mi-ty 02.05.13, 12:08 Dzien dobry. Czy w Polsce mozna majac ubezpeczenie zdrowotne leczyc sie bezplatnie interferonem i rybawerinem? I jakie to ma byc ubezpeczenie, jesli jest taka mozliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 12:36 Oczywiście. W Polsce wszyscy, którzy mają ubezpieczenie zdrowotne, leki przeciwwirusowe otrzymują całkowicie BEZPŁATNIE w ramach programu lekowego „B.2. Leczenie przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C (ICD-10 B 18.2)”. www.hcv.pl/terapia_skojarzona.php Jeśli jesteś zatrudniony, to twój pracodawca ma obowiązek zgłoszenia cię do ubezpieczenia zdrowotnego i opłacania go. Jeśli jesteś na utrzymaniu ubezpieczonego małżonka, to też przysługują ci takie prawa, jak ubezpieczonemu, ale małżonek (pracodawca małżonka) musi cię zgłosić do ZUS-u. Poza tym prawo do leczenia i korzystania ze świadczeń mają m.in.: • osoby bezrobotne zarejestrowane w urzędzie pracy; • osoby nieubezpieczone, które spełniają kryterium dochodowe do otrzymywania świadczeń z pomocy społecznej i otrzymały decyzję np. wójta, burmistrza. Jeśli żadna z powyższych możliwości nie wchodzi w rachubę, to można wykupić dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, które opłaci się dużo, dużo bardziej niż samodzielne finansowanie terapii przeciwwirusowej. www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443 Jest jeszcze kilkanaście innych sytuacji szczegółowych. Przykładowo podam, że jeśli student ukończy 26 lat, a nadal studiuje, to powinien zadbać, by ubezpieczenie zdrowotne płaciła za niego uczelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 12:56 dzieki za odp. Przed oparacja robilam rozne badania krwi i znaleziono mi hcv. Ale nie wiem dlaczego, ale zaplacilam 40 zl za badanie krwi na hcv. Jestem obcokrajowczynia, prowadze dzialalnosc gospodarcza i place zus 1036 zl miesiecznie. Czy nalezy mi sie bezplatne leczenie? I jak dlugo czekac na takie leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 13:08 > Przed oparacja robilam rozne badania krwi i znaleziono mi hcv. Ale nie wiem > dlaczego, ale zaplacilam 40 zl za badanie krwi na hcv. Dlaczego? Bo ponad 90% chorych nie wie o chorobie. Gdyby to badanie było bezpłatne, większość ze zdiagnozowanych domagałaby się leczenia, a na to budżetu nie stać. Pozytywny wynik tego badania nie oznacza jeszcze, że jesteś zakażona HCV. Jeśteś jedynie podejrzaną, ale jeszcze nie zapadł wyrok. Musisz wykonać badanie RNA HCV, które to rozstrzygnie (skierować na badanie RNA HCV może jedynie lekarz specjalista – hepatolog lub chorób zakaźnych, niecierpliwi mogą wykonać prywatnie za 120– 280 zł). > prowadze dzialalnosc gospodarcza i place zus 1036 zl miesiecznie. > Czy nalezy mi sie bezplatne leczenie? Oczywiście, tak. > I jak dlugo czekac na takie leczenie? We Wrocławiu średnio 2,5 roku. W Gdańsku i Zielonej Górze średnio 1,5 roku. W pozostałych miejscowościach na ogół od pół roku do roku. Na Podkarpaciu czekać nie trzeba prawie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 13:16 mieszkam w Krakowie. Terapia jest dwu czy trzy lekowa? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 13:19 Wszystko jest napisane w programie lekowym. Gdy spełnione są trzy warunki: genotyp 1 wirusa, genotyp TT interleikiny IL-28B i co najmniej 2. stopień włóknienia wątroby – wtedy przysługuje terapia 3-lekowa. W pozostałych wypadkach 2-lekowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 13:31 W Krakowie masz do wyboru 4 ośrodki (piąty, Hepatic Medical nie ma umowy z NFZ): www.hcv.pl/adresy.php#malopolskie Czas oczekiwania na leczenie – kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 13:46 Bardzo dziekuje za informacje. Czy wszystkie badania sa bezplatne w tych placowkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 13:54 Tak (z wyjątkiem Hepatic Medical). Płatne może być nieinwazyjne badanie zastępujące biopsję – FibroScan. Ale program lekowy pozwala zastąpić biopsję tym badaniem jedynie przy genotypie 3. Przy genotypie 1 wymagane jest wykonanie biopsji w szpitalu (bezpłatnie). Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 13:59 Czy moge pojsc do osrodka z listy i wykonac bezplatnie badanie RNA HCV? Jesli tak, co mammiec przy sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 14:07 Nie tak szybko. Najpierw z wynikiem badania przeciwciał anty-HCV musisz pójść do lekarza pierwszego kontaktu (rodzinnego) w swojej przychodni. Lekarz pierwszego kontaktu wypisze ci skierowanie do poradni specjalistycznej (hepatologicznej). Dopiero mając takie skierowanie, możesz się zarejestrować w wybranej poradni z listy. A potem odczekać kilka miesięcy na pierwszą wizytę, na której dostaniesz skierowanie na badanie RNA HCV :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 14:11 aha. I dopiero wtedy, kiedy przyjdzie moja kolej do lekarza hepatologa z jednego z tych osrodkow i moja diaznoza bedzie potwiedzona, bede robic dalej rozne badania na henotyp i tak dalej...I potem jeszcze trzeba czekac na kolej bezplatnego leczenia. Dobrze rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 14:22 Tak. Tutaj nie ma pośpiechu. W szczególności, program lekowy przewiduje leczenie PRZEWLEKŁEGO WZW C. Przewlekłe jest wtedy, gdy trwa co najmniej 6 miesięcy. Zatem potwierdzenie przewlekłości najczęściej wymaga odczekania tych 6 miesięcy. Zatem: • bierzesz skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu do hepatologa i rejestrujesz się w poradni hepatologicznej, • czekasz kilka miesięcy na pierwszą wizytę u hepatologa, • w poradni wykonujesz badanie RNA HCV, które potwierdza WZW C, • pół roku później wykonujesz badania potwierdzające przewlekłość zapalenia oraz badania potrzebne do kwalifikacji do leczenia przeciwwirusowego, • po zakwalifikowaniu do leczenia przeciwwirusowego czekasz w kolejce kilka miesięcy na leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 14:30 no tak, teraz rozumiem etaty postepowania. Mam jeszcze jedne ostatnie pytanie. Czy jest wazne przez jaki okres place zus? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 14:57 Nie jest ważne. Ale płać regularnie – jeśli nie starcza ci pieniędzy na cały zus, to płać przynajmniej zdrowotne (261,73 zł na konto 78...2). Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 15:29 place regularnie, ale czasami choruje ibiore chorobowy. Teraz naprzyklad jestem 10 dni na chorobowym. Czy to nie jest przeszkoda? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 15:52 Nie ma to najmniejszego znaczenia. Pamiętaj jedynie, że przepisy są rygorystyczne i zwłoka (opóźnienie) w opłaceniu składki na ubezpieczenie chorobowe powoduje natychmiastową utratę prawa do zasiłku chorobowego. Nie opłaca się spóźniać z płaceniem składek na ubezpieczenie chorobowe i zdrowotne, jeśli się choruje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ty Re: hcv 02.05.13, 16:13 Place regularnie i dlatego otrzymuje chorobowe. Jestem bardzo wdzieczna za informacje.=) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot_rosewater Re: hcv 02.05.13, 18:35 Można trochę przyspieszyć całą procedurę - zamiast skierowania do hepatologa od lekarza trzeba wziąć skierowanie na oddział zakaźny do szpitala. Zrobią kompleksowe badania (RNA i usg) i wypuszczą do domu. Po wyjściu (na podstawie wypisu) rejestrujesz się do poradni chorób zakaźnych. Po miesiącu przyjdą wyniki (oznaczenie genotypu i wiremii) z którymi trafiasz do poradni i po biopsji (jeśli będzie konieczna) trafiasz na listę oczekujących na leczenie. Tak przynajmniej było w moim przypadku (Opole) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot_rosewater Re: hcv 02.05.13, 22:09 Też jestem na początku drogi - tyle że po oznaczeniu genotypu i ilości wirusa. Za 2 tyg. czeka mnie biopsja i "wpisanie" na listę oczekujących. Lekarz twierdzi że u w moim województwie to potrwa jakieś 8-12 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: hcv 02.05.13, 22:15 NFZ informuje, że w Opolu średni czas oczekiwania wynosi 285 dni. Natomiast w Krakowie wg NFZ-etu czeka się średnio 103–159 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xhcvx Re: hcv IP: 46.235.126.* 02.05.13, 23:12 To jest bardzo dobra rada. Podpisuję się pod nią obiema rekami. Dzieki temu majac skierowanie do poradni na styczeń 2013 już poczatkiem października 2012 znalazłem się w szpitalu a terapię rozpoczałem już w listopadzie. Gdybym szedł przez poradnię, terapię zaczynałbym przy dobrych wiatrach 3-4 miesiace poźniej. Powodzenia zyczę ! Odpowiedz Link Zgłoś