Dodaj do ulubionych

przeszczep

IP: *.itime.pl 02.05.13, 13:36
Orientuję się ktoś jak wygląda kwalifikacja do przeszczepu wątroby? Mam skierowanie do Warszawy na za miesiąc jestem po nieudanej terapi genotyp 3a F4 wiek 55 lat jak po przeszczepie wygląda leczenie? Strasznie się denerwuję. Jeśli się zakwalifikuję to jak długo będę czekam na dawce :-(
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: przeszczep 02.05.13, 15:47
      Oj, nie wiem, czy tutaj zagląda ktoś po przeszczepie. Na liście dyskusyjnej Prometeuszy jest ok. 5 osób (www.hcv.pl/lista_dyskusyjna.php ).
      Kwalifikacja w twoim wypadku powinna głównie odpowiedzieć na pytanie, czy przeszczep bardziej ci pomoże czy raczej zaszkodzi. W żołnierskich słowach: czy jesteś w stanie przetrzymać tak ciężki zabieg operacyjny.
      Leczenie HCV po przeszczepie wygląda podobnie jak przed przeszczepem. Jednak często jest bardziej uciążliwe, ale za to bardziej skuteczne ze względu na radykalnie lepszy stan wątroby. Uciążliwości można zaobserwować np. w tych badaniach:
      noweleki.hcv.pl/2012/11/leczenie-inhibitorami-polimerazy-po.html
      (podobno duet sofosbuvir + daclatasvir byłby o wiele łagodniejszy i zarazem skuteczniejszy, ale to śpiewka bardzo odległej przyszłości; wcześniej dostępny będzie sofosbuvir z rybawiryną, ale kilka ładnych lat trzeba na to poczekać, zob. noweleki.hcv.pl/2013/02/hit-sezonu-nadchodzi.html ).
      20-30% chorych po przeszczepie wątroby należy do kategorii rapid fibroser, którym grozi wykształcenie marskości nowej wątroby już w ciągu 5 lat po przeszczepie. Tych chorych należy leczyć przeciwwirusowo bez zbędnej zwłoki. Pozostali, tzw. slow fibroserzy, mogą poczekać na lepsze leki (mój syn tak czeka już ponad 7 lat). Najlepszym specjalistą od leczenia HCV po przeszczepie wątroby – jakiego znam – jest Tomasz Cieciura z Kliniki Immunologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych przy ul. Nowogrodzkiej.
      Czas oczekiwania na przeszczep? To trochę loteria, nie można zaplanować dawcy, a w szczególności dawcy zgodnego. Nie znam jeszcze danych za 2012 r. Natomiast w 2011 r. średni czas oczekiwania wynosił (piszę tylko o trybie planowym, w trybie urgens czas oczekiwania wynosi kilka dni):
      Centralny Szpital Kliniczny, W-wa, ul. Banacha – 4 miesiące (141 przeszczepień w 2011 r.),
      Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus, W-wa, ul. Nowogrodzka – 4 miesiące (48 przeszczepień),
      Wojewodzki Szpital Zespolony, Szczecin, ul. Arkońska – 6 miesięcy (42 przeszczepienia)
      Szpital Kliniczny, Katowice, ul. Francuska – 3,5 miesiąca (29 przeszczepień),
      Akademicki Szpital Kliniczny, Wrocław, ul. Borowska – 6 miesięcy (4 przeszczepienia).
      • Gość: piotr Re: przeszczep IP: *.itime.pl 02.05.13, 16:26
        Wsumie brzmi optymistycznie ja za miesiąc jadę do szpitala do,warszawy jestem już skierowany z przychodni w poznaniu i zarejestrowany będzie szereg badań w celu odpowiedzi czy przeszczep jest potrzebny czy ewentualnie mogę czekać a jeśli nie mogę czekać to muszę zapisać się w kolejce oczekujących na przeszczep moje wszystkie poprzednie wyniki bardzo odbiegają od wszystkich norm a przeszczepy od,żywych dawców?
        • kiepski476 Re: przeszczep 02.05.13, 16:35
          > a przeszczepy od,żywych dawców?
          W Polsce takie wykonuje się wyłącznie u dzieci (stanowią ok. połowy wszystkich przeszczepień wątroby u dzieci).
        • kiepski476 Re: przeszczep 02.05.13, 16:37
          Do którego szpitala zostałeś skierowany?
          • Gość: piotr Re: przeszczep IP: *.itime.pl 02.05.13, 16:55
            Klinika Chirurgii Ogólnej i Chorób Wątroby AM w Warszawie pod kierownictwem prof. Marka Krawczyka
            • kiepski476 Re: przeszczep 02.05.13, 16:59
              Mój syn też tam był przeszczepiany. Mają największe doświadczenie w Polsce.
            • Gość: piotr Re: przeszczep IP: *.itime.pl 02.05.13, 17:12
              wszystko sie wyjaśni w ciągu najbliższego miesiąca mam nadzieje ze bedzie dobrze
              • samjuz75 Re: przeszczep 03.05.13, 00:27
                Najlepiej żyć z własną wątrobą bo przeszczep to ostateczność, warto było by przetestować terapię trój lekowa lub w ramach badań klinicznych. Nie wiem jak to jest z wątrobą ale statystyczny czas życia po przeszczepie wynosi piec lat.
                • kiepski476 Re: przeszczep 03.05.13, 00:40
                  > Nie wiem jak to jest z wątrobą ale statystyczny czas życia po przeszczepie wynosi piec lat.
                  Pierdolisz, kolego, jak nawiedzony. Inaczej skomentować tego nie potrafię.
                  • samjuz75 Re: przeszczep 03.05.13, 01:54
                    Jeśli chodzi o wątrobę to "
                    Jeśli pacjent przeżył pierwsze 6 miesięcy po przeszczepie, to średni szacowany czas przeżycia ocenia się na 22,2 roku (dla porównania 29 lat w populacji ogólnej)
                    W przypadku kobiet, średni czas przeżycia po przeszczepie szacowany jest na 26 lat, w porównaniu z 31 latami w populacji ogólnej
                    W przypadku mężczyzn średni czas przeżycia po przeszczepie szacowany jest na 18 lat, w porównaniu z 27 latami w populacji ogólnej
                    Statystycznie osoba po przeszczepie wątroby będzie żyła 7 lat krócej niż wynosi średnia w danej grupie ogólnej
                    Pacjenci przeszczepieni w wieku 17–34 lat mają najdłuższy oczekiwany czas przeżycia, szacowany średnio na 28 lat

