Gość: Jolanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.14, 21:49 Czy ktoś robił badanie Fibro Test za pośrednictwem tej firmy i mógłby podzielić się uwagami/spostrzeżeniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jolanta Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.14, 16:08 Czy naprawdę nie ma na Forum nikogo, kto robił badanie Fibro Test za pośrednictwem tej firmy? Pilnie poszukuję takich osób i ich opinii. Ponieważ nie mogę w żaden ludzki sposób doprosić się o fakturę za badanie z dnia 2 lutego br. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekzzz Re: Fibro Test w Novencia Pharma 03.04.14, 21:14 Trzymaj się z dala od Fibrotestu, była to najgłupsza rzecz którą zrobiłem w swojej historii z HCV, niepotwierdzony a przerażająco zły wynik tego badania przysporzył mi i mojej rodzinie tyle stresów że zabrało mi to więcej zdrowia niż sama choroba. NIE POLECAM, jak masz już wydać pieniądze idź na fibroskan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.14, 22:36 Wojtek, niestety, ja Fibro Test już zrobiłam. Stopień włóknienia F4. Nie muszę Ci pisać, jak to przyjęłam, bo doskonale wiesz. Wykonanie tego badania zasugerowano mi w łódzkim renomowanym szpitalu, specjalizującym się między innymi w leczeniu wzw c. Odmówiono mi wykonania biopsji z powodu rozległych zmian łuszczycowych, powiedziano wręcz iż nie ma dla mnie leczenia, interferonem oczywiście. ponieważ wynik jest zły, musiałam wymóc na dermatologu zgodę na podjęcie (mimo wszystko) leczenia i jestem 203 w kolejce. Ale nie na tym polega mój problem z firmą Novencia Pharma. Otóż za badanie wykonane 2 lutego br, za które oczywiście musiałam zapłacić, do dziś nie otrzymałam faktury, mimo wyraźnego żądania takowej przy wpłacie oraz wielokrotnych monitów aż do dziś. Wymieniam z panią prezes maile, a teraz to już tylko smsy, bo paniusia mnie coraz bardziej lekceważy. Chciałabym wszystkich przestrzec przed tą firmą. Mimo zapewnień, że jestem pierwszą osobą, z którą są takie problemy, coś nie bardzo wierzę. Jak to problemy? Wystawienie faktury za usługę to jest problem? Przecież zobowiązują do tego przepisy prawa podatkowego. I tak dalej, i tak dalej, wymiana słów trwa, niedługo powieść sensacyjna z tego powstanie. Kiedy zasugerowałam, że wobec ich postępowania mam wątpliwości co do wiarygodności testu, ku mojemu zdziwieniu nie padło ani jedno słowo oburzenia. A to ci dopiero... Już nie wiem, co o tym myśleć. Szpital daje namiary na konkretny adres, o Fibroscanie nawet mi nie wspomnieli. Rzecznik praw pacjenta, z którym rozmawiałam wczoraj była zbulwersowana i nie kryła się ze swoimi podejrzeniami, że być może jest to jeden wielki przekręt z udziałem wielu czynników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.04.14, 21:01 witam Ja jestem po biopsji i fibro teście . Biopsję miałem cztery lata temu, z zadziwiająco dobrym jak na naszą chorobę wynikiem F0-A0. Oczywiście z takim wynikiem nie kwalifikowałem się na leczenie. W zeszłym roku postanowiłem sprawdzić postęp choroby,tyle że tym razem metodą nieinwazyjną. Jestem z samego południa naszego pięknego kraju. Zorientowani doskonale wiedzą,że Fibroscanu w tym regionie nie wykonasz.Dlatego właśnie skorzystałem z Fibro Testu . I wynik był bardzo zbliżony do biopsji bo F0-A1. Myślę że Fibro Test jest metodą wiarygodną,patrząc na mój przykład,tyle że pod jednym zasadniczym warunkiem.Nie możesz mieć przeciwwskazań do jego wykonania.W innym przypadku mogą wyjść ogromne przekłamania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 22:31 Nic mi nie wiadomo o przeciwwskazaniach do wykonania Fibro Testu. Natomiast mam je w przypadku biopsji więc mi jej nie zrobiono. Podejrzewam, że mój wynik może być wiarygodny mimo wątpliwości spowodowanych nie do końca uczciwymi działaniami firmy, za pośrednictwem której go wykonano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.04.14, 06:25 No właśnie problem z Fibro Testem polega na tym, że nie wszyscy powinni go wykonywać. Znalazłem taką stronę : www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CD0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.diag.pl%2Ffileadmin%2Fbanery%2Fulotki__plakaty%2Fulotki_lekarz%2Ffibro_uotka.pdf&ei=OH0_U69qyde1BsuvgZAE&usg=AFQjCNGYsAOj_zIg5mvb0-KSaX3NKBrX0w&sig2=t_sQx2NsStQ6bYwrAoQ1Tg&bvm=bv.64367178,d.Yms Być może tych przeciwwskazań,dających wadliwy wynik jest jeszcze więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.14, 11:47 Nie mam, na szczęście przeciwwskazań do wykonania Fibrotestu, przynajmniej z tego, co przeczytałam w podanym linku. Jednak, masz rację, nie można wykluczyć innych. To jest tak jak z moimi wynikami, które od lat przewyższały normę. No wie, pani... - cytuję jednego z lekarzy, a właściwie jego odpowiedź na zarzut z mojej strony, że wszyscy te złe wyniki wiedzieli, bo przecież sama ich sobie na życzenie nie robiłam lecz dostawałam skierowania. Proszę pani, przyczyn przekroczenia normy Alat, Aspat czy bilirubiny może być wiele... Jasne, przez ponad 20 lat za każdym razem inna przyczyna... A żaden z szanownych medyków nie wpadł na pomysł zalecenia wykonania anty-hcv. Teraz to najchętniej winę zwaliliby na pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
pi_tu Re: Fibro Test w Novencia Pharma 04.04.14, 12:55 Co prawda nie robiłem swojego Fibrotestu tam gdzie Ty i nie miałem problemów z rachunkiem ale moje spostrzeżenia co do trafności "diagnozy" są podobne. U mnie wyszło mocne F4 co oczywiście nie znalazło potwierdzenia w Fibroscanie ani w biopsji (F2 i F1). Ja nie mam pretensji do nikogo, bo sam się w to wpakowałem. Tobie zaś się nie dziwię, masz prawo być wkurzona. Na twoim miejscu dodatkowo powiadomiłbym urząd skarbowy o niewystawieniu faktury i starałbym się zapomnieć o sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 16:17 Tak też zrobiłam. Problem polega na tym, że staram się o refundację kosztów badania i innych, które przy okazji poniosłam. Bez udokumentowania poniesionych wydatków całe starania bezowocne. Na Fibroscan nie mam już. pieniędzy. Wykonanie fibrotestu zamiast biopsji - to było zalecenie szpitala. Oczywiście sama się zgodziłam. O innym badaniu nie było w ogóle mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgorzata Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.4web.pl 04.04.14, 18:14 <Wykonanie fibrotestu zamiast biopsji - to było zalecenie szpitala. Dlaczego w szpitalu w Łodzi nie wykonano elastografii, przecież robią tam takie badanie bez żadnych kosztów dla pacjenta. Bardzo to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 22:20 Niestety, nie wiem. Przyznam, że nie słyszałam o tym badaniu czyli niewiele tak naprawdę wiem o mojej chorobie. Lekarze nie są zbyt rozmowni. Jeśli nie pytam to nadal żyję w nieświadomości. Wzw c zdiagnozowano u mnie w czerwcu ubiegłego roku. Rejestracja na tym forum pozwoliła mi zapoznać się z tą chorobą. Po początkowym szoku, trafiłam tutaj i widząc a właściwie czytając te setki wpisów towarzyszy niedoli, małymi kroczkami ale przestaje użalać się nad sobą. Nadal jednak każda nowość mnie mocno denerwuje, bo uważam, ze po to leczę się, a właściwie pozostaje pod opieką hepatologa, że ma on choćby tylko moralny ale mimo wszystko obowiązek rozmowy ze mną i informowania o możliwości przeprowadzenia badań, szczególnie w ramach NFZ. Tymczasem coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że my, pacjenci jesteśmy którymś tam z kolei numerem w ewidencji czy w statystyce, a ludźmi to niekoniecznie. Jest nas zbyt dużo - ofiar systemu zdrowotnego, czy stosowane metody leczenia są tak mało skuteczne, że kładzie się na nas przysłowiową lachę? Naiwnych kieruje się na płatne badania do firm, które zerują na ludzkiej naiwności. Niby przymusu nie ma ale sugeruje się konieczność wykonania. Co robi zrozpaczony chory, mający oprócz wzw jeszcze jakieś inne przewlekłe choroby? Wierzy lekarzom, godzi się na wiele. Zbyt wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgorzata Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.4web.pl 04.04.14, 22:40 Elastografia to, jeśli dobrze rozumiem, takie pogłębione USG za pomocą specjalnej głowicy badające sztywność wątroby korelującą ze stopniem zwłóknienia, nazwa badania fibroskan lub elastografia chyba zależy od rodzaju urządzenia na którym jest wykonana ( mogę się mylić ale tak to zrozumiałam). Zgadzam się, że z niektórymi lekarzami ciężko się dogadać i niestety traktują nas jak przypadki medyczne, oceniają na chłodno i realizują urzędnicze procedury. Trzeba pytać i naciskać na wykonanie niektórych badań. Wiem , że szpital w Łodzi Biegańskiego wykonuje elastografię i nie rozumiem zupełnie dlaczego skoro nie chcieli u Ciebie wykonać biopsji nie zrobili tego badania. Trzeba pytać o to badania teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: Fibro Test w Novencia Pharma 08.04.14, 16:20 Na ostatniej wizycie, moja Pani doktor, mówiła mi, że chodzą słuchy o refundowaniu fibroscanu... Może za jakiś czas.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Fibro Test w Novencia Pharma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.14, 17:08 Ależ ja bardzo chętnie poddam się biopsji, nie mam przed tym badaniem żadnych lęków ani oporów. Lekarze za to mają :( Może doczołgam się do refundowanego fibroscanu, gdzie nie będę mieć do czynienia z firmą-krętacz. No i oczywiście, do nowej terapii :) Bardzo bym chciała... Odpowiedz Link Zgłoś