Dodaj do ulubionych

markery AFP

24.05.14, 17:21
Wybieram się na początku czerwca do lekarza w związku z tym planuję się trochę przebadać , zapisałam się na usg ,zrobię morfologie , czy przy zwłóknieniu F2 mam oznaczać też markery AFP( jeszcze nigdy ich nie oznaczałam ) robić wszystkie transaminazy czy ALT wystarczy ?
Fibroskan był w moim przypadku niemiarodajny więc sobie raczej odpuszczę
Obserwuj wątek
    • bimbetta82 Re: markery AFP 24.05.14, 21:08
      Witaj Magdaleno, ja mam F1-F2 (fibroskan) i umowiana wizyte na listopad; przed chwila sprawdzilam liste badan do wykonania w pazdzierniku przed wizyta, i nie znalazlam tych markerow. Mam:
      - AST, ALT,
      - morfologie,
      - bilirubine,
      - albumine,
      - gamma-glutamylotranspeptydaze,
      - fosfataze alkaliczna,
      - kreatynine,
      - mocznik,
      - TSH,
      - sód, potas,
      - esterazy cholinowe,
      - glukoze.
      I nic poza tym.

Czy moge Cie spytac jak sie okazalo, ze Twoj fibroskan byl niemiarodajny? Mialas wykonany najpierw fibroskan a pozniej biopsje?
      Pozdrawiam.
      • magdallena_28 Re: markery AFP 24.05.14, 21:51
        Tak zrobilam sobie fibroskan w intermedis Wa wa,wynik F 0 , potem biopsja F2. Przed terapią wszystkie badania lab w normie poza alt na granicy normy 34. Terapie skonczylam 24 tyg na plusie. Mam ilb 28 ct wiec terapia byla 2 lekowa
    • Gość: Jolanta Re: markery AFP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.14, 21:45
      Ja również mam do wykonania, po raz pierwszy, badanie AFP, już w przyszłym tygodniu. Ponieważ nie dostałam skierowania od hepatologa, mimo zaleceń ze szpitalnej karty informacyjnej, za ww. badanie muszę zapłacić. Mam nadzieję, że jest to w miarę wiarygodne badanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka