem .. masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: boceprevir 29.04.13, 15:40 Bierzesz boceprevir w zastrzykach??? Byłem pewien, że to tylko i wyłącznie tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tus15 Re: boceprevir IP: *.ennet.pl 29.04.13, 17:00 Boceprevir jest w tabletkach. Pewnie w poście wyżej chodziło o interferon. A co do mnie fonkcjonuję całkiem nieźle. Najgorsze są 3 dni po podaniu interferonu. Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: boceprevir 29.04.13, 17:58 Przepraszam, zakpiłem sobie. Oczywiście, że boceprevir w tabletkach. Zdawało mi się, że watek dotyczył skutków ubocznych bocepreviru a tu ni z gruszki... zastrzyki... :-)))))))))) Co do samopoczucia po szprycy z interferonu to ja 4 godziny po szprycy łykałem ibuprommax i apap... Następnego dnia jeszcze raz ibuprommax... Jakos dało radę wytrzymać... Pierwszy raz nie łyałem niczego (by zobaczyć jak to jest)... He, he, he... szybko przekonałem się, że warto słuchać dobrych rad innych... :-)))))))) Pozdro i trzymam kciuki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena1 Re: boceprevir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.13, 12:12 Cieszę się, że w miarę dobrze znosisz terapię, czego niestety nie mogę powiedzieć o sobie. Nadal jestem na zwolnieniu, anemia mimo zmniejszenia dawki rybawiryny (kolejny trzeci miesiąc mam obniżoną dawkę) powoduje totalne zmęczenie, osłabienie. Być może dokłada się jeszcze moje niskie ciśnienie. Dodatkowo pojawiają się co jakiś czas obrzęki stawów stóp, palców rąk utrzymujące się po kilka dni. No i znów powróciła swędząca wysypka skórna. Mimo tych niedogodności walczę nadal i mam nadzieję, że za 8 tygodni zakończę terapię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tus15 Re: boceprevir IP: *.ennet.pl 07.05.13, 19:27 No to faktycznie nieciekawie:-( Najważniejsze chyba, że jak zrozumiałam interferon cały czas pełne dawki. rybawiryna zmniejszona. Z tego co wiem to głównie boceprewir powoduje taką anemię. Mi mówiła lekarka żeby łykać witaminę B6. Poza tym można chyba tran. Trzymaj się dzielnie! już mniej niż więcej!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: boceprevir 07.05.13, 20:42 No to może próbujcie domowe sposoby: pietruszka, buraczki, barszcz, sok z buraków... Ja tak robiłem przy pierwszej terapii. W sumie nie wiem czy pomogło ale... Trzymajcie się mocno, mocno! Będzie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
samjuz75 Re: boceprevir 07.05.13, 22:14 A nie lepiej załatwić sobie receptę na EPO oczywiście hepatolog tego nie przepisze bo nie mają tego w procedurze leczenia. Słyszałem że byli tacy co brali po cichu żeby nie z chodzić z leków. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: boceprevir 07.05.13, 22:03 dobry wieczor. ile czasu trwa druga terapia z boceprevir? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: boceprevir 08.05.13, 00:06 > ile czasu trwa druga terapia z boceprevir? 48 tygodni (w tym boceprevir 32 albo 44 tygodnie). Szczegóły znajdziesz w programie lekowym: noweleki.hcv.pl/2013/05/wyteskniony-nowy-program-lekowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riku Re: boceprevir IP: *.centertel.pl 08.05.13, 22:33 Nie wiem, ale poczekalbym na abbvie, lub bms oraz gilead. Najlepsze rezultaty Oglosil Mark Sulkowski w combo ukladzie daclatasvir(bms) oraz sofobuvir (gilead). Gilead juz zglosil sofosbuvir do akceptacji FDA w stanach I w europie. Dobry simeprevir Janssona tez. Pozdro , Czekaj jak mozesz. Leki beda w sprzedazy 1-2 q 2014, Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: boceprevir 08.05.13, 23:32 Spróbujmy doprecyzować. > Najlepsze rezultaty Oglosil Mark Sulkowski w combo ukladzie daclatasvir(bms) > oraz sofobuvir (gilead). Mowa o badaniach, w których wzięło udział 41 chorych uprzednio nieskutecznie leczonych interferonowymi terapiami 3-lekowymi (takimi, jakie właśnie wchodzą w Polsce). Było to wyjątkowe badanie. Wyjątkowe, bo osiągnięto 100% skuteczności, i wyjątkowe, bo Gilead już dawno ogłosił, że nie jest zainteresowany dalszą współpracą – i dzieleniem się zyskami – z Bristol-Myers Squibb. Ciągu dalszego nie będzie, bo Gilead ma swój odpowiednik daclatasviru – ledipasvir – i do tego umieścił go w jednej tabletce z sofosbuvirem. Ne będzie badań klinicznych wspomnianego combo, potrzebnych do zarejestrowania tej terapii. > Gilead juz zglosil sofosbuvir do akceptacji FDA w stanach I w europie Precyzyjnie: zgłosił dwie terapie: sofosbuvir z rybawiryną, ale tylko dla genotypu 2 i 3 (dla dwóch grup chorych: doświadczonych i niedoświadczonych) oraz dla genotypu 1 i 4 skuteczniejszy zestaw: sofosbuvir z interferonem i rybawiryną (ale wyłącznie dla niedoświadczonych, czyli uprzednio nieleczonych). Dla chorych z genotypem 1 uprzednio leczonych nieskutecznie nadal nie ma nic. I tylko te terapie za rok będą dopuszczone do obrotu (a w Polsce poczekamy jeszcze co najmniej rok na refundowanie). Skuteczniejszej terapii tabletkowej, czyli sofosbuviru z ledipasvirem można się spodziewać za 3 lata (czyli w Polsce najwcześniej za 4 lata). W podobnym terminie można się spodziewać terapii tabletkowej firmy AbbVie. Nie wszyscy dobrze wyjdą na tym czekaniu... > Dobry simeprevir Janssona tez. Chodzi o interferonową terapię 3-lekową z simeprevirem, która ma dwie zalety: lżejsze skutki uboczne niż terapie z telaprevirem czy boceprevirem oraz będzie zarejestrowana również dla genotypu 4. W Polsce należy się spodziewać za rok w aptekach, a za dwa lata w programie lekowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: boceprevir 09.10.13, 16:19 > Długo się czeka w takich kolejkach???? noweleki.hepatitisc.pl/p/gdzie-sie-leczyc.html > jak przebiega to leczenie????? noweleki.hepatitisc.pl/p/jak-sie-leczyc.html > potrzebne jest zaświadczenie od endokrynologa że mogą zrobić biopsję???? Do biopsji chyba nie. Ale do leczenia może być potrzebne zaświadczenie, że nie masz „niewyrównanej nadczynności tarczycy” (pkt 8.7) – o ile było takie podejrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbinka Re: boceprevir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.14, 12:34 zażywam od paru dni terapię broceprewir , a od miesiąca interferon i rybowirynę i muszę powiedzieć, że nie wiem jak to przeżyję na razie jest okropnie - jestem słaba, gorączka, mdleję i muszę pracować masakra. mam nadzieję, że organizm się przyzwyczai. Za dwa tyg. mam wyniki, też zobaczymy jakie będą skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadus Re: boceprevir IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 14:56 do balbinki: 5 miesiac ryba+interf, na poczatku terapii mdlalam i mialam biegunki, dopiero po analizie i przemysleniach zmienilam swoj tryb zycia (na szczescie lada moment bede na emeryturze, obecnie mam swiadczenie): niemal zero dzwigania, duze zakupy odpadaja, kiedy tylko moge to odpoczywam, spacery, wizyta u dietetyczki - choc niekiedy nadal trafiaja mi sie biegunki wtedy saszetka Smekty. W bardzo duzym stopniu musialam sie "spowolnic" - naprawde nie wyobrazam sobie naszego leczenia polaczonego z praca! dlatego bb mi zal osob ktore sa zmuszone przy leczeniu pracowac. Ale szczegolnie na poczatku leczenia nalezalo brac pod uwage zwolnienie lekarskie. Natomiast pocieszajace jest to, ze po malym przemodelowaniu swojego trybu zycia z czasem Balbinko na pewno bedzie lepiej - na pewno znajdziesz przyczyne swoich omdlen, trzymaj sie bedzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
tireza Re: boceprevir 18.09.16, 19:39 Jak to przecież nowe leki telaprewir czy boceprevir miały zastąpić interferon czy rybke. To w końcu jak jest. Nowe leki cudowne leki a szkodza tak samo jak tamte. Odpowiedz Link Zgłoś