Dodaj do ulubionych

wzw a operacja

18.05.13, 15:08
Witam w poniedziałek mam planową operację usunięcia pęcherzyka żółciowego, jak to wygląda w naszym przypadku (z wzw c ) czy przebieg zabiegu jest inny , kiedy mam poinformować o wzw , bo wydaje mi się że wszystko przebiega tak samo jak u innych, przecież równie dobrze mogłabym nie wiedzieć o wzw ( przypadek) i co wtedy?
Obserwuj wątek
    • mala.mi74 Re: wzw a operacja 18.05.13, 18:16
      Ja miałam operację wiedząc o wzw. Na początku przyjecia do szpitala jest wywiad lekarski to wtedy powiedz. Wszystko jest normalnie,w jednym szpitalu mi nawet podziekowano ,ze powiedziałam (zawsze mogą byc bardziej ostrozni). Oni sa do tego gotowi, przeciez kazdy pacjent moze miec jkies paskudztwo w sobie...Spokojna głowa.
    • gilda28 Re: wzw a operacja 19.05.13, 17:59
      Ja zawsze informowałam o WZW. Szczerze mówiąc, nigdy mi się nie zdarzyło, aby traktowano mnie w jakiś dyskryminujący czy inny przykry sposób. Informowałam zawsze przed pobieraniem krwi, interwencją stomatologiczną, ginekologiczną, operacją chirurgiczną (miałam kilka, w szpitalach państwowych i w klinikach prywatnych), tatuażystę, kosmetyczkę.
      Nadal informuję, mimo że juz nie mam, jakoś tak z nawyku - mówię, że byłam wiele lat HCV+ a teraz jestem po skutecznym leczeniu i jest minus, ale proszę o zachowanie ostrożności. Ot, nawyk... Moim zdaniem zdrowy. Sądzę, że gdy są bardziej ostrożni - to ja też zyskuję.
      • clean1 Re: wzw a operacja 19.05.13, 18:40
        >Sądzę, że gdy są bardziej ostrożni - to ja też zyskuję.

Hm........ No..... coś w tym jest.
    • foxy90 Re: wzw a operacja 20.05.13, 10:50
      Oczywiście, że informować.
      Poza tym, wiele szpitali przed operacjami robią badania na HBV i HCV, więc i tak by się dowiedzieli.

Pamiętam, jak byłam na operacji i jakiś młody przejęty lekarz postanowił mnie poinformować, że mam HCV :D ja byłam wtedy w trakcie leczenia i informowałam o hcv (choćby dlatego, że miałam kiepskie wyniki badań). Ale widać starszy kolega mu nie przekazał tej informacji :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka