Gość: ewa IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.14, 15:21 Witam, czy ktoś z Was robił badanie jak w tytule? I czy w związku z tym polecacie tę firmę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiepski476 Re: aixplorer w Gemini (Kraków) 14.04.14, 10:26 Dr Tadeusz Wilkosz to doświadczony operator. Nie słyszałem nigdy, by ktoś miał jakieś zastrzeżenia. Chyba nikt inny w tej firmie nie robi elastografii wątroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hcv+ Re: aixplorer w Gemini (Kraków) IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.14, 12:58 A co to za metoda? To cos innego niz fibroscan i fibrotest? Jaki jest koszt wykonania tego badania? Korzystał ktos z tego badania w Warszawie lub okolicach? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: aixplorer w Gemini (Kraków) 14.04.14, 13:04 Są dwie metody elastografii: transient elastography (TE, np. FibroScan) oraz shear wave elastography (SWE, np. Aixplorer). Ta druga jest nieco lepsza, bo jest połączona z obrazowaniem. Jej przewagę widać u pacjentów z wodobrzuszem. Porównywano te dwa urządzenia, tzn. elastograf TE (FibroScan) i elastograf SWE (Aixplorer) z biopsją na próbie 121 pacjentów. Dla FibroScanu parametr AUROC wyniósł 0,96, a dla Aixplorera 0,98. To niewielka różnica (parametr ten dla idealnego urządzenia wynosi 1, a dla urządzenia, które podaje wyniki całkowicie przypadkowo wynosi 0,5). Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: aixplorer w Gemini (Kraków) 14.04.14, 13:12 Aixplorer jest jeszcze we Wrocławiu: elastograf.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: aixplorer w Gemini (Kraków) 14.04.14, 13:29 Przy zaawansowanej chorobie warto to badanie połączyć z dopplerem: Elastografia + badanie Dopplerowskie układu wrotnego – 400 zł Do tego Polskibus z Warszawy: 2 x 30 zł + 3 zł (5 przystanków tramwajem nr 32). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hcv+ Re: aixplorer w Gemini (Kraków) IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.14, 16:33 Dziękuję za informację. Poczekam aż bedzie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: aixplorer w Gemini (Kraków) IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.14, 17:39 Bardzo dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
magdallena_28 Re: elastografia warszawa 14.04.14, 18:44 www.aoi.waw.pl/index.html W Warszawie jest na nowogrodzkiej 51. Tylko nie wiem jaki operator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hcv+ Re: elastografia warszawa IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.14, 19:10 Dobrze czytam, ze to 150zl kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: elastografia warszawa 14.04.14, 19:19 „To” niewiele ma wspólnego z elastografią SWE. www.aoi.waw.pl/elastogafia-.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też ona Re: elastografia warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.14, 09:43 a nie wiecie, czy w Krakowie robią to badanie "puszystym"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też ona Re: elastografia warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.14, 09:44 mam na myśli aixplorer Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: elastografia warszawa 15.04.14, 09:55 Właśnie u „puszystych” widać przewagę Aixplorera nad FibroScanem. Z ulotki: Kolejną zaletą elastografii SWE (Aixplorer) jest duża wiarygodność wyników u pacjentów otyłych oraz u pacjentów z wodobrzuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_brzeczyszczykicz Re: elastografia warszawa 12.09.14, 01:16 Radzę omijać firmę z Krakowa z daleka. Moja ciocia wykonała badania USG u nich i nie rozpoznali jej raka. Sami zachwalają siebie ale nic nie umieją. Dopiero w Warszawie doktorzy zorientowali się na co moja mama choruje, że ma raka piersi. Nie polecam tej firmy. Niedouczone konowały. Zosia z Wielunia. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: elastografia warszawa 12.09.14, 09:34 > nie rozpoznali jej raka. > ma raka piersi. Nie polecam tej firmy. > Niedouczone konowały. Badania nie wykonuje firma, lecz konkretny lekarz. Elastografię wątroby wykonuje doświadczony dr Wilkosz, natomiast elastografię piersi wykonuje dwóch innych lekarzy. Używanie liczby mnogiej i uogólnianie na podstawie jednego przypadku błędnej diagnozy jest poważnym błędem (nadużywanie kwantyfikatorów ogólnych jest przejawem silnych emocji albo słabości intelektualnej). Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.frankowska Re: elastografia warszawa 12.09.14, 02:33 MOJA SIOSTRA WYKONAŁA ELASTOGRAFIĘ W WARSZAWIE. DOKTORZY WYKRYLI JEJ RAKA PIERSI. MAJĄ OGROMNE DOŚWIADCZENIE - TYLKO TAM. NAJLEPSI SPECJALIŚCI. www.elastografia.warszawa.pl MATYLDA FRANKOWSKA Odpowiedz Link Zgłoś
prezesprometeuszy Re: elastografia warszawa 01.07.15, 11:58 Do pacjentów puszystych w Fibroscan-ie używa się specjalnej głowicy (XXL) i to zmniejsza ryzyko pomyłek do minimum... Wodobrzusze nie stanowi problemów w pomiarze. Odpowiedz Link Zgłoś