To co pisałem jest to ogólna średnia bez podziału na rodzaj przeszczepu. Taką informacje słyszałem od znajomej lekarki.
      • jforum Re: przeszczep 05.05.13, 22:14
        Natomiast
        > w 2011 r. średni czas oczekiwania wynosił (piszę tylko o trybie planowym, w try
        > bie urgens czas oczekiwania wynosi kilka dni):
        > Centralny Szpital Kliniczny, W-wa, ul. Banacha – 4 miesiące (141 przeszcz
        > epień w 2011 r.),
        > Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus, W-wa, ul. Nowogrodzka – 4 miesiące (4
        > 8 przeszczepień),
        > Wojewodzki Szpital Zespolony, Szczecin, ul. Arkońska – 6 miesięcy (42 prz
        > eszczepienia)
        > Szpital Kliniczny, Katowice, ul. Francuska – 3,5 miesiąca (29 przeszczepi
        > eń),
        > Akademicki Szpital Kliniczny, Wrocław, ul. Borowska – 6 miesięcy (4 przes
        > zczepienia).

W tym roku pewnie statystyki w szpitalach się zmienią, bo prawie cała ekipa lekarzy i pacjentów ze Szczecina przeniosła się do Warszawy.
      • kiepski476 Re: przeszczep 06.05.13, 09:29
        Jeszcze a propos leczenia HCV po przeszczepie.
        Prowadzi się następujące badania kliniczne wśród chorych po przeszczepie wątroby:
        • inhibitor proteazy ABT-450/r wzmacniany ritonavirem + inhibitor NS5A ABT-267 (w jednej tabletce) + nienukleozydowy inhibitor polimerazy ABT-333 + rybawiryna – AbbVie
        clinicaltrials.gov/show/NCT01782495
        Zob. też noweleki.hcv.pl/2013/04/wiesci-z-konferencji-easl.html
        • nukleozydowy inhibitor polimerazy sofosbuvir (GS-7977) + rybawiryna (niestety jeszcze bez inhibitora NS5A ledipasvir) – Gilead,
        clinicaltrials.gov/show/NCT01687270
        Zob też. noweleki.hcv.pl/2013/02/hit-sezonu-nadchodzi.html
        Ten ostatni lek jest dostępny – za pieniądze, za pieniądze – również poza programem badań klinicznych dla chorych po przeszczepie wątroby, którzy mają tak agresywną wznowę WZW C, że przewidywany czas przeżycia, o ile nie wyeliminuje się HCV, jest mniejszy niż 18 miesięcy:
        clinicaltrials.gov/show/NCT01779518
        Znane też są próby – zakończone powodzeniem – leczenia chorych po przeszczepie wątroby cudownym duetem leków sofosbuvir + daclatasvir, a także interferonową terapią 3-lekową z simeprevirem. Z inhibitorami proteazy jest ten problem, że bardzo mocno wchodzą w interakcje z lekami immunosupresynymi. Przkładowo w badaniach terapii z telaprevirem dawkę najpopularniejszego bodaj leku przyjmowanego po przeszczepie wątroby, Prografu, trzeba było zmniejszyć z 1,0 mg do 0,06 mg (to nie pomyłka, zaobserwowano nawet przypadek 70-krotnego wzrostu efektywnego stężenia tego leku we krwi po podaniu telapreviru). Okazuje się, że inhibitor proteazy drugiej generacji simeprevir już tak bardzo nie wchodzi w interakcje z lekami immunosupresyjnymi, jak telaprevir czy boceprevir. Więcej o simeprevirze:
        noweleki.hcv.pl/2013/04/wiesci-z-konferencji-easl.html
        • kiepski476 Re: przeszczep 06.05.13, 09:56
          Dopóki nie będą dostępne bezpieczne i efektywne inhibitory polimerazy z wysoką barierą genetyczną, lekiem dającym pewną nadzieję może być silibina (Legalon-SIL, podstawowy składnik sylimarolu w bardzo dużej dawce).
          www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(12)00900-2/fulltext
    • jforum Re: przeszczep 05.05.13, 22:11
      > Orientuję się ktoś jak wygląda kwalifikacja do przeszczepu wątroby?

A co chcesz wiedzieć, bo wróciłem 2 miesiące temu. Jedziesz i Cię badają :)
      - krew (dużo krwi), mocz
      - wymazy
      - rentgen płuc
      - rentgen zatok
      - EKG
      - Echo serca
      - Spironometria
      - Gazometria (chyba jedyne bolesne badanie, jeśli biorą z nadgarstka)
      - Próba wysiłkowa (biegasz lub jeśli nie jesteś w stanie, to dożylnie)
      - USG z dopplerem
      - Stomatolog (doradzam wyleczyć zęby przed szpitalem)
      - Tomografia komputerowa
      - Gastroskopia (chyba że nie masz żylaków przełyku i masz dość aktualne ostatnie badanie)
      - Konsultacje z lekarzami: kardiolog, pulmonolog, laryngolog, anestezjolog, chirurg, psychiatra

Tak bardzo ogólnie ujmując, szuka się stanów zapalnych, ewentualnych nowotworów, sprawdza obecność przeciwskazań i ocenia parametry do i możliwość przeprowadzenia wyczerpującej operacji. Jeśli w którymś badaniu coś wyjdzie nie tak, mogą kierować na jakieś badania dodatkowe.

Świetni lekarze i cały personel, tylko weź pieniądze na samożywienie. I grubą książkę, bo pobyt może trwać nawet kilka tygodni.
      • Gość: kuku Re: przeszczep IP: *.static.haker-net.pl 09.01.14, 20:48
        jadę za miesiąc do W-wy, w celu przeszczepu wątroby, chcę oddać kawałek swojej wątroby tacie,bo jest na wykończeniu, orientuje się ktoś czy ja od razu będę badana? czy pierw badają chorego czy wgl. może do przeszczepu podejść?
        • kiepski476 Re: przeszczep 09.01.14, 21:14
          > chcę oddać kawałek swojej wątroby tacie,

Czy to oznacza, że w Polsce zaczęto wykonywać takie przeszczepy również u dorosłych?
          W którym ośrodku? Przy Banacha czy Nowogrodzkiej?
        • zygcia7 Re: przeszczep 25.01.15, 11:48
          W jakim wieku jestes Ty a w jakim tata? Ktos zasugerował Ci ze możesz być dawca, czy to już potwierdzone?
    • Gość: piotr Re: przeszczep IP: *.itime.pl 06.05.13, 13:31
      to widzę że czeka mnie duża diagnostyka w celu klasyfikacji do przeszczepu eh nikomu nie życze tego
      • Gość: kuku Re: przeszczep IP: *.static.haker-net.pl 09.01.14, 20:49
        jak poszły kwalifikacje?
    • Gość: SMUTNA... Re: przeszczep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.14, 23:28
      Myślałam,że genotyp 3A jest wyleczalny...a tu taka wiadomość,mam genotyp 3A jestem w trakcie terapii do tej pory miałam nadzieję,że wyjdę z tego bo niby ten genotyp jest łatwy do wyleczenia ,teraz to już się załamałam...jednak nie jest do wyleczenia...pisze pan,że jest F4 ja mam FO-1 do 2.czasami lepiej nie wiedzieć,i jak ja mam teraz myśleć pozytywnie?
      • kiepski476 Re: przeszczep 11.01.14, 23:37
        > teraz to już się załamałam...
        Chyba lubisz ten sport?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